Bitka za Midway

3

Velika pomorska bitka med mornaricama ZDA in Japonske med 4. in 7. junijem 1942 v bližini atola Midway, velja za odločilno bitko II. svetovne vojne na Pacifiku. To je bil najpomembnejši uspeh ZDA po katastrofi napada na Pearl Harbor. Japonci so hoteli zavzeti Midway, od koder bi potem zlahka prodrli vse do Havajev, od tam pa bi izvajali napade na celinsko ZDA. Japonci so imeli izrazito premoč, ključno vlogo v tej bitki pa so odigrala letala in letalonosilke. Admiral Chester W. Nimitz je taktično presegel poveljnika Japoncev Isorokuja Jamamoto in zmagal. Mnogo stvari v bitki je bilo odvisnih od naključja in sreče. Japonci so v bitki izgubili štiri letalonosilke, 140 letal ter okoli 3500 mornarjev in pilotov. Od teh izgub si japonsko ladjevje ni nikoli več opomoglo.

Foto: Wikipedia

3 KOMENTARJI

  1. Pravzaprav je tukaj potrebnih en popravek: ključne stvari so se zgodile med obema bojnima skupinama letalonosilk, ki si jim poveljevala admirali Nagumo, Fletcher (ki je imel tudi taktično poveljstvo nad ameriško skupino) ter Spruance. Admiral Nimitz je bil v poveljstvu v Pearl Harborju, Jamamoto pa je poveljeval glavni japonski skupini, ki je na ameriške bojne skupine prežala v zasedi, vendar je poveljnik Task Force 16 kontraadmiral Raymond Spruance (ki je tudi po uničenju letanosolike Yorktown prevzel taktično poveljstvo, po začetnem uspehu prvi dan bitke svojo bojno skupino umaknil vzhodno in tako verjetno rešil ameriške letalonosilke pred uničenjem.

  2. Težko bi se tudi strinjali, da je bil japonski namen sploh ofenziven, še posebej v smeri Havajev in ZDA, ne pa defenziven oziroma namenjen uničenju ameriških letalonosilk?

  3. Točno tako, osnovni namen namen japonske flote je bil
    Če bi se Spruance po prvih uspehih spustil v zasledovanje sicer močno poškodovane japonske bojne skupine in se s Task force 16 in 17 pognal na zahod kot mu je pravzaprav tudi svetoval njegov štab bi ga pričakal Yamamoto z veliko številčno in ognjeno premočjo in verjetno bi bil to smrt Pacifiške flote vsaj kar se tiče letanosilk. Spruance je zaradi te odločitve bil v tistem trenutku precej nepriljubljen, je pa verjetno ta poteza rešila ameriške letanolosilke pri Midwayu.

Comments are closed.