Biti pripravljen – biti zvest temu, za kar si se odločil, ko si postal kristjan, človek, Slovenec

4

Bodite pripravljeni! (Lk12,40), pomeni ostati zakoreninjen v svoje vrednoteZa kaj bi prodali svoje vrednote?

Zato, da dobite tisto, kar si želite? Zato, da vas pustijo pri miru? Ali zato, da dobite bombonček?

Nekoč sem z najstniki izvedel poskus. Tik preden so zjutraj navalili na priljubljeni čokoladni namaz, sem jim pomolil izjavo o škodljivosti taistega namaza za zdravje. Drobni tisk so seveda preskočili, takoj podpisali in se lotili sladkega greha. Seveda zato niso videli zanke. S podpisom so se namreč odpovedali kosilu. In ostali osuplih obrazov, ko so opoldne na mizi pred seboj dobili samo kruh in vodo. Čeprav nevede, so svoje kosilo prodali za sladki namaz. Poskus je uspel, čeprav bi veliko raje videl, da ne bi. Če sem prej še mislil, da smo še sposobni kritičnega razmišljanja, sem uvidel, da se nazadnje vse ustavi pri trebuhu.

Suženj nima vrednot

Menda so na tak način Egipčani prepričali Izraelce, da so ostali v suženjstvu. Ko so jim nalagali težka opravila, ko so jim klali otroke, niso zbežali iz te grozljivosti, niti se niso uprli. Za kumarice in čebulo so prodali svojo prihodnost, svoje vrednote, varnosti in gotovosti so prostovoljno prepustili svoje dragocenosti. Tako so ostali sužnji, pili so kri svojih otrok in se basali s čevapčiči. Suženj si namreč takrat, ko se namesto za tisto, kar je prav, odločiš za tisto, kar ti bolj koristi. Pa četudi so razlogi za to še tako tehtni.

In tega je danes še več kot tiste dni v Egiptu. Saj nekako razumem. Svet nas je navadil živeti v vati, navadil nas je, da je lažje, če se kot riba prepustiš toku, ne utrujajo te, če vse, kar ti dajo pred oči, pohlevno podpišeš. Pa četudi vemo, da takšnale vatica precej stane. Ampak, kaj bomo s tem. Jejmo in pijmo, dokler lahko! Skrbi pa pustimo za mačkasto jutro …

Nujen razmislek

Ničesar, kar ni v našo korist, ne bomo počeli, za nič, kar bi nam lahko škodilo, se ne bomo borili. Vendar nam prav ta strašljiva pasivnost ne samo jemlje samo avtonomnosti, tudi naše načrte, dejanja in življenje spravlja v tiho nezadovoljstvo, skrito nekje globoko v nas, ki butne ven v tišini pred večernim počitkom, ko ugasnejo ekrani, tako prikladni, da zamotijo vtis o človekovi bedi. Človek, ki nima ničesar, za kar bi se boril, tudi nima pravega smisla. Zato je razmislek o tem, za kaj se bomo v svojem življenju borili, za kaj bomo zastavili svoje ime in svoje življenje, če bo treba, nujen za obstoj človeka.

Jezusov klic »Bodite pripravljeni!« (Lk 12,40) ne pomeni imeti pištole na nočni omarici. Pomeni pa imeti »zaklad« na pravem mestu, takega, ki ga ne moreta vzeti ne molj ne tat (Lk 12,33). Če povemo drugače, biti zvest samemu sebi in temu, za kar si se odločil, ko si postal kristjan, človek, Slovenec. Ostati zakoreninjen v svoje vrednote, pa naj se zgodi, kar hoče. To je edino, kar te opredeljuje: tvoje vrednote in tvoje odločitve. Brez tega nimaš ničesar, četudi imaš veliko pod palcem.

4 KOMENTARJI

  1. ODLIČNO IN ODLOČILNO G. MARKO. BIL SEM Z VAŠIM OČETOM (RAJKOM?) PRI VOJAKIH IN KAKO PODOBNO JE GOVORIL O TEM, ČEPRAV LE V DVEH STAVKIH IN EVANGELIJA, TAKOLE VMES, KO SMO ČAKALI NA VEČERJO IN SE NAS JE NEKAJ ROJAKOV “GRUPISALO” (TO JE BILA PSOVKA ZA IZSTOPANJE IZ ZAPOVEDANEGA ČREDNIŠTVA POD RDEČO ZVEZDO NA LKAPI, KI JE SKUŠALA PREKRITI MOŽGANE) MALO STRAN IN ZAPELO…

  2. Odlično, to pa se končno dotika življenja! Za kaj si pripravljen v celoti posvetiti svoje življenje in ga celo darovati, če tako nanese? Končno duhovnik, ki sluti, kar je današnje krščanstvo izgubilo: zastaviti celega sebe za eno samo zadevo: delo za Boga.

    In to nas učijo že apostoli, četudi se jim znajo pridigarji posmehovati: Tomaž krikne, pa Peter se zaobljubi in Pavel enako:

    »Pojdimo še mi, da umremo z Njim!«; »Gospod, s Teboj sem pripravljen iti tudi v ječo in smrt.«; »Pripravljen sem ne samo biti zvezan, ampak tudi umreti v Jeruzalemu za Ime Gospoda Jezusa!«

    To so vsi kasneje, ko j ebil čas zanje, uresničili. Ga ni resničnega svetnika, ki ne bi šel skozi to samodarovanje. Tudi Magdalena in Janez in žene so opravili ta test, ker niso ušli ob križanju.

    Življenje se rodi izključno na poti skozi grob starega sebe. A danes še kleriki ne gredo po tej poti, zaradi društvenega namaza. Zato ni sledilcev.

Comments are closed.