Blagodejni hišni ljubljenčki

2

Življenje s hišnimi ljubljenčki je predmet znanstvenih raziskav že desetletja, ne glede na to ali gre za pse, mačke, kanarčke, papige, hrčke ipd. Že dolgo časa je namreč znano, da je družba hišnih ljubljenčkov blagodejna za ljudi, saj deluje protistresno in znižuje krvni tlak. Prav tako družba živali krepi naš imunski sistem in pomaga k socializaciji ljudi. Starejši pogledi so se izražali v bojazni, da bodo otroci postali alergični na živalsko dlako, vendar je takšne bojazni ovrgel James E. Gern iz Univerze Madison. Trdeč, da je takšno mišljenje napačno. Številne raziskave narejene v zadnjih letih so ugotovile, da bodo malčki, ki odrastejo obkroženi z dlakavimi in pernatimi živalmi oz. odraščajo na kmetiji, imeli manj težav z astmo in alergijami. Do te ugotovitve je prišel Gern z analizo krvi malčkov, ki jo je ponovil leto dni kasneje. Še s številnimi drugimi analizami je ugotovljeno, da je med otroki, ki so odraščali obkroženi s psi evidentiran manjši odstotek alergikov. Razlog je po mnenju Gerna ta, da se je otrokom okrepil imunski sistem. Nadine Kaslow iz Univerze v Atlanti poudarja, da so psi odlično »zdravilo« za sramežljivost. Med sprehajanjem štirinožnega prijatelja se lahko pogovor prične zelo spontano z drugimi lastniki psov, ki lahko nanese na pasme psov, njihova imena, včasih pa se lahko razvije v pravo prijateljstvo in celo kdaj pa kdaj v ljubezen, razlaga Kaslowa. Znanstvenica Lynette Hart meni, da so hišni ljubljenčki posebej blagodejni za starejše in osamljene, saj znižujejo potrtost in anksioznost. Skrb za hišne ljubljenjčke prinaša dodatno skrb za nego in fizično aktivnost, kar je za starejše dobro. Raziskave so tudi pokazale, da so pacienti oboleli z Alzheimerjevo boleznijo počutijo bolje, ko imajo družbo živali., vendar so za njih primernejše mačke, ki zahtevajo manj nege in skrbi. Druženje z živalmi dviguje tudi nivo dopamina in serotonina, kar vpliva tudi na večjo umirjenost in občutek ugodja pri lastnikih.

Foto: greenchoicepestcontrol.com

 

 


 

 

2 KOMENTARJI

  1. Ne mi zameriti, a vedno me podkuri, ko berem, kako hišni ljubljenčki protistresno delujejo na ljudi. Ob tej sicer točni trditvi me vedno zbode, kako smo si ljudje odtujeni. Človek potrebuje družbo bližnjih! (Bolj kot hišnih ljubljenčkov, s katerimi seveda ni nič narobe 🙂 .)

    • Mene pa to dejstvo kvečjemu razžalosti:človek sočloveku očitno danes več ne zaupa – svojega bližnjega pravzaprav ne more več prenašati ali pa se ga celo boji-tolažbo in uteho mu namesto človeških prijateljev nudijo živali.Gostoljubnost smo namesto soljudem začeli ponujati živalim:s tem sicer ni nič narobe,če ne bi ob vsej tej naši prijaznosti do vseh? živih bitij vedno pogosteje ravno sočloveka najraje kar spregledali ali celo zavrgli.

Comments are closed.