Barroso obžaluje počasno ustanavljanje bančne unije

0

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je na svojem nedavnem obisku Prage izrazil obžalovanje zaradi zamujanja pri ustanavljanju bančne unije. Prepričan je, da bi bančna unija pomagala tudi pri reševanju sedanje bančne krize na Cipru. »Če bi bila prej ustanovljena bančna unija, bi lažje vodili sedanjo situacijo. Sedanja situacija samo podkrepuje našo odločnost, da se pomembneje reformira upravljanje bank«, je dejal Barroso na novinarski konferenci v prisotnosti češkega premierja Petra Nečasa.

Voditelji EU so decembra uskladili glavne smernice enotnega nadzora bank v evrski coni, medtem ko se drugi ukrepi počasneje realizirajo, posebej zaradi razlik med Nemčijo in Francijo z ene strani in drugih pomembnih deležnikov, kot je Velika Britanija, z druge strani.

»Politični sporazum o zagonu enotnega mehanizma nadzora bank v evrskem območju predstavlja prvo etapo, ki pa ji morajo slediti enotni mehanizmi rešitev, ki omogočajo zmanjšanje nevarnosti, da nacionalni bančni sistemi vodijo k svojim stečajem«, je še dejal Barroso.

Foto: zpravy.inhed.cz