Blažič: Priča smo nespoštovanju te države

13

Avtor: Aleksander Kolednik. Vir: Siol. Levica, ki jo je zastopal Türk, je dobila boleč poraz in to se poskuša nekako razveljaviti in zasenčiti volitve z demonstracijami in nemiri, ki so v resnici programirani in vodeni, pravi Blažič.

Publicist Viktor Blažič je dobitnik letošnje nagrade Boruta Meška za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje novinarjev in publicistov. Ob tej priložnosti smo se z njim pogovarjali o njegovi dolgi novinarski karieri in o težavah, s katerimi se je soočal. Beseda pa je seveda nanesla tudi na aktualno dogajanje v državi.

V nekdanjem totalitarnem sistemu ste bili velik kritik takratne oblasti, zaradi česar ste tudi končali v zaporu. Kako danes gledate na tiste čase?

Pri meni je bila leta 1976 opravljena hišna preiskava, med katero so na popolnoma neskritem mestu našli tudi mojo razpravo z naslovom Vodniki ali varuhi, v kateri sem razmišljal o tem, kakšno vlogo ima v družbi partija. Ugotavljal sem, da je bila partija med NOB-jem vodilni faktor, medtem ko je po vojni to voditeljstvo izgubila.

Ta spis še ni bil nikjer objavljen, vendar so mi ga dali na obtožnico ravno tako, kot da bi bil objavljen. Potem ko sem odslužil zapor, me je Boris Pahor opozoril na to. Dogovorila sva se, da on objavi ta moj članek, češ da dvakrat ne morem biti zanj obsojen. Članek je izšel v Zalivu. Notranji minister Stane Dolanc je nato v uradnem listu izdal prepoved razširjanja te številke Zaliva po Jugoslaviji in očitno ta prepoved velja še danes.

Tisti, ki so dali pobudo, da prejmem Meškovo nagrado, med njimi je tudi Boštjan M. Turk, so namreč iskali kot utemeljitev tudi moje tekste v univerzitetni knjižnici. Turk je pri tem ugotovil, da so te zadeve še vedno skrite pod tako imenovanim fondom D.

……

Kje pa na splošno vidite glavne težave naše države?

Mislim, da je glavna težava to, kar lahko preberete v vseh resnih analizah, na primer ekonomista Egona Zakrajška, ki je izšla v Reporterju, kjer glavno težavo vidijo v tem, da naše gospodarstvo in vsa ta moč, ki izhaja iz gospodarstva in bančništva, nima svoje avtonomije, ampak jo izkorišča politika partijskega nasledstva.

V enem prispevku sem trdil, da partija leta 1990 v resnici ni sestopila iz oblasti, ampak je samo stopila v ilegalo, tako kot leta 1920 v prvi Jugoslaviji, ko so umorili notranjega ministra Draškoviča. Takrat je vlada prepovedala komunistično partijo, ki je bila pri tem udeležena. Partija je potem stopila v ilegalo, kjer je bila ves čas prve Jugoslavije.

Mnogi pravijo, da je gospodarska kriza, s katero se spopadamo, tudi kriza vrednot. Katere so po vašem tiste vrednote, ki nam danes manjkajo?

Poglejte, šele zdaj, po 22 letih, smo imeli festival domoljubne popevke. V teh 22 letih se v šolah pravzaprav domoljubje ni nikdar obravnavalo. Priča smo bili popolnemu nespoštovanju te države.

Številka 571. Kaj vam pove ta številka? Ta dva novinarja, Blaž Zgaga in Matej Šurc, sta zbrala 571 podpisov, češ da Janez Janša ogroža demokracijo v Evropski skupnosti. Se pravi, da sta denuncirala lastno državo, lastno vlado. In to lažno denuncirala. Kaj takšnega se na svetu še ni zgodilo, takšna diverzija zoper lastno državo.

Da ne govorim o poskusu spraviti tiste, ki so se borili za samostojnost, pred haško sodišče kot vojne zločince. To je tista kriza vrednot. Tukaj je še osnovna poštenost, ki bi morala vladati v biznisu, kjer se dogajajo takšne stvari, kot so milijardne kraje.

V kolikšni meri so za položaj, v katerem smo se znašli, po vašem krive politične elite?

Počakajte, tukaj se v medijih širi ravno ta teza o politični eliti kot celoti, ki naj bi bila odgovorna za takšno stanje. Recimo Mladina se je v zadnji številki popravila in je zapisala, da je samo en del elite odgovoren, in sicer vladajoči del.

Ko je izšla evropska resolucija o lustraciji, je v tistem Jutranjiku, ki ga je izdal Danilo Slivnik, izšel članek Franceta Bučarja, ki je postavil trditev, da se vsaka politična elita slej ko prej pokvari, ko pride na oblast, in da so vsi enaki. Ta teza se je vlekla ves čas, do danes. Bučar je oznanil, da je proti lustraciji, jaz sem mu pa odgovoril s člankom z naslovom Zakaj nisem proti lustraciji.

Trdil sem, da je sicer res mogoče, da se elita, ki pride na oblast, s časom res pokvari, ampak da je treba razlikovati med tisto politično elito, ki je prišla na oblast, recimo pomladno stranjo, in kontinuiteto. Napisal sem, da je razlika v tem, da je kontinuiteta obremenjena z zločini iz preteklosti in da to ni zanemarljiva zadeva, medtem ko pomladna stran te obremenitve nima.

Za 21. december je napovedana t. i. vseslovenska ljudska vstaja, ki bo usmerjena proti našim političnim elitam. Kakšno je vaše stališče do tega protesta? (Intervju smo opravili še pred petkovimi demonstracijami v Ljubljani)

Mislim, da so vse te vstaje režirane in da so tudi neredi programirani z računico, da bo vlada prepovedala vse demonstracije, kot je svoj čas recimo partija prepovedala miting resnice. Če bi vlada to naredila, bi bilo seveda vsem medijem iz levice jasno, da je vlada ukinila demokracijo. Vlada temu ni nasedla. Tudi predsednik vlade je podal oceno, s katero se sam strinjam, in sicer da so vse te vstaje reakcija na izgubljene volitve.

Ta levica, ki jo je zastopal Danilo Türk, je sebi napovedovala zmago že v prvem krogu predsedniških volitev, oče naroda Janez Stanovnik pa je rekel, da bo to plebiscit, ni pa povedal, za koga in proti komu, vendar je bilo razumeti, da za stran, ki jo on zastopa, se pravi za Türkovo stran. Zgodilo se je nekaj popolnoma drugega. Ta levica je dobila boleč poraz in to se poskuša nekako razveljaviti, zasenčiti volitve s temi demonstracijami in nemiri, ki so v resnici programirani in vodeni.

Kako pa ocenjujete medijsko poročanje s protestov? So novinarji javnosti predstavili objektivno sliko dogajanja?

Po prvi mariborski vstaji sem poslušal oddajo na nacionalni televiziji in prvo vprašanje, ki ga je postavila voditeljica, je bilo, ali je policija prekoračila svoja pooblastila pri zatiranju razgrajačev. Meni se je zdelo to vprašanje zelo zanimivo.

Ni bilo prvo vprašanje, ali so izgredniki prekoračili zakon, ampak ali je policija prekoračila svoja pooblastila. V tem sem videl neko znamenje. Šlo je za naročeno vprašanje, skozi katerega se je videlo, da neke vplivne sile poskušajo policijo narediti vnaprej krivo za to, kar se bo zgodilo pri omejevanju teh izgredov.

Vir: Siol


13 KOMENTARJI

 1. Toliko ideloške zaslepljenosti in političnega fanatizma bi lahko zasledili samo še v kakem intevjuju iz časov najtršega komunizma. Ironično je Blažič po svoji formi mentis postal podoben tistim, ki jih najbolj sovraži, komunistom. Me pa zanima, kako lahko Časnik, ki se baje ima za krščanski medij, povzema portal, kjer je toliko sovraštva, političnega izključevanja, primitivizma, vulgarne seksualnosti, senzacionalističnega poročanja o nasilju? Naša kvazi desnica bo propadla predvsem zato, ker v njej ni nič več krščanskega, samo še sovraštvo in izključevanje do vseh ne-naših.

  • Tov. Primož

   Članek sem prebral enkrat, prebral drugič, pregledal še tretjič pa ne najdem “vulgarne seksualnosti” zaradi katere se znajdem ravno na tem portalu.

   Iščem in iščem tudi kakšno “senzacionalistično poročanje o nasilju” pa najdem samo o nasilju komunistov, o katerem že dolgo tudi vrabci čivkajo.

   Ste tudi vi mnenja, da bi moral ta portal, če želi biti krščanski medij, komunistično nasilje dajati kot zgled krščanskega vedenja?

   • Govora je o Siol.netu. Tam pod rubriko trendi redno objavljajo članke o seksu. Na Planet tv, ki je povezana z Siolom, imajo tudi primitivni resničnostni šov Paradise hotel, o katerem Siol redno poroča in ki tekmovalce naravnost spodbuja k nemoralni spolnosti. Skratka, desnica pod sds je že zdavnaj moralno bankrotirala, zanimvo pa je, da ima med katoliškimi farizeji še vedno toliko podpore.

  • To je pač tako. Ko ti stališča nekoga niso všeč, ga je treba potunkati ad personam. Povsem jasna formula: preden sploh začnemo brati tak intervju, si je treba vbiti v glavo, da je Viktor Blažič zastrupljen s sovraštvom (ja, ziher je kakšen kripto-belogardist, ki se je vrinil v partizanske vrste). In v tej luči je treba brati vse njegove odgovore. Preprosto kot pasulj.
   Očitno bi morala “kvazi-desnica” delati drugače in govoriti, kako je vse lepo in prav, kar pride izpod rok nadvse spoštovanih dedičev boljševizma. Da bo mir v hiši.

  • A ker Siol objavlja nage babe, Časnik ne bi smel opozoriti na interviju z Viktorjem Blažičem? O hinavski Primož. G. Blažič je zaradi svoje življenske izkušnje moralna avtoriteta. Hinavci si ne upajo napasti tega kar govori, zato poskušajo dsikvalificirati medij kjer se je intvju z njim pojavil. Primož, svojo umišljeno moralno superiornost si lahko nekam zataknete. Klerikalno in libertarno bralstvo Časnika je preveč pokvarjeno, da bi dojelo to vašo vzvišeno stopnjo zavesti.

 2. Berem: “Trdil sem, da je sicer res mogoče, da se elita, ki pride na oblast, s časom res pokvari, ampak da je treba razlikovati med tisto politično elito, ki je prišla na oblast, recimo pomladno stranjo, in kontinuiteto. Napisal sem, da je razlika v tem, da je kontinuiteta obremenjena z zločini iz preteklosti in da to ni zanemarljiva zadeva, medtem ko pomladna stran te obremenitve nima.”

  Sicer se kar strinjam s tem, dodal bi le, da je kontinuitetna elita že pokvarjena prišla na oblast, pomladna pa se mora še skvariti. In pa, da je to žal edina razlika; tudi pomladna hrepeni za državno lastnino; sledeči tekst je iz http://damijan.org/2012/07/02/moj-zadnji-komentar-o-nlb/ in govori o NLB:

  Hočete krivce za to polomijo? Precej jih je. Toda glavne krivce boste morali poiskati kar v prvi Janševi vladi. Iz dveh razlogov. Prvič, ker je imela kot večinska lastnica možnost popolnega nadzora nad banko. Imela je možnost nastaviti dober nadzorni svet, ta pa dobro upravo. Namesto tega je v nadzorni svet imenovala nekompetentne ljudi, ki so gledali stran, ko je menedžment banke najemal ogromno kratkoročnih kreditov v tujini in jih nato podeljeval naprej na lepe oči. In drugič, vlada je imela vse niti v svojih rokah, da banko na vrhuncu njene vrednosti odlično proda najboljšemu ponudniku. Vendar ni.

 3. Kako so peli naši učitelni? – Slovenija, sovjetska bodeš ti! Se sprašujete odkod rdeča al pa črna pest, zvezda, srp in kladivo? Ker nismo naredili reda in ubogali nasvetov dveh Mojzesovih tabel! Sledimo koruzi in palici, ki nas tepe! Bog pa nam je dal pamet!

Comments are closed.