Šarec ima ušesa, gluha za zgodovinsko resnico pri nas doma

22
Nastopi nekdanjega predsednika vlade v javnosti so bili vselej vprašljivi. Ljudske domislice, ki jih je običajno stresal, že dolgo niso bile več zabavne, še manj duhovite. Načenjale so že vprašanje njegove opravilne sposobnosti. V času po odstopu, ko se očitno ne more več kontrolirati, nastopa kot najbolj primitivni vzpodbujevalec nestrpnosti in sovraštva. Hujskač! Zgubil je osebno čast in ponos. Foto: posnetek zaslona

Šarec je v politiki srečko. Vse mu teče kot namazano, ko se zdi, da je končno prišel čas, da bo ljudstvo spregledalo ves blef, pa mu priskočijo na pomoč v tujini s svojo inačico »jugonostalgije«. Kajti kakor pri nas nekateri hrepenijo po Jugoslaviji in si slikajo idealizirano državo in sistem, ki ju ni bilo, tako si na Madžarskem že vsa leta od Trianona naprej ližejo rane ob izgubi 2/3 Madžarske. Pri tem seveda spregledajo, da so izgubili dežele, ki so samo pravno bile madžarske, narodnostno pa niso bile njihove.

Italijani doživljajo podobno. Ves proces združevanja Italijanov v eno državo se je končal v napadalnih vojnah na Avstro-Ogrsko ali pa Rusijo na Krimu ali pa Libijo in Etiopijo, itd., ker so prešli iz združevanja v osvajanja stare rimske slave … Sentiment enih, drugih in tretjih pa je popolnoma enak. Gre za zasanjanost v preteklost, ki je po definiciji »boljša, krasna, čudovita«. Gre torej za beg pred sedanjostjo.

Ko ti gre kot politiku doma vse narobe, ni nič boljšega, preprostejšega in učinkovitega kakor zunanji sovražnik, ki poenoti ljudstvo, ki ga pripravi do tega, da potrpi, ker je ljubezen do svojega najbolj naravna drža vsakega človeka. Na tem čustvu so svojo oblast ohranjali komunistični režimi! Moje pa ni samo moja lastnina, ampak tudi družina, tudi vas, mesto, tudi narod in država. Ker pa države načeloma nimamo radi, ker je to oblika vladanja, se naša čustva ogrejejo pri narodu, ki je bolj naravna tvorba. Celo komunisti, ki narod sicer zaničujejo, so v drugi svetovni vojni igrali na te strune. Sovjeti so celo prenehali preganjati Rusko pravoslavno Cerkev za časa najhujšega nemškega pritiska, pozabili so vse svoje ideološke parole ter govorili samo še o »Materi Rusiji«. In še danes govorijo o veliki domovinski vojni. Ko so zmagali, pa so nadaljevali po starem ideološkem ključu.

Šarec ima ušesa, gluha za zgodovinsko resnico pri nas doma

Zato razumem Šarčevo domovinsko retoriko v tem ključu. Mož očita sosedom, kar sam doma v miru prenaša in podpira. Ne le, da ni še dvignil glasu zoper tiste, ki nam ponujajo postane rešitve starega režima, ampak jim prepušča prvo nadkoalicijsko mesto. Važno mu je le, da kadruje in »njegovi« ljudje prevzemajo funkcijo za funkcijo. Po drugi strani pa so njegova ušesa potlačena in dolga, torej gluha za zgodovinsko resnico pri nas doma. Očitati sosedom, da ližejo svoje rane z nostalgijo, pri tem pa sami gojimo ista čustva in delamo iste grehe, ni higienično. Tega bi se moral Šarec zavedati. Še posebej zato, ker pri nas pomeni to lizanje ran pravzaprav ultrakonzervativnost in reakcionarnost tistih, ki jim ti dve besedi pomenita največji psovki, kakor tudi opravičilo za nespoštovanje, zaničevanje in pravo zatiranje drugače mislečih.

Levica, SD, DeSUS, SMC, SAB in LMŠ imajo Slovenijo za talko in jim gre le za lastne koristi

Pri nas so največji konzervativci in reakcionarji Levica, SD, DeSUS, SMC, SAB in LMŠ. Vsi ti zagovarjajo preteklost totalitarizma, zagovarjajo nasilje gošarjev, zagovarjajo sistem, ki smo ga zavrgli ob prvi svobodni priliki. Vsi ti imajo Slovenijo za talko. Gre jim le za lastne koristi ali v obliki borčevske penzije ali pa v obliki prijateljske pogodbe oz. aneksa. Vsi ti bogatijo na račun raznih TEŠ-ev in podobnih večjih ali manjših državnih investicij. Vse pa okronajo s krivosodjem, ki jih ščiti pred preganjanjem in zaporom.

Zakone sicer imamo, imamo celo ustavo, ki pa jo spoštujejo ali pa ne, kakor jim pač paše. Ker obvladajo tudi medije, državljani pa imajo skozi šolanje oprane možgane, kar se kaže v tem, da niso sposobni povezati vzrokov in posledic, da imajo težave z logiko in argumenti, nimajo bojazni, da bi se kaj spremenilo. Gre torej za celovit sistem nedotakljivosti tistih, ki so z revolucijo prišli na oblast in na oblasti ostajajo. Zato so Šarčeve besede tujcem pravzaprav še ena točka stand-up komedije, ki jo je kot Serpentinšek tako dobro obvladal.

Ko pa bo premier resno začel vladati, odpravljati krivice in nesorazmerja, ko bo njegova vlada ščitila slovenstvo in delala v prid slovenskemu narodu, ko bodo preganjali notorične kriminalce, pa naj so to župani ali direktorji, ko bodo pri imenovanjih gledali na zasluge in sposobnosti in ne le na »naše«, ko bodo resnično krčili paradržavne agencije in urade, ko bodo decentralizirali državo, da bo tudi izven Ljubljane mogoče dobiti kakšno ugledno službo, potem bom njegove besede tujcu, ki si liže svoje rane (kar bi morali vsi jugonostalgiki z razumevanjem sprejeti), gledal v luči potrebe po zunanjem sovražniku za notranje potrebe, da bi lažje vladal.

Če pa bom dobil otipljive dokaze, da je sposoben delati drugače, potem bom pa spremenil svoje mnenje.

22 KOMENTARJI

 1. ŠARČEVA “DOMOVINSKA” RETORIKA , HALLLLO ? Za katero domovino gre , bi rad vedel ? Domovina je naša SLOVENSKA in nikogar drugega ! Predvsem smo si sami krivi , da se po naši slovenski zemlji klatijo tujci in si jo celo lastijo in zmerjajo nas SLOVENCE z “dunajskimi konjušarji” ! Razloge in razlago za mojo trditev naj si končno slovenski narod poišče sam v zgodovinski dejstvih in naj se poglobi v posiljevanje slovenskega naroda , ki eskalira iz stoletja v stoletje in hkrati izgublja vse atribute večtisočletnega obstoja slovenstva !

  Andrej Briški

   • Zdravko,
    citirano z Wikipedije:

    “Arijanstvo (tudi arijanizem ali arianizem; latinsko arianismus) je krščanski verski nauk  škofa Arija iz Aleksandrije.
    Arijev nauk so najprej obsodili na lokalni sinodi v Aleksandriji
    leta 321. Ker to ni ustavilo njegovega širjenja, je cesar Konstantin I. Veliki
    leta 325 sklical Prvi nicejski
    koncil, kjer so arijanstvo obsodili kot krivoverstvo. Na koncilu so ravno zaradi Arija zelo natančno definirali stališča uradnega krščanstva in sprejeli nicejsko veroizpoved. Cesar je po koncilu začel s preganjanjem arijanizma in s sežiganjem Arijevih del.”

    Ste morda hoteli povedati kaj drugega? 😁
    .

 2. Eden najboljših zapisov, ki sem jih prebral v zadnjem času. Vsaka črka je na svojem mestu. Popolnoma soglašam!

  • Ja, g. Poznič je sijajen analitik in publicist ! Toda kaj, ko njegov sijajen tekst prebere morda 1.000 ljudi ! Saj mi se kaj naučimo iz tega, tudi komu prepošljemo, toda to je vse minimalno.
   Seveda je dobro, odlično, da take tekste piše in jih vsaj nekaj zbrihtanih prebere.
   Kaj pa berejo tisti, ki ves čas v busu ali celo ko hodijo buljijo v “pametne” telefone ?
   Slutimo po udeležbi in rezultatih volitev.
   So pametni ?

 3. V mnogih evropskih mestih, celo prestolnicah, je najpogostejde ime novorojenca postalo Mohamed. Nisem ksenofob ali rasist, ampak to je pa malo prevec.

  Ce za Afriko lahko recejo, da je crna celina, osebno nimam nic proti, je enako upraviceno Evropa lahko bela celina. Ce zelimo, da tako ostane.

  Drzavo Slovenijo smo ustvarili, da se ne bi utopili v jugoslovanstvu in balkanskih manirah. Kot drzavo slovenskega naroda.

  Zdaj se dogaja nasprotno, izseljevanje mladih Slovencev in spet intenzivno priseljevanje iz nekdanjih juznih republik. Ne samo nekatolisko, ampak tudi neslovensko prebivalstvo marsikje ze postaja vecinsko.

  Bo znal kdo reci: Stop!? Ne na tak nacin in v takem stevilu!? In kje je tistih 20 Slovencev iz Venezuele, ki so zaradi neznosnih razmer zaprosili slovensko oblast za dovoljenje vrnitve v maticno drzavo?

  A obstaja politika, ki jo usoda Slovencev iz Venezuele sploh briga? Nobena stranka, niti pomladna?

  • Po mojem mnenju, se ne da kar reči stop. Politika je kontroverzna. Pa tudi ljudje so kontroverzni, nič manj.

   • Ljudje tukaj niso nič “kontroverzni”…So hudobni, zabiti in pokvarjeni.
    Vsaj 80 % ! zato pa imamo šarca in levico in jelinčiča in desus in sd….in državo v vsakršnem razsulu-mentalnem !

    • Se strinjam. Ni naivnost, ampak hudobija, če ne vidiš očitnega. Če po vseh razkritih zgodovinskih dejstvih o zločinskosti komunizma, še vedno malikuješ Tita, si zločinec tudi sam. Zločinec najhujše vrste, bolj pokvarjen kot tisti, ki imajo krvave roke. Živimo znotraj moralnega (figurativno lahko rečemo tudi mentalnega) razsula. Dejansko smo vsi, ki skušamo živeti po svoji vesti, na neverjetno težki preizkušnji. Vse težje je razločevati normanost od norčevanja, resnično življenje od vsakršnega teatra.

     • Mene skrbi to, da puščamo kosti v grapah in jih ne prekopljemo. Pa če bi magari dobrodelne prispevke šli zbirat. To pričakujem od SDS oz. od desne politike.

    • Tako se govori , LJUBLJANA !!!! Slovenije , tiste prave , ŽE DOLGO NI VEČ !!!! KATASTROFA !

     Andrej Briški

  • vsegliharstvo ! SDS pa tudi NSI so pozivali vlado naj pomaga Slovencemiz Venezuele domov !
   zavajate.

   • Najbrz sem misljen jaz. Nisem zasledil odziva SDS ali N.Si na temo venezuelskih Slovencev. Ce se je dejansko zgodil, povlecem zadnji stavek nazaj. Mislim, da sta obe stranki prevec sramezljivi kar se tice venezuelske socialialisticne katastrofe. Taksni so plodovi socializma in to ne slucajno.

 4. “Naredite mi v deželi tej,
  zopet prašičjo farmo,
  v mestih s tajkunizacijo.
  podeželje uničiti z divjimi zvermi,
  da ga prevzamemo mi,
  da bo vse tako kot prej!”

  • ja, res gre v tej smeri ! pa še toča podeželje razbija, včeraj J del…V mestu skoraj nima kaj stolči…
   Tisoči ki sedijo po bifejih po dolge ure, se malo premaknejo pod streho, pa mine…

  • Hvala za opozorilo, sem ga šel prebrat. Znova je odlično analiziral dogajanje zlasti tega nesramnega pikala…Iršič je izjemno senzibilen človek in enkraten analitik !
   Mislim, da je dipl. pravnik, brez službe…
   Ne Poznič, ne Iršič, ne duhoviti Vasle, ne Biščak, Tomašič, ne Štuhec, ne nemalo drugih, pa nič ne pomaga. Teh Butalcev ne moreš spraviti k pameti. No, Butalce s tem žalim, kajti oni niso bili ne hudobni in ne pokvarjeni !

  • Opozarjam na sijajno pritožbo g. Vilija Kovačiča na postopek zoper njega ker je krivični sodnici na montiranem procesu zoper Noviča pač povedal kar ji gre- da je “prasica”…
   Vredno branja…
   No, Butalcev tudi to ne bo premaknilo, so preveč hudobni !

 5. Oh, Časnik.si,
  hvala ti,
  ker pravi si,
  ker se ne podrejaš tajkunski sili,
  kot razni ludomili!

  Kar kleče v »domovini«,
  Ne objavi se-
  kar, hvala Bohu,
  se še lahko kje drugje,
  da ostaja upanje,
  da prašičja farna ne obvladuje,
  zasužnji ljudi prave,
  da niso še,
  upognili hrbte vse,
  pokvarili glave.

Comments are closed.