Blitz: Superhik Svetlik ali socialne pomoči po novem

0

Že nekaj časa se mnogi sprašujemo, ali je vladajoča koalicija res leva, za kakršno se razglaša. OK, da ima večina Pahorjevih ministrov dve levi roki, je očitno, zelo težko pa bi trdili, da se obnašajo levičarsko. A če pri ukrepih za oživljanje gospodarstva še lahko razumemo, da so neke spremembe v smeri svobodnejšega trga dela potrebne, pa mi ni nikakor jasno, čemu je potreben zadnji Svetlikov umotvor, nov sistem dodeljevanja socialnih pomoči, ki sta nam ga v nedeljskih poročilih predstavila direktor direktorata za socialne zadeve in prva penzionistka Kožuh Novakova.

….

Pa začnimo: prvo, kar bode v oči je, da se bo obravnava vseh zahtevkov za subvencije po novem preselila na centre za socialno delo. Ti bodo poleg dosedanjega dela fasali še obravnavo subvencij za šolsko prehrano in znižanega plačila vrtcev. Hura – seveda se je treba vprašati, koliko dodatnih delavcev bodo zato zaposlili na centrih za socialno delo. In seveda, ali bodo zato šole in vrtci odpustili tiste, ki so doslej imeli čez obravanavo teh zahtevkov. Vse to diši po povečevanju števila zaposlenih v javnem sektorju.

Ampak tisto, kar me bolj moti je, da se samo še nadgrajuje in dodatno komplicira že tako prekompleksen proces uveljavljanja socialnih pomoči. Pri nas je namreč vsak socialni transfer odvisen od množice vhodnih podatkov. Problem je seveda v tem, da kot izhodišče vedno vzamemo maksimalno pravičnost, kar seveda nujno pripelje do zapletenih procesov, za obvaldovanje katerih je potrebno zaposliti nove in nove ljudi, ki na koncu stanejo davkoplačevalce veliko več, kot pa prihranijo s tem, da ne bi komu dali preveč pomoči.

Pa poglejmo samo dva izmed socialnih korektivov: otroški dodatek in subvencija za znižanje plačila vrtca.

Več: blog Blitz