Barroso, Alenka in Hilda

66

barroso bratusekV organiziranem nekaznovanju zločinov in aktivnem onemogočanju, da bi največji slovenski zločinci odgovorni za povojne poboje prišli pred roko pravice, tiči odgovor na sedanji porušen pravni in moralni red, ki je za seboj potegnil še vse ostalo. Hilda Tovšak ima ob tem le epizodno težo. Ob vsem kar je storila, je izbrana še za obredno žrtvovanje, da bi čim prej pozabili na zidarje, mermale, zemljariče, jankoviče in ostale, ki so se pod zaščito nomenklature prisesali na ožilje te naše nacije.

Zakaj je to pri nas mogoče? Izvorne razloge gre iskati nedaleč v preteklosti, ki ponuja nešteto primerov.

Leta 2001 so se v Slovenski Bistrici za mizo posedli štirje “otroci” družine Rasteiger. Z njimi sem opravil pogovor o dogodkih po drugi svetovni vojni, ki so jih trajno zaznamovali.

raisteiger

Sedaj, vsi že v zrelih letih, so obudili spomin na mirno in srečno otroštvo, ki je bilo na mah presekano z umorom njihovih staršev in ropom premoženja.  »Šli smo spat in naslednje jutro nas enostavno nihče ni zbudil, odpravil za šolo, vprašal kaj bomo jedli…«, se spominja najstarejša. Ponoči so starša odpeljali Oznovci. Njihova oče in mati, ugledna in priljubljena meščana, so komunisti, skupaj z več kot 400 drugimi, potem skrivaj ubili januarja 1946 v rovu na obrobju mesta. Nihče od partijskih oblastnikov, ki so umore ukazali, niti tisti, ki so jih izvedli, ni nikoli stopil pred sodišče. Šef Bistriške OZNE Kac, ki se je ob razkritju grobišč skrival v Nemčiji, pozneje pa premožno bival v hotelu na portoroški obali, mi je priznal, da ga naša pravosodna oblast ni prehudo nadlegovala.»Vi me preveč sprašujete o stvareh, ki se jih ne spomnim…« mi je  zatrdil. »Mar vas kriminalisti niso? »Ah, saj niso vedeli, kaj vprašat…«, je bil nazoren. 

Tistega dne se je Portorož kopal v soncu in Franc Kac je želel kar najbolje izkoristiti dan. Zato ni imel prav veliko časa. Zanimivo, da je sploh pristal na pogovor. Egon Konradi, visoki funkcionar OZNE, se na primer ni odzval. Imel bi veliko povedati, a še več zamolčati. Ni mu bilo treba. Slovenska udbovska struktura, ki s totalitarno kopreno prekriva vitalne gospodarske, pravosodne, politične in medijske centre moči, je poskrbela, da se nikomur ni nič zgodilo. Saj se spomnimo odkritja dokumenta, ki je z dikcijo, »glasom mape majorja Mitje« ,neposredno obremenjeval Mitjo Ribičiča. Preiskovalci ga niso niti primerno zaslišali, saj da ima raka in je star. Od tega je 8 let. Tisti, ki so bili »glasom mape« na skrivaj pokončani, niso imeli možnosti, da bi se postarali.

V primeru Rasteigerjev in razkritja pobojev v Slovenski Bistrici je bil šef policije Marko Pogorelc. Skupaj z generalno državno tožilko, Zdenko Cerar, sta obiskala bistriški rov, poln razpadajočih trupel. Cerarjeva, ki se je pridušala, kako nujno potrebno je poiskati zločince, se je zanašala na listinsko gradivo, »ki naj bi ga našli« in se sprenevedala okrog dalmatinskih in hercegovskih enot, ki naj bi zločin zagrešile. Že takrat smo s pričami dokazali, da so morilci s titovkami in rdečimi zvezdami govorili slovensko. Gospod Lešnik iz najbližje hiše si je vse to še kako zapomnil. Njegovi noseči mami se je ob soočenju z morijo omračil um.

A ta zločin, kot tudi drugi podobni, ni stvar preteklosti in zato ga postavljam ob bok aktualnim. Nadaljuje se v prihodnost in ima trume sodelavcev. Rasteigerjevi se še vedno borijo za pravično vrnitev premoženja. Še kar je bilo po šestdesetih letih vrnjeno, jim je občina tako visoko obdavčila, da so izgubili že skoraj polovico vrednosti.  Nevidna roka oblasti želi, da bi čim prej padli v stisko in morali poceni prodati. Da bi bilo vse tako kot prej, tako kot je uzakonila revolucija.

Tako se medvojna komunistična represija na nek način nadaljuje in iz zgodovine posega v naš čas. Govoriti o tem, je na videz anahrono. Pomembnejši so politični napori nove vlade in premierke, ki naj bi reševala Slovenijo pred bankrotom. A to  bo težko, saj je njeno poslanstvo izvorno sad tiste postpartijske nomenklature, ki  je Slovenijo pripeljala v moralni in sedaj že gospodarski propad do točke, ko je ogrožena ekonomska suverenost. Predsednik EU komisije Barroso bržkone ne pozna slovenske polpretekle zgodovine, a sredino utrujeno mencanje oči, ko se je na vrhu EU pogovarjal z našo premierko, je zelo povedno.  

Slovenija je okužena z miselnostjo krvave elite, ki pričakuje, da se pridobitve njihove revolucije razume kot nekaj normalnega. Poglejmo le dva primera. Le kako se spi v mogočni, iz hrasta izrezljani spalnici z baldahinom, po vojni ubitih grofov Attems, ki jo je iz njihovega gradu uplenil visok funkcionar OF, Tone Fajfar. In kako prvak Olimpijskega komiteja zajtrkuje, večerja pod sliko Matije Jame, ki jo je dobil njegovo oče, visoki funkcionar režima, na reverz, pripadala pa je predvojni eliti. Tisti, ki jo je v krvi pokončala komunistična oblast.  

Foto: arhiv avtorja, televizijski posnetek

66 KOMENTARJI

 1. ….To je komentar, ki ima rep in glavo ! Nekje je začetek, nekje se je začelo tako stanje, kot je zdaj. Ne moreš analizirati samo zadnjega tedna ali meseca, za prej pa ne veš ali se ti ne zdi pomembno kaj je bilo.
  Avtor je pravilno navedel primere in vzroke, zakaj je tako kot je. In ni šans, da bo drugače, če resnica ne bo zmagala nad lažjo. Pravica nad zločinom. Poštenje nad načrtno barabijo. Šola, mediji, sodišča, volilna udeležba, sposobnost razločevanja, prezir vsegliharstva, priznanje sposobnim polikom, ki jih nekaj imamo, poznavanje zgodovine, iskanje resnice in znanja, resnična odgovornost in delavnost, pogumno pričanje za prav in res….to so pomembne in ključne stvari, pa še nekatere, ki jih nisem naštel….Dolga bo pot, na katero pa še nismo stopili, vsaj velika večina se sploh ne zaveda, da je taka smer potrebna !

 2. Spoštovani g.Jože Možina je eden od redkih, ki razume kje (kaj) je “izvirni greh” za stanje v naši domovini.
  Čas očiščenja na vseh ravneh življenja mora priti, ker drugače nam ni pomoči. Brez očiščenja nimamo prihodnosti !
  Upam, da čimprej,…!?

 3. Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v peklenski dolini! (Mt10,28)

 4. V tem HUJSKAŠKEM postu ste brutalno psihopatičnost pripisali večinskemu delu slovenskega volilnega telesa. Hočete novo državljansko vojno? Ni je težko začeti. Evo. Večina slovenskih državljanov je krščenih. Prestavimo začetek malo bližje pravemu začetku in se spomnimo na mučenje in kurjenje čarovnic, ki so ga uprizarjali nagih ženskih teles željni celibatniki.

   • Svoje ime lahko pišeš z malo začetnico. A moje pričakujem, da napišeš z veliko.

   • če mi kaj dvigne tlak, je ta balkanščina, ki jo vsiljujete.Če si tako nepismen ali nerazgledan, se raje ne oglašaj. Pa še to tikanje…vsak je za vas balkance TI..od kdaj že?

 5. Priznam, da nisem prebral posta v celoti. Prebral pa sem (z muko) govor Janeza Juhanta, ki ga je imel pred kratkim ob žalni slovesnosti Erlacha. Poleg običajnega pogrevanja polpretekle zgodovino še omeni aktualno izseljevanje mladih in zraven ugotavlja, da odhajajo ven po svežino duha. S tem se lahko samo strinjam, le da k zatohlosti duha največ prispevajo ravno katoliki, ki se jim je čas ustavil nekje leta 1945 in vrtijo vedno eno in isto lajno. Tako mladim ponujajo reciklirane in mumificirane “junake” vere kot sta Rožman in Erlah, kar še niti ne bi bilo najhujše, če bi to počeli z iskrenostjo in dobronamernostjo. Problem je, da se zdi, kot da vse delajo in govorijo samo z namenom, da bi lahko s čim večjo zlohotnostjo in sovraštvom pobljuvali drugače misleče. Za tiste, ki se imajo za pripadnike vere ljubezni je pa to hud problem, enostavno delujejo dvolično.

  • Imate čisto prav, Primož! Za stalno pogrevanje starih delitev in sovraštva pri nas najbolj skrbi rimskokatoliška hierarhija in tisti politiki, ki so povezani z njo (Janša, Novakova …) Dejansko je pa RKC skozi celo zgodovino najbolj reakcionarna sila na slovenskih tleh, obsedeno se je borila, in se še vedno, zoper sleherno svobodomiselno in napredno gibanje. In stalno je legitimizirala tuje gospostvo nad Slovenci.

   In potem se čudijo, da se jim je zgodila kataklizma leta 1945!? Naravnost preroško jim je pred meseci povedal Peter Kovačič-Peršin: to, da delate v smer restavracije družbenih razmer pred letom 1941, je najboljši in najhitrejši način, da se vam bo ponovilo leto 1945.

 6. Ah, pajade, seveda, kam pa pridemo, če bomo pogrevali umore tistih, ki so pobijali, nikoli bili sojeni, pa še slab spomin imajo po dogovorjenem naročilu.
  Mojster Adamič je z dirigentskim prstom potegnil petelina in s strelom v hrbet pokončal konkurenta v ljubezni na gorenskem Bledu. S pomočjo revolucionarnih so ubitega proglasili za agenta zahodnih zmagovitih sil, mojster Adamič se je svetovan nato zavil v pozabljivost in postal neprecenljivi strokovnjak za muziko.
  Zaradi slovničnih pravil bom poleg raznih Primožev in Maticev tudi ime in priimek Igorja Đukanoviča zapisal z veliko začetnico.
  Bilo bi pa primerno, da bi tistega, ki mu prida in ga podučuje v znak spoštovanja vikal. Pa, če tudi z malo začetnico.

  Prispevek zgodovinarja g. Jožeta Možine je pa BP, po medicinsko.

 7. KOMUNISTIČNIM ZLOČINCEM PRI NAS GRE ZELO DOBRO , KRALJEVSKO !
  VSI z visokimi pokojninami , privilegiji in prednosti pri zdravljenju , celo diplomatske potne liste imajo , za vsak slučaj , da jo spihajo na CUBO ali za S, KOREJO ! PENZIJE tudi po 4000 evrov , to vam lahko pove kakšna gospa iz pokojninskega zavarovanja in tem sedaj vračamo !

 8. IGOR ĐUKANOVIĆ , tudi tvoji so bili po večini krščeni , kajne ?! NA začetku 21. stoletja se res ne kurijo čarovnice , se je pa zgodila SREBERNICA , je še kaj bolj groznega , po petsto letih čarovništva ?

  Kako se rad pogovarjam s ” pravoslavci ” ! Tudi pri vas so celibaterji in to tisti , ki hočejo tudi v pravoslavju kaj doseči , postati . Tudi redovniki ( kaluđeri-ce ) po samostanih so zavezani k vzdržnosti !

  MISLIM da Ti malo veš o svojih koreninah in tvojih grešnih prednikih , do nedavne , od me objokovane SREBRNICE , na to sem te moral spomniti !

  • Cactus, a se nisva o tem pogovarjala že pred leti? Po uradnih statistikah so se v Srebrenici nekateri srbski vojaki (in tuji tudi slovenski plačanci) za tri tisoč srbskih žrtev etničnega čiščenja v okolici Srebrenice zverinsko maščevali nad osem tisoč Muslimani. Statistike ne morem preveriti, a med zdravljenjem v Srebrenici sem tudi sam videl in čutil vso bedo tega mesta. Drži, pogosto imam slabo vest, ker sem de facto prilival nafto na ogenj, čeprav sem bil proti vojni. A denar se je od vseh prebivalcev Republike Srpske enostavno stekal k mafiji in podobno na drugih dveh vojskujočih se straneh.

   A glede krsta nisi povedal nič novega. Seveda so tudi vsi moji predniki kar nekaj generacij nazaj krščeni.

 9. ..komunistićna ideja je v samem svojem temelju zločinska in taka je bila tudi v svojih metodah in praksi in tako tudi pri nas..

  ..prav tako pa je jasno, da je prosuli in zločinski sistem jugo-komunizma v desetletjih sistemske in sistematske vzgoje, dresure in rušenja civilizacijskih norm, za sabo pustil množice moralno in etično pohabljenih ljudi..

 10. ..aj bre blento Đukanoviću..jesi li našo argumenat veštica i celibatera, da obaraš zapis Možine…

  ..i po pionirskim merilima, loše si izdrkao..

  • Včeraj sem v spletnem Večeru bral o sojenju Kanglerju. Trdijo, da je naročal ljudem, kaj naj anonimno komentirajo po časopisih. Na koga naj zlijejo gnoj in podobno. Zanimivo…

 11. Tale članek je šolski primer tega, kako se sicer normalni ljudje lahko med sabo na smrt skregajo.

  Kljub temu, da ima avtor članka v marsičem prav, je UČINEK članka na slovence ubijalski.

  • j oprosti, v sodbi greš predaleč. V članku je napisana resnica in kot taka je vredna sprejema s spoštovanjem in kdor ceni resnico, se ob njej ne bo prepiral in ne bo sovražil. Sovražijo le tisti, ki potvarjajo argumente in enostavno na resnico “zavestno pozabljajo. Zapisali so se laži, ki pa še nikoli ni bila zaveznica sprave.

 12. ..še bolj nazorno in iz prve roke kot Možina je zadeve in ustroj pojasnil Niko Kavčič…v vzporedni ekonomiji…

 13. Če se je človek neprimeno obregnil ob celibaterstvo, ga ni potrebno poniževati zaradi njegove nacionalnosti. To je skrajno primitiven način komunikacije in diskreditacije.

  Če ga je pri gornjem komentarju zaneslo, se mi preostali Igorjevi komentarji na tem portalu zdijo večinoma dobri.

  • Najlepša hvala. 🙂

   A ni me zaneslo. Jezi me, da avtor s tako lahkotnostjo pretaka: Hilda je približno enako bela garda, Alenka je približno enako Mitja Ribičič.

   Tako me je razkuril, da sem mu moral takoj pokazati, kakšen bi bil zrcalen levi argument. In, če se mu moj komentar zdi nagravžen, naj še enkrat poskuša z mojimi očmi prebrati svoj post. Pa saj ne moremo odgovornosti s takšno lahkoto pretakati naokoli. Drži, da za nekatere zločine morajo prevzeti odgovornost celotni narodi, a praviloma bi odgovornost morala imeti ime in priimek.

   Torej ni me zaneslo. In nikoli nisem osebno videl mučenja čarovnice. In res ne bi rad teh reči komentiral razen nekomu, ki si dovoli imeti nadnaraven uvid, kako se je Ribičičev birokratizem reinkarniral v premierkinem tehnokratizmu.

   • Igor, za kaj takega ni potrebno nadnaravnega uvida. Potrebno je le ceniti poštenje bolj kot zlagane privilegije. Resnica namreč na svojo stran vabi tiste, ki jo v življenju iskreno iščejo, laž pa se pod noge meče tistim, ki bolj cenijo argument moči kot moč argumenta samega.

   • .. partija je zmeraj imala provokatorje in provokatorcke, ki so denuncirali, hromili in relativizirali resnico. In ta je en takih.
    skoda casa, to je za ignorirat

   • Igor Đukanović
    Tovšakova prerašča v simbol preganjanih, Bratuškova in tožilstvo pa vedno bolj kaže zvestobo in vsakršno podrejenost komunajzersko-mafijski navezi. Krvava zvezda, stisnjena pest, ki ji manjka samo še kladivo in dobro nabrušen in okrvavljen srp in ikonografija komunizma po komunizmu je dovršena. SAmo brezčutni in zavedeni se lahko še brezsramno klanjajo tej simboliki. Če sem s tem koga ujezil, naj se iskreno vpraša, če mu ni morda kri zavrela zgolj zaradi dejstva, da sem mu nastavil ogledalo. Če bo kdo spregledal zaradi teh besed, mi bo nekoč še hvaležen. Če pa se bo zaradi njih še bolj zakrknil, si bo nekoč zaradi spoznanja, če bo le to prišlo prepozno, v nemočnem besu pulil lastne lase. In želim mu, da bi ta muka ne trajala (kar se tudi lahko zgodi) celo večnost.

    Omenjaš Ribičičev birokratizem in premierkin tehnokratizem. Bodimo pošteni, gre za zločinskost prvega in dokazov zanj je po Sloveniji mnogo več kot križcev na predvolilnem plakatu PS-je stranke Zorana Jankoviča. In problem je v tem, da se Kučanovi in Stanovnikovi podaniki še niso javno in nedvoumno distancirali od med in po vojnega genocida ne le nad slovenskim narodom, temveč ga na prikrit a že razgaljen način spodbujajo tudi v naši sedanjosti, ki v prihodnje utegne dobiti še bolj usodne oblike zatiranja množic, ki se jim že danes počasi a vztrajno izmika pravno zaščito, ki je s pričo korupcije vedno bolj le na papirju. Sicer je tak razplet dogajanj nujnost zgodovinskega trenutka, da se pred dokončnim Božjim triumfom razodenejo vse skrivnosti in misli src.
    Zato je moj apel jasen in brez dlake na jeziku:
    IŠČITE NAJPREJ BOŽJEGA KRALJESTVA IN NJEGOVE PRAVICE IN VSE DRUGO VAM BO NAVRŽENO.
    o PKVARJENI IN BREZSRČNI ROD, KOLIKO ČASA BOSTE ŠE NADLEGOVALI IN MALTRETIRALI BOGA BOJEČEGA ČLOVEKA?
    ZAGOTOVO SE GA BO BOG USMILIL. KAJ PA BO Z VAMI, KI SI ZATISKATE OČI DA BI NE SPREGLEDALI RESNICE IN VIDELI ČLOVEŠTVA, KI VEDNO BOLJ TONE V RESNIČNO STISKO.

 14. Nekaterim prispevkarjem je potrebno le naliti kozarec poštenega razmišljanja, da bodo stvari tudi bolj površnim jasne.
  Janičarska solitev pameti je vsaj v tem kot drugih prispevkih evidentna. Gre za zločine nad, tudi Slovenci, ki so najprej in predvsem zamolčana in neobsojena slovenska bolečina. Kaj naj tukaj nam v Slovemiji rojenim razlaga neki tujeroden prišlek, ki je tukaj zasejal potomca. Spoštujem ga po očetovi pripovedi o šegah in navadah na njegov “zaviĆaj”, ne bom pa poslušal in bral njegovih sprenevedeanj.
  Morilci so ubijali svojce ljudem on in njemu podobni bodo pa z zlagano pomirljivostjo pozornost obračali drugam. Neraziskani bratomor na slovenskem je najbolj slovenska stvar, zato že zaradi pietete do še vedno žalujočih, more biti tehten razlog “poštenim proklamirancem”, da molčijo.
  Za primer zlaganega človekoljubja bom segel po arhivu, tistim, ki se desetdnevne vojne dobro spominjate bo dovolj, da prepoznate Janičarja.
  ——————
  Jan, odgovor na tvoje vprašanje je sila preprost. Janša je enakomerno porazdelil bremena vojne po
  celi Sloveniji. Da ne bi bili obremenjeni samo
  teritorialci, ki so branili mejne prehode, ……….
  je ukazal, naj odklopijo vodo in elektriko ter
  streljajo na 18-letne “okupatorske” vojake po
  celi Sloveniji.

  • Pimi, največji zločin v drugi svetovni vojni so zagrešili tisti, ki so obračali pogled vstran, ali niti tega ne, da ne bi videli hudega trpljenja. Samo pri Židih merjenega v milijonih žrtev! In sklanjali glave pred zvermi.

   • In največji zločin delajo danes tisti, ki se sprenevedajo in se trudijo odvračati pogled ljudi stran, da ne bi videli še živečih zločincev in njihovih pomagačev.

 15. Kako preprosto je spoznati resnico. Zastonj jo namreč iščete med bogatimi imenitniki tega sveta. Iskati jo morate pri tistih, ki so v iskanju resnice oziroma sledenju njene poti pripravljeni odreči se celo svojim začasnim zemeljskim privilegijem, samo zato, da bi ji (resnici, pravici)ostali zvesti.
  Takih kreposti med komunisti in simpatizerji revolucije nisem nikoli zasledil. Če pa so že koga okužile, ni mogel dolgo brez težav ostati med njimi. Ko ne bo več laži, tudi komunizma ne bo več. Sicer pa tudi zlaganih kristjanov ne bo več. Bo le eno samo božje ljudstvo, ki bo vso večnost poveličevalo božje usmiljenje, ki nas je rešilo. Povabljeni smo, da v to občestvo vstopimo že na zemlji. Božje kraljestvo je namreč že med nami.
  Iščite najprej Božje kraljestvo in njegove pravice, in vse drugo vam bo navrženo.
  Privilegiji tega sveta bodo namreč hitro zbledeli.

  • Berem: “Ko ne bo več laži, tudi komunizma ne bo več.”

   Torej bo komunizem večen!
   🙂

   Kristjan ne sme obljubljati nebesa na zemlji. Žal je na zemlji prebivališče prince Teme in tako bo do poslednjega dneva. Pomembna pa je odločitev za dobro! Za resnico! In to odločitev postavljamo mo vsi to to vsak trenutek!

 16. Revolucija je povzročila mnoge zločine, o katerih je potrebno govoriti in jih obsoditi, ne pa celo izvajalce slaviti.

 17. Za številnimi krivično – nedolžno umorjenimi so ostale tudi številne vdove in sirote. Kot da izguba najbližjih ni bila dovolj: deležne so bile šikaniranja, zapostavljanja, preziranja, brez možnosti šolanja ali primerne (dobre) zaposlitve; v socialističnem “raju” so životarile, nemalokrat odvisne od dobrote in usmiljenja sosedov (pa še to na skrivaj). Groza me je bilo ob pripovedi ene izmed teh žrtev: za preživljanje družine po očetovi likvidaciji je hči beračila po okoliških krajih!

  Ne more biti blagoslova brez soočenja z vsemi dejstvi in poprave krivic (vsaj na simbolni – miselni ravni).

 18. Igorju Đukanoviću

  Zločin zagovarjate z zločinom!
  Če sami ne zmorete se odpravite k spovedi in uredite sami s seboj.

  Slovenski mladosti pa ostaja breme soočenja s krvavo bratomorno preteklostjo. Zločin nad nedolžnimi bo enkrat potrebno imenovati ZLOČIN, svojcem pobitih pa priznati pravico do groba z imenom in priimkom na križu ob njem.

  • Kdo konkretno še nima pravice do groba z imenom in priimkom na križu? (Zadošča en primer da me prepričate.)

   • En primer je tale (ne bom o imenih, tu bom upoštevala zasebnost spoštovnega gospoda): pred skoraj 70 leti so ubili družinskega očeta mladoletnih otrok. Po izjavah prič svojci vedo, kje je zakopan. Po toliko letih zaman prosijo za izdajo mrliškega lista in vsaj sondiranje. Tudi izkopati ga ne morejo, ker je takratna oblast svoj zločin (hkrati je bilo umorjenih nekaj čez 30 ljudi) hotela “skriti” tako, da je “nujno morala popraviti” bližnjo cesto tako, da jo je speljala čez grobišče. In čeprav se trudijo že 20 let, se otroci pokojnega, ki so sedaj že v visoki starosti, ne morejo prebiti preko birokratskih in “nagajaških” ovir.

    Pokojni je imel ime in priimek, bil je gorski kmet (= nepremožen), celo partizan, vendar ni bil “s srcem naš”, kar je bila njegova edina napaka. Njegovi otroci in žena pa so od njegove smrti dalje tolkli lakoto (popolnoma izpraznili so jim hišo, hlev in gospodarsko poslopje – namesto predhodno predvidene likvidacije še ostalih druž. članov – naj jim ob tem pripišemo sočutje in usmiljenje, ker so pustili pri življenju 3 otroke, 2 invalida in žensko???), zasramovanje, šolali so se tako, da se je brat žrtvoval za brata: med počitnicami sta skupaj pomagala okoliškim kmetom, da sta zaslužila za skromno stanovanje enega izmed njiju, da se je lahko šolal na državni šoli – večkrat lačen kot sit in pozimi premražen …

    Ni edini primer, trpljenja je bilo še več in še veliko hujšega – toda naj vam služi za ilustracijo.

    • V nebo vpijoči grehi, ki, verjemite mi, čakajo sodbe in, Bog ne daj, obsodbe ob sodnem dnevu.
     Sojeni bomo tudi mnogi, če bomo grešili zaradi opustitve odgovornosti, ki jo imamo kot sodržavljani, ki smo dolžni ob stiskah soljudi primerno reagirati, ne pa tiščati glav v pesek. Ravno zaradi slednjega ima udbo-mafija še vedno moč nad nami! Kdaj se bomo državljani Slovenije zbudili iz sanj! in začeli normalno delovati in si prizadevati konkretno za našo skupno boljšo prihodnost. Ko bi le enkrat začeli verjeti, da se da največ narediti brez nasilja. Nkakor pa ne brez molitve in osebnega spreobrnjenja.

    • O takih in podobnih zlocinih se govori samo, ce se dogajajo v drugih drzavah. Pri nas kot da jih nikoli ni bilo. Zato pa so toliko bolje ziveli in se danes zivijo storilci. Ker se njihovi privilegiji vlecejo v sedanjost in kot kaze tudi v prihodnost, se o tem ne govori oz. se taka dejanja celo odobrava. Ali se lahko kot narod se vedno imenujemo postene?

     • No, tudi taki komentarji mi niso všeč – v vsakem skušam najprej videti sočloveka in dopuščam možnost, da ob novih argumentih na isto stvar gledamo drugače – velja za vse, leve in desne.

     • Imaš prav. Samo Igor najeda, najeda, najeda. Brezskrupulozno, brez sramu. Se opravičujem.

 19. Bah, v članku novinarja Jožeta Možine manjka preveč vejic, da bi ga pismen človek lahko prebral.

  • Kaj pomaga članek z vsemi vejicami in brez vsebine? Bolje obratno.
   Predvidevam, da bi uredništvo z odprtimi rokami sprejelo pomoč pismenega človeka, ki bi prostovoljno lektoriral prispevke. Se razume: lektoriranje slovnice in ne vsebine!

  • Z ali brez vejic, resnica je še vedno resnica in izgovarjanje na vejice je vseeno jasna opredelitev do članka Jožeta Možine, ki je predvsem napisan iz resnicoljubnosti in zato se z njim strinjam.
   Marta ima dobro misel o lektorstvu. Kot mi je znano, so komunisti vseskozi zvesto lekto(cenzu)rirali vsebino.
   Strah jih je bilo resnice in ta prihaja na dan. In ravno po tem se jim danes vedno bolj toži. REsnica jih boli zato so šli po prvih resnih uspehih Peterletove vlade v takojšen juriš z kriki zaustavimo desnico. Enako je sledilo vpitje Bajukovi in potem še obema Janševima vladama. S tem da se jim je zelo mudilo rušiti zadnjo demokratično vlado, ker si je s pravilnimi demokratičnimi prijemi hotela utreti pot za boljši jutri nas vseh. To pa je bilo za zlagane privilegije velik šok in zato toliko hitrejša mobilizacija vseh razpoložljivih sil. Preplah je bil tolikšen, da so se spozabili do te mere, da so celo pokazali svoj pravi polit-komisarski obraz in začeli celo z plenjenjem in likvidacijami… pa saj s tem prav za prav nikoli niso resno prekinili. Tisti, ki jim pri tem početju danes celo držite štango; kar pripravite se, njihove obljube so prazne in gredo iz spomina kot kopnenje lanskega snega.

 20. Pimi,

  moj osebni namen je pogledati sliko širše. Tako menim, da sem en zločin razložil z drugim in ne opravičil niti relativiziral.

  Naj v zgodbico projeciram, kako drugo svetovno vojno v Sloveniji in zgornjo debato o njej vidim jaz.

  Marko joče. Ima samo copate, njegovi čevlji so pa v potoku ob šoli. Ostali sošolci iz 3. c nimajo ne čevljev ne copatov. Vsi so v potoku ob šoli. A Marko predirljivo kriči, ker se mu je zgodila krivica in hoče takoj, takoj, takoj.

  Pa poglejmo malenkost širše. V odmoru so fantje iz višjih razredov pometali vse čevlje v potok. Marko je bil zraven in se mu je zdelo zabavno malo pomagati. Za povrhu pa se je teh fantov malo bal.

  Lahko bi pogledali še širše, a jaz bi se tu ustavil. Kaj menite vi o Marku?

  Po mojem mnenju prav Marko mora dobiti posušene čevlje zadnji kvečjemu skupaj z ostalimi. A zgornji članek se uokviri v “Marko nima čevljev”.

  • Oh, tu vendar ne gre za čevlje!!!! Otroci so ostali brez staršev!!! Starši niso bili zločinci niti njihovi pomagači. In glavno: mrtvih staršev ne morejo “potegniti iz potoka” – ne mokrih ne suhih!! In niti pravična kazen morilcem ne more povrniti staršev ter zadostiti za rane in travme otrok!

 21. ..Slovenija ni bila v 23 letih niti načelno in katarzično obsoditi nobenega komunističnega zločinca, čeprav je prizorišče največjega masovnega zločina na tleh Evrope po ww2…zdaj pa se izživlja na Hildi…

 22. Januarja 1937 se je vršil v Moskvi mednarodni kongres brezbožnih boljševikov. Njihov vodja Jaroslavsky je izdal oklic:

  ” Naše brezbožniško gibanje je postalo ogromna moč, ki uničuje vsako versko čutenje. Verniki vseh veroizpovedi naj se dobro zavedajo, da jih iz tega vesoljnega potopa ne bo rešil noben Bog, noben svetnik in nobena molitev. “

 23. Igor Đukanović

  V Barbarin rov po vojni nasilno zazidani z imeni in priimki (eksterminirani) z likvidatorji vred. V Kočevskem Rogu imate zakopanih z imeni brez imen na stotine. Krimska jama tik pod vrhom tudi nosi breme zamolčano skrivanih resnic.
  Danes štirje postarani, so v trenutku umora njihovih staršev izgubili svoje otroštvo, vi pa ne razumete poante zapisanega v pispevku g. Možine. Otrok si dokler imaš starše, če tega do danes niste vedeli.
  Na dan vseh svetih se sprehodite okoli cerkve ne Žalah, preštejte ogromno število sveč in si zastavite vprašanje zakaj, čemu, kdo so brezimni, kje so brezimni? Tam jih prižigajo svojci pobitih in neznano kje zakopanih.
  Arogantno sprašujete po imenu in priimku vsaj enega /Šimenc,Selan, …/, da vas prepričam, obnašate se pa, kot da imate v družini skrivanca krvavih rok. Lepo-besedno se nam kažete kot zavezan resnici in poštenju v bistvu pa nam kažete svoje filistrstvo s katerim ni več vredno izgubljati besed.
  Umore in projekcije zmorejo samo take vrste “tičurine”.

  • Postaja očitno, da bi bil gospod Igor rad pošten mož, velika ovira na tej poti pa mu je zgodovina, iz katere teče kri nedolžnih.

  • Pimi, govorite o splošno znanih dejstvih. Zanima me, komu od teh številnih ljudi (se ne sme ali) ni možno postaviti “groba z imenom in priimkom na križu ob njem”?

   • ..a se norčujete? Preberite spomine Alberta Svetine, Zdenka Zavadlava in Angele Vode. Komunisti so mešali kategorije žrtev, tako so na enem morišču žrtve različnega izvora. Drugo pravilo, ki izhaja iz boljševistične prakse je bilo, da se žrteve tik pred morijo sleče in s tem
    zmanjša možnost njihove identifikacije. Tretje pravilo, da se grobišča zravnajo z zemljo….
    Ob vseh teh osnovnih dejstvih, ki zadevajo poboje in ki jih poznavalec vašega tipa gotovo ve se sprašujete komu ni možno postaviti obeležja?
    torej Igore, ko boste prebral Svetino se oglasite.. Saj pravite, da je vaš namen pogledati na zadevo malo širše.. Čas je da začnete..
    Saj p

   • Čemu bi se norčeval? Menil sem, da Pimi dramatizira. Ne zdi se mi namreč smiselno, da komu v 21. stoletju ne bi dovolili na marmor izklesati ime pokojnika. Takšen spomenik imajo tudi moji sorodniki padli na Kozari. Pod spomenikom seveda ni njihovih kosti.

    Sam si sploh ne želim, da bi me pokopali. In niti slučajno nočem spomenika. Skoraj vseeno mi je, kaj bodo storili z mojim telesom po smrti. Le na higieničen način, naj ga odstranijo. Zato se malo težje vživim, kaj točno Pimija tako jezi.

    In veste, čeprav sem ateist, je moj odnos do smrti precej bolj krščanski od vašega. V prazgodovini so ljudi pokopavali predvsem iz higienskih razlogov. Kasneje so jim v grob še dodajali predmete, ki jih bodo potrebovali v onostranstvu. A velike kamnite spomenike so se kristijani navadili delati od Rimljanov. Še dobro da ne od Egipčanov. To bi šele bil nesmisel. Krščanski nauk pravi, da duša zapusti telo že tretji dan po smrti. S tem postane čaščenje človekovega telesa, potem ko je že mrtvo dokaj nesmiselno. Poglejte si protestante. Veliko bolj skromne nagrobnike imajo. Tudi srbski pravoslavci so nekoč na grob postavili le lesen križ. Dandanes se je še k njim razširila rimska navada.

    A glede knjige. Ne, ne bom je bral. Dovolj sem si prebral (tudi knjig) o Stalinu in Hruščovu. Zato ker se čudim, da komu v 21. stoletju na grob poleg imena ne dovolijo vklesati še križ, se res ne počutim premalo razgledan.

    • joj prejoj, kakšna revščina. Nič prebrati, nič vedeti a tembolj pametovati. A ste morda kak reinkarnirani politik iz bivše juge? Albert Svetina je natančno opisal način delovanja komunističnih tajnih služb med vojno in po njej. Kdor vnaprej zanika vedenje o ključu za razumevanje polpreteklosti ni resen sogovornik

    • Samo kratek odziv na tole: “Krščanski nauk pravi, da duša zapusti telo že tretji dan po smrti.”
     Ne vem, za katero krščanstvo to velja. Mi verujemo, da se to zgodi v trenutku telesne smrti.
     In včasih so nas v šoli učili, da se šteje za civilizacijo oz. “uradni začetek človeštva” čas, ko so naši predniki začeli pokopavati svoje mrtve. Torej je nepokop nekaj pred- oz. ne-civilizacijskega.

 24. Za podrobnosti, ki jih sprašujete se pa kar na Cerarjevo obrnite.
  Njeno tožilsko sprenevedanje /bila je generalna tožilka/ in vaše filistrstvo sta “glih” za skupaj.

  Bom pa “butlnom” namignil, da je tisti, ki je po službeni tožilski dolžnosti dolžan narediti pa ne naredi, enak tistim, ki so zverinstvo naredili in zaradi storjenega sodno niso bili preganjani. Svojci pobitih imena poznajo, a nelustriranega tožilstva te “podrobnosti” ne zanimajo.

  Za grob so potrebni vsaj ostanki mrtvega, da jih pa najdeš bo pa težka. Zaenkrat se Igor ĐukanoviĆ še iz križarskih vojn ni skobacal.

 25. Vsem, ki se spotikate ob vejice v zapisanem prispevku g. Jožeta Možine svetujem, da se ponovno posvetite rabi ločil pri pisanju prirednih in podrednih stavkov v slovenskem jeziku.
  Sporočilno vsebino v prispevku, dobronamerna povprečno izobražena pamet, tudi brez vejic zapisano, zlahka razume.

Comments are closed.