Betonska sovjetska miselnost

27
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Ne zamerite mi, če se enako kot pred šestimi meseci z mislimi ponovno najprej preselim v Ukrajino. Zares, ta dežela je strahotno daleč in nima na prvi pogled nič opraviti z našimi stiskami in revami. Vendar je boj Ukrajink in Ukrajincev, ki je skoraj natanko pred letom dni strmoglavil avtokratskega in izprijenega ruskega pajaca Viktorja Janukoviča, v bistvu nadaljevanje svobodoljubnih prizadevanj srednje- in vzhodnoevropskih narodov izpred četrt stoletja, na katere s ponosom mislimo tudi v letošnjem letu. Tam daleč na vzhodu, ob reki Dnipro, pravkar poskušajo dokončati tisto, kar je z golo odločitvijo za samostojnost leta 1991 ostalo na pol poti. Slovo od betonskega sovjetskega objema je veliko težje kot slovo od zunanje oblike odmrle sovjetske državne tvorbe. In samozvani dedič sovjetskega imperija, lažni kremeljski car, se ne ozira na nobeno človeško žrtev, ko je potrebno braniti ta železnobetonski objem. Zato tam na vzhodu še vedno teče kri.

Človek bi pričakoval, da bomo Slovenke in Slovenci, ki smo se morali prav tako izviti iz številnih železnih objemov, da smo prišli do samostojnosti, kot en mož razumeli prizadevanja Ukrajincev in jim stali ob strani. Toda ne. Skozi vse vodilne medije in celo skoraj po celotnem političnem spektru se vleče tiha pošast neskončnega razumevanja za ruske fraze, za zatrjevanje, da je Ukrajina tako ali tako od nekdaj ruska, da se dediči »dobrih« antifašistov, tudi sami za vekomaj abonirani na po svoje razumljeni antifašizem, tolčejo z dediči »pokvarjenih« fašistov, da možati voditelj iz Kremlja upravičeno kaže sredinec mehkužnim in dekadentnim bruseljskem birokratom. Ljudje pri nas se ne zavedajo, kako smešno in hkrati tragično zveni prav iz slovenskih ust papagajsko ponavljanje trditev, češ da v bistvu ni ukrajinskega naroda in celo ukrajinskega jezika ne. Pred nekaj desetletji je o Slovencih podobno trdil nekdo drug.

Vendar je potrebno mnenjske voditelje in navadne državljane, ki malikujejo malega velikega gospodarja Moskve, razumeti. V njih namreč ohranja iluzijo, da je čas dejansko mogoče zavrteti nazaj. V čas, ko je bil, vsaj tako pravijo, svet še na tečajih. Za ene, ker se je smelo v javnosti slišati samo njihovo besedo, za druge, ker jih o tem vsak dan prepričujejo prvi. Če bi vzeli za svoja prizadevanja junaških Ukrajincev ob Dnipru, bi morali resno vzeti tudi dogodke izpred petindvajsetih let v Sloveniji. Ti pa so njihov stari dobri enoumni svet za vselej vrgli iz reda.

In da, posrečilo se jim je doseči etapno zmago s tem, ko so v večini javnosti ustvarili vtis, da za težave Slovenije ni krivo večdesetletno »umno« gospodarjenje njihove tovarišije, marveč sicer razmeroma skromni do konca izpeljani koraki po osamosvojitvi v smer večstrankarske demokracije, odprtosti in navezovanja na širši evropski okvir. Pogled v Moskvo v marsikom mogoče vzbuja občutek, da bi se dalo odpraviti celo te neljube motnje na ekranih njihovega duha. Saj v Rusiji in Belorusiji navsezadnje že prakticirajo nestrankarsko demokracijo, mar ne?

Toda nekrvavih evropskih revolucij med letoma 1989 in 1991 ni moč odmisliti. Betonska sovjetska miselnost ohranja, kjer koli se že pojavi, ob Dnipru, ob Dravi ali ob Muri, svojo pravo moč le dotlej, ko je v prostoru povsem sama in je ne moti noben nasprotni glas. Že senca dvoma jo, četudi se še oklepa vzvodov oblasti in nasilja, povsem razgradi. In tak dvom je bil leta 1989 mogočno zasejan. V Sloveniji, Ukrajini in celo v Rusiji. Da bi se tega spomnili, je prav pogledovati proti Dnipru. Tak pogled bo lahko nekoč navdihnil tudi korake, ki jih pred dvema desetletjema kot skupnost še nismo mogli ali hoteli narediti.

Pripis uredništva: besedilo je bilo pripravljeno za zborovanje Odbora 2014.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


27 KOMENTARJI

 1. Zadeva seveda še zdaleč ni tako preprosta. Nekje tam od Poltave dalje proti vzhodu šivi na milijone ljudi, ki nočejo biti del Evrope, še manj Evropske unije. Pa tudi ne skorumpirane Ukrajine, kjer je vse možno dobiti z denarje. Ampak dobesedno vse!!
  In malemu človeku je življenje vedno enako….Janukovoč, Juščenko, Timošenko, Porošenko …. druga imena podobnih grabežljivcev….

  • Silvo Centrih: “… Pa tudi ne skorumpirane Ukrajine, …”
   =========

   Zato pa si želijo skorumpirane Rusije.

 2. Sorazmerno realen clanek!
  Imampa dvoje pripomb:
  1. Ko gre za ruski imperializem, ta nima nobene zveze z Sovjetskim rezimom, miselnostjo ali sistemom! Ruski imperializem je star 300 let! Posledica je zavojevanje srednje Azije. In lepega dela Europe! Spodbujen z izprijenim Angleskim kupckovanjem in obljubami Ruskemu carju o ozemljih v Europi, ce se bo boril s Nemci! Ruski imperializem je vedno tezil k direktnem dostopu do toplega morja-Jadranu!
  2. Primerjati Spovjetski sistem s Jugoslovanskim sistemom, po letu 1945 do 1990, je milo receno neum,nost! Boste pac morali biti realni! Kdor je potoval in zivel v SSSR tam leta 1975 in dalje ta ve!
  Bi prosil, da, ce ze zahtevate od drugih, da priznajo resnico, da tudi sami pisete resnico o SFRJ!

 3. Na Krimu vojna je sredi 19. stoletja potekala vojna med Ruskim imperijem in Združenim kraljestvom, Francijo, Osmanskim cesarstvom in Kraljevino Sardinijo.
  Zakaj že?

 4. Soglašam z g. Centrihom!

  Vsakemu, ki ima vsaj malček pojma o svetovni politiki, je jasno, da je bilo tisto, kar se je lansko zimo dogajalo v Kijevu, državni udar s pomočjo t. i. dogajanja ljudstva (Evromajdan). Organiziran s strani ZDA in s ponižno asistenco njihovih zvestih vazalk v vzhodni Evropi (Poljska in baltiška trojka).

  Končni cilj tega početja – pripeljati Ukrajino ne toliko v EU, ampak predvsem v Nato in namestiti tam ameriško vojsko. Ve se, s kakšnim namenom. Rusija je torej morala posredovati, saj so bili ogroženi njeni vitalni strateški interesi. To je cela poanta te žalostne zgodbe.

  • Le s kakšnim namenom?
   Rusija nima več strateških interesov. Po zlomu komunizma je Rusija lahgko srečna, da imajo ljudje kaj za jest. Kakšni strateški interesi neki. Te je odnesla povodenj komunistične revolucije. Morda spet čez 100 let.

    • Raje reci, da ne priznavaš zloma komunizma. In s tem tudi ne posledic. Zdaj ko je Putin zrušil rubelj in Rusija tone v inflaciji boš morda priznal. Ali pa jim morda privoščiš še hujši padec.

    • Trenutno ni nič tako imbecilno kot rusofilstvo.
     Evo tvoj druzja:

     Имя Silvo Centrih
     День рождения 31 декабря 1961 (Козерог), 53 года
     ГородАнонимландия, Скрытенбург

  • Tudi sam sem bral, da je Gorbačov od razpadu SSSR dosegel sporazum z NATOm , da NATO nikoli ne bo neposredno mejil z Rusijo. Verjetno je tu strateško gledano glavni vzrok ekstremne Ruske agresije. Brez tega bi verjetno uporabili bolj mehke metode političnega boja , recimo preko rusofilnih strank, kot so to počeli do sedaj.

  • Oprostite, spostovani g. DULE: take neumnosti, kot jih pisete vi, so pa res naravnost zaljiove za zdravo pamet! Ste morda pravoslavec! Tam trdijo to isto in dalje na RU TV, Judovski agent v Rusiji, Zirinovski, trdi, da je SFRJ razpadla ker so USA bombardirale VELIKO Srbijo! In dalje USA so krive za vse zlo od zadnje ledene dobe dalje! Prosim vas, da ne pisete pameti ponizujocih neumnosti, da ne zavajate nedolzne!
   Jaz sem zivel v Ukrajini in Rusiji in BNelorusiji!
   Antagonizem med Rusi in Ukrajinci je podoben kot med Srbi in Hrvati! In dalje, Krim je edina luka Rusije, kjer lahko vse leto plujejo! Sicer so 6 mesecev na leto, na Baltiku, zamrznjeni!
   Kdo po vasem pa je kriv za spopade v Gruziji, v Azerbejdjanu, v Kirgiziji, v Uzbekistonu,… Povsod, kjer so Ruski interesi! Tudi USA!?
   Dajte prosim vas, ne zalite zdrave pameti!

 5. Slovenija ostaja v krempljih orweljanskega mentalnega in družbenega inžiniringa krogov, ki ne izražajo slučajno prosovjetske simpatije še danes. Preko ukrajinske krize in vojne lahko bolj spontano izražajo svojo temeljno naravnanost kot glede tega, kar jim je sicer seveda pomembneje – direktna averzija glede sesutja evropskega komunizma, Jugoslavije in titoizma je vendarle težje javno sprejemljiva ( čeprav je posredno precej očitna).

  Seveda se strinjam s poanto odličnega avtorja. Skoraj vsa nekdanja komunistična Evropa slovenske proputinovske pozicije ne bi mogla vzeti kot kaj drugega kot slabo šalo. Za njih je to tako, kot če bi nekdo leta 1938 pozdravljal in opravičeval Hitlerjevo zasedbo Sudetov in aneksijo Avstrije. Paralela je huda, ampak povsem na mestu.

  • Spostovani g. F: vasa paralela je v celoti na mestu! Tako kot je Dolfe zasedel Avstrijo je Putin zasedel dele Gruzije ob Crnem morju! In aneksiral ogromna ozemlja na severu vzhodu Kazahstana (Altajski kraj)! In tako se steguje po Baltiku (Estonija, Litva). Gre za stare imperialne teznje Rusije!
   Pred Ruskim imperijem trepetajo Uzbeki, Kazaki, Kirgizi,…..
   In povem vam, Putin bo se letos, najkasneje drugo leto, odprl novo fronto! Nova agresija na Ukrajino za kopenski prehod do Krima in nova agresija na severu za prehod do OKUPIRANE IN POMORJENE PRUSIJE Z GLAVNIM MESTOM KENIGSBERG (sedanje okupacijsko ime Kaliningrad!).

   Pri tem pa se je Putin pokakal pred Kitajskim premierom, ki mu je zavzel ves vzhodni del Rusije! Kitajci so sedaj vsaj 60% poselili vzhod, 40%, Rusije. Tam pa si Putin ne upa nic! Kajti Kitajski premier mu je po telefonu dejal: Kitajska danes ni, kot je bila pri bojih na reki Amur, pred 50 leti, danes smo mocni!

   In dalje, v SLO vlada veliko proti USA in Nemsko razpolozenje! Kajti finansirano je preko Ruskih agentur! krivi pa smo sami, ker se imamo za Slovane! Torej smo njihovi in z nami delajo kar zelijo! Dokler ne zamenjamo ime sLOVENIJA s KARANTANIJA in dokler ne bomo sebe proglasili za naslednike Venetov, smo plen Slovanskega imperializma!

   In dalje, vsem, ki pljuvajo po USA!
   1. Ljudje v USA so naivni, dobri, prijazni, radodarni, vse najboljse! Za razliko od zlobnih Slovencev!
   In ce bi ne bilo USA, bi se lovci in bombniki norih starih generalov JNA tistega dne znesli nad Ljubljano! Ce bi ne klical podpredsednik USA v Beograd in zagrozil generalom, da jih bo zbombardiral, ce bodo oni Slovenijo, bi bila Ljubljana grobnica! In obrnili so se nad Hrvasko!
   Banda anti zahodna, lenuhi iz FDV, se tega zavedate!

 6. Avtor je znan po tem, da ukrajinsko problematiko obravnava precej pristransko. Ne vem, pa kako komentira dejstvo, da eno ključnih vlog pri kijevskih napadih na vzhod igrajo bataljoni desnega sektorja, ki jih brez velikih rpoblemov lahko primerjamo z SS. Koliko so vredni v boju, pa se je pokazalo pri porazu v Ilovajsku, kjer je eden izmed teh bataljonov enostavno zapustil bojišče.

  Sicer mi naj avtor pojasni, zakaj ima demokratični uradni ukrajinski režim tako fantastične številke pri odzivu na mobilizacijo.

  • Spostovani rx170: vi pa ocitno berete rusko casopije ali internet novice! Tam je dezinformacija se bolj popolna, kot pri nas! Posebej vezano na Ukrajino te case!
   1. Ce bi, Bog daj, da bi, Avstrijci zasedli Oberkrein und Steierland in bi se Slovenske enote odzvale in jih hotele pregnati, bi to bile SS enote, negativni prizvok, po vase!?
   Poleg tega pa SS enote niso poznale umika! Kjer Wermacht ni mogel, so SS enote zmogle! Tako organizirane in srcne vojske, kot je bil SS ni bilo in je ne bo! Pri tem jim ni moc ocitati nobenih zlocinov! Zlocine so poceli tisti, ki so prisli za njimi!
   2. Vsak ima pravico odlocati se, s kom bo se druzil, se veselil in delal! In vsak ima pravico braniti svoje, mednarodno priznane, meje!

   Prosim, ne trosite lazi in ne zavajate

  • rx170 je znan po laganju in po ekstremno komunističnih in rusofilskih stališčih.

   Te pravljice o “desnem sektorju” kot neki različici nacizma – je zgolj Putinovska propaganda. Kot pri nas tiste, ki ne nasedamo komunističnim lažem, ožigosate za fašiste.

 7. Maver je brez dvoma pristranski ravno pri tem vprašanju. Morda gre le za njegov osebni medijski Opus Rusicum, oz. operacijo Barbarosa, verjetneje so pa ideološka ozadja, ker se ve, da je Rusija sama po sebi močan anti-katoliški simbol, pa ne nujno v svoji sovjetski inkarnaciji v 20. stoletju. Viden delež sovraštva do Rusije je vedno bila katoliška odlika.

  Ampak, Maver se bo moral sprijazniti, da je velika večina Slovencev bila vedno za Ruse že od Prešerna naprej in tako je tudi danes. Slovenci in Rusi smo podoben narod (s tem, da imamo Slovenci znatno slabše politike), zato so nam blizu. Ukrajinci so pa fašistoiden in dokaj nizko-inteligenten narod, podoben našim južnim bratom, tudi karakterno, zato se z njihovimi prizadevanji po Olujah in Bljesakih na vzhodu Ukrajine ter etničnem čiščenju ne moremo videti.

  Pa razmere v Ukrajini kažejo, da bo Putin zopet Obamo, Merklovo in Frančiška vtaknil v žep.

  • Vprašljivo je, ali so Ukrajinci sploh samostojen narod. Njihovo zgodovinsko ime je Malorusi, kar jasno kaže, kam spadajo. Ukrajinska nacionalna identiteta je pri ljudeh prisotna zgolj na zahodu države, v tistem delu, ki je bil v zgodovini pod Poljsko in Avstroogrsko (Galicija). Tam je bila s strani oblasti in uniatske duhovščine ustvarjena nekakšna ukrajinska identiteta, seveda z jasnim protiruskim in protipravoslavnim predznakom.

   To sfabricirano nacionalno identiteto so po razpadu SZ poskušali vsiliti tudi rusko-rusofonemu vzhodu in jugu države in krvavi rezultati tega početja so na dlani.

   • Seveda so samostojen narod, ker je ukrajinščina slovično različna od ruščine.
    Da pa so tako sovražno nastrojeni proti Rusom, pa lahko izhaja samo iz Vatikana, oz. njegovih unijatskih podaljškov na področju Ukrajine.
    Na youtubu imaš veliko posnetkov iz časa puča v Kijevu, kjer kaže, da ravno unijatski duhovniki najbolj besno divjajo proti Rusom in pozivajo h genocidu nad njimi (zelo podobno kot na Hrvaškem v času balkanskih vojn katoliški duhovniki, da o NDH ne govorimo).

    • Dziaržinsky: “Da pa so tako sovražno nastrojeni proti Rusom, pa lahko izhaja samo iz Vatikana, oz. njegovih unijatskih podaljškov na področju Ukrajine.”
     ===============

     Aha, a za holodomor, načrtno rusko pobijanje Ukrajincev z odvezemom hrane (leta 1932, ocene tudi do 10 mio žrtev) je tudi kriv Vatikan.

     Ena pesmica, ki je kot naročena za vas:

     https://www.youtube.com/watch?v=s-UIOVAp75U

   • Ne razumem, kako gresta skupaj ljubezen naših levosučnih aktivistov (Dule & Co.) do gejev in ostale sorodne scene ter do Putina, ki dela iz taiste scene faširane šnicle?

Comments are closed.