Blog Pavel: Razmerje 80 proti 20

10

Včeraj sva bila z ženo na zakonski skupini, ki dela po dr. Eggerichsu. To srečanje mi je najbolj močno sedlo. Tokrat je bila tematika razmerje 80:20, ki ga sam najbolje razumem “Ne bodi perfekcionist, idealist,  bodi razumen, bodi stvaren!” Na tem srečanju je bilo največ govora o Božji Besedi doslej, hkrati pa smo najbolj odprto govorili o seksualnosti o kateri dostikrat ni govora na zakonskih skupinah.

Za to razmerje sem slišal tako v prodaji ( če je nek kupec zelo trdovraten ob tvoji prodaji, ga pusti pri miru in pojdi naprej, kajti šans je ob tvoji prodaji 80%, ne ukvarjaj se s trdovratneži, ker boš z njimi preveč časa pokuril in rezultat bo zelo verjetno 0. Potem sem ga zasledil v industriji, v tehniki, v IT. (80% dela takoj narediš in uspešno, 20% pa te bo zafrkavalo in ti pobralo 80% časa.

Zadnjič sem napisal refleksijo o Pink and Blue ter Hollywood in Holy Word. Bistvo je, da ne sledim ugodju, občutkom, ampak veri. Da dovolim, da Božja Beseda bolj vpliva kot pa posvetna ideologija, romantika, mainstream, ideali in moda družbe.

Tu smo izhajali iz sledeče Božje Besede:

” Če se oženiš, ne grešiš; in če se deviška omoži, ne greši, vendar bodo taki imeli stisko v mesu” (Pavlovo Prvo pismo Korinčanom 7,28).

-2 Kdor pa je oženjen, skrbi za to, kako bi ugajal ženi , … (žena) skrbi za to, kako bi ugajala možu “ (isto 7,33) s čimer bi poudaril, da bi tu bolj pasala beseda “poskrbeti” ali “zadovoljevati” kot pa ugajati, ker sem slišal v angleščini Please. V TA pomeni PLS You, da skrbiš za ugodje drugega, PLS ME, da skrbiš za svoje ugodje, egocentrik. Torej v smislu skrbi za zadovoljstvo, ugodje žene.

Bog nas poročene opominja, da bomo 100% doživeli stisko v odnosu, nesoglasja. Kar zaljubljenci in romantiki nočejo vedeti, ker so psihotični.

Kakšne stiske pa imajo dobronamerni ljudje?

” Žena nima oblasti nad svojim telesom, marveč mož, enako pa tudi mož nima oblasti nad svojim telesom, marveč žena.” P.p. Korinčanom 7,4

Ta vrstica je povezana s spolnimi odnosi in pravi, da imata mož in žena enakovredne pravice. V spolnosti dostikrat zelo očitno pride do drugačnih želja ali celo nasprotnih želja. Mož bi seksal, žena pa ne. Oba imata prav. To je stiska ali frustracija, ki pa se kaže predvsem v ostalih praktičnih in življenjskih okoliščinah najinega odnosa. Zato je trapasto, da zaradi takih normalnih frustracij pomislim, da je kaj narobe ( da sem se poročil z napačno žensko ali ” lahko bi dobil “pravo”, boljšo ženo) ob primerjavi z osladnim Hollywoodom ali pripovedovanju prijateljic, prijateljev, ki se hvalijo, kako se imajo fino. Mnogi dovolimo, da stiska v odnosu, zastrupi cel odnos, tudi ostale dele in čase odnosa. Da teh 20% težav, frustracij, trpljenja vlada ostalim normalnim, lepim, pozitivnim sestavinam 80% odnosa.

Ni realno, da je človek 100% časa srečen.Ali je 5% časa, 10% ,20 ali 30% časa nesrečen je odvisno od tipa človeka in njegovega pogleda na življenje. Mnenje sveta: romantični romani, romantični filmi govori, da so tam 99% srečni. Če dobim malenkost manj sreče, sem zagrenjen?

Danes je ločitev veliko (zaradi razvajenosti, razpada vrednot, nezmožnosti ljubiti), še 10 x več parov pa razpade po parih mesecih hoje skupaj. V glavnem se ločijo zaradi različnih želja. Spolnost je simptom, vrh ledene gore.

V frustracijah se moški zapremo, nehamo biti ljubeči, se umaknemo. Ženske pa postanejo do moških nespoštljive. Ta krog se lahko stopnjuje v spiralo ločitve. ” Nisi ljubeč in me ne ljubiš!” ..reče žene. Mož pa reče: ” Nespoštljiva si in me nespoštuješ!” Nato se prej ali slej ločita. Ločita pa se v resnici zaradi razlik, ki jih je oblikoval Bog, sama pa sta nesposobna ljubiti resnično osebo.

” Peščica kvasa skvasi vse testo” Pismo Galačanom 5,9

” Mazilar voha mrtve muhe in izliva olje proč.” Pridigar 10,1

” Uživaj življenje z ženo, ki jo ljubiš, vse dni svojega nečimrnega življenja, kolikor ti je dal pod soncem, vse svoje nečimrne dni.” Pridigar 9,9

Bog hoče, da okušava ljubezen, spoštovanje, srečo 80% najinega časa.

V frustracijah pride do izraza sovražnost in grobost (običajno do žen) in vzvišenost in kritizerskost ( običajno do mož). Žena se umakne neljubljena, mož pa necenjen, nespoštovan.

Tako kot spolnost je tudi denar samo simptom in ne vzrok problemov. Če se o denarju pogovarjava brez ljubezni in spoštovanja, to najin odnos ubija.

Cerkev smo ljudje. Marsikateri par je že preživel take stiske ali hujše stiske, Prosite ga za nasvet, kako prebroditi težave. Če v Cerkvi ni možno imeti takih pogovorov, potem je ta “Cerkev” mrtva.

Več lahko preberete na blogu Pavel.


10 KOMENTARJI

 1. Zanimiva bi bila tudi poglobljen raziskava, zakaj v medsebojnem sporu moški čutijo, da niso spoštovani, ženske pa ljubljene. Tu se skriva osnovni vzrok sporov.

  Če bi ljudje ta vzrok spoznali, bi se lažje izognili sporom.

  Zakaj ženske tako rade neustvarjalno kritizirajo moške in zakaj se moški umaknejo od ljubečega odnosa?

 2. Ne bi razpravljal o Svetem Pismu. Rad pa bi rekel, da je ljubezen skrivnost. Tako kot sam Bog. Mož in žena sta v svojem odnosu sama pred Bogom, gola in bosa. Ni odvetnikov. Ni razlagalcev. Onadva sama. Včasih rečem, da je Bog kakor prevajalec med moškim in žensko. Kar en govori drugi sliši prevod. In obratno. Zato so spori normalni. Zato pa se je treba učiti kaj govoriš in delaš, da bo do ušes drugega prišlo v pravi obliki. Potem si lahko še kako srečen.

 3. Zelo zanimiv tekst. 80:20.

  Teh 20% jaz razumem kot trpljenje. Trpljenje ima v krščanstvu zelo velik pomen. Je že skoraj kot nekaj pozitivnega.

  Trpljenje je dejansko nujna sestavina v človekovem življenju. Preko teh 20% človek postane boljši. Brez trpljenja se človek pokvari, postane prevzeten in len.

  Kljub temu mislim, da trpljenja ne smemo iskati, ne zase, še manj pa za druge. Pride samo od sebe, takrat ko ostajamo zvesti dobremu in lepemu.

  • Misliš da drugi ne trpijo? Da prevzetni in leni ne trpijo? Jaz vidim predvsem eno: edino trpljenja je na svetu dovolj za vse. Nihče ne uide trpljenju. Vsak nosi svoj križ.

 4. Mene je pa to razmerje 80:20 spomnilo na petnajst let staro študijo dr. Franeta Adama o elitah…. o tem, kako tudi danes izgleda slovenska asimetričnost. 😉

Comments are closed.