Blog T. Mamića: Diskriminacija kristjanov

14

Državljanka Metka Recek je poslala Programskemu svetu RTVS odprto protestno pismo zaradi sistematičnega kršenja pravic državljanova Slovenije, ki so kristjani. Naj opozorimo, da je to verska nestrpnost, kar ni samo v nasprotju samo s programskimi standardi RTVS, ampak tudi z ustavo in evropsko zakonodajo. Pismo navajam v celoti, ker vodstvo RTVS že leta in leta zavrača vsa vprašanja na to temo. Tudi varuhinja človekovih pravic in predsednik države samo molčita.

——–

Spoštovani člani Programskega sveta!

Spodnji Protest pošiljam Vam, spoštovani člani Programskemu sveta in pričakujem, da ga preberete do konca. Prav tako Vas pozivam, da v Arhivu RS preposlušate oddajo Storž, ki je bila na sporedu Prvega programa RS v sredo 8. januarja v času od 11.20 do 12. ure.

Pričakujem, da mi pošljete Vaše pisne zahteve in proteste odgovornim na RTVS in zahtevate odgovornost in pisno opravičilo vodstva in tvorcem oddaje.

Vodstvu RTVS in odgovornim (Marko Filli, Miha Lampreht, Darja Groznik) ne bom pošiljala, ker zaradi mojih osebnih izkušenj, ko skupaj z več kot 50-timi plačniki RTV prispevka;
– generalni direktor RTVS;
– direktor Radio Slovenija in odgovorna urednica Prvega programa Radio Slovenija;
– predstavnikom civilne družbe ne odgovarjajo; nasprotno – ignorirajo nas in nas žalijo.

S strani teh in bivše varuhinje pravic gledalcev Miše Molk, smo bili v zadnjem letu deležni odnosa, ki kliče državljanke in državljane Slovenije, da z civilno nepokorščino zavračamo plačevanje tega “njihovega privatnega zavoda”; kajti, če bi RTVS bil javni zavod, bi nam vodstvo RTVS in Programski svet na podlagi zakonskih določil spoštljivo in argumentirano odgovarjali. Vse bom poslala državljankam in državljanom in jih pozvala, da se temu ideološkemu izključevanju in žaljenju tega vodstva z vsemi pravnimi sredstvi upremo.

Državljani Slovenije zadnja leta ugotavljamo, da Programski svet in posamezni svetniki ne opravljate svoje funkcije v odgovornosti za pravice ljudi. Nasprotno, ugotavljamo namreč, da vas vodstvo RTVS uporablja za glasovalni stroj in s tem nekritično podpirate ideološki in kulturni boj, ki ga zadnja leta izvaja. Kolikor vem, smo Vas in Varuha Ambrožiča z potrjenimi dejstvi zadnja leta seznanjali z odnosom vodstva RTVS do upravičene in legitimne pravice, da smo verujoči deležni z oddajami na vseh treh programih Radio Slovenija in z uredništvom za verski program primerljivo z drugimi evropskimi javnimi radiji;

Še danes po več kot dveh letih zavajanja direktorja RS Programskemu svetu z bimedialnim uredništvom in ignoiranjem pravic poslušalcev; smo verujoči getoizirani na Tretjem programu; na Prvem pa je slabše kot pred 20-timi leti in je s strani “odgovorne urednice” ideološko brez verskih oddaj (razen tedensko 3minute Duhovne misli) prepovedana slovenska duhovna glasba;

Vas kot svetnike in plačnike rtv prispevka seznanjamo; da nam vodstvo RTVS v večini ne odgovarja na podpisana pisma. Enako se obnaša Programski svet in svetniki, ki kršite 16.člen Zakona o javni RTVS in ne opravljate svojega poslanstva zastopanja ljudi;

2.
Državljani smo se dolžni z neplačevanjem naročnine upreti temu ideološkemu izključevanju in ne dovolimo;
– direktorju Radio Slovenija, da nas ideološko in žaljivo obrekuje z “orkestriranimi pobudami.” Ljudje si jemljemo pravico, da se javno odzivamo civilnim pobudam in podpisujemo pod peticije. Direktorja RS ne mislimo spraševati za dovoljenje komu in kako se bomo v javnosti odzivali; gospod si domišlja da je on gospodar naših suverenih odločitev in ravnanj; zato si nas dovoli ignorirati in žaliti.
– ne bojimo se prijav Policiji odgovorne urednice Prvega programa RS; ki prijavlja poslušalce policiji; ker zahtevajo spoštovanje človekovih pravic in medijske zakonodaje na javnem zavodu;
– seznanjamo Vas ponovno, da smo s strani Miše Molk, ki je brutalno in ideološko žalila v oddaji Je res na TVS 3. marca 2013, bili deležni odnosa nje in vodstva RTVS, ki kliče po odgovornosti. Zahtevamo odgovornost za norčevanje in žaljenje človeških in verskih čustev poslušalcev RS.

Lepo pozdravljeni!
Metka Recek

Več lahko preberete na blogu Tina Mamića.


14 KOMENTARJI

 1. Očitno gre za dva nerazščiščena problema:

  – neustrezen program TV Slovenija, ki ne vsebuje dovolj verskega programa in duhovnih slovenskih pesmi
  – in žaljiv odnos do tistih, ki skušajo to krivičnost odpraviti.

  Za celovito sliko ustreznosti programa manjka:
  – natančnejši prikaz trenutnega stanja
  – primerjava z evropskimi državami
  – konkreten predlog, s kakšnimi vsebinami se naj program dopolni.

  Tudi na Radiu Slovenija ni duhovne slovenske glasbe, je pa tuja duhovna glasba. Zadnji čas, da se te krivice uredijo na vrednosten, nežaljiv in strpen način z obeh strani.

 2. Ravnanje nacionalke je včasih res popolnoma nedopustno. Kristjani bi se morali jasno in glasno oglasiti za vsako njihovo neumnost, ter terjati odgovornost. Saj je nacionalka nenazadnje tudi naša ustanova.

  Jaz nisem poslušal spornih oddaj, tako da ne vem točno, za kaj je šlo. Mogoče bi bilo dobro sporne stavke zapisati dobesedno ter jih razložiti. Tako bi bilo vsakemu takoj jasno zakaj gre. Če se kritizira oddajo na počez, potem si vsak stvari interpretira po svoje, spornih stavkov pa se pogosto niti ne opazi.

 3. @robert: rtv prispevek ni obvezen, sam ga ne plačujem.
  Je pa zanimivo, da se pri več kot 80% krščanski populaciji ne splača en verski program, bi si mislil, da bi bili oglaševalci navdušeni nad takšno tržno nišo…

   • Mi smo napisali samo, da nismo priključeni pa ni noben kompliciral; menda naj bi obstajala inšpekcija, ampak je še nihče ni videl v akciji. Tistih 12 evrov rajši zapravim za tiskovine po svoji izbiri, če hočem gledati dnevnik in odmeve je pa na int. prenos.

 4. Nacionalni mediji so razglaševalci levičarske misli. Tega se najbrž sami ne zavedajo, saj pač verjamejo, da je to resnica. Eden izmed mnogih mnogih primerov je slišati v oddaji Finančne krivulje, ki je bila na sporedu 13. 1. 2014. Poslušajte od 2:56 dalje:

  http://ava.rtvslo.si/#174256064;;

  Kakšno Mladina-stil razmišljanje – to je neverjetno! In tega je še in še.

 5. Ne mečite biserov svinjam. Mogoče pa zato manjka verski del programa na TV. Glede na nekatere komentatorje tukaj.

 6. Prepričan sem, da bi uspeli, če bi gradili in vztrajali na vrednostnem programu, ki avtomatsko zahteva upoštevanje krščanskih vrednot, ki so splošnoveljavne vrednote na načelni ravni, žal pa ne v praksi.

  Poglejmo samo primer filmov in glasbe z duhovno vsebino, torej vrednostno vsebino:

  Takšnih filmov skorajda ni. Mogoče zaslediš kakšnega otroškega. Gre za filme z globoko vrednostno vsebino, ki oznanjajo plemenite vrednote med ljudmi in do stvarstva, ki temeljijo na ljubezni. Večina filmov je skrajno nasilnih in moralno etično plehkih, pri katerih človek vrednotno nazaduje.

  Podobno je z glasbo. Pa je toliko lepih melodij in besedil, ki so sprejemljiva celo za neverne ( popevke ipd), pa se ne smejo vrteti drugje kot na Radiu Ognjišče.

  Nekaj je res narobe z našo kulturo in mediji.

  Podobno je z glasbo.

 7. Saj ne more priti do moralno etičnega vrednostnega preporoda, če ne smemo živeti življenje, ki nam omogoča ta preporod!

  Podobno je tudi na drugih področjih zlasti javnega življenja, kjer vlada nevrednostna življenjska praksa, vrednostna pa je še zaničevana.

  Rešitev je znana: Čim več ljudi mora hoteti in živeti ter drugim s svojim življenjskim pristopom kazati, kako se vrednostno živi in da se splača tako živeti!

  In tudi zahtevati, da smo vsi dolžni živeti vrednostno!

  Zgolj neplačevanje naročnine pa ne bo odpravilo vrednostnega problema.

Comments are closed.