Bo vrhovni poveljnik SV res legitimiral kontinuiteto komunistične TO SRS s sedanjo SV?

4

Izvorno protiosamosvojitveni centri moči v naši državi čedalje bolj organizirano in
brezobzirno prizadevajo za degradacijo ključnih osamosvojitvenih dosežkov in vodilnih osebnosti osamosvojitve.

Društvo Moris, katerega izvor in poslanstvo je vtkano v vojaške temelje samostojne in neodvisne slovenske države, bo storilo vse, kar je v njegovi demokratični moči, da zle in zlagane namere prepreči.

Nova etapa v potvarjanju osamosvojitvene vojaške zgodovine je poniglavo razglašanje kontinuitete med Teritorialno obrambo Republike Slovenije (TO RS), kot se je iz praktičnih razlogov imenovala zmagovita slovenska oborožena sila leta 1991 in vojaško organizacijo s skoraj istim imenom, Teritorialna obramba Socialistične republike Slovenije (TO SRS), ki jo je jugoslovanska armada leta 1968 sama vzpostavila kot sebi podrejen podporni vojaški ustroj za zaščito stare države in komunističnega režima.

Zgodovinsko dejstvo je, da je bila Teritorialna obramba Republike Slovenije slovenska oborožena sila, ki je na novo zrasla na pogorišču samorazorožene in s tem sramotno kapitulirane stare Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije. Poveljniški kader TO SRS je bil v celoti podrejen ciljem in interesom socialistične Jugoslavije. Poveljniški kader TO RS pa je zavzeto deloval v interesu nastajanja samostojne in demokratične Slovenije.

Teritorialna obramba Republike Slovenije iz leta 1991 je v vojni za Slovenijo, skupaj s slovensko policijo in celotnim narodom, premagala jugoslovansko armado. S tem je premagala tudi ideologijo tiste prve, komunistične TO SRS, ki je takrat, skupaj z JLA, definitivno propadla.

Zdaj, leta 2018, pa slišimo in vemo, da želi druščina tistih, ki jim slovenska osamosvojitev nikoli ni bila intimna opcija, demokratično TO RS in s tem Slovensko vojsko, onečastiti s tem, da jo potiskajo v kontinuiteto s komunistično TO SRS in JLA. TO RS iz leta 1991 ni bila nikoli podrejeni partner JLA, kot je to veljalo za TO SRS. TO RS, v začetku poimenovana MSNZ, je bila vseskozi od razorožitve Slovenije, maja 1990, nasprotnik JLA, kar je za njeno vrednotenje in razločevanje s staro TO SRS ključno.

Znak TO RS, slovenska trobojnica, ki je danes uradni simbol Slovenske vojske, in rdeča zvezda, ki je bila simbol komunistične TO SRS in JLA, sta izvorno nasprotje, kot ogenj in voda.

Tudi general Maister je svojo vojsko za obrambo severne meje oblikoval iz slovenskih vojakov, ki so se prej borili za Avstrijo, a pod njegovim vodstvom proti Avstriji, za slovenske interese. Seveda Maistru in soborcem nikoli ni prišlo na misel, da bi se kakorkoli utemeljevali na zgodovini prejšnje države, proti kateri so se na koncu borili. Tako tudi nam, ki smo se zavestno borili na strani samostojne in demokratične Slovenije, niti slučajno ne pade na pamet, da bi se utemeljevali s propadlo Jugoslavijo.

Zdi se nam neverjetno, kar slišimo, da želijo 10. oktobra 2018, ob podpori in s prisotnostjo protokola SV, kar nosi še zlasti nesprejemljivo sporočilo, praznovati 50-
letnico Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije (TO SRS). Zato vas sprašujemo – ali se tudi Vi strinjate z interpretacijo kontinuitete komunistične TO SRS s sedanjo Slovensko vojsko in želite s svojim slavnostnim nagovorom na prireditvi 10. oktobra to zgodovinsko zlagano tezo celo legitimirati?

Želimo verjeti, da je to le pomanjkljiva informacija in da se to ne bo zgodilo – ker se po slovenski domoljubni zdravi pameti ne more in ne bi smelo zgoditi, da bi predsednik samostojne in demokratične slovenske države častil povezavo z vojsko, kateri smo se uprli in se osamosvojili na podlagi zmage nad njo!

Ravno tako ne moremo verjeti, da želijo tisti, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, s svojim jugonostalgičnim, nečastnim slavjem, še dodatno onečastiti 10. oktober, dan, ki zaradi izgubljenega plebiscita na Koroškem predstavlja veliko rano na narodovem telesu. Bo torej 10. oktober 2018 še dodatno dan sramotnega ponižanja slovenskih osamosvojitvenih mejnikov?!

Po 27-tih letih, kar je Slovenijo zapustila agresorska JLA, ki je imela isto doktrino kot komunistična TO SRS, se v Društvu MORiS Kočevska Reka še kako zavedamo, da gre tokrat ponovno za obrambo ključnih slovenskih vrednot. Zato bomo storili vse, da se namere tistih, ki danes želijo svoje nekdanje nasprotovanje slovenski osamosvojitvi prikriti z vlečenjem kontinuitete med totalitarnimi in demokratičnimi institucijami, pred slovensko javnostjo razgalijo na celi črti!

4 KOMENTARJI

 1. Očitno so res nekateri izgubili zdravo pamet in življenjsko logiko, da želijo zavajati, da je rdeča zvezda zaslužna za samostojno Slovenijo.

  To je podobno kot bi rekli, da je Hitler zaslužen za evropsko demokracijo.

 2. Predsednik Demokratične Slovenije je varuh ustavnosti, zato ne bi smel požegnati zavajajoče neustavne “temelje” slovenske države.

  • “VRHOVNI POVELJNIK” SV ?

   Burleska !
   Vse je postalo jasno po včerajšnem KRATKEM obisku slovenskega parlamenta , nervozno je pogledoval na uro med svojim nagovorom /zmerjanjem v prijazem slogu / ! BURLESKA !
   Mimogrede , hudomušno je bilo slišati vprašanje o dogodkih v Makedoniji , kaj za božjo voljo
   pa imamo mi z njimi ! Vrhovni poveljnik je modro molčal v svojih sobanah !

   Andrej Briški

  • Predsednik SDR , požegna vse , opleta na levo in na desno , samo da se dogaja , reflektorji , bliskavice , zvedavi novinarji in odišavljene dame , ni važno ali leve , ali desne , samo da se dogaja! Bog ne daj , da bi se ob velikem prevzemu poveljstva , izvajala parada slovenske vojske na strokovno in arhitektonsko obnovljeni Gosposvetski cesti , ostali bi brez poveljnika vojske in rutiniranega ministra za obrambo s kantami vred , poniknila bi namreč med grobove rimskih legionarjev , Emona slabo se ti piše ! Naj župan kar sam koraka po najlepšem mestu na Svetu!
   Dovolj mi je igric nesposobnežev , ki so ukradli državo in pridobitve osamosvojitve !

   Andrej Briški

   Andrej Briški

Comments are closed.