Blažič: Dobili smo vlado, bo sledil državljanski upor?

26

Slovenija je končno dobila novo vlado po večmesečnem obdobju »vedejevstva« prejšnje, to je Pahorjeve vladne ekipe, ki je tako končno odšla v zgodovino. Kar je morda tudi priložnost, da Slovenija končno zadiha normalno, saj ima vlado s polnimi pooblastili, kar je šele začetek spopada s krizo v javnih financah. Pravzaprav je razprava pred glasovanjem o vladi minila brez večjih posebnosti, edina, ki je resno odrekla podporo vladi, je bila SD, medtem ko se je Pozitivna Slovenija vzdržala, predsednik DZ Gregor Virant ter poslanka NSi Iva Dimic pa zaradi tehničnih težav nista glasovala.

Jankovićev prijazni obraz

Zanimivo je sicer, da je s svojim nadvse spravljivim in diplomatskim govorom nastopil vodja Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Njegov način je presenetljiv zato, ker so začeli ravno v zadnjem času njegovi ideološki zavezniki ter botri resno rožljati z orožjem. Po incidentu na predvečer slovenskega kulturnega praznika, ko je drhal, ki naj bi jo sicer sestavljali kulturni ustvarjalci, precej nekulturno napadla sedaj že ministra, tedaj pa še kandidata za ministra Žigo Turka, je očitno prevladalo spoznanje, da so šli v svojem prestopu odločno predaleč in da jim utegne zaradi tega javnost obrniti hrbet. Tako ali tako pa je bilo jasno, da je bil protest proti ukinjanju samostojnega ministrstva za kulturo predvsem politično motiviran. To se je pokazalo še posebej včeraj, ko je spletni portal Požareport objavil dokumente, ki dokazujejo, da je sedanji predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Veno Taufer sodeloval s komunistično tajno policijo. Zadeva seveda ni nedolžna, kajti marsikomu bodo v zavest prišle tragikomične zgodbe zahodnih intelektualcev in kulturnikov, ki so pred desetletji slepo hlapčevali Kominterni in delali za njene interese (kar je sicer lepo opisal Stephen Koch v knjigi »Dvojna življenja«). Pa tudi sicer je DSP eminentna civilnodružbena institucija, ki je v drugi polovici osemdesetih let, torej v času slovenske pomladi, odigrala zelo močno vlogo pri intelektualnem uporu nekdanjemu komunističnemu režimu. Tauferjevo udejstvovanje v SDV pa častno tradicijo DSP seveda postavlja na glavo – tudi zaradi dejstva, da takšne in drugačne vezi s tajnimi službami puščajo trajne posledice, namreč nekakšno zvezanost s prisegami ter občutkom, da si nekomu dolžnik in da te upnik na ta račun lahko drži v šahu. In da moraš dostikrat ravnati tudi v nasprotju s svojim prepričanjem, da lahko ugodiš stricem iz ozadja. Morda je prav zato pred nekaj leti odkritje, da so nekateri cerkveni dostojanstveniki na Poljskem v času komunizma sodelovali s tamkajšnjo komunistično tajno službo, sprožilo silen vihar in cel kup odstopov s funkcij. Pri nas pa se ni zgodilo nič. Slovenija pač ni Poljska – to ve tudi eden izmed najbolj nadarjenih (in hkrati neprivilegiranih) slovenskih režiserjev Mitja Okorn, ki sedaj živi in ustvarja na Poljskem.

Pozivi k državljanskemu odporu

Četudi bo nova Janševa vlada nastopila s polnimi pooblastili, je že sedaj jasno, da bo njen vpliv le tolikšen, kolikor bo to dopustila t. i. paradržava. Obstoj paradržave, torej neformalne mreže, ki obvladuje tako rekoč vse družbene podsisteme, je na nek način potrdil tudi zgodovinar dr. Božo Repe, ki je v današnji izdaji Mladine zapisal, da formalna opozicija ne bo dovolj in da bo potreben »odpor tistih državljanov in organizacij, ki te vlade ne štejejo za legitimno«. Če sem pred časom glede na psihozo napovedal možnost državljanske vojne, je mogoče to izjavo vzeti kot neke vrste vojno napoved novi vladi. Karkoli bo že delala in če je še tako dobra, bo »nelegitimna«. Zanimivo je, da je ravno v teh dneh po elektronski pošti (znova!) zakrožil nekakšen izračun, koliko razne cerkvene organizacije dobijo sredstva od države. Seveda brez pojasnil, da v Sloveniji ni dovoljena diskriminacija zaradi verske usmeritve in da to pravilo velja tudi pri državnih razpisih za dodeljevanje sredstev tej ali oni organizaciji (denimo katoliški gimnaziji za izvajanje javnega šolskega programa). No, takšne »izračune« o milijonih evrov, ki jih RKC kobajagi »cuza« od države, smo v poštne nabiralnike dobivali že v prejšnjih letih, prav nič pa se ne bi bilo treba čuditi, če bi to prišlo iz kroga Univerzalnega življenja in/ali tednika Mladina. So pa takšni izračuni predvsem priročno sredstvo za dvigovanje megle ter odvračanje pozornosti od dejstva, da je državni proračun močno obremenjen tudi zaradi »umetnikov«, ki si tega naziva niti ne zaslužijo. Pa tudi takih, ki imajo privilegirano državno pokojnino in brez slabe vesti zmerja verujoč del državljanov Republike Slovenij

Kdo je zaprl Janšo?

Vsekakor zelo močno sporočilo ob izvolitvi vlade pa je dal (sedaj politično obvladan) spletni portal MMC RTV Slovenija, ki je tako rekoč hkrati z novico o izvolitvi vlade objavil tudi odziv vidno razburjenega Milana Kučana, ki se je odzval na izjave Janeza Janše v včerajšnji oddaji Pogledi Slovenije. »Izjave Janeza Janše v intervjuju za TVS dokazujejo, da tudi kot novoizvoljeni predsednik vlade ne odstopa od svojih metod delovanja, ki mu manipulacije, podtikanja, sprenevedanja in laži niso tuje. To je slaba napoved za prihodnost Slovenije,« je bil oster Kučan. Zakaj že? Menda zaradi ponovno izrečene izjave, da je prav Kučan dal leta 1988 zapreti Janšo, vendar sta v času osamosvajanja dobro sodelovala. Po mnenju Kučana nobena od teh izjav ni resnična. Če torej prav razumemo nekdanjega predsednika države in še prej šefa komunistične partije, sam z aretacijo Janeza Janše leta 1988 ni imel nič. In kdo je aretiral Janšo? Aretirala ga je Služba državne varnosti, torej Udba, ki je bila na republiški ravni pod pristojnostjo tedanjega predsednika centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. To funkcijo pa je opravljal Milan Kučan, ki je redno dobival poročila SDV na svojo pisalno mizo. SDV je Janšo nato izročila vojaškim organom, da bi si ZKS tako po pilatovsko umila roke in hkrati zadovoljila »nergače« iz Beograda, ki so bentili nad preveliko neodločnostjo slovenske zveze komunistov pri represiji proti novonastajajoči opoziciji. In ker cagav fant še nikoli ni pri punci spal, je moral centralni komite narediti kompromis in med dvema »prekrškoma« (izdaja državne skrivnosti, to je objava stenograma seje CK ZKJ v Mladini, ter izdaja vojaške skrivnosti, tj. dokumentov JLA o pripravi na morebitno vojaško intervencijo v Sloveniji) izbral tistega, ki je po teži zagrožene zaporne kazni manjši, tj. izdajo vojaške skrivnosti. Le da bi v tem primeru umazano delo opravilo vojaško sodišče in to v tajnosti, javnost pa bi bila odrezana od dogajanja.

Vendar pa se je vrh ZKS pri tem močno uštel. Kako je v resnici izgledalo sodelovanje Milana Kučana in Janeza Janše v času osamosvajanja, pa je Janša opisal v knjigi »Okopi«, prav tako je to dogajanje opisal tudi sedaj že pokojni Danilo Slivnik v knjigi »Kučanov klan«. Vsekakor pa lahko le največji naivneži in nepoznavalci zgodovine brez zadržkov sprejmejo Kučanovo verzijo dogajanja v času slovenske pomladi. Nervoza zadnjega šefa partije pa dokazuje, da slednji očitno le nima tako čiste vesti, kot je to videti na prvi pogled.

Podobnost z Demosom

Kakorkoli že, podobnost med sedanjo vlado ter tisto, ki je bila izvoljena leta 1990, je precejšnja. Spomnimo: Demosova vlada je komaj po prevzemu dolžnosti že morala reševati dramatičen položaj Teritorialne obrambe zaradi začetka razoroževanja, nato pa pripraviti projekt »Manevrska struktura narodne zaščite« ter usposobiti slovensko vojsko na spopad z JLA. Tedanji predsednik predsedstva Milan Kučan je bil v marsičem bolj ovira kot spodbuda pri osamosvojitvenih korakih, navsezadnje je tudi podpisal razvpito Deklaracijo za mir. Razlika od tedaj je samo ta, da sedaj prihaja zadnja faza slovenskega neokomunizma, ki naj bi bil tudi dokončno poražen. Upajmo pa le, da bo ta poraz čim manj krvav.

Vir: Gašper Blažič, Demokracija

 

26 KOMENTARJI

 1. Mislim, da je potrebno sledeča DEJSTVA zapisati tako, da izstopajo iz besedila, da bodejo v oči:

  In kdo je aretiral Janšo? Aretirala ga je Služba državne varnosti, torej Udba, ki je bila na republiški ravni pod pristojnostjo tedanjega predsednika centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. To funkcijo pa je opravljal Milan Kučan, ki je redno dobival poročila SDV na svojo pisalno mizo. SDV je Janšo nato izročila vojaškim organom

 2. Predlagam, da gornji zapis date Milanu Kučanu v pospis, s podpisom bi potrdil, da je sezanjen z dejstvi in bi na ta način zaključilzgodbo, kdo je koga preganjal.

 3. Ubogi slovenski narod! Od leta 1941 mu komunisti sedijo na vratu in ga davijo. 70 let! Poraženi so bili na prvih demokratičnih volitvah pri nas, poraženi so bili po vsej vzhodni Evropi, Slovenijo pa še vedno davijo.
  Blažiču se dvakrat zapiše misel v kateri je omenjena kri. Komunisti so s hektolitri nedolžne krvi prišli na oblast in jo s krvjo zacementirali; s krvjo bodo tudi odšli v nepovratno zgodovino.
  Ti ljudje so že tisočkrat dokazali, da so iz posebnega testa. Njih ne brigajo žrtve, ljudje, države. Za njih je važna samo brezprizivna in nedeljiva oblast.
  Upajmo, upajmo, da se ne bo zgodilo najhujše.

 4. Še en dokaz več, da je portal Časnik.si še enkrat pogrnil na izpitu s svojim izborom povzetkov člankov, ki naj bi sodili med tiste, ki jih je vredno prebrati. Res škoda, da uredniki portala delajo tako politično skrajno pristransko in povzemajo neke pamflete na najnižjem nivoju in to z nekih grezničnih portalov, ki so prikrita trobila po novem vladajoče politične stranke.
  Blažič v ničemer ne more več presenetiti – njegov nivo pisanja prostih spisov je katastrofalno nizek. Bojan Požar se morda vsaj potrudi, da pridobi kakšno informacijo, Blažič niti tega ne zna, ampak piše samo neke bedne komentarje, kjer povzema druge portale in zraven naserje cel kup nekih predsodkov in sprenevedanja. Mimogrede: v čem se je Kučan zmotil, ko je odgovoril na Janševe laži? Očitno Blažič za vsako ceno brani svojega Ljubljenega vodjo, ob tem pa diskvalificira tiste, ki so njegovemu idolu najbolj napoti. In ob tem še ponavlja v nedogled pritlehno diskvalifikacijo kulturnikov, ki so na legitimen način pokazali, da se ne strinjajo s skrajno trapasto potezo ukinitrve ministrstva za kulturo, s čimer bi nova vlada rada upravičila zmanjševanje sredstev za kulturo. Da, časnikar dr. Janez Markeš je dobro napisal o mrhovinarjih Blažičeve sorte: “Čeprav z zamudo, toda zgoditi se je moralo spet pri kulturi in prav njeni predstavniki (Veno Taufer) so že tarča gnusnih, a standardno značilnih diskvalifikacij poklicnih medijskih morilcev.” Kako morilsko se obnaša Blažič, pa dokazuje zaključek pamfleta, ko napoveduje prelivanje krvi! Nestrpnost? Ah, kje pa, Janševi verniki nikoli niso nestrpni, mar ne?
  Skratka, če je povzemanje takih člankov dodana vrednost portala časnik.si, potem je škoda, da ta portal sploh obstaja.

   • Časnik gre že od vsega začetka levakom v nos.

    Nekateri so poskušali to prikazati bolj prefinjeno z uvajanjem cenzure, ki so ji rekli recenzija…

    Krščanski demokrat je pa bolj direkten.

 5. Nekrščanski diktator, saj te nihče ne sili, da bereš te članke.

  Aja. Kučan se ni zmotil, je namerno lagal.

  • Aja, Kučan je lagal? Zanimivo. Kolikor vem, je laganje domena Ivana Janeza Janše. Saj je on začel s trditvami, da ga je dal Kučan zapreti. Kar je prvorazredna laž. Ves postopek je organizirala JLA, s katero je bila, kot je znano, slovenska zveza komunistov v sporu. Janša alias Tomaž Majer pa očitno nalašč meša Kučana v to zgodbo, pa čeprav dobro ve, da nima nič zraven. Očitno je Ivanova zamera prehuda, mar ne?

   • Kučan je pa ja tako nedotakljiv, da se ne laže.

    Laže resničnost, ker se ne uklanja njegovim lažem.

    Seveda ga je dal Kučan zapreti, saj je bil šef komunistične partije. Kučan ni bil pa nikoi v sporu s KPJ. Kakšne laži danes trosite komunajzerji.

    • Daj ne govori neumnosti!

     Slovenska partijska elita je bila vsaj od leta 1986 v stalnem sporu z Beogradom.

     • Saj ne trosim neumnosti, ti jih trosiš.

      Spet lažeš. Kučan je še isto leto, ko smo imeli plebiscit, bil proti osamosvojitvi.

     • Samo za vas “krščanski demokrat” – znameniti govor vašega idola tovariša predsednika CK ZKS:

      Tacen 1988:
      > > In potem je predsednik Centralnega komiteja (Milan Kučan) dejal naslednje:
      > >”Na koncu se čuti nekaj slovenskih pisateljev in njim pridruženih članov pristojnih za to, da napišejo novo ustavo. Tu gre za tipično meščansko ustavo, ki je slabša od Čosićeve, kajti Ćosićeva je sicer meščanska, ampak ostaja vsaj z eno nogo znotraj socializma in znotraj Jugoslavije. Ti naši pa ne govorijo niti o Jugoslaviji, niti o socializmu, niti o osvobodilni fronti. Ampak govorijo o naravni pravici slovenskega naroda, da se, izhajajoč iz neodtuljivih pravic človeka, naredijo družbo po svoji oziroma po Bučarjevi meri.” In potem nadaljuje: “Mi pravzaprav politične kulture nimamo in če se to fašistoidno maniro, ki se kaže skozi omenjeno pisanje, skozi topotanje na javnih tribunah v Cankarjevem centru – če tega ne bomo obrzdali, se lahko zgodi, kar se je zgodilo v Nemčiji leta 1931.” Potem je sekretar za notranje zadeve (Ertl) zaključil sestanek z naslednjimi stavki: “Mislim, da je po tem nastopu v bistvu razložen program slovenskih komunistov kako situacijo reševati. Tovariš predsednik, ker smo to snemali te prosimo za dovoljenje, da magnetogram pošljemo za osebno rabo vsem tu prisotnim, ker si gotovo niso uspeli vsega zapisati.”

 6. Kaj naj bi bilo bolj jasno?

  En neresen portal, ki je ratal zatočišče skrajnih levičarjev, ob bok Blažiču postavlja skrajnega levičarja Jureta Mesariča in njegov drugi dom – ki ga berejo le skrajni levičarji…

  Najbolj ga boli pa to, da ga je blog libertarec po branosti prehitel po celi črti. In to kljub temu, da ni bil reklamiran v medijih, kar je drugi dom bil.

  • Levičarski portal gor ali dol, ampak naj ti zastavim eno vprašanje: zakaj ima denimo blog Mitje Kunstlja “Mikstone” veliko več obiska kot vso desničarsko smetje na internetu (Reporter, Demokracija, Požareport, Finance) skupaj? Pa gre za blog, tisti štirje greznični portali pa so vpisani v seznam kot mediji.

 7. Krščanski demokrat, govoriš o grezničnem portalu mikstone blog. MEdtem, ko žališ resne objektivne medije. Sploh, kdor žali Finance, največ pove o sebi, saj so Finance najbolj nevtralen medij v Sloveniji, predvsem pa objektivne.

  In ti slepo verjameš, da je mikstone blog tako bran? Moda je bil, dokler večina ljudi ni pogruntala, da jih je s knjigo nategnil do konca (kdorkoli se že predstavlja kot mikstone). Berete ga samo še najbolj neumni.

  • Lojzek, Lojzek.. očitno ti gre res za nohte, ker prihajajo na dan nove in nove svinjarije tvojega velikega idola, ki je slučajno tudi premier. Na enem od sorodnih blogov si lahko prebereš izpoved dr. Ludvika Čanžka, ki je vse prej kot “komunajzer” – bil je zaprt na Golem otoku med drugim. Največja ponižanja pa je doživel pri SDS, torej pri tvoji partiji.
   In ko si že omenil Finance – gre za neoliberalno trobilo.

 8. Krščanski demokrat. Če imaš ti idola kriminalca Jankoviča, jaz nimam nobenega idola. Janša je zgolj pošten politik iz desne.

  Daj povej kaj novega. Vedno ponavljaš isto lajno in iste ljudi, ki pa so se že dokazali kot neverodostojni.

  Tisti tvoj mikstone te nateguje po dolgem in počez. Oziroma, če nisi naročil njegove knjige, pomeni, da mu niti sam ne verjameš, ampak ti je le priročno orodje za napadanje tvojega najhujšega nasprotnika.

  Finance so najbolj verodostojen medij v Sloveniji. Ti jih ne maraš zgolj zaradi tega, ker je ekonomija “neoliberalna” veda in so ekonomsko strokovne.

  Mencingerjanstvo je pa škodljiva neumnost.

  • “Finance so najbolj verodostojen medij v Sloveniji. Ti jih ne maraš zgolj zaradi tega, ker je ekonomija “neoliberalna” veda in so ekonomsko strokovne.”

   Ne bo držalo. Gre za rumeni tisk.

   Mencingerja pa kar pri miru pusti, je najbolj ugleden slovenski ekonomist.

 9. Nasprotno. Finance so najbolj verodostojen časopis v Sloveniji. Tebe moti le to, da ne tulijo v komunajzerski blog.

  Mencinger je pa pokvarjen škodljivec in velika budala. Samo škodo dela. Pa vedno trdi tisto, kar je narobe.

 10. Krščanski demokrat, dokaži najprej, da so Finance neverodostojne in rumeni tisk.

  Mencinger pa ni imel prav pri praktično vsem.

  Amerika je po njegovem bankrotirala pred 961 dnevi. Torej, skoraj pred tremi leti. Rekel je, da so certifikati ničvreden papir in s tem omogočil, da so nekateri pokupili podjetja poceni, drugi pa naivno prodali za drobiž – celo sam je prinal, da ga je usral.

  Pravi, da so tuje investicije škodljive, da je konkurenca škodljiva, da varuh konkurence v primeru elektro podjetij ne bi smel ukrepati.

  Napovedal je, da bo Slovenija odporna na krizo, ker so naše banke zaostale – bilo je ravno obratno.

  On je neposredno kriv za ideologijo, ki je ustvarila tajkune.

Comments are closed.