Bartolj: Mariborska finančna afera ni zaključena…

9

…ugotavlja v Slovenskem času, prilogi Družine, frančiškan pater Bogdan Knavs, ki je napisal odprto pismo Komisiji pravičnost in mir Slovenske škofovske konference. In res. O Mariboru se je veliko govorilo, zdaj pa so stvari kar nekoliko potihnile, o nekih jasnih ukrepih in sankcijah ni bilo govora. Težko je soliti pamet drugim, težko je tudi, da bi gordijski vozel cerkvenih financ lahko rešili laiki, dokler na vrhu za to ni prave pripravljenosti. Zato smatram pismo p. Bogdana za odločen in odkrit poziv k razrešitvi. Njegova velika vrednost je ta, da ga je napisal klerik, frančiškan, ki tudi v duhu uboštva svojega reda, prosi za nekatere odgovore. Kako bi sicer lahko duhovniki verodostojno govorili o »letu pravičnosti« v luči cerkvenega socialnega nauka?

P. Bogdan se obrača na Komisijo in pričakuje, da krivci osebno priznajo krivdo in jo tudi obžalujejo, da prevzamejo odgovornost in posledice za svoja dejanja, kajti sramežljive upokojitve, premestitve in menjave služb, pač niso jasno izražena odgovornost za hud finančni in predvsem moralni polom. P. Bogdan tudi apelira naj se vendar sproži veriga nekih dejanj, ki bodo začetki povračila sredstev najmanjšim delničarjem, ki tudi najtežje živijo in sicer tudi za ceno osebnih žrtev odgovornih. In končno vsa nadaljnja poslovanja je treba izvajati transparentno in verodostojno.

Omenjenim besedam ni kaj dodati. Očitno nekatere duhovnike resnično bremeni moralna skrb za dejanja, ki so bila storjena v okviru institucije, ki ji z ljubeznijo pripadajo, a ob tem ne nosijo nobene objektivne krivde, nekateri drugi, pa se za njo skrivajo. Ni torej težava v tem, da so grešili, težava je v tem, da še niso vstali, se spokorili in naravnali na pravo pot.

In verniki? Kar stojimo in čakamo, da se življenje vrti mimo nas. Moja certifikatska sredstva, ki sem jih imel v obeh Zvonih, sem tja prenesel z zavestjo, da bodo služila za nekaj dobrega. Nikoli se nisem obremenjeval s tem, ali bom nekaj od tega imel. Zato verjetno tudi ne protestiram in iz tega ne delam tragedije. Vendar pa mi ni vseeno, da so ta sredstva izpuhtela v zrak zato, ker se je z njimi nekdo nespametno, celo hazardersko igral. In če so nekateri gospodje »pogrnili« na materialnih problemih, se skupaj s p. Bogdanom sprašujem, kako se bodo lotili šele moralnih in pastoralnih. Je torej ugled katolikov na psu tudi zaradi javne podobe, za katero so krivi nekateri, ki ne zmorejo začetka sprememb? Ne zmorejo, ali pravzaprav nočejo?

Vir: blog Jože Bartolj

9 KOMENTARJI

 1. Jože, tisti trenutek, ko so župniki postali ”ekonomisti” in pričeli z vso ihto graditi nvoe fasrovže in še z večjo ihto prernavljati cverkve, ko so na vrata obesili ”delovni čas”, se je marsikaj spremenilo.
  Obsedel jih je denar, na člvoeka in njegovo stisko so pozabili, oziroma, so ga vkleščili v ”urnik”.
  Pa še tkarat, da je vsak čim hitreje zdrdral , kar mu je ležalo na duši, kajti- kdo pa danes ne želi biti tudi malo frej?!
  Mariborska škofija je samo malo večji in malo bolj obširen ”izraz” dogajanja na ”lokalni ravni”
  pa ne mislim, da so lokalci do vratu zapufani, sploh ne. Gre bolj za odnos do sočloveka skozi prizmo ”kako služiti čim več denarja”….
  In – mimogrede- zakaj imamo v SLO toliko različnih t. i. ”društev za duhovnost”?
  Tudi zato, ker ljudje potrebujejo nekoga, ko so v stiski.
  In če so duhovniki na vrata obesili ”urnik”, so pač morali poiskati drugega, magari tiste, s kateirmi so skupaj ”klicali marsovčke”.

  In mimogrede:
  otroku iz ene globoko verne družine se je zgodila nerodnost in župnik je ob tem naredil nekaj zelo krivičnega- pričal je proti njemu.
  Kljub dokazom, ki so z vso gotovostjokazali na to, da se je zmotil.
  In – poglej ga vraga!
  Od vseh- tudi najvišjih- inštanc do posameznikov , ki so k družini prihajali s teh inštanc, so NJIH NAGOVARJALI, NAJ POPUSTIJO…..NAMESTO DA BI ŽUPNIKA VZELI V ROKE, PA MU DALI ENE DVE PO ZADNJI PLATI.
  Tako da….
  težka bo!

 2. FINANČNI posli so omamili “vsevednega ” g. KRAŠEVCA, ki je bil alfa in omega , tudi za naivnega škofa ! OB njegovem finančnem neznanju , brezmejnemu zaupanju TOVŠAKOVI , ki je cerkvenim finančnim ustanovam zelo veliko odnesla ! Blanko MENICE si je izpolnjevala kar sama , v “VEGRADU ” si je vrhuška vsake tri mesece delila velike vsote ! VEM pa tudi za duhovnika , ki je tudi gradil in nagnal vegradovce pravočasno iz gradbišča in tako rešil naložbo , ki danes dobro deluje in zaposljuje okoli 70 /sedemdeset // ljudi !

 3. Nič ne bi bilo narobe, če bi omenjeni članek povzel kar Časnik, podobno kot že marsikaterega Družinine priloge Čas.

 4. Če ma država, ta minliva tvorba veliko preprogo, jo premore tudi Cerkev, si mislijo akterji – kaj nam pa morejo: zakoni so pomanklivi, Bog pa daleč.

 5. ALFE @ , omenjeni duhovnik obvladuje tudi “podjetništvo ” , če je vzdrževanje doma za ostarele s okoli stodvajsetimi oskrbovanci to ! JE PA sedemdeset novih delovnih mest tudi nekaj v tem času !
  SI ŽE BIL PODJETNIK ?!

 6. Podpiram pogumnega avtorja članka p. Knavsa! Kot kristjana me je sram. Po vsem tem neukrepanju, naknadnih lastniških akrobacijah in hinavščini pa postajam že jezen! Krivda pa ni samo v MB, je tudi v LJ! Kako klerikom še vedno ni jasno, da je slovenska Cerkev izgubila vso moralno avoriteto? Mislijo, da jih bo rešila “generacija Stična”? Potem se z mladimi ne pogovarjajo ravno kaj dosti … Dokler odgovorni ne bodo odškodninsko in kazensko odgovarjali, od mene ne bo več denarja v pušico. Oblast (tudi cerkvena) se ne bo premaknila, če je v to ne bomo prisilili laiki. Začnemo lahko kar s peticijo v ta namen.

Comments are closed.