Blagoslov konj v Štepanji vasi (foto)

3
Blagoslov konj
Blagoslov konj

Župnija svetega Štefana v Štepanji vasi tradicionalno, dan po božiču – na štefanovo – praznuje župnijski praznik skupaj s konjeniki iz Konjeniškega društva Sostro in ljubitelji konj iz okoliških vasi, ki pripeljejo k blagoslovu svoje ljubljence – konje.

Letos je bogoslužje ob somaševanju domačega župnika brata Staneta Beštra in kaplana Mateja Štravsa, vodil brat Štefan Kožuh, generalni vikar kapucinskega reda. V pridigi se je dotaknil človekovega pristanka na Luni 20. julija 1969 in znamenitega stavka Neila Armstronga: “To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.” Poudaril je človekovo željo po “iti dlje in globlje proti neznanemu”. In ker od takrat ljudje nismo odnehali, odkrivamo več in več, a z večanjem našega znanja o vesolju, le-to postaja še večje. Primerjal ga je še z drugo “ekspedicijo” – z božično skrivnostjo, ko je Bog v podobi Jezusa Kristusa stopil v ta naš svet in ostal z nami na vseh naših poteh. Korak, ki je neskončno večji in neskončno bolj pomenljiv od Armstrongovega.

V pridigi se je seveda dotaknil tudi prvega mučenca Cerkve svetega Štefana, ki so ga kamenjali do smrti in preden je fant izdihnil, je takole odpustil svojim rabljem: “Gospod, ne prištevaj jim tega greha!”. Apd 7, 60 V pogledu Štefana ni bilo sovraštva, pač pa odpuščanje. In to spreminja svet – počasi. Trpljenje svetega Štefana je br. Štefan Kožuh primerjal s trpljenjem in mučeništvom kristjanov v Siriji, ki jim vzamejo vse: premoženje, možnost za bivanje, tudi življenje, a se ne odtegnejo od Gospoda – in ne sovražijo (navedel je primer zdravnice in njene družine iz Sirije).

Po bogoslužju je brat Štefan blagoslovil sol in vodo, konje, drugo živino in tudi jeklene konjičke.

Foto: Aleš Čerin

3 KOMENTARJI

  1. Če nisi pozoren na bloke v ozadju, delujejo fotografije kot nekje daleč z gorenjskega podeželja. Pa je Štepanja vas, podobno kot Šiška, danes skoraj sredi mesta. Sam sem najprej pomislil na Štefanjo goro pod Krvavcem.

    • Sama obiskujem pokopališče ob tej cerkvi pa tudi sicer,
      zelo dobro se spominjam, ko so nam gospe še vozile mleko s tricikli iz Štepanje vasi.

      Ja čas res hitri beži, tako, da je treba izkoristit vsak dan …

Comments are closed.