Banka Slovenija – banka manipuliranja

33

banka-slovenije_bobo_19.08.13V Društvu Evropska Slovenija pozivamo vse pristojne, da v zvezi z evidentnimi zavajanji, prekrivanji ter potvorbami dokumentov, ki so bile razkrite preko žvižgača takoj ukrepajo. Banka Slovenije je eden izmed temeljnih stebrov slovenske suverenosti. Državljani vemo, da Banka Slovenije v času gospodarske konjunkture ni opravila svojega dela – dopuščala je nore rizike bank, predvsem tistih v državni lasti. Rezultat, več kot 5 milijard škode za davkoplačevalce. BS je bila na okopih in ko je problem postal evidenten, se je zoperstavila predlogom rešitev preko t.i. slabe banke. BS je vedela, da je bil del dokapitalizacij bank, npr. NLB v letu 2007 izveden navidezno – banka je tajkunom najprej posodila denar, nato pa so le ti vplačali dokapitalizacijo banke. Tudi v tem primeru BS ni odreagirala.

Sedanje razkritje je le vrh ledene gore, v katero je trčil Svet Banke Slovenije zaradi nesposobnosti zastopanja vitalnih ekonomskih interesov Slovenije v Bruslju ter v okviru Evropske bančne Agencije. BS je pač pristala na takšno metodologijo, ki je že vnaprej zagotovila izbris imetnikov podrejenih obveznic, vrednost premoženja banke pa se je s tem namenom ocenila absurdno nizko: npr. stanovanja po 25.000 EUR, delnice podjetij, ki kotirajo na ljubljanski borzi po 15% tečaja, itd. Navedena ravnanja jasno izkazujejo naklep sveta BS, da se prikaže čim večja luknja v bančnem sistemu, tako da bodo lahko zadostili zahtevam Bruslja in razlastninili lastnike podrejenih obveznic. Nacionalizacija v demokraciji! Ta ravnanja imajo jasne znake kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Zaupanje v Banko Slovenije je s tovrstnimi razkritji porušeno do te mere, da zaradi potvarjanj, zavajanj in skrivanja sploh ni mogoče izvesti neodvisne preiskave brez takojšnje razrešitve celotnega sveta BS. Nov začasni svet Banke Slovenije naj skupaj s tujimi neodvisnimi preiskovalci po islandskem vzoru izvede transparentno preiskavo in o vseh ugotovitvah obvesti nas davkoplačevalce in pristojne institucije.

Pozivamo poslanke in poslance, da se naj ne ozirajo na morebitne razlike, ter naj vsaj enkrat stopijo skupaj in naredijo to, kar je dobro za Slovenijo. Pokažejo naj, da se takšno ravnanje ne bo toleriralo in da neodvisnost BS kot ji jo zagotavlja ustava RS ne pomeni bilanco čeka za manipuliranje, laganje, zavajanje, potvarjanje, skrivanje podatkov, predvsem pa povzročitve vsaj 600 milijonov EUR škode RS. Tokrat naj se poslanci izkažejo kot resnični predstavniki ljudstva RS, ki ima po ustavi oblast in naj ne podlegajo pritiskom in grožnjam lobijev, ki dejansko stojijo za Svetom Banke Slovenije.

Društvo Evropska Slovenija, 11. 2. 2015

33 KOMENTARJI

 1. Zakaj je to poročilo brez datumov? Rad bi vedel, kdo je bil takrat glavni v Banki Slovenije, kdo ga je postavil in pod katero vlado se je to dogajalo?

  • To je zrihtala naša domača trojka, Bratušek, Čufer in Jazbec. Pred tem je bil Kranjc, še prej pa Gaspari.

  • Skupaj so si zamislili celo izbris malih delničarjev in podrejencev, le z namenom spraviti stran grozečo trojko …

   • To mi je čudno. Za banko bi moral biti razglašen stečaj. Pa še takrat bi podrejenci dobili, pač ostanek, če obstaja. Tu pa nisem slišal da bi Banka Celje šla v stečaj, niti da so dobili kakršnokoli poplačilo. Tu je jasno samo da so jim rekli, od zdaj nimate nič več.

   • Bratuškova je takrat govorila, da so tako ukazali v Bruslju. Danes se izgovarjajo, da niso razumeli angleško. 😉 A spet? 😉

 2. skupaj s tujimi neodvisnimi preiskovalci
  ================0
  Dobro napisano, podpiram. Toda, če to ne znamo sami, potem je vse zaman. Tako da tudi moja podpora splahni. Če so na oblasti pri nas taki lopovi, potem nam ni pomoči.

 3. Dr. Mičo Mrkaić je že pred mnogimi leti v članku v Financah predlagal, da bi po prevzemu evra celo ukinili Banko Slovenije, ker jim ni za zaupati.

 4. Zame je resničen problem, da so davkoplačevalcem pobrali, ne da bi jih vprašali za to, krepke denarce za sanacijo zavoženih bank. Kjer niti ni pravih zagotovil, da bo sanacija delovala.

  To, kaj se je zgodilo z delničarji in lastniki podrejenih obveznic, okoli tega se mi zdi pa pretakati solze malo odveč. Pa če cela Slovenija z Rosvito Pesek vred to počne.

  Špekulirali so z nakupom teh papirjev. Zaradi boljših donosov. Če smo v svobodnem gospodarstvu in če je vse teklo legalno, je to njihova odgovornost. ( Zaradi katere se ne bi smelo dodatno posegat, da se bo reševalo špekulante, v davkoplačevalski žep.)

  • Po tej logiki smo potem vsi špekulanti, tudi mi ki imamo tekoče račune, saj končno bi denar lahko imeli kar doma v nogavicah ???

   • Ni ravno tako. Za depozite do vrednosti 100.000 evrov jamči država. To je pa tudi vse.

    In prav je tako. pa če gre za delnice Zvona ali za delnice oz. obveznice bank. Kdor jih kupi, prevzame odgovornost za to, da se njihova vrednost zmanjša ali da grejo v nič.

    Ne pa da bojo profite lastniki spravljali v lastni žep, ko pa izguba pa brž na pleča vseh davkoplačevalcev. 🙁

    • Ne moreš ti določati kdo je špekulant. Borzno trgovanje je legalno. Tu je prišlo do izbrisa obveznic, čeprav obveznice ne predstavljajo lastniškega deleža. Če so na borzi ničvredne je drugo vprašanje. Tu gre pa za konfiskacijo. Amelie ima prav. Nič dosti drugače kot če bi ti vzeli depozit.

    • Tipično razmišljanje “IF”- združene levice. Kriv je tisti, ki je imel denar, da je kupil delnice ali obveznice banke. Država in Banka Slovenije nista nič kriva, ker sta to “oblast” in ta ni nikoli nič kriva. Še manj pa ljudje, ki so na odgovornih mestih, saj samo izvršujejo kar jim je naročeno. Torej zaprimo vse vlagatelje v delnice, ker so to itak sami kapitalisti.

     • Združene levice? Da ne počim od smeha. 🙂

      Sam sem izgubil par tisoč z delnicami Zvona. Pa mi na misel ne pride, da bi denar terjal od mariborske škofije ali države. Moja naložba – moja odgovornost.

      Ljudje, ki špekulirajo z vlaganjem denarja v delnice in obveznice pač prevzamejo odgovornost. Po eni strani špekulirajo na dobre donose, višje od vezanih vlog. Po drugi strani vkalkulirajo možnost, da vrednost pade nizko ali na nič.

      Tako je to v kapitalizmu. Tip, ki piše za Finance in je obenem špekulativno na pol zastonj kupoval podrejene obveznice, nima nobene moralne pravice, da pol milijona zahteva od davkoplačevalcev. Nobene! 😉

      p.s. EU je odločila edino prav, da v primeru državne pomoči bankam, kar pomeni davkoplačevalskega denarja, zahteva najprej razlastitev lastnikov banke in lastnikov podrejenih obveznic. Zakaj pa naj bi denar davkoplačevalcev prišel pred temi lastniki na vrsto?

      Tisti, ki logike EU ( predpisi EU so tudi naši notranji predpisi) ne razumete, ste zadnji, ki bi druge lahko zmerjali s socialisti ali skrajnimi levičarji. 😉

 5. Ja, ko bodo volitve, pa kar obkrožite stranke sedanje koalicije in AB in ZL. To je edina pametna izbira, kenede, Slovenci…Neumni kot noč. Še vedno ne vedo kdo jih krade in jim laže že od leta 1941 dalje…

   • Genialni ste. Podpirate mladega špekulanta, da bi se zvijačno obogatil, pa čeprav na račun vašega- davkoplačevalskega denarja. Patetično. 🙁

    • Ti si prevarant, ki zavajaš ljudi češ, da je državni denar njihov in hujskaš zoper ljudi, ki so legalno, poudarjam, legalno vložili svoj denar. Obveznice niso delnice. Obveznice so posojen denar brez lastninskih pravic, brez deleža na dobičku. Nisem prepričan, da ima EU karkoli pri tem.
     EU je samo naš izgovor. Lastniki obveznic so pač zadnji upniki v stečaju. Ne morejo pa biti “odjebani” upniki.

     • To, da bi moral dokazovati, da je proračunski denar dejansko denar davkoplačevalcev, se mi res zdi otročje, da bi moral početi. Onim obveznicam se mimogrede reče podrejene obveznice. Ob podpisu nakupa so jasno navedena jamstva, ki nimajo status garancij države za ta denar.

      Edino logično in prav, da je EU komisija poleti 2013 odločila, da ta denar v primeru sanacije banke pride na vrsto pred davkoplačevalskim denarjem. Obratno bi bilo popolno nelogično.

      Ali pa bomo zdaj kar vsi pristopali k proračunski pipici, da nam krije naše privatne izgube na borzi? Pač po logiki, da državni denar prifrči z neba kot mana, kajne? Hujši ste kot Grki, res… 😉

     • Saj, za nekoga, ki ne razume ne izbrisanih, ne hrvaških varčevalcev en pričakujem, da bi razumel tole.
      Nihče ne govori o garancijah. Vpletanje državnih garancij je navadno sprenevedanje.

  • 1. Tale “špekulant” ni nikogar prisil, da mu obveznice proda. Kupil jih je po dogovorjeni ceni.

   2. Plačal jih je s svojim denarjem, torej verjame v svoj prav.

   3. Če nima prav, bo vložek(svoj) izgubil.

  • Tipično slovensko: moj denar je pošteno zaslužen, vi vsi ste pa lopovi in špekulanti, ker vaš denar ni moj.

 6. Jaz pa mislim, da gre v tem primeru za maščevanje novinarju.

  Vedeti je treba, da imajo nekateri vpliv in moč – in se bodo hoteli maščevati.

 7. Egoizem je tisto, kar obremenjuje vso Evropo – in še posebno tiste države, ki so izšle iz nekdanjega Balkana – in tega se moramo čim prej rešiti, vendar je to zelo težko. Če bi hotel nekoliko pretiravati, potem bi rekel, da nam celo genetski inženiring, niti v sto letih, ne bi pomagal, da bi izgubili to lastnost …
  Slovenec, ki živi v tujini, prof.dr. Joseph Straus, vrhunski strokovnjak za patentno pravo. DELO-10.01.2001
  http://www.sazu.si/o-sazu/clani/joze-straus.html

 8. Korporativno upravljanje po slovensko: nedoseganje načrtov ni razlog za menjavo uprav?!
  Katastrofa nacionalne ekonomije!
  Brez poslovnega načrta in postavljenih ciljev, je seveda vsak rezultat dober!?
  Upravam, menedžerjem potem vedno pripada dobra plača, celo enormna glede na plače zaposlenih.
  To ni prava demokracija, niti tržna ekonomija, kjer štejejo le rezultati, to je doseženi cilji.
  Takšno stanje v Sloveniji je pravo nasprotje tržne ekonomije, vse pa pokrivajo mizerne plače in pokojnine in zadolževanje države.
  Slovenski menedžerji imajo v povprečju kar 80% plače danskih menedžerjev, a danski menedžerji zagotavljajo zaposlenim v povprečju več ko dvakrat višje plače kot v povprečju slovenski menedžerji!
  Razlika je očitna!
  Ne pozna se odgovornosti, ni potrebnega znanja na trgu, a proizvajalci znanja to ne briga, vse se jim plača, ljudstvo in država.
  Ni osebne odgovornosti v politiki, kjer to preprečuje čisti proporcionalni volilni sistem, niti v gospodarstvu, niti v družbi!
  Kdo bo napisal peticijo vsej politiki in javni stroki?
  Mogoče dr. Jože Mencinger?
  Franc Mihič
  http://www.dnevnik.si/posel/novice/korporativno-upravljanje-po-slovensko-nedoseganje-nacrtov-ni-razlog-za-menjavo-uprav-

 9. Zarotniki so razkrinkani
  To je bil teden herojev. Tistih pravih, naših, ki se borijo za davkoplačevalce. In ti so cel teden metali jajca v eno samo tarčo. V bančnike. Jasno, saj je že vsakemu bebcu jasno, da so bankirji vir zla. Od nekdaj.
  Ko je Matej Tonin odločno v oko kamere izjavil, da morajo odgovorni v zapor, smo mu zaploskali. Bravo, Matej, ti si car. Ti boš sovrage iz naših bančnih mavzolejev osebno spremil na zadnjo pot proti zasluženim celicam, čeprav ti je osumljeni guverner na ekranu izrekel nekaj neprimernih besed. Tebi pač ni treba štekati financ. Še manj zakonov, ki urejajo te komplicirane mistificirane izračune. Ti veš, da je to del velike zarote. Morda celo prostozidarske.
  In res vse skupaj spominja na prostozidarsko pravljico.
  Avtor: T. Zgaga
  DNEVNIK, 14. februar 2015

  https://www.dnevnik.si/mnenja/glosa/zarotniki-so-razkrinkani

 10. Afera BS in guvernerja dr. Boštjana Jazbeca zaustavlja sanacijo bank in privatizacijo !
  Mediji, tudi MLADINA, ne razumejo smernic EU- ja in ne sprejetega zakona o bankah v DZ RS. Še poslanci, ki so ga sprejeli, ga očitno ne (?!).
  MLADINA in ti poslanci, z NSI in ZL na čelu, kar je zelo všeč DESUS u in SD ju, vsi zaustavljajo in rušijo privatizacijo in sanacijo bank, ki poteka po merilih EU in ECB- ja.
  To počno vede ali nevede ali perfidno, za vsako ceno, tovarišijski kapitalizem ostaja, saj ga venomer zalaga in plačuje vedno bolj zadolženo ljudstvo oz. država?
  Kdo bo plača škodo te afere?
  Ljudstvo zagotovo!

Comments are closed.