Granda: Blišč in beda vodstva RTVS

10
Nihče noče uničiti RTVS, želimo le določene spremembe v skladu s časom in prostorom, predvsem pa spoštovanje dejstva, da jo moramo obvezno vsi vzdrževati.

Naslov Blišč in beda vodstva RTVS je določila običajna sintagma, saj blišča ni. Razen negativnega čudenja, kako je mogoče reklamirati sam sebe na tako tendenciozen in lažnivo-hinavski način. Nihče noče uničiti RTVS, želimo le določene spremembe v skladu s časom in prostorom, predvsem pa spoštovanje dejstva, da jo moramo obvezno vsi vzdrževati, ona pa odkrito in brezpogojno podpira nestrpnost politične opcije, ki jo trajno zaznamuje prek šeststo do nedavnega prikritih slovenskih grobišč.

Naj odpravijo obvezen RTVS prispevek, če so tako zelo prepričani o svojem prav

RTVS kot celota verjetno ni ena najslabših. Čeprav nisem strokovnjak za tovrstne medije, sem po Evropi videl dosti slabših. Nobene pa tako slabe, nestrpne in tendenciozne na informativnem področju kot RTVS, ki je jedro prezira mnogih Slovencev. Z izgovarjanjem in sklicevanjem na »javni servis«, objektivnost osnovnih informacij vsiljuje tendenciozen izbor. Pri tem kliče na pomoč »akademike«, varnostno fakulteto, enega policijskih sindikatov, ki je pod nadzorom Socialnih demokratov, in podobne nosilce nekdanjega političnega enoumja. Nihče, razen aktualnega vodstva, si ne prizadeva za njeno likvidacijo. Za prevlado svojih pogledov na slovensko družbo je pripravljeno žrtvovati kolektiv in ustanovo. Niti slučajno ne pomisli, da ravna narobe ali da neprestano žali velik del ljudi, ki jo morajo plačevati.

Če bi bilo vodstvo v resnici prepričano o trdnosti svojih stališč, bi predlagalo odpravo obveznega plačevanja prispevka, saj so za RTVS pripravljeni prispevati dovolj tisti, ki jo javno podpirajo. Gotovo bodo svoje zadovoljstvo in navdušenje nad delom sedanjega vodstva plačali z deset- in večkratnikom sedanje vsote, gotovo bodo prispevali tudi nekaj drobiža od več deset milijard evrov, ki so jih poskrili v davčne oaze. Resnično tako malo verjamete v svoj prav? To, kar si dovoli sedanje vodstvo RTVS je na ravni najbolj primitivnega kulturnega boja v slovenski zgodovini.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

RTVS zagovarjajo ugledni in »ugledni«

Dokaz nestrpnosti je že izbor oseb, ki zagovarjajo »javni servis«. Med njimi prevladujejo ljudje, ki niso nikoli skrivali prezira do slovenske osamosvojitve in zloma komunističnega monopola. Kako enoglasna je slovenska družba v očeh RTVS! Trditve o njeni razcepljenosti so izmišljotina! Organizatorji propagande akcije se iz njih norčujejo. Med njimi so »ugledniki«, ki so »klečali« pred Jankovićem, naj prevzame Slovenijo.

Med njimi so ljudje, ki imajo velike težave s slovenskim jezikom. To je zelo dobro, ker tako najlaže dokažejo zlorabo pojma nacionalna, kar nima nobene zveze s slovenskim narodom, ampak državljanstvom. Nacionalna namreč ne pomeni narodna, ampak državna. Kako bedno je izpadel neki sicer dober pevec zabavne glasbe, ki je opozarjal na resnično velike zasluge RTVS za narodno kulturo in posredno dokazoval, kako jo zlorablja za ideološke potrebe in cilje sedanjega vodstva.

Ni problem v tem, da nesrečnik tega ni vedel, ampak da ga je inštitucija javno izrabila in ponižala v njegovi neizobraženosti.

Veliko gledalcev bi več narodno zabavne glasbe, a je ne dajo

O svojevrstnem kulturnem in političnem nasilju je samo na sebi dovolj zgovorno dejstvo, da predvaja le še malenkost narodno zabavne glasbe, za katero ljudje stalno prosijo varuhinjo pravic gledalcev. Ker imam zaradi te ustanove največ masla na glavi, naj javno povem, da je zlorabljena za varovanje lumparij, nekulture in duhovnega nasilja nad Slovenci. Je varuh in zagovornik novinarjev, ne gledalcev! Prav bi bilo, da bi to funkcijo vzdrževal sindikat novinarjev informativnega programa oziroma onih, ki to vodstvo usmerjajo in dejansko vodijo zavod.

Upajmo, da bo prof. dr. Vasko Simoniti kot resorni minister vzdržal napade spodničarjev in »največjih slovenskih kulturnikov«, ki so noč in dan pripravljeni razpravljati ne o kulturi, ampak o državnem denarju zanjo. Resnično ne razumem, kako je slovenski narod ustvaril tako velike kulturne presežke v zgodovini brez pomoči lastne države.

Kdo v resnici ogroža nacionalno identiteto Slovencev?

10 KOMENTARJI

 1. JA, slovenska kulturna dediščina in slovenska kultura nasploh je temelj naroda.

  Tega bi se morali zavedati tudi v času korone, ne pa da vlada kulturno mrtvilo.

  Zakaj kulturo ne prilagodimo novim razmeram? Zakaj smo tako brezbrižni in neustvarjalni.

  Še to ne damo v javnost, naj kultura zdaj z vsem svojim plemenitim bogastvom spet zaživi v družinah.

  Zakaj se ne objavljajo dobre prakse iz kulturnega terena?

  Zakaj pri JSKD in še marsikje drugje ne storijo nič, vlečejo pa plače!?

  Zakaj se kultura v manjših skupinah in ob vseh varnostnih ukrepih ne izvaja vsaj na prostem?!

  Kdo to zavira?!

  Pogrešam tudi javne nastope ministra za kulturo, ki bi spodbujeval kulturno življenje, ki je prilagojeno novim razmeram.

  Skratka, kultura je najbolj tepena in to po nedolžnem!

 2. Ne samo, da je RTVS izrazito pristranska, uzurpirala si je pravico, da določa, kdo sme s kom v koalicijo in s kom ne ter kdo sme in kdo ne sme vladati. Pravico, ki ji jo nihče ni dal. V totalitarni maniri si jo je prigrabila sama.

  RTVS je v konfliktu z demokratično ureditvijo države. Takšne TV ne potrebujemo. Ni niti nacionalna niti javna. Je sprivatizirana za ohranjanje monopolov nedemokratičnega režima. Je eden izmed kamnov, ki to državo vlečejo navzdol. Ta ustanova zahteva radikalne spremembe. Kozmetične spremembe ne bodo zalegle.

 3. Takoj zakodirajte signal RTVS, da bo programe javne hiše gledal, kdor jih bo hotel plačevati, in plačeval, kdor jih bo hotel gledati!

 4. Ja, pristranskost RTV je vsakodnevna. Tudi ondan, ko je predstavila nagrajene zdravnike. Izpostavila in Intervjuvala je le dve, ki sta prišli iz Balkana, ostale nagrajene zdravnike iz drugih strok, pa je prezrla kot da jih ni.

 5. Zakaj se v času korone zapostavlja pomen družine?

  In to kljub temu, ko z njo stvarstvo sporoča, naj se da družini poudarek, saj je nosilka vsega, tudi kulture.

  V času korone bi lahko nemoteno nastopali družinske pevske in muzikalne skupine ter družinska gledališča.

  Pa se ničesar ne zgodi, ker pristojni ne zavrtijo telefone in družine povabijo.

  Neverjetno je, da imajo malomaren odnos do družine tako levi kot desni. Kot da bi tekmovali kdo bo imel bolj negativen odnos.

  Le za rojstva jih skrbi, kako pa bodo družine vrednotno rastle, pa nič.

 6. ” Nihče noče uničiti RTVS,”

  Ni res. Jaz menim, da je treba SLO RTV uničiti. To pomeni, vreči jo na prosti trg in njenega direktorja vezati na pravilno delovanje z njegovim premoženjem in osebno svobodo.

 7. Zdaj se že ve, da Slovenskega pozdrava na RTV ne bo več in da jo skušajo nadomestiti z oddajo, ki bo imela manj narodne in več zabavne glasbe.
  Zakaj pa ne bili dve oddaji – ena narodna in druga zabavna?

  Sicer pa se je na RTV, ki je nacionalni medij, pogrešalo,- da bi se v Slovenski pozdrav redno vključevala tudi:
  – slovenska ljudska narodna pesem in glasba
  – slovenska zborovska glasba, saj slovenski zbori zmagujejo v Evropi in to s slovensko ljudsko narodno glasbo
  – pihalne godbe,
  kar vse je sestavni del slovenske kulturne dediščine in kulture nasploh.
  Slovenski pozdrav bi naj namesto nepotrebnih vložkov o razposajenem življenju muzikantov oz. glasbenikov, prikazoval zgoraj navedene glasbene oziroma pevske skupine.

 8. Korona nas opozarja, da naj spet zaživi družinsko petje in muziciranje, kar je bilo vedno značilno za slovenski narod.

  Pesem in glasba v družinah ima velik ustvarjalni, kulturni , povezovalni in psihološki pomen.

  V družinah bi bilo več razumevanja in manj psiholoških težav, če bi spodbujali družinsko petje in muziciranje.

  Akcija za medije in ministrstvo za kulturo!

 9. In vsekakor tudi za JSKD in SAZU, ki sta nosilca ohranjanja in negovanja slovenske ljubiteljske kulture.

Comments are closed.