Berlusconi oster do Montija in najavil svojo vrnitev

0

Stranka Silvia Berlusconija »Narod svobode« je obtožila Montijevo strategijo rigoroznega varčevanja za neuspešno pri »oživljanju« italijanskega gospodarstva. Montijevo vlado je Berlusconi obtožil, da poslušno sledi škodljivi politiki varčevanja, ki jo diktira Nemčija.

»Montijeva vlada sledi politiki, katere središče je Nemčija in ki jo Evropa poskuša vsiljevati drugim državam. To je ustvarilo krizno stanje, ki je slabše kot je bilo, ko smo bili mi v vladi«, je dejal Berlusconi na svojem Kanalu 5.

Monti je najavil, da bo odstopil, ker je užaljen in nezadovoljen z napadi Berlusconijeve stranke. Predsedniku Napolitanu je sporočil, da brez parlamentarne podpore ne more več voditi učinkovito vlade in upravljati z državo, ki se bori z dolžniško krizo in recesijo.

Po nekaterih prognozah bi Monti lahko odstopil koncem leta. V tem primeru bi se razpustil parlament, državljani pa bi šli na izredne volitve v marcu.

Je pa Silvio Berlusconi najavil, da namerava ponovno kandidirati na parlamentarnih volitvah prihodnje leto in da bo poskušal vnovič priti na čelo italijanske vlade. Berlusconi je dejal, da vstopa v volilno tekmo za premierja, ker namerava zmagati. Po njegovih besedah stranka »Narod svobode« ni našla primernega kandidata, tako da bo moral kandidirati, da bi pomagal Italiji izstopiti iz krize.

Rimska Republika piše, da kdorkoli zmaga – združena levica ali Berlusconijev »Narod svobode«, Italiji grozi vrnitev v finančne težave, in to v trenutku, ko se je že videla svetloba na koncu tunela.

Nekateri evropski voditelji izražajo bojazen, da bi Berlusconijeva vrnitev pomenila konec reform v tretjem največjem evropskem gospodarstvu. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal, da predčasne volitve v Italiji ne smejo spraviti načrt gospodarskih reform pod vprašaj, ker riziko od finančne krize še vedno obstaja. »Relativna umiritev finančnih trgov še ne pomeni, da nismo več v krizi«,  je še poudaril Barroso.

Foto: direttanews.it