Bo Pahor politično preživel zaupnico?

10

Predsednik vlade Borut Pahor bo na izvolitev petih novih ministrov vezal zaupnico. Ministri bodo izvoljeni, hkrati pa bo Pahor ostal na položaju, če bo dobil podporo večine poslancev, navzočih na seji. Če bi Pahor zahteval “navadno” zaupnico, ki ne bi bila vezana na neko parlamentarno odločitev, bi potreboval večino vseh poslancev, torej 46 glasov. Morebitni manjkajoči poslanci bi torej s svojo odsotnostjo ali oddajo prazne glasovnice pravzaprav glasovali proti Pahorju. V primeru vezave zaupnice pa manjkajoči poslanci “delajo v prid” premierju, saj odločajo le navzoči poslanci.

Vlado Miheljak:

Moja napoved je, da bo Pahor zaupnico dobil. Tudi v DeSUS ne bodo soglasno proti, čeprav Karl Erjavec javno govori drugače. Špekuliram, da v ozadju zelo verjetno potekajo skrivni pogovori o podpori, poleg tega med poslanci DeSUS ni navdušenja za skrajšanje mandata. Zmagu Jelinčiču (SNS) volitve ne ustrezajo zato, ker njegov populizem ne pritegne več, Radovanu Žerjavu (SLS) pa zato, ker vsak mesec pridobi kakšen odstotek. Pahorjeva poteza z zaupnico je v taktičnem pogledu domišljena, saj celo Zares, ki je nanj najbolj alergičen, nič ne naredi v smeri predčasnih volitev. Prav zato je mogoče, da bo vlado podprl tudi kakšen poslanec Zaresa. 

Matej Makarovič:

Ker je potrebna le navadna večina, se bo zelo verjetno našlo dovolj poslancev, ki bodo zaupnico podprli že zato, ker ne verjamejo v možnost ponovne izvolitve in bi pač radi malo dlje prejemali plačo. Gledano širše in na dolgi rok pa je tako podaljševanje trajanja vladi, katere rok trajanja se je z vidika velikanske večine državljank in državljanov očitno že davno iztekel, škodljivo za Pahorja, za njegovo stranko in predvsem za Slovenijo. Če bi Pahor ob pravem času odstopil kot premier in peljal svojo stranko na volitve, bi morda dolgoročno politično preživel, SD pa bi še vedno ostala ena od dveh ključnih strank na političnem prizorišču. Ta možnost pa se z vsakim dnem odlašanja s predčasnimi volitvami zmanjšuje. Še bolj kot to pa nas mora seveda skrbeti, kaj bo z našo državo, ki bo očitno še naprej životarila z vlado, ki ji manjkajo vizija, kompetence in celo osnovna operativna sposobnost ter jo drži pokonci le še krčevito oklepanje lastnih položajev.

Več: Siol

10 KOMENTARJI

 1. Seveda jo bo dobil! Razloga sta dva:
  – kdor ne bo ubogal oblastnike, temu bodo našli otroško pornografijo na računalniku in še
  – poslanci dvomijo, da jih bo narod na volitvah ponovno izbral za zmagovalce.

 2. Alfe: to, kar si napisal, velja po volitvah!
  Pred volitvami po bo:
  -pojavljali se bodo Kunstlji in Trohi in …..in po tekocem traku proizvajali banana afere!
  Mnozico takih klevetnezev za drobiz, niti toziti nima smisla, niti jih toziti ni racionalno, ker nic nimajo, ker potrosis ves cas na sodiscu in v cakalnici. In njih lazi bodo vecinoma nekaznovane, pljunki pa se bodoprijeli vsaj 10%, kar zadosca, psiholosko!
  -pojavljali se bodo “novi obrazi” s staro malo nategnjeno, kozo a s znanimi idejami n sovrastvi!
  -Casopisje, Televizija, Radio, bosta objavljala umazane teme in diskvalifikacije in nikoli tudi resnice in demantije teh lazi!
  -sodisca bodo tiste na desni obsojala po tekocem traku, tiste na levi pa, zalozilo obtoznice!
  -diskvalifikacije RKC, preventivne, bodo na tkocem traku!
  -ponarejali bodo volilne napovedi in spravljali v obup pametne!
  -ponaredili bodo volitve, vedno so jih, za takole 10%!
  -pojavljali se bodo lazni preroki in nas prepricevali o temah: Tito, YU, potrebi po izhodu od Eura, velikih poslovnih priloznostih v ex YU,…..
  -zacel se bo odpor proti EU in NATU!
  -sprl nas bodo z Evropo!
  -sami sebi bodo zaigrali “revolucijo”, da se bodo obdrzali, Semolic to zna!

  Narod pa bo vse to kupil!

 3. Gospod Petrovc, vidim, da spet niste vzeli antipsihotičnih tablet. Paranoja se vam je namreč razvila do neslutenih razsežnosti! Manj berite Demokracijo, Družino in Reporter in več glejte kakšne komedije na TV!

 4. Petrovc je dobro povedal – enkrat prej tudi Janez Janša.

  V Sloveniji tožiti toliko ljudi, ki te obrekuje, je resen problem, kajti najprej moraš plačati, da sploh lahko začneš postopek, potem se pa vleče in vleče, na koncu je pa odškodnina nekaj drobiža.

  Če bi tožbe potekale hitro, bi bil Janša danes bogataš, tako se pa lahko zgodi, da bo obubožal, preden se bodo procesi na sodišču celo začeli.

 5. Tovarisc Beno: vidimo, da vas izjemno skrbi za moje zdravje in to v celot nepooblasceno!
  Tudi niste ne zdravnik, ne kak psihiater!
  Torej, kdo so tisti, ki se ukvarjajo z zdravljenjem zdravih?
  Bedaki ali norci!
  Kajti tisti, ki so prestopili korak cez konec Gausove krivulje, tisce v tiste, ki so na koncu!

 6. Beno pa kot ponavadi – v pomanjkanju argumentov – pošilja druge jesti tablete in podobno.

  Beno, raje ti beri Reporter ali družino, ne pa levičarskih trobil, kot so Mladina, Delo, Dnevnik itd…

 7. ##Beno pa kot ponavadi – v pomanjkanju argumentov – pošilja druge jesti tablete in podobno.##

  Vsak po svoji navadi. 😀

 8. Deklerativno , je te oblasti polna usta etike, tudi odstop Katarince naj bi bil tak, po drugi strani pa so enotni v poigravanju se s volilci oz. nami vsemi !

 9. KAJ sem napovedal pred štirinajstimi dnevi , je meso postalo ! Pahor je imenoval ZALARJA za notranjega ministra in tako imamo vlado takoimenovanih “doplerjev “, kar je sicer značilno za etnografsko posebnost na Slovenskem !

  Drži , ali ne drži ?

 10. Miheljakova trditev, da bo PAHOR “preživel” zaupnico popolnoma drži, saj je bila skonstruirana v Liberalni akademiji, katere tihi član je on sam, Miheljak !

Comments are closed.