Bodo demonstracije izzvenele?

0

Avtor: Andreja Rebernik. Vir: Siol. “Vsako gibanje se, če je dovolj vztrajno in stiska velika, samoorganizira in strukturira po lastni logiki. Ljudje pa na površje pridejo spontano, čeprav včasih ne najbolj primerni.” Tako je bilo vedno, je prepričana sociologinja, filozofinja in publicistka Spomenka Hribar.

Sicer pa meni, da so protestniki za zdaj dosegli svoj namen in so politiki spoznali, da gre zares. “Prva faza se tako končuje. In če vladajoča struktura ne bo naredila nič v smeri reševanja problemov, pa ne le ekonomskih, temveč tudi v smislu dvigovanja kakovosti življenja in dostojanstva človeka, potem se bodo demonstracije nadaljevale in ljudje se bodo začeli bolj organizirati. Ta hip pa mislim, da ni veliko volje za pravo organizacijo. Nimam takšnega občutka.”

….

Sociolog, publicist in raziskovalec Matej Makarovič pa je prepričan, da lahko demonstracije sčasoma izzvenijo, če se bodo nadaljevali trenutni trendi, ko protestniki še nimajo jasne oblike organizacije in konkretnih oseb, ki bi izražale njihovo voljo. “Tako lahko sčasoma ostane le še nekaj entuziastov, ki bodo morda demonstrirali še nekaj mesecev, ampak to bodo potem majhne skupinice, ki jih nihče ne bo jemal resno oziroma bo imela stvar ravno tako težo, kot jo je recimo imelo taborjenje pred borzo.”

Največ, kar se po njegovih besedah lahko doseže, so neke določene sistemske spremembe. Vlada stran jih je že do določene mere artikulirala in po Makarovičevem prepričanju bi bilo najbolje, da se o njih odpre širok dialog, v katerem bi sodelovali tudi predstavniki protestnikov. Zagotovo pa protestniki potrebujejo neki glas, ki bo za njih govoril. Dokler tega ni, je po njegovem mnenju nemogoče imeti neka velika pričakovanja.

“Sicer pa bi bilo potrebno, če pravilno interpretiram zahteve protestnikov, jasneje izpostaviti razmerja odgovornosti vodilnih političnih oseb tako na lokalni kot tudi nacionalni ravni. Povečati je treba možnost nekega ljudskega odpoklica politične osebnosti, tudi med mandatom.” Prav gotovo pa po njegovem mnenju ne more biti kriterij za odpoklic politika na primer to, pri kom se zbere več protestnikov oziroma pri kom so vzkliki glasnejši. Kot je poudaril, se mora v ta namen oblikovati neka procedura, po kateri se bodo stvari urejale.

Kot je še dodal, je vsekakor nerealno pričakovati, da bo kar od nekod prišla neka nova elita, ki bo poštena, sposobna in korektna.

Vir: Siol