Bitka pri Beneventu

0

Benevento je kraj v današnji južni Italiji. Leta 1266, je v času te bitke spadal pod kraljestvo Sicilije. Temu kraljestvo je vladala dinastija Hohenstaufen iz katere so prihajali tudi trije vladarji Svetega rimskega cesarstva. Kraljestvu Sicilije je vladal nezakoniti sin Fridericka II – Manfred. Zakoniti vladar, vnuk Firdericka Conradin, pa je bil še mlad in na varnem na Bavarskem. Potem, ko so se pojavile govorice, da je Conradin umrl, se je Manfred leta 1258 nasilno polastil prestola. Papeštvo je že dolgo bilo v nesoglasju s to rodbino, zato se je po tem dogodku papež Urban IV odločil, da bo nasilno odvzel kraljestvo Manfredu. Leta 1263 je sklenil skrivni dogovor s Charlesom Anjouskim, sinom francoskega  kralja Luisa VIII, kateremu je omogočil prestol Sicilije.

Charles je prispel v Rim leta 1265. Vendar je zaradi finančnih težav ostal v Rimu do januarja naslednjega leto. V tem času je čez Alpe prispela tudi njegova vojska. Na drugi strani si je Manfred želel čim hitrejšega  spopada, saj so ga pestile dezertacije njegovih vojakov.

Najprej je Charles poizkusil prekiniti oskrbovalno pot Manfredu pri kraju Capua na Apeninih vendar je Manfred obdržal svoje položaje pri reki Calore, kjer je bil tudi most. 26. februarja 1266 zjutraj pa se pričela odločilna bitka. Manfred je poslal skupino Saracenov čez most kjer so spodili Charlesovo pehoto in pognali v beg prvo skupino njegovih vojakov. Manfred je nato poslal v napad svojo drugo skupina vojakov – predvsem Nemcev. Sprva je kazalo, da so Nemci neustavljivi. Zato je Charles moral poslati drugo skupino vojakov kateri je tudi sam poveljeval. Nemci so še napredovali in bili uspešnejši dokler ni Charles ugotovil, da so kljub oklepom ranljivi. Njihova šibka točka v oklepu je bila rama, ko so s dvignjeno roko hoteli zadati udarec. S tem se je uspeh bitke prevesil  na stran Charlesa. Manfredove vojake so potisnili čez most na polje kjer so jih napadali z vso vojsko. Ko so Manfredovi vojaki videli Charlesovo vojsko so večinoma dezertirali in pobegnili. Tako je na polju ostal sam Manfred z nekaj najbolj zvestimi privrženci. Charlesovo vojaki so zatem Manfreda in njegove privržence pobili.

Po tem porazu so Hohenstaufenovi izgubili oblast v Italiji. Ostalo kraljestvo Sicilija pa je Charles zavzel brez večjih odporov. Leta 1268 se je še spopadel z zakonitim dedičem Hohenstaufenov, Conradinom v bitki pri Tagliacozzo.

Foto: Wikipedia