Biti Makedonec

7
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Skopje je bilo še pred nekaj leti dolgočasno postsocialistično mesto pomešano z arhitekturnimi ostalinami iz obdobja Otomanskega imperija, v zadnjih letih pa se je v njem že veliko spremenilo, saj mestno jedro preživlja pravo arhitekturno revolucijo. Nekdaj zanemarjene fasade iz časa Titovega kraljevanja žarijo v svežih barvah in vzorcih kot novo slikarsko platno. Preko Vardarja, reke, ki teče skozi Skopje, je postavljen veličasten most na katerem pozirajo kipi lokalnih umetnikov, ki spominjajo na manekenke, na obrežnih peščinah že omenjene reke, pa sta »nasedla« dva gostinska objekta v obliki galej. Tudi parlament sije v svoji brezhibni belini kot sveže oprano perilo in si ga je najlepše ogledati ponoči, kot tudi druga mogočna poslopja v njegovi bližini. Vsa po vrsti so okronana z rdeče-rumenimi makedonskimi zastavami, kot bi želeli Makedonci posebej poudariti za čigavo prestolnico gre. Na pročeljih mnogih zgradb so pritrjeni že kar malce skomercializirani izreki legendarne Matere Terezije, ki je bila po rodu iz teh krajev. In tu so še kipi različnih makedonskih junakov, ki na svojih »jeklenih« konjih triumfalno »jezdijo« po mestu kot bi ga osvobodili izpod dolgoletne turške okupacije. Med njimi najbolj pade v oči prav Aleksander Veliki oziroma Aleksander Makedonski, ki je skupaj s konjem povzdignjen na visokem kamnitem piedestalu ter opremljenem s svetlobnimi učinki in fontano ob njegovem vznožju.

Za Makedonce je Aleksander Veliki zelo pomemben narodni junak. Grki se s takšnim »prisvajanjem« slovitega poveljnika nikakor ne morejo strinjati, saj so prepričani, da je last njihove zgodovinske zakladnice. Podobno razmišljanje je pri njih opaziti tudi glede imena Makedonija. Kot se zdi, bi bilo Grkom najbolj všeč, da Makedonija kot država sploh nebi obstajala. V skrajnem primeru, so pripravljeni pogledati skozi prste ob imenih Skopska republika ali pa recimo Severna Makedonija. Zakaj bi obstajala še ena Makedonija, če pa oni že imajo pokrajino na severu svoje države s takšnim imenom? Antična Makedonija pa se je razprostirala preko mnogo širšega območja kot se dandanes že omenjena grška pokrajina. Tako njeni posamezni deli segajo tudi na območje današnje Turčije, Bolgarije in republike Makedonije. Grki pa niso edini sosedski narod s katerim imajo Makedonci težave. Še mnogo bolj razvpit je konflikt z Albanci, ki v najjužnejši slovanski državi predstavljajo številčno narodno manjšino in že dolgo kažejo separatistične težnje. Prav zato so se v preteklosti dogajali oboroženi spopadi med pripadniki enega in drugega naroda. Napetost makedonske situacije pa stopnjujejo tudi Bolgari, ki se jim zdi smešno trditi, da obstaja jezik po imenu »makedonski«. Prepričani so namreč, da je t. i. »makedonščina« v samem bistvu zgolj bolgarsko narečje, le da si Makedonci tega nočejo priznati. Njihovo stališče glede makedonskega jezika je sočno opisal nek Bolgar: »Poznamo tri oziroma kvečjemu štiri južnoslovanske jezike in te so: slovenski, hrvaški (srbski) in bolgarski, vse ostalo so čevapčiči, torej so nekaj vzeli iz tega, pa nekaj iz onega jezika …« Obstajajo tudi Bolgari, ki celo dvomijo o obstoju Makedoncev kot posebnega naroda in jim priznavajo zgolj lastno državno tvorbo. Za češnjo na vrhu torte pa je tu še konflikt med srbsko in makedonsko pravoslavno cerkvijo. V Jugoslaviji je bilo središče pravoslavja Beograd, z razpadom nekdanje skupne države, pa so nastopile avtonomistične težnje makedonskega dela pravoslavja, na kar srbska stran ne gleda s pretiranim odobravanjem. Po mnenju mnogih Makedoncev naj bi bil to odraz srbskih imperialističnih teženj, saj se v pravoslavju narodno identiteto tesno povezuje s pripadnostjo določeni pravoslavni cerkvi, pa naj si bo ruska, bolgarska, srbska ali pa katera druga.

Biti Makedonec dandanes pomeni, da si pripadnik naroda, ki je v stalnih sporih s svojimi večjimi sosedi, kar prinaša frustracije in manjvrednostne komplekse. Nenaden arhitekturni razcvet Skopja bi se dalo razumeti kot klic po osvoboditvi tlačene narodove identitete. Morda pa bo prav »novi Rim« dvignil makedonski narodni ponos in samozavest, saj bi Skopje v prihodnosti lahko zaslovelo kot mesto, ki si ga je vredno ogledati, podobno kot Prago, Dunaj ali Pariz, to pa bi zagotovilo razvoj turizma ter okrepitev šibkega gospodarstva te balkanske države. Prav ekonomski uspeh Makedonije, pa se zdi ključen za ohranitev njene enotnosti in politične trdnosti. Na CNN-u sem pred leti opazil oglas pod imenom »Timeless Macedonia«. Nekdo je prepoznal lepoto te države, čeprav trenutno o njej še ne moremo govoriti kot o svetovno uveljavljeni destinaciji, saj še vedno leži v senci turistične velesile Grčije.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Za Makedonce je Aleksander Veliki zelo pomemben narodni junak.
  =================
  Upam, da to ni res. Za časa Aleksandra Makedonskega “makedoncev” sploh še ni bilo kot naroda. Makedonci so slovani, nimajo nič z Aleksandrom Makedonskim.

  • Zdravko,
   ne vem, če je odgovor o Makedoncih lahko enoznačen, kot vi navajate. V citatu z Wikipedije je napisano takole:

   “Makedonci so zanimivi za preučevanja njihovih genov. Nekateri raziskovalci trdijo, da so genetsko najbolj podobni Grkom in Romunom, spet drugi da so bolj podobni Hrvatom in Čehom. Makedonci vsebujejo 15 % gena »R1a1«, ki je značilen za ostale Slovanske narode in se močno razlikuje od sosednjih Grkov.
   Prav tako je pri Makedoncih zelo opazen gen, značilen za ljudstva, ki so živela na Balkanu pred prihodom Slovanov, kar dokazuje tezo, da je poreklo Makedoncev mešanica antičnih ljudstev, med njimi tudi antičnih Makedoncev.”

   vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Makedonci

   • Genetsko ali ne, ne vem. Genetsko narodov še ne ločujemo, zaenkrat. In jih po mojem nikoli ne bomo. Kaj se je zgodilo z antičimi Makedonci ne vemo. Ali so jih pregnali, ali so jim zavladali, o tem ni veliko znanega.
    Makedonci sami zase pravijo da so slovani. Tudi po jeziku in kulturi se ločijo od grkov in ne vidim, po čem bi si lahko lastili Aleksandra Makedonskega. Nikakor ne more biti narodni junak.
    Skratka, ničesar ne odrekam Makedoncem, česar sami ne pravijo.
    Zato jih ne razumem, zakaj jim naziv Severna Makedonija ni prav. Vse probleme bi s tem rešili. Grki so v tej zadevi čisto razumni.
    To me precej spominja na nas, Slovence, ki bi radi bili germani. Prezir do naših prednikov, ki je v komunizmu dosegel vrhunec, nas bo še dolgo dušil.

    • Zdravko,
     na prepišnih območjih, kjer so se ljudje stoletja dolgo mešali, je težko enoznačno določiti njihov izvor. To je stvar interpretacije znanih dejstev, ob pomanjkanju zgodovinskih podatkov pa tudi manipulacije, seveda.

     V nekdanji SFRJ so nas pri zgodovini enoznačno poučevali, da so vsi jugoslovanski narodi bratski potomci Slovanov, ki so na ta ozemlja prodrli izza Karpatov. Izjema so bili ‘Muslimani’ v BiH (ki jim je bil dodeljen celo status narodnosti!) in Albanci na Kosovu (ki so jih raje imenovali kar Šiptarji). Ta enoznačni nauk se je večinoma obdržal, navkljub različnim teorijam, ki o izvoru posameznih narodov na tem območju menijo drugače.

     Makedonci o sebi med drugim pravijo tako:

     http://www.historyofmacedonia.org/Whoarewe.html

     Jezik seveda ni absolutni kriterij narodnostne pripadnosti. Ogromno slovenskih državljanov dandanes govori slovensko, pa se še zdaleč ne opredeljujejo za Slovence 🙂

     • Tale članek je zelo šibko argumentiran. Prvič slišim, da Makedonci niso slovani. Odkod jim torej povsem slovanski jezik?
      Zgoraj sem omenil naše germansko poreklo, a je bolj podobno našemu Venetskemu poreklu. Po tem smo mi nekakšen starorimski narod, ali kaj bi to že bilo.
      Tu pa makedonci niso niti grškega porekla, ampak malodane obratno.
      Prezir do prednikov je res hudičeva stvar.

      In ni treba samo jezika upoštevat. Saj je tu celotna kultura, glasba, literatura, znanost. Nič ne kaže na to da imajo Makedonci karkoli skupnega z antično Grčijo, razen teritorija. In tudi ta članek ne omenja ene same stvari, ki bi potrjevala to kar pravim kaj šele da bi imeli kaj prepričljivega.
      Jezik je vsekakor značilnost naroda. Šele z jezikom se narod sploh oblikuje in začne ustvarjati lastno kulturo. Zato je tako temeljnega pomena. Nekdo lahko govori drug jezik, ne more pa cel narod govoriti drug jezik. Tak narod je kvečjemu izginil.

      Jugoslavija je pa predvsem požigala nacionalne korenine. Gojila je prezir do prednikov, zato da bi vzgojila “novega človeka”. In je zato danes zmeda neizmerna.

 2. Zdravko, kar pišete, je čisto res, so pa Makedonci v zadnjem času do nerazpoznavnosti revidirali zgodovino, v Skopju pa zgradili kup zgradb v psevdoantičnem slogu.

 3. Makedonci so nedvomno Slovani.

  Zdaj, če so Bolgari je vprašanje.

  V Solunu so se še v 19 stol. ali začetek 20 stol. Ne-Grki opredeljevali za Slovane, Bolgare.

  Na Wikipedii je nekaj zanimivih starejših zemljevidov:

  KAJ zgodovinsko je Makedonija: https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)

  KJE so v 19. stol označevali meje Makedonije:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)#/media/File:Borders_of_Macedonia_according_authors_(1843-1927).png

  Mapa francoskega kartografa oz jezik.-narodnostnih skupinah iz leta 1877 (Pred Berlinskim kongresom):
  https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)#/media/File:Balkans-ethnic_(1877).jpg

  Narodnosti na Balkanu v britanskem zgodovinskem atlasu iz leta 1910:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)#/media/File:Distribution_of_Races_on_the_Balkans_in_1923.jpg

  Še en zemljevid iz National Geographica iz leta 1918:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(region)#/media/File:Distribution_Of_Races_1918_National_Geographic.jpg

  Tako, da. Makedonci niso ravno v močnem položaju. Veliko jih je tudi prevzelo bolgarsko državljanstvo z namenom dostopa do Schengenskega območja. Dolgoročno ne vem, kako bi Makedonija preživela.

Comments are closed.