Hitro je postalo jasno, Biden ni zmožen voditi države

11

V Združenih državah Amerike se nakazujejo velike spremembe. Biden in demokrati refleksno podirajo vse, kar je naredil Trump. Ni važno, ali je bilo dobro ali slabo, samo da ni več Trumpovo. Najhitreje so se posledice začutile na južni meji, kjer je neverjeten kaos in ga administracija prikriva. Čisto resno vprašanje je, kdaj se bodo pokazale druge nepredvidene posledice Bidnovih dejanj.

Jasno je, da je Biden ni zmožen voditi države. Kaže znake senilnosti, Harrisova je pa nesposobna. Kadar zaide v težave, se samo hihita. Bidna ščitijo in mu dovolijo nastope le v strogo kontroliranih okoliščinah. Na prvi in edini tiskovni konferenci je bilo očitno, da je vse zrežirano. Vprašanja so morala biti poslana vnaprej. Biden je poklical kakega novinarja s seznama, nato pa prebral odgovor, ki je bil povezan s tem novinarjem. Nekako se je izognil polomiji. Levi mediji so označili njegovo izvajanje za briljantno.

Rusija in Kitajska gotovo zaznavata, da ima Biden težave z vladanjem

Sumim, da bosta Rusija in Kitajska inscenirali kakšno krizo, ker mislijo, da sedanja administracija ni sposobna reagirati. Nekaj podobnega se je zgodilo v Kennedyjevem predsednikovanju, ko je Hruščov po srečanju na Dunaju ocenil, da Kennedy ni kos svoji nalogi, in je poslal jedrske rakete na Kubo.

Demokrati rinejo naprej z ekstremnimi predlogi o perifernih temah, ki razburjajo ljudi: transspolnost, podnebje, antirasizem, domači terorizem. Zanemarjajo pa bistvene probleme: gospodarstvo, Kitajska, vojaška moč, ilegalna imigracija. Biden je označil za prednostne naloge ameriške vojske iskanje notranjih sovražnikov, antirasizem in seveda nove frizure za vojakinje ter primerne pilotske uniforme za nosečnice. Težko si predstavljam, kaj si mislijo v kitajskem politbiroju: da se je Američanom zmešalo ali pa gre za kako novo finto.

ZDA so razklane na dva tabora, med katerima ni stičnih točk

Deng Šjaoping, kitajski komunistični voditelj, ki je z reformami usmeril Kitajsko na pot velesile, je rekel: “Ni važno, ali je maček črn ali bel, samo da lovi miši.” V Ameriki pa danes velja, da ni važno, ali maček lovi miši, važno je le to, ali je črn ali bel. In to je najpomembnejše. ZDA so razklane na dva tabora, med katerima ni stičnih točk. Ni soglasja o tem, kaj so bistvene teme. Če bo prišlo do propada Amerike, je svaril Lincoln, to ne bo od zunaj, ampak od znotraj.

Žalostno je, da tudi slovenska politika ne more stopiti skupaj in delati v splošno dobro vsaj v teh kritičnih časih. V boju za oblast se ne izbirajo sredstva; kaže, da je vse dovoljeno.

11 KOMENTARJI

 1. Nekateri levičarji so svoj čas Ronalda Reagana zasmehovali, češ da je senilen. Ampak dogajanje z Joem Bidnom in to v začetku mandata je pa res zaskrbljujoče. Reagan je lahko dobro ali celo izvrstno izpeljal tudi cel drugi mandat, čeprav se je Alzheimer verjetno takrat pri njem že oglašal. Pri Bidnu, ki se spominsko in sploh mentalno povsem izgublja, se kaže, da bo demokratom primeren le kot maskota, politiko bo pa malo pregledno vodil strankin establishment z lobiji v ozadju. Iz enega cudastva vodenja države v drugo gre (zaenkrat se) prva sila sveta.

  Sicer pa drugače kot avtor mislim, da podnebje in sploh varovanje narave ( in z njo psihofizicnega zdravja človeka ) ni tema perifernega pomena.

  • Trdim, da so “demokrati” natančno vedeli, da se Biden “spominsko in mentalno povsem izgublja”. In zelo precizno vodili volitve, Trump ni imel niti malo možnosti. Sedaj to s sodišči je kasno. Tudi če sodišče razglasi goljufijo na volitvah, se je jez že porušil.

 2. “ZDA so razklane na dva tabora, med katerima ni stičnih točk”

  Ja, je Dobro in je zlo. In vmes ni nič. Nobene stične točke. Včasih se to bolje vidi, včasih pa je zakrito. Vedno pa je tako.

 3. Kako so, spomnimo se nekaj mesecev nazaj, kolektivno pri nas planili na Janšo, kot je na tviterju ocenil, da bo Biden zelo šibek predsednik. Saj diplomatsko res ni bilo. Ampak se kako resnično. Nisem si mislil, da je tako hudo, ko je v kampanji recimo razglasil, da kandidira za senat in podobne. Upal, da gre bolj za raztresenost. A zdaj ga morajo celo skrivati pred javnostjo in preprečevati spontana vprašanja novinarjev. Demokratom naklonjeni mediji pa kar zamolcijo spodrsljaje in ga hvalijo. Cesarjeva nova oblačila.

  Ne Janši, ampak slovenskim levičarjem je to sanjski razplet. Šibek ameriški predsednik in ideoloski teror neomarksisticnih skrajnežev, po katerih je identiteta- narod, vera, tradicionalna družina ipd. zlocin in moraš poklekati pred ljudmi, ne seveda pred Bogom, če si moški bele rase.

 4. IF ima seveda čisto prav:  Podnebje in podnebne spremembe so lahko smrtno resne zadeve.  Kar vprašajte dinozavre, kaj si mislijo o tem. Koliko človeštvo vpliva na podnebne spremembe in kako jih lahko ustavi, je pa drugo vprašanje.  Napovedovanje podnebnih sprememb je rede velikosti bolj komplicirano kot drugi znanstveni problemi.  Kako se delajo klobase, politika in, naj dodam, kako se napoveduje podnebne spremembe, je bolje, da se ne ve.

  Samo malo je treba pobrskati po literaturi in se hitro vidi, da se luknje v razumevanju tega področja ogromne. To, da bomo določili, kdaj bo svet dosegel “točko brez povratka”, ko bo ogrevanje ireverzibilno in bo zdivjalo, spominja na napovedi, kdaj bo prišel sodni dan.  “Če ne ustavimo izpustov CO2 do (vstavite uro, dan in leto), je vse izgubljeno.” 
   
  Na tej stopnji razumevanja podnebja gre za stanje, ki se dosti ne razlikuje od religije.  Eni verjamejo to, drugi pa nasprotno.   Kaj hoče nekdo verjeti, je pa posledica političnega prepričanja. Tisti, ki so naklonjeni centraliziranim rezimom, trdno verjamejo, da je poguba neizbežna, če se takoj nekaj ne naredi v svetovnem merilu. Temu je treba podrediti vse; najradikalnejše družbene spremembe so opravičljive.  To je pristop, ki ga, recimo, levica standardno uporablja.  Potrebna je kriza in, ko se ljudje prestrašeni, se jih da manipulirati.  Če kriza ni dovolj huda, se jo napihne, če je pa je ni, se jo sproducira.  Oblast potem lahko reče:  “Bodite tiho in ubogajte. Mi vse vemo.”   Mislim, da COVID spada vsaj delno v to kategorijo,  podnebne spremembe pa gotovo. 

  Na drugi strani so pa “lokalnezi”. Ti iz principa nasprotujejo centralizaciji in imajo nezaupanje do oblasti. So za lokalno upravo, lastnistvo strelnega orozja ter proti nosenju mask in cepljenju. Njihov odgovor na podnebne spremembe bi bil priblizno takle: “Ce dezuje, ne spreminjaj vremena in podnebja; vzemi si marelo.”

  • Ne vem, če sledite, kako je glede covida19 v Sloveniji in katera politika vodi centraliziran, s stroko stalno koordiran pristop omejitvenih ukrepov, ki naj zaustavljajo epidemijo, katera politika spodbuja k socialni distanci, striktnemu nosenju mask in k zaupanju v cepiva, katera ( strankarska in medijska) pa stalno aludira na domnevno oblastnisko voljo do avtoritarnosti, represije, manipulacij z zastrasevanjem ipd, katera nagaja in daje glas proticepilstvu in pozivom: “maske dol” ali za “solo brez mask” ali “ne pustimo se testirati” in “ne pustimo testirati naših otrok”. Vloge so v Sloveniji glede covida v primerjavi z ZDA povsem obrnjene.

   Glede dokazljivega globalnega segrevanja atmosfere s številnimi problemi, ki jih to prinaša ze zdaj, v perspektivi pa se mnogo bolj, pa to – tudi ce ucinek antropogenih toplogrednih emisij ni odločilen, se je bolje motiti v smeri zamenjave tehnologij izrabe fosilnih virov energije k drugim virom ( vključno z zaenkrat neizbeznim nuklearnim) in doseči potencialno nic kot pa ne narediti nič, čeprav bi lahko in nam potem temperatura do konca stoletja po nepotrebnem zdivja za 4 stopinje Celzija in povzroci prihodnjim generacijam strahotne neprijetnosti in tezave. Ni moralno delovati v smislu: apre noi le deluge.

   • IF, stvari niso tako preproste. Najprej je treba ločiti onesnaževalce od CO2 in se truditi, da bi bilo onesnaženja čim manj. Za to so na voljo različni ukrepi. Alternativni energetski viri so samo eden izmed njih.

    Nasilna preusmeritev na bistveno dražje energetske vire zaradi domnevne človekove krivde za klimatske spremembe pa ne bo brez posledic: število revnih se bo povečalo in peščica bogatih bo še bolj bogatih in vplivnih.

    Mimogrede, paradoksalno je, da so danes samozvani levičarji, vključno z Antifa, v službi velekapitala.

 5. V slovenski politiki sta zaradi polpretekle zgodovine levica in desnica zamenjani. Povrhu pa imamo se specificnost, namrec antijansizem.  Narediti je treba vedno tako, da se nasprotuje Jansi.  Ce je on za maske, potem bo opozicija proti, in obratno.

  Kar zadeva podnebne spremembe moram zal le ponoviti svoje prepricanje, da je ta zadeva zanekrat na stopnji verovanja.  Argument, da je treba nekaj narediti in se zavarovati pred katastrofo, me na las spominja na Pascalovo stavo o obstoju Boga:  Ce verjames v Boga, ne izgubis nic, lahko pa pridobis vecno zivljenje.  Seveda je pa razlika v tem, da verovanje v podnebne spremembe in reagiranje nanje ni brez cene. Cena je radikalno spreminjanje druzbe z nepredvidenimi posledicami.  Podnebni modeli napovedujejo vse od A do Z. Pretehtati je treba obe moznosti, kolikor to zmoremo, predvsem pa brez panike. Mogoce bo pomagalo tole: “Sveta Greta, zavetnica globalnega segrevanja, prosi za nas.”

 6. Bolj kot Joe Biden, ki verjetno ni značajsko slab človek in bi bil lahko čisto spodoben zmeren predsednik brez zdravstvenih problemov, ki jih ima, torej kakšno desetletje prej, mene skrbi zblojenost danasnjega akademskega zaledja demokratske stranke. Recimo tole:

  https://youtu.be/-4S0gHlKiho

  Ali pa tole:
  https://youtu.be/xfO1veFs6Ho

  Clovek bi pomislil, da je zaigrano, a ta “brsteci cvet razuma in napredka” res tako razmišlja oz so jih tako napumpali. Orwell in Huxley se obracata v grobu in se marsikdo z njima.

Comments are closed.