Bodimo prihodnost

25
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Dogodki se ne dogajajo, ampak jih ustvarjajo tisti, ki prevzamejo pobudo. Brata Avsenik sta nenadkriljiv dokaz. Vse spoštovanje! Naj Slavko Avsenik počiva v miru.

Slovenska depriviligirana stran smo tisti, ki težko zasedemo kakšno pomembno mesto v medijih, gospodarstvu, pravosodju itn. Naša vloga je omejena več ali manj na odločanje, kateri od levih kandidatov bo izvoljen za predsednika države, direktorja RTV itn. ter na to, da smo figov list demokracije pred tujino.

Ta naša (ne)moč ni v skladu z našim analitičnim uvidom. Mi namreč več ali manj vse vemo. Analize družbene realnosti, ki jih preberemo na casnik.si, v Družini, Reporterju ali slišimo na Radiu Ognjišče daleč presegajo karkoli je analitičnega sposobna skupaj spraviti tranzicijska levica v vseh »svojih« medijih, ki jih sicer tako ali drugače, plačujemo tudi mi. Žal vedeti, da je nekaj narobe in celo vedeti, kaj je narobe, še ni zadosti, da bi bilo boljše.

Zakaj tako nesorazmerje med analitičnim uvidom in dejanskim družbenim vplivom?

Ne znam si drugače razložiti, kot da se preveč ukvarjamo s tem, kar je bilo in je, ter veliko premalo s tem, kako naj bo. Dokler bo tako, naš vpliv ne bo samo takšen kot je, ampak se bo verjetno še zmanjševal.

Morda se nam zdi, da veliko in dobro delamo. Se strinjam, da smo veliko naredili. Žal rezultati, kažejo, da to ni zadosti. Potrebna je naslednja faza. Prevzeti moramo več odgovornosti, prevzeti tudi nekaj tveganja, poskusiti nekatere stvari drugače. Brez sprememb ne bo sprememb. Bodimo sprememba! Bodimo prihodnost! Brata Avsenik sta nam tudi v tem smislu lahko izjemen navdih.

Predlagam, da čimprej iz analitikov sedanjosti in preteklosti postanemo arhitekti in gradbinci prihodnosti.

Predlagam, da se tudi od nasprotnikov učimo in jih posnemamo tam, kjer so dobri, namesto da moči usmerjamo predvsem v kritiko in to, da bi javno dokazali, kako so slabi.

V naslednjih mesecih bo depriviligirana stran, en cel krak narodnih pljuč, imela možnost, da vzpostavi pluralnejši medijski prostor. Bolj uravnotežen medijski prostor je ključen za bolj demokratično, svobodno in uspešno državo. To smo že neštetokrat ugotovili. Sedaj je priložnost, da to naredimo. Vsak bo imel možnost prispevati svoj delež. Verjamem, da zmoremo dovolj kadrovskega in finančnega potenciala.

P.S. Urednika na casnik.si javno prosim, da mi ne objavi nobenega članka, če bi me še kdaj zaneslo, da bi samo kritiziral, ugotavljal dejansko stanje in ne predlagal nobene rešitve.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


25 KOMENTARJI

 1. Idealno je, če je ob kritiki, ki razgalja napake in njihove vzroke, tudi koristen predlog za njihovo rešitev in kako se jim v bodoče izogniti.

 2. Brata Avsenik sta primer dobrega partnerstva in ustvarjanja v težkih življenjskih pogojih v začetnem odločilnem obdobju.

  Sta tudi primer, kako je treba uresničiti svoj stvarstveni talent.

 3. Pri nas pa je danes že precej grške miselnosti – malo delaj ali pa nič in živi na račun drugih.

  Tudi mnogi lansirani “užitki” so napačni.

 4. Minilo je 16 dni po objavi okrožnice » LAUDATO SI’”, sam sem jo še isti dan (18. VI.) na hitro prebral. Okrožnica obsega 192 strani. Sama okrožnica polni 181 strani in dve molitvi na slabih 3 straneh.

  Mislim, da bi jo moral prebrati vsak »vernik«.

 5. LAUDATO SI’
  Opomba:
  (Strani in Odstavki, odvzeti iz izvirnega zapisa v Španščini;)

  Odlomki:
  V tej okrožnici, poskušam posebno vstopiti v pogovor z vsemi o naši skupni hiši.
  (En esta encíclica, intento especialmente entrar en diálogo con todos acerca de nuestra casa común) (St. 4. Od.3)
  Vsi lahko sodelujemo kot orodje Boga v varstvu stvarstva, vsak po svoji omiki, izkušnjami, pobudami in zmožnostmi. (Todos podemos colaborar como instru¬mentos de Dios para el cuidado de la creación, cada uno desde su cultura, su experiencia, sus ini¬ciativas y sus capacidades) (St.13-4. Od.14).

  Politiki in različnim združenjem pristaja prizadevanje za zavedanje ljudi. Tudi Cerkvi. Vsa kristijanska občestva imajo važen seznam v tej vzgoji, ki ga morajo izpolniti. Pričakujem, da se tudi v naših semeniščih in verskih vzgojnih hišah, vzgaja za resno odgovornost.( A la política y a las diversas asociaciones les compete un esfuerzo de concientización de la población. También a la Iglesia. Todas las comu¬nidades cristianas tienen un rol importante que cumplir en esta educación. Espero también que en nuestros seminarios y casas religiosas de for¬mación se eduque para una austeridad responsa¬ble,) (St.163. Od.214)

  Okrožnica v izvirniku obsega 192 strani, v celoti vsebuje važne nasvete in napotke. V tem primeru bi pa opomnil posebno na vzgojo, ki je bistvenega pomena.
  Mostiščar (Pontifice) Frančišek spominja na svoje predhodnike, ki so opominjali k zavedanju.
  Že sv.Janez XXIII, je pred 52. leti opominjal, vse ljudi dobre volje.
  Bl. Pavel VI v leti 1971.
  Sv. Janez Pavel II leta 1979, 1991 in 2001.

  Benedikt XVI je vedno pozival k boljši skrbi za naravo. Najbolj točno je bilo to izraženo v poslanici za 43 svetovni dan miru, 2010 z naslovom:

  »BERI KNJIGO STVARSTVA« in če želiš mir, varuj stvarstvo«.
  Eno ključnih vprašanj
  1) je zagotovitev virov sile (energije). Zmanjšati je potrebno lastne potrebe.
  2) izboljšati izkoristek, poskrbeti za
  3) okolju prijazne vire, ter razporediti pravično po vsem svetu, da bodo imele dostop do sile, tudi države, ki nimajo poznanih virov sile. Zato moramo odločno in velikopotezno
  4) »širiti okoljsko odgovornost«. Vse bolj bo treba misliti na to, da je mir mogoče zagotoviti z daljnovidnimi rešitvami in ukrepi na osebni, družinski, družbeni in politični ravni, ter da smo »VSI ODGOVORNI ZA VAROVANJE IN OHRANJENJE STVARSTVA«.
  S to poslanico je Benedikt XVI. jasno podal glavne točke za rešitev težav.

  III del) Okoljsko spreobrnenje.
  III. Conversión ecológica (St.164-8. Od. 216-21).

  Ne bom predstavil vsega III dela, je pa nujno za presojo vzgojnih sporedov, kaj je treba dodati, kaj spremeniti in tuda kaj opustiti, da se lahko pride do spreobrnenja.
  Spreobrnenje je tako kakor v sv. Pismu jedro pisanja, samo, da je tu predvsem v vidiku življenja na zemlji, toraj za preživetje, čeprav je povsem povezano z bistvom našega ustvarjenja.
  (1 Mojz, 1, 26-28.)
  Bog je rekel: »Naredimo človeka po svoji podobi in sličnosti; naj gospoduje ribam morja in pticam neba, živini in vsem zverem zemlje in vsej laznini, ki lazi po zemlji!«
  In Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po božji podobi ga je ustvaril, moža in ženo ju je ustvaril. Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: »Plodita se in množita ter napolnita zemljo; Podvrzita si jo in gospodujta ribam morja in pticam neba in vsem živim bitjem, ki se gibljejo na zamlji«.
  (5Mojz 11, 26-29)
  »Glejte, danes polagam pred vas blagoslov in prekletstvo: Blagoslov, če boste pokorni zapovedim Gospoda, svojega Boga, ki vam ga danes dajem; prekletstvo, če ne boste pokorni zapovedim Gospoda, svojega Boga, temveč boste krenili s pota, ki vam ga danes zapovedujem in hodili za tujimi bogovi, ki jih niste poznali.«

  “Pričakujem, da se tudi v naših semeniščih in verskih vzgojnih hišah, vzgaja za resno odgovornost.”
  To misel iz okrožnice, ki mora biti v zkladu z omenjenima odstavkoma iz sv.Pisma bi Vam rad položil na srce. Samo tako lahko pričakujemo boljšo bodočnost.

 6. Yes, g.Primc!

  Ko ste na noge postavili Vztrajnike sem pisaril, da gre za začetek tektonskega premika v Sloveniji.
  Zadeva je v močnem procesu in skoraj nič ga ne more več ustaviti!

  Yes, samo z pozitivizmom, zgledom bomo raztalili Kučanovo zablodelo ladjo komunističnih in kriminalnih ledenjakov, anarhistov, lenuhov in nesposobnih tatov, koritarskih rdečih rentnikov in uslužnih ritoliznih drobtinojedov ter apartčikov Slovenistana- kučanske podtalne protiljudske agonije rdečih zombijev, potomcev najstrašnejših morilcev sadistov inh psihopatov ter Barab!

  TRIKRAT NE!

  BOG ŽIVI SLOVENIJO!

 7. Vse lepo in prav s papežem Frančiškom. Malo pa me moti, da mu gre obsodba komunizma težko z jezika. Če se tega morda ne zaveda, bi mu moral kdo to prijazno namigniti.
  Ločinski sistemi 20. stoletja so (po vrstnem redu grozovitosti): Komunizem (boljševizem), nacizem, sledijo pa razni fašizmi (v Italiji je bil v času fašizma – pozor! – večstrankarski sistem (bolj ali m,anj formalin, vendar … Vsekakor ga po grozovitosti niti približno ne moremo primerjati s komunističnimi sistemi v SZ, na Kitajskem, v Jugoslaviji, Kambodži, S. Koreji itd. itd. … Nikakor ne branim italijanskega fašizma. A to, kar počnejo tako imenovani antifašisti danes v Sloveniji, ko s polnimi usti obsojajo, povsem pa pozabljajo na komunizem, je zelo tragična groteska. Pri razščiščevanju “pojmov” je papeževa vloga ključna. Če ne razčistimo s tem,m kaj je zločin in kdo so zločinci, kako naj ekološko rešimo svet? Pozivam slovenske politike in nuncija, da na to opozorijo vrhovnega poglavarja Cerkve. To, da papež pri naštevanju totalitarnih režimov pozablja na glavnega, je nenavadno in strašljivo.

  • Prva možnost, pokorno javljam:
   Morda so mu Šepetalci iz knavsoškofije blago svetovali po suflerjih iz Lolek&Bolek-NSI in po Toninu Kučansamarijanu, da komunizma ne omenja.

   Druga fora pa je ranocelniški in padarski odnos, ki ga, baje, vatikano politiki vzdržujejo z Putinsko Rusijo, da bi dobili blagoslove za ekumenizacijo z ruskimi patriarhi….morda zgodovinsko-in je treba plačat vstopnico.
   Ali mislite, da je RasPutin kaj manj žleht komunist, če gre semintja k maši in se celo križa -enako kot Miro Pobožnjakar in podobni newage-urbani farškarji?

   Ma, Frančišek ne zmore vsega!Uoštja malora!
   Že kar je naredu do zdaj, je fenomenalno .Za pet prejšnjih papežev, najmanj!
   Dobro je, da ga italokurija še ni zastrupila ali pa
   džihadistov z bombami poslala nanj!

   Fejst dedec, fantastičen pridigar in resnični namestnik živega Boga na Nebesih!Upam, da bo nič več sprejemal ljubljanskih hinavskih prvakov levakov, rdečih škušnjavcev v črnih gvantih s črnimi čipkami čez sprijene ksihte!

 8. Morda pa se moramo malo zresnit in se nehat obmetavat z zločinstvom preden se resnica ne razvije v celoti. Papež ne govori o zločinih kar tako ni kar naprej. Kaj pa naj? Podre svet in zgradi novega?
  Pri nas stalno ponavljamo zločin, zločin, medtem pa se ne zgodi nič. Prazne besede so to. Nasprotnik je resen. Ne bo se kar zgrudil zato ker nekdo vpije zločin.

  • Nedolgo nazaj – ne vem točno kje – je papež govoril o nacizmu in fašizmu; in to v kontekstu, kjer bi na prvo mesto spadal komunizem, pa ga sploh ni omenil. Zgrozim se ob pomisli, da bi komunizem “šel naprej” neobsojen. Na tej točki se je treba ustaviti in zamisliti. V diskurzu je vsaka beseda pomembna. V tem primeru bi bilo dopustno, da bi papež govoril o zločinu na splošno, npr. Zločinu z veliko začetnico. Če pa je že omenil nacizem in fašizem, bi moral omeniti tudi komunizem; in to na prvem mestu.

 9. Očitno je da se je človeštvo znašlo v zanki pogube in da se že nekaj časa mrzlično išče pot kako iz tega.
  Rešitev obstaja le v celostni ekologiji, kot jo je poimenoval papež Frančišek, ki poleg narave zajema tudi človeka oz. njegovo zavest.

 10. “V naslednjih mesecih bo depriviligirana stran, en cel krak narodnih pljuč, imela možnost, da vzpostavi pluralnejši medijski prostor. Bolj uravnotežen medijski prostor je ključen za bolj demokratično, svobodno in uspešno državo. To smo že neštetokrat ugotovili. Sedaj je priložnost, da to naredimo. Vsak bo imel možnost prispevati svoj delež. Verjamem, da zmoremo dovolj kadrovskega in finančnega potenciala.”

  ok. dober teaser;)

  kje se dobivate?

 11. Berem tele vaše tekste, besedni Gruntarji!
  Pa ne vem, kaj naj porečem, še dodam.
  Recimo , še ena rdečuhasta hinavščina par excellence:

  Ko rdeči zavohajo na , sicer nasprotni strani,kar jim paše za zlorabo, pograbijo in lansirajo “kot svoje, njim pripadajoče” !

  Učili so se, in jih je učil, tov.Kocbek, na primer. Ubogi dečko, ampak, spet me sili na režanje, ko poslušam našobljeno Ljudmilo in loleka Tonina…oprostite, ta groteska mi samo detektira, kako šibak je lahko silni cankarjanski jokajoči slovencelj, tam sredi Razpotja na
  hlapčevskem polju kmeclovske gubernije Slovenistan in kako nežno pojejo zvonovi bednikom, ki se jim je zmehćala hrbtenica, kot , da jim je potegnilo ves kalcij v rit..?
  Res, ne dantejevska, pač Salvador Dalijeva slikarija velikega učitelja slovenskega rodu, Cankarjevega Ivana!

  Papež iz Ljubezni do človeka, bolj, veliko bolj, kot predhodniki, enostavno, učinkovito in naravnost pove, recimo bogatim, da so Barabe in naj dajo revežem, itd!
  Socialna nota, dobrota, človekoljubje, itd, itd!

  In Frančišek je že na naslovnicah kot komunist, socialist, ipd…

  Torej, Frančišek, ena promila njega, postane NJIHOVA in ga kažejo, kot kažejo, n.pr., Che Guevarin ksiht morilca
  v kontekstu revolucionarne okrvavljene ljubezni do zatiranih…obraz OBLASTNIKA, ikone ubijalske revolucije.
  Zaradi svojih svinjskih ciljev, si prisvojijo samega Papeža Frančiška, halo?

  Ostalih, 999.999 delčkov našega prvega rimskega škofa, fantastičnrga Frančiška pa bi sesekljali, vrgli lačnim levom in ga sploh sovražili do zadnjega diha, ga zasmešili in spljuvali ter steptali v palačinko! Kako turobno sprijeno, kontradiktorno in kontrolirano bolano
  v sijaju popolne in zahrbtno preračunane hude zlobe!

  Nekako tako je z ljubeznijo komujarov do Frančiška za dnevno porabo in tako so zlorabili, nedavno, velikega Srečka Kosovela in ga proglšali kar za revolucionarja, boljševiškega , nemara.

  Bojim se, da bodo kamniški frontniki celo v kateri od Balantičevih stihov najdli kak revolucijski vzdih in ga
  v kakem promilu, nekega dne, vzeli zase in ga dvignili na svoje krvavo boljševiško tele pogube, da bi nam, v pomanjkanju svojih krvavih ljubezni, naložili veliko neizpeto in zlatodiamantno izbrušeno dušico dobrote, upanja in solzno izjokano veličino človeka Balantiča, kot zametek njihove revolucijske misli, ha !???

  Res so hudi, tile naivni iluzionistični zlobkarji, zakleti častilci Belcebuba satanskega!

Comments are closed.