Balkanska Slovenija

66

BalkanSlabih sto let po tem, ko smo Slovenci vstopili v novo državno tvorbo Kraljevino SHS in se soočili s takrat povsem tujo kulturno realnostjo z Balkanom, lahko ugotovimo, da smo se v slabem stoletju duhovno asimilirali in postali pravi Balkanci.

Balkan

Balkan, prostor med dvema svetovoma, med Zahodom in Vzhodom, med Rimom in Bizancem, krščanstvom in islamom … je skozi stoletja izoblikoval neko svojsko kulturo družbenopolitičnih odnosov, s svojo logiko in pravili, ki se zunanjemu opazovalcu zdijo kot popoln kaos. Ta »duhovni pasulj« se je skuhal pod pokrovom, ki ga je nad tem delom Evrope pol tisočletja s težko roko držal otomanski imperij, ki je Balkan odrezal od zahodnoevropskih idejnih tokov. Medtem ko je imela Zahodna Evropa renesanso in se je v 16. stoletju pričelo krepiti meščanstvo, zgodnji kapitalizem, reformacija, kasneje razsvetljenstvo itd. je Balkan živel pod diktatom Istanbula, ki je vršil močno centralno oblast in uveljavljal monopol države na tako rekoč vseh področjih, podjarmljena ljudstva pa obsodil na zaostali agrarni sistem, kjer niso uspela izoblikovati svoje lastne družbene strukture. Ko je centralna moč kopnela, so se ljudstva začela osamosvajati, vodilno vlogo pri tem pa so odigrale razne gazde in vojvode, izigravanje države je bil del boja proti oblasti in tako skoraj dolžnost. Zunanja in notranja politična vprašanja so se praviloma reševala z vstajami, puči oz. bunami, sekira in revolver pa sta bila povsem legitimni politični sredstvi.

Kralj laže

Ko smo Slovenci leta 1918 vstopili v Kraljevino SHS, je bil to dobesedno civilzacijski šok in kratkemu začetnemu navdušenju je sledila hitra streznitev. Beograjska čaršija si je kot zmagovalka v vojni lastila vse pravice, da tako kot nekdaj njihovi oblastniki tlači podložna ljudstva in z njimi ravna kot s poraženci, ne glede na drugačne dogovore, ki jih je poprej sklenila. Naši politiki so kmalu spoznali, da dogovori in načela na Balkanu ne pomenijo nič in da tam vladajo le podmizne kupčije. Kako globok kulturni prepad je zijal med duhovnima okoljema je nazorno vidno pri škofu Jegliču, ki je šele leta 1929 z grozo dojel zanj nepredstavljivo dejstvo, da tudi vrhovni suveren države – kralj – preprosto laže. A če so se v času Kraljevine Jugoslavije z balkansko stvarnostjo direktno soočale predvsem elite, se je intenzivna balkanizacija Slovenije pričela v času komunizma po drugi svetovni vojni. Takrat se je na vseh ravneh uveljavil sistem »gore dole«, kot je zapisal Drago Jančar: »Na Balkanu je zmeraj nekdo zgoraj in nekdo spodaj. Kot v Bizancu. Vlada zgoraj, raja spodaj. En narod zgoraj, drugi spodaj. Birokratska partijska kasta zgoraj, kulaki in reakcionarji spodaj. Eni nasilni, drugi prestrašeni. Oni zgoraj, kadar so na oblasti, se morajo okoristiti, drugače niso nič vredni.« Laž in »nadmudrivanje« sta postala normalna načina komunikacije, ležerna samozadostnost v smislu »najbolji smo«, »lako ćemo«, »nema problema« je počasi legla na deželo, gazde v obliki raznih političnih veljakov so postali nedotakljive ikone, ki so krojile usode posameznikov.

Evropska ali balkanska Slovenija?

V času demokratizacije Slovenije smo se Slovenci odločili, da nam je dovolj balkanskega kotla in želimo nazaj v Evropo, da želimo evropsko Slovenijo, in to nam je leta 2004 z vključitvijo v EU tudi uspelo. A več kot očitno je, da je ta vključitev, vsaj kar se vrednot tiče, zgolj formalna, saj smo na duhovni ravni, ne da bi se tega sploh zavedali, tam nekje vmes oz. »tamo nekdje između« (p)ostali pravi polnokrvni Balkanci. Duhovna diagnoza Slovenije kaže na paradoks, da smo postali ravno to, kar smo najbolj zavračali in kar smo hoteli celotnemu svetu dopovedati, da nismo – (p)ostali smo Balkanci. Logika »gore dole« se nadaljuje, ekonomske in politične elite svoje mandate razumejo kot plen, privatizacijo so izvedle kot »prihvatizacijo«, državljani pa izigravanje države razumemo kot ustavno pravico. V korupciji smo v evropskem vrhu, nakopičene probleme rešujemo z vstajami, javno mnenje z »nadmudrivanjem« oblikujejo razni poklicni nakladači. Monopol države je prevladujoč v vseh porah, ne more se razviti zasebna iniciativa ne v gospodarstvu ne v šolstvu. Politiko v državi vodijo razni klani, ljudje pa gazde teh klanov vidijo kot edine možne rešitelje Slovenije.

Partiji je v desetletjih po prevzemu oblasti dejansko uspelo doseči to, kar so zapisali v osnovnih programskih točkah OF, in sicer spremeniti slovenski narodni značaj, ironija pa je, da so to točko takrat zapisali na predlog Edvarda Kocbeka in da so se komunisti takrat temu predlogu na vso moč rogali. Če smo bili v začetku devetdesetih zazrti v Evropo, z eno nogo na Balkanu in z drugo v Evropi, smo danes z obema nogama na Balkanu ter hudim glavobolom in vrtoglavico, ki si ju blažimo z litri rdečega vina.


66 KOMENTARJI

 1. Dober članek, ki drži ves čas rdečo nit kako se je Slovenija v zadnjih 100 letih balkanizirala, sočasno ob tem ( z roko v roki) pa se je tudi povečala njena socialističnost. Rezultat pogubne ideologije MULTI-KULTI. Le kdo bo Slovenijo čez 10 let ali 20 let hotel spraviti pod svoje okupacijo: Hrvati ali Srbi, kdo bo bolj balkansko ( nadmudrival) opravičeval, da je ta kos zemlje zgodovinsko vedno njemu pripadal.

  Slovenci smo bili 1000 let narojeni in občasno tudi podrejeni v nemško okolje, tako kot Čehi, Slovaki in Poljaki, s to razliko, da so Poljaki in Čehi dosegali večjo samostojnost in to ob večjih žrtvah. Niso bili vsi Slovenci taki hlapci kot današnji komunistični intelektualci, ki se prodajajo Partiji, Beogradu in včasih Moskvi, zadnje čase pa utemeljeno tudi mamilarski-balkanski mafiji. Mafija v komunistični Jugoslaviji je bila vedno trdno v rokah UDBE ( rdečega, titovega, komunističnega Gestapa). Marsikak Slovenec je z znanjem in delom in podjetnostjo dosegel velik ugled v Avsto -Ogrski ali celo čez.

  Turki so res imeli fevdalni sistem, ki se je na zaostalih ( socialističnih) delih Balkana obdržal še danes in ga izredno slikovito oriše Otrin, tudi s pomočjo izjemnih barv Draga Jančarja. Toda danes, ko zadnjih 30 let Turčija v marsikateri stvari prehiteva evropske države, v celoti pa je nažgala SFRJ – pa mi ni čisto jasno, zakaj ji Balkan ne sledi, če je prej Turčiji sledil v zaostalost. Morda zato ker je lažje iti na slabše ( Balkan, socializem) in ker je enostavnejše ostati v dreku. Kajti resnični evolucijski napredek zahteva veliko naporov, veliko dela, veliko odrekanj, veliko osebne odgovornosti. Tega pa na tem teritoriju skoraj ni več, zato ta teritorij zapada v hiter propad in v občasne krvave vojne. Prej ali slej ga bo moral nek imperij podrediti tako kot Afriko, ker sami niso zmožni drugega kot mafijskega plenjenja, terorizma in lenarjenja.

   • Hvala.

    Pozabil sem še omeniti, da je Slovenija postala balkanska predvsem načrtno. Komunistične države so v svojem sovraštvu do narodov namenoma določene teritorije z manjšimi narodi poseljevale z večinskim narodom. Tako so to delali v SFRJ s Slovenijo – a po drugi strani se jim je nenačrtovano na jugu dogajalo Kosovo. Podobno je delala SZ na Baltiku, Ukrajini, Belorusiji, Gruziji – kamor so načrtno selili Ruse – da o Kavkazu ne govorim. Zato je tam danes veliko “mednacionalnih sporov in vojn”. Isto velja za Kitajsko, ki dela to na Tibetu, v bližini Tadžikistana in Uzbekistana, kjer te muslimanske narode duši z večinskim kitajskim narodom.

 2. Pred leti me je pošteno dvignil Trstenjak, ko je modroval o slovenski poštenosti in si za antipod izbral Srbe in naše “nadmudrivanje”.

  Ustrezna analogija bi bila, da bi kakšen švicarski znanstvenik uveljavljal teorijo, da je švicarsko jodlanje visoka umetnost za razliko od Afričanov, ki za glasbo nimajo talenta.

  Bi se mu smejali? Po svetu ja. Doma najbrž ne.

  • Pa si preberi kaj od Srba Zorana Milivojevića, ki določene stvari pove bolj na srbski način. Boh ne daj, da bi si kakšen Slovenec dovolil govoriti o Slovencih bolje kot o Srbih in to doma.

   Milivojević podobno pove, da imamo v Sloveniji višji standard zaradi nemške organiziranosti družbe in pravosodja. Da so tu (bili) standardi višji – zato je družba dosegla višje bogastvo in rast. A kar je dobro za družbo – je utesnjejoče za posameznika – zato so bili naši ljudje manj osebno sproščeni, veseli, svobodni.

   Ravno obratno je na jugu in v Srbiji, kjer so ljudje kot posamezniki bolj pomembni, ni pa večjih vezi in prisil, ki bi jih spodbujala, da bi bila družba bolj kompaktna in funkcionalna. Zato so tam običajni diktatorji, gazde.

   No, po dolgoletni vladavini nazi-boljševističnega diktatorja Miloševića je tudi Slovenija dobila srbskega gazda na odkriti sceni in ob tem se vedno več Slovencev zaveda, da imamo prikritega gazdo janičarja že dolgo v Murglah, ki uspešno za svoj žep vodi to provinco, ta fevd in se sprašujemo komu hlapčevsko služi: Beogradu ali spet Moskvi?

   • Pavel, tudi sam sem rad govoril, da v Bosni imam družino (v Sloveniji “raztrgano plahto”) a v Sloveniji državo (“Republika Srpska je anarhija”).

    A kadar govorimo o značaju posameznikov (“kralj laže” oziroma “Srbi nadmodrujejo”) kvaliteta pravosodja ni argument.

 3. Naši slovenski predniki bi se obrnili v grobu, ko bi vedeli, kako smo zavrgli njihovo kulturno in delovno plemenitost, ki je bila vzor vsej Evropi o čemer pišeta Valvasor in Slomšek.

  Vendar se vidi svetloba! Svetloba za nas, zlasti pa za naše zanamce, da bodo ponovno okušali življenjsko plemenitost naših prednikov.

  Svetlobo nam kažejo tudi takšni prispevki kot ja ta.

  Najprej se moramo ozavestiti kaj je z nami narobe, da lahko storimo potrebne razvojne duhovne in gospodarske korake! Ta pozitivna akcija velja za vsakega izmed nas in za celotno slovensko skupnost!

 4. Pred dnevi sem poslušal na koncertu dušno presunljiv govor mladega opernega pevca iz Ljubljane, ko je zbrane pohvalil, da so lahko srečni, ker ne živijo v Ljubljani, ki je izgubila slovensko dušo.

  Da, slovensko plemenito dušo, ki je nokč krasila Evropo!

  Ljubljana, ti dolguješ Sloveniji največ! Prebudi se in okrepi slovensko dušo, da bo lahko srečen vsak državljan Slovenije!

  Le plemenita slovenska duša osrečuje vsakega! Zakaj bi se je bali!

 5. Ah, plemenita slovenska duša in ostala sranja. Tole Otrinovo jadikovanje me spomni na propagandno kampanjo ob vstopu Slovenije v EU : “Gremo v Evropo”. Ja prosim vas lepo, kje smo pa do sedaj živeli, v Afriki mogoče ???

  • seveda smo živeli in še vedno živimo v Gadafiji ( Kučanovi) rdeči Džamahiriji ( provincial -socializem, ideja Jožka mencingerja, izvedba milka kučana) tehnično, le geografsko v Evropi.
   A še ne vidiš rezultatov zgodbe o uspehu?
   A ne vidiš kako so mediji zdresirani?
   A ne vidiš kako je folk množično zdresiran in nima stika z realnostjo? ( ZOMBIJI, KLONI)

   • Pavel, to kar si naplozal je pač tipična SDS-ovska rumena propaganda, ki se ukvarja z svojimi pravimi in namišljenimi nasprotniki.
    A še nisi uvidel, da te nategujejo tako “levi” kot “”desni” ?
    A še nisi uvidel, da denar in moč ne poznata rdečih in črnih ?
    A še nisi uvidel, da je tvoja “realnost” in tvoje mišljenje o njej prepisana iz glasil določene politične opcije ?

     • Lojzek, sem ti že zadnjič napisal, da se z nedoraslimi otročički, ki niso sposobni napisati več kot pol vrstice nimam kaj pogovarjati. Tule imaš link in se pogovarjaj z nekom, ki je mentalno na enakem nivoju kot ti : http://www.ringaraja.net/forum/Otro%C5%A1ki_vozi%C4%8Dki/m_1082089/tm.htm

      P.S. : če neprestano trosiš pod vsak članek iste floskule, to ni noben argument. Ti si eden izmed trolov, ki bi te abotne “argumente”, ki jih neumorno lepiš pod vsak komentar prilimal tudi po temo o vremenu ! Spizdi !

     • otročiček dindon,

      Jasno mi je, da se s sabo nimaš kaj pogovarjati, saj niti tega nisi sposoben.

      Sprijazni se, da več kot pol vrstice enostavno nisi vreden.

      P.S. : če neprestano trosiš pod vsak članek iste floskule, to ni noben argument. Ti si eden izmed trolov, ki bi te abotne “argumente”, ki jih neumorno lepiš pod vsak komentar prilimal tudi po temo o vremenu ! Spizdi !

 6. no,kak kozarec rdečega-še bolje črnega-je tudi v stroki priznana odlična preventiva proti srčnim tegobam

 7. dingdong!

  Ali ne vidiš negativne rezultate dosedanjega življenja, pa nismo živeli v Afiki?

  Ali želiš, da ostane ali postane vse kar je slabo še bolj slabo?

  • Svita se, vidim vidim, samo tole jokanje in iskanje krivca v Balkanu mi gre že rahlo na živce. Slovenci smo bili zmeraj v Evropi in na Balkanu, geografsko in drugače, v dobrem in slabem. Opažam pa, da se je v zadnjem času enormno povečalo število člankov, kot je tale. Iskanje grešnega kozla še nikoli ni rešilo problemov, prav tako ne tiščanje glave v pesek.

   • Ja, kakšna ironija, na krščanski strani najdeš najhujšo izključevalno kolonialno govorico o Balkanu. Kot da delo npr. Marije Todorove nikoli ne bi obstajalo. Blebetanje o Balkancih, Srbih, južnjakih. In to od ljudi s katerimi prisostvujemo darovanju maše, t.j. trenutku, ko smo kot grešniki pred linčano in izključeno žrtvijo, Kristusom. Primitivizem slovenskega katolicizma.

    • Spoštovani mongo,

     v članku nisem in nisem želel biti žaljiv do kateregakoli pripadnika naroda z Balkana.
     Kot zgodovinar se sprašujem zakaj smo Slovenci danes takšni kot smo. Vsako kulturno okolje ima neko specifiko in Balkan jo gotovo ima, izoblikovalo pa se je ne zato, ker bi tam živeli zarukanci ali podljudje, ampak zaradi specifične zgodovine prostora, ki je že dva tisoč let na prepihu dveh metropol itd in zato se je izoblikoval nek defekten družben sistem, ki smo ga žalibog prevzeli tudi mi. Ne gre za iskanje grešnega kozla, oz. notranjega sovražnika, temveč analizo bolezenskega stanja slovenskega duha, da bi si zmogli pomagati.

     • Napišite še kaj o tem, koliko je za bolezensko stanje slovenskega duha kriva RKC s svojo izključevalnostjo, pogoltnostjo, dvojno moralo in servilnostjo do tujih centrov moči. Zgodovinskega materiala na to temo je za cele arhive …

 8. Zanimivo, kako se nekateri trudijo, da bi zamrl plemeniti del slovenske duše.

  Zakaj pa se Slovenci ne bi smeli zavedati svoje zgodovinske duhovne biti, svoje identitete?!!!

  Zakaj pa se svoje identitete še kako dobro zavedajo in z njo ponašajo Srbi,Hrvati, Črnogorci, Makedonci, Bosanci, Albanci?

  Pa čeprav nihče izmed njih nima tako civilizirane zgodovine kot Slovenci, začenši s Karantanijo in kasneje z Avstroogrsko, ki je povzela napredne civilizirane navade karantancev in 250 let prej ukinila smrtno kazen, (ker ni bila več potrebna ) kot je bila ukinjena na Balkanu.

  Ne gre za to, da bi rahljali vezi z Balkanom, ampak za to, da se zavemo našega pozitivnega temelja, ki lahko koristi razvoju naše kulturne biti. S tem pa lahko koristimo tudi drugim. To ni pogojeno s krščanstvom, ampak z resnicoljubjem, življenjsko logiko in zdravo pametjo.

  V Evropi so splošno znane slabe balkanske navade. Zakaj bi torej mi tiščali pesek v glavo in jih namerno spregledali.

 9. Spoštovani Svitase ! Žal mi zmanjkuje časa, da bi vam odgovoril, zato vam poklanjam tole pesmico :
  Slovenec sem
  N’toko
  Slovenec sm, Slovenec sm, na plaži s pekinezerjem, velik prekratkim penisem, rodilnikom, dvojino, samski do smrti al pa poročen desetkrat, nkol ne bom mel otrok, imel bom pravnike, najraj bi ustrelu Jankoviča, raj bi biu na njegovm mestu, vrgu bombo na parlament ampak kaj če majo not še kej prostora zame, nosm sončna sončna očala ponoč, sam materinga znamenja na čelu ne morš skrit, žena je umrla devica, poznam jo bolj kot gdorkoli drug, poročno noč preživela v laboratoriju, pesek in podgane, ljubezen in njen protistrup, v nedelo pr svetem jakobu pojem dominus nostrus na koru, čez tedn sam seb delim obhajilo ko počasi in zanesljivo spreminjam kri v vino, Slovenec sem, nož na vratu olimpijskih udeležencev, Primož Peterka vprežen v ego trip tisočih revežev, Slovenec sem, ko pobiram štoparke z belim mercedesem, z leder sedeži in navijam Severino z mp3 pleyerjem, Slovenec sem, moja občutljivost umrla s Kennyjem, v eni roki nosim mastercard v drugi vzorec župnikove sperme, v mojem bloku ne morem nikogar prost za eno žličko soli, Mercator je moj najboljši sosed, zunej zagrmi soseda kliče policijo, najstniki so v oblakih in misljo da že letijo, Slovenec sm, vsake pou leta grem čez ustavo z edigsom, napaka ni napaka če se z njo večina strinja, če si vsi iztaknemo eno oko bodo dvooki ljudje spački, strpni do drgačnih doklr so vsi enaki, in večina nesreč se ne zgodi po nesreč, samomorilci prhajajo ven spomlad in ne puščajo pisem, če bi umru v karambolu bi biu zdej legenda rocka, namest tega si veteran brez prstana – izmeček popa, Slovenec sm – krize identitete so in, prvič pijan na rock otočcu, na soči potegnil prvi dim, slovenec sm – s punco na klopci v City parku, že 10 let sm na faksu, valda ne bom zdej ratu delaven, podpisujm peticije, hodm na referendume, pijem kapučino, na petrolu kupujem sendviče, če nebi meu zjutri službe bi vstaju ob 1h popoudne, če ne bi obstajale solze ne vem kaj bi počeu z očmi, Slovenec sm, iz solzne doline, doline cvička, Denis pokora, plod neuspešnega kondoma, plod ne-domišljije, plod nesrečnega zakona, plod sindikalnih izletov in zafrustriranih tajnic, črno beli pionir kapitalistični državi, v digitalni eri z analognimi možgani, časopisi majo črno kroniko na prvi strani, in po venah se pretaka kri državnega tožilca, celo identiteto mi spravš na eno vizitko, ne bo me na volitvah dokler ne klonirajo Krambergerja, Slovenec sm, moja prestolnica bela Bratislava, zadnji Praslovan, k se še ni naučiu plavat, ne maram se pogovarjat in če že, pol obrekujem, če se mi ne zdiš neumn sm najbrž nate ljubosumn, moji prijatelji namest oči nosjo gumbe za plišaste medvedke, nimajo ust pa vseen kažejo nasmeške, moj kolega čas, s katerim se trudm ohrant stike, mi bo jutr obrnu hrbet in me povozu v rikvrc, Slovenec sm, vzem si ga na hard, vzem si ga na izi, vsem si ga na ne poznam te in ti ne poznaš mene – SPIZDI !

 10. Ozavestimo se, da imamo odličen temelj v duhovni in
  kulturni biti naših prednikov in preobrazimo naše slabe navade v dobre, da se bomo z njimi ponašali v Evropi in v svetu!!!

 11. Hvala dingdong za pesmico.

  Z njo boš, nas Slovence, še bolj spodbudil, da smo potrebni moralnega preporoda in bomo še močneje in trdneje vztrajali na preporodu naše slovenske kulturne in duhovne biti !!!

 12. “Monopol države je prevladujoč v vseh porah, ne more se razviti zasebna iniciativa ne v gospodarstvu ne v šolstvu. Politiko v državi vodijo razni klani, ljudje pa gazde teh klanov vidijo kot edine možne rešitelje Slovenije.”
  Velja torej celo v Sloveniji, kot pravi avtor.
  Vendar je še marsikaj problem, tudi to, da smo ujetniki!
  Ujetniki smo!?
  Ujetniki smo v lastni državi in to ujetniki predvsem vodstev, predsednikov strank, desnih in levih, ki so nam vzeli možnost poklicati jih na volitvah na odgovornost in tako so nam ukradli državo!!!
  Stranka odloča, kdo bo izvoljen, volivec pa ne, nima preferenčnega glasu, kot na volitvah za evropski parlament. Zakaj le, doklej še?
  SDS že dolgo vztraja pri večinskem volilnem sistemu, ki pa ga sama interno nikoli ne izvaja.
  Zakaj le ne?
  Sam pa sem bil elektor pri SKD.
  Toda SDS točno ve in se zaveda, da ni nobene realne možnosti za sprejem večinskega volilnega sistema, saj nobena druga stranka ni za to.
  Večina strank, razen SDS in SLS, pa podpira, da volivci dobimo preferenčni glas v okviru proporcionalnega sistema kot ga imamo pri volitvah evropskih poslancev v evropski parlament, da se prekine partijski način volitev in se končno uvede odgovornost in moč volivcev, ne pa partije.
  Pri proporcionalnem volilnem sistemu vsak volivec izbira stranko in tudi poslanca, kar je bistveno za odgovornost in demokratičnost volitev in spremembe v družbi, ki jih prinesejo nove osebe.
  Zaradi vztrajanja predvsem Janeza Janše in SDS ostajamo ujetniki partij in imamo najmanj demokratičen in nepravičen volilni sistem, ki je enak kot v enoumju, s poraznimi rezultati v ekonomiji in negativno selekcijo poslancev v parlamentu in brez dejanske njihove odgovornosti volivcem.
  Zato ni dejanske odgovornosti v družbi, vse se spreneveda, država pa nazaduje in hira.
  Zakaj se Janez Janša in SDS dejansko ne odpovesta partijskemu proporcionalnemu volilnemu sistemu, dopustita volivcem pravico izbire stranke in tudi kandidata za poslanca, tako se vnese osebna odgovornost v družbi in državi?
  Doklej bomo še volili samo po volji partije, njenega vodje?
  Velja za vse stranke , ki delujejo kot partija nekoč!

  Kdaj bo Janez Janša končno napisal knjigo PREMIKI V DEMOKRACIJO VOLIVCEV IN NE PARTIJ?

  • Halo g. Franc Mihič !

   Pa menda ja še nismo izgubili popolnoma vsega spomina.

   Na pobudo SDS je bil dan večinski volilni sistem na referendum, kjer so ga slovenski državljani 8.12.1996, na pobudo 43710 volilnih upravičencev, z večino potrdili. Potem pa je takratna vladajoča koalicija strank LDS, SLS in DeSUS ter s pomočjo opozicijskih glasov ZLSD, zabetonirala z ustavnim zakonom proporcionalni volilni sistem, saj so v parlamentu takrat te stranke razpolagale z dvotretjinsko večino. Tako so te stranke pohodile večinsko voljo državljanov.

   Komunisti in laž so res nerazdružljivi.

 13. Ta članek me je zmotil v tistem delu, ko implicitno izenačuje vrednost vseh politikov, in jih vse hkrati skupaj vrže v nek balkanski koš. S tem dodobra zamegli vzrok slabih razmer v naši državi, saj išče krivca za razmere v Sloveniji na napačnem kraju, ki pa gotovo ni Balkan. S tem žali zdrav razum, ko po tihem pritrjuje zguljeni udbaško-komunistični lažnivi mantri, da so vsi politiki enaki.
  Če bi bili namreč res vsi politiki enaki in enako slabi, bi moralo to veljati za ves svet, in ne samo za neko Slovenijo. Očitno so politiki in njihova politika, recimo Švice, Avstrije, Nemčije, Švedske, veliko boljši, če sodimo samo po doseženem družbenem standardu v teh državah. V teh državah volivci uporabljajo svojo pamet, zato izbirajo najboljše med njimi.
  Ne samo politiki, tudi volivci torej niso vsi enaki, oziroma enako butasti.
  In če se zdaj zopet vrnem k začetku, je za slabe gospodarske in širše družbene razmere v demokratični državi, v prvi vrsti odgovornost pri volivcih – državljanih, šele potem pridejo na vrsto druge objektivne okoliščine. Največja med njimi še zdaleč ni balkanizacija, ampak nelustrirana komunistična partija Slovenije, ki obvladuje kapital in medije. Slednji največ pripomorejo, da velik del volilnega telesa še vedno plava v blodnjah neresnične preteklosti.
  Dodal bi le še to, da Ljubljana ni nikoli odražala slovenske duše in zaenkrat tudi še ni videti, da jo bo kdajkoli.

 14. Ravno danes na spletnem PLANET siolu piše, da ja Slovenija poleg Švice in Avstrije najbolj tipična alpska država, ker kar 2/5 njenega ozemlja zavzema alpsko območje.

 15. Gledati na življenje zgolj ideološko ne pa moralno, ne omogoča moralnega preporoda, ampak le zamegli moralni preporod.

  Zakaj pa ne bi smela biti v Ljubljani slovenska duša, ko pa je večina prišlekov iz slovenskega podeželja.

  Zakaj bi moralo glavno mesto Slovenije kazati največje kulturno hlapčestvo?!

  • Veliko število priseljencev je po drugi svetovni iskalo v Ljubljani zaposlitev, ki je takrat štela manj kot 90.000 prebivalcev. Tudi srednjih in visokih šol takrat drugod po Sloveniji skoraj ni bilo, tako da so diplomanti teh, najraje poiskali službe kar v Ljubljani. Za indoktrinacijo mladih ljudi je takratni sistem zelo dobro poskrbel, da je bila na pravi “liniji”, kar je pomenilo zavračanje starih vrednot in čaščenje internacionalizma. Ta mladina je bila preprosto odtrgana od svojih korenin in je večinoma z desetletji nanje pozabila. V osemdesetih pa se je začel še velik priliv iz bratskih republik zaradi utrjevanja jugoslovanstva. Javno se je to takrat razlagalo s tem, da Slovenci ne maramo opravljati umazanih del. V teh letih se je ljubljansko prebivalstvo povečalo iz cca. 180.000 na 280.000 prebivalcev. Tudi slednji so bili zelo ranljiva skupina glede indoktrinacije, saj so bili to v glavnem mlajši ljudje daleč od svojega doma. Njihova kultura ni imela prav nič skupnega s slovensko dušo.
   Torej g. svitase, kot vidite so priseljenci lahko kvečjemu utopili morebitno prisotnost slovenske duše Ljubljančanov, kot pa jo reševali.
   Upam, da ne mislite, da je Jankovič sodobni Ivan Hribar?

 16. KLjub temu mislim, da ni prav, da je slovenska duša postavljena v Ljubljani v geto.

  Tuji in domači turisti občudujejo Ljubljano zaradi fantastične arhitekture, ki ni iz časov brezdušnega kasarniškega totalitarizma.

  Evropa občuduje slovensko narodno glasbo, mi pa jo nočemo predstaviti v Ljubljani kot celovito turistično ponudbo, ki vključuje našo kulturno dediščino kot njen obvezni sestavni del.

  Tudi tisti državljani Slovenije, ki so se doselili, spoštujejo in cenijo lepo slovensko naravno okolje.
  Čudovito okolje, ki omogoča čudovite melodije, ki so odsev te čarobnosti.

 17. V t. i. kulturni Srednji Evropi smo bili Slovenci zgolj in samo hlapci. Narod v polnem pomenu besede smo postali šele na t. i. divjem Balkanu.

  • Ja, kar sanjaj.
   V času Habsburške monarhije smo imeli generale, admirale, univerzitetne učitelje, znanstvenike, podjetnike, škofe, kardinale, večinoma pa uspešne in samostojne kmete… Znane ljudi, ki so bili v Evropi znani.

   Ko pa smo prišli pod okupacijo komunistov iz Moskve in fašista Tita, pa se je začel razcvet lenuhov in luzerjev. Vsi smo morali ubogati hlapčevsko in suženjsko mafijsko bando komunistično-fašističnih gazd. Če je kdo hotel uspeti in postati znan, je moral v tujino, večinoma pobegniti. Tipično je bil tak primer Slavko Avsenik, najbolj znana slovenska blagovna znamka, ki je doma uradno še danes zelo zaničevan.

 18. Res je, da takrat še nismo imeli svoje države kot mnogo drugih evropskih narodov, če odmislimo Karantanijo.

  Smo pa bili med prvimi v Evropi, ki smo imeli knjige v svojem slovenskem jeziku. Poleg tega smo ohranili vrednostno pozitivno mentaliteto iz Karantanije in jo celo nadgrajevali.

 19. PATOLOGIJA SLOVENSKE DRUŽBE

  1. Javno upravo bomo ščitili do konca – to je namreč naša volilna baza, ki je skupaj z družinskimi člani dovolj velika, da nam zagotavlja nekaj sto tisoč glasov na volitvah.

  2. Z demagoškimi medijskimi spini bomo na svoji strani zadržali 10% državljanov po rodu iz ex Yu. Do njih bomo demagoško pokroviteljski v stilu “če ne boste volili nas, še trenerk ne boste smeli več obleči, ker vam bo nazadnjaška desnica to preprečila”.

  3. Vse tiste razmišljujoče, ki vseeno ne padejo na prvo finto in dvomijo v naše poveličevanje komunizma, bomo “reprogramirali” tako, da bomo kot antipod komunizma postavili domobranstvo in ne demokracijo. Če bo nekdo proti komunizmu, bomo dosegli, da ga bo javnost imela za domobranca in ne – kot je normalno v drugih državah – za demokrata.

  http://www.rtvslo.si/blog/hitech3/patologija-slovenske-druzbe/86704

 20. ..ne prelagajte vsega na t.i. Balkan in njegove fore in norme..

  ..v Slovenijo so zločinski komunisti navlekli in zaplodili, tudi jakobinski teror…

 21. Pristna vrednostna slovenska duša bi se morala videti po TV oddajah in filmih, pa nam običajno nudijo balkanska skropacala, ki so usmerjena v ravrednotenje tistega, kar še ni razvrednoteno.

  Naj si ogledajo Cvetje v jeseni, da bodo začutili slovensko dušo.

 22. Ne mislim , da na Balkanu ni dobrih stvari, vendar nam vsiljujejo tisto, kar nam ne omogoča duhovno rast.

  Podobno se nam dogaja z razvrednotenjem slovenskega pogovornega jezika tistih, ki so precej po barih in gostiščih , saj slovenskemu jeziku dodajajo nelepa balkanska mašila.

 23. TV oddaje in filmi bi morali gledalcu omogočiti, da spozna pozitivno razliko med vrednostnim in nevrednostnim življenjem in ga spodbuditi, da si bo prizadeval za dvig svoje duhovne vrednostne ravni.

  Čas v katerem živimo, naravnost kriči po takšnih vsebinah!

 24. Zanimivo je, da nam vsiljujejo le negativno balkansko mentaliteto, ki nas sili v hlapčestvo, ne pa pozitivno, ki nam onogoča duhovno rast.

  Ta pozitivna mentaliteta balkanskih narodov se kaže predvsem v njihovi narodni samozavesti in narodni enotnosti in hvaljenju lastnih dosežkov, pa četudi greza običajne dosežke. Prav to manjka nam, seveda do prave, zdrave mere.

 25. Da balkanski narodi ne cenijo slovensko narodno zavest in kulturo se slikovito vidi v tem, da po radijskih programih ne vrtijo slovenske narodne in zabavne glasbe. Prav tako jo ne igrajo in pojejo na zabavah in ne vabijo naših glasbenikov in pevcev.

  Medtem, ko Slovenci na veliko vrtimo po radijskih valovih njihovo glasbo in pesmi, na veliko vabimo njihove glasbene skupine in pevce in celo njihovo glasbo in pesmi pojemo na naših zabavah.

  Kdo ravna pravilno? Zakaj se Slovenci pri balkanskih narodih ne zaslužimo enakega pozitivnega obravnavanja kot se oni pri nas.

  Zanimivo pa je, da ima Evropa prijaznejši odnos do naše slovenske kulture kot Balkan.

 26. Kako ceni Evropa in svet našo slovensko kulturo, konkretno narodnozabavno glasbo, dokazuje naš svetovno uspešen zbor Perpettum jazzile.

  Njihovo najuspešnejšo pesem Avsenikovo Golico, si je že ogledalo na mednarodnem spletu 40 milijonov ljudi, kar je bila povedano danes na TV1.

  Poleg tega je bilo povedano, da zbor s to pesmijo doživlja neverjetne ovacije po Evropi in Ameriki. Balkan ni bil omenjen.

  Zanimivo pa je, da je za takšno zborovsko predvajanje Golice zaslužen nizozemski dirigent, ki vodi ta zbor. On je takoj dojel kakšno veliko glasbeno moč in kvaliteto vsebuje Golica in jo takoj priredil za njihov nastop.

  Nič čudnega, saj je Golica največkrat izvajana instrumentalna glasba na svetu, Avseniki pa so bili zapisani v Ginesovo knjigo kot najuspešnejši narodnozabavni ansambel na svetu. Ti podatki so prav tako iz današnje oddaje o Avsenikih na TV1.

  primer Avsenikov in navedenga zbora nam dokazuje, da imamo Slovenci čudovito narodno glasbo, ki je odsev naše prelepe Slovenije.

  Prav zaradi tega bi se morali naši glasbeniki manj ukvarjati s tujo glasbo in izkoristiti neverjetne ustvarjalne možnosti, ki nam jih daje naša narodnozabvna glasba, ki je odsev našega prelepega okolja in ki s svojim prelepim melosom omogoča izpeljavo raznovrstnih glasbenih zvrsti.
  S tem temeljnim slovenskim melosom, bi lahko postali glasbeniki na vseh glasbenih podočjih delovanja zelo originalni in razpoznavni v svetu.

  To počnejo glasbeno razviti narodi s svojim narodnim glasbenim melosom, ki je podstat za najrazličnejše glasbene zvrsti . Od zabavne do resne glasbe…

 27. Slovence lahko zdravo osamozavesti le slovenska kultura, ki ima svetovni sloves.

  Zato je nerazumljivo negativno prizadevanje nekaterih, kako jo na vse načine omalovaževati.

  To negativno prizadevanje ne prihaja iz Evrope, ampak od tam, kjer naše slovenske kulture ne spoštujejo in ne cenijo.

 28. Kdaj bomo končno spoznali, kako ogromen duhovni kapital imamo v slovenski kulturni dediščini.

  Ta duhovni kapital je čvrst temelj, da lahko uresničimo naš duhovni in materialni preporod.

  Manjka le akcija! Začnimo s tem duhovnim preporodom!!!

 29. Zakaj ne moremo? Ravno zaradi te arogance, ko bi za svojo gnilobo radi prelagali na neke balkance. Mislim da vendarle nismo bili tako šokirani s kraljevino SHS saj smo z SHjem bili v Avstroogrski skupaj. Jaz sem šokiran da smo premogli Kardelja in ga prinesli na Balkan. Za to kjer je balkan danes, zdesetkan in dotolčen v samo nekaj letih, smo dobršen del mi dali Balkanu. Z našim vrlim Kardeljem, ki se mu še danes ne moremo odreči. Z udbaškim gospodarstvom, katerega kralj je naš Niko Kavčič.

  Ko bi se malo znali pogledati v ogledalo bi bilo veliko bolje. Tako pa v vsej aroganci propadamo hitreje od balkana.

 30. Točno, aroganca do slovenske kulture, kar se kaže tudi v tem, da živi precej ljudi z Balkana v Sloveniji že več let, vendar se niso hoteli naučiti slovenskega jezika.

 31. Popravljam, vendar se jih precej ni hotelo naučiti slovenskega jezika, kar se vidi po tem, ko se z njimi pogovarjaš ali pa ko pridejo na urade urejat zadeve.

 32. Če bi spoštovali slovensko kulturo in slovensko naravno okolje, bi se jezika naučili, čeprav bi lahko vseeno ohranjali svojo kulturo.

  • Slovenskega jezika se večinoma ne naučijo zato, ker lahko komunicirajo v svojem. Makedonci in Šiptarji se ga naučijo takoj, ker s svojim ne pridejo daleč.

   Ali mislite, da Slovenec, industrijski delavec v Nemčiji spoštuje nemško kulturo?

 33. Zanimivo pri tem je tudi, da ni zaslediti kakšne posebne aktivnosti države ali zasebnih tečajnikov za učenje slovenskega jezika.

  Splošno znano je, da je znanje državnega jezika zelo pomembno pri uresničevanju svojih poklicnih sposobnostih ter družbenem angažiranju.

 34. Balkanska in ne evropska Slovenija se kaže tudi v tem, da je vćeraj imela slovenska vlada v Beogradu skupno sejo z vlado Srbije, pa čeprav nismo v konfederaciji.

  Menim, da gre za kršitev suverenosti naše države, saj vlada nima v ustavi pooblastila, da bi lahko imela v tuji državi na sedežu tuje vlade svojo sejo in še to skupaj s tujo vlado, s čimer pa je verjetno kršena vrednota tajnosti podatkov.

  Če bi slovenska vlada imela doma sejo ob navzočnosti pristojnega evropskega organa, ker smo ustvno povezani z Evropo, to ne bi bilo čudno in protiustavno.

 35. Si previdel da govorim o Slovenski aroganci. Morda kar tvoji, če hočeš. Toliko lepih beded te je, ko gre pa za pravo in pravičnost, pa je bolje bežati od tebe.

 36. Zdravko, zakaj pa bi bil nepravičen, če sem opozoril na resnico, da mi vabimo njihove pevce in glasbenie in vrtimo njihovo glasbo po radijskih valovih ter igramo in pojemo na zabavah njihove pesmi in glasbo, oni pa tako ne ravnajo z nami.

  Kdo je obzirnejši?

  • Glej ga zlomka, Američani, Angleži, Italijani…, so enako arogantni in nehvaležni in nerecipročni, da nočejo vrteti naših pesmi, čeprav mi njihove poslušamo. Celo hujše je. Slovenija je celo sprejela zakon, da naši mediji vrtijo naše pesmi, sicer jih nebi. Ker je zakon pozabil povedati, kdaj naj jih vrtijo, jih vrtijo ponoči.

 37. Ali nisem pravičen, če postavljam pod vprašaj suverenost Slovenije, ko gre za skupno sejo slovenske vlade in tuje vlade na sedežu tuje vlade?

  Dvomim tudi, če je seja potekala v slovenskem jeziku kot tudi pogovor v sorazmernem deležu po njej?

  Zakaj? Zato, ker sta si jezika precej podobna, da bi oboji politiki lahko obvladovali oba.

 38. Ma kakšna suverenost neki?! Nam voda teče v grlo, tako da če so se sploh kaj zmenili, super. Tako pa se najbrž niso nič, seja je bila mlatenje prazne slame. V kateremkoli jeziku že. Nehaj s svojo superiornostjo, ker to superiornost ni suverenost.

 39. Tone, strinjam se, da je vrtenje slovenskih pesmi in melodij ponoči namesto podnevi pravi škandal.

  To je isto kot da bi se odrekli svoji duši in identiteti.

  Tudi to je krivo, da smo se pogreznili v moralno brezno.

  Če ne čutiš svoje duše, ne veš pravo pot.

  • Pravičniki ste brez smisla za humor, imate pa neznanski smisel za mimikrijo. Moj komentar je bil v bistvu posmeh vašim predsodkom do balkana.

   Nočno predvajanje slovenske glasbe pa je izključno posledica liberalnega kapitalizma. Svojo čutečo dušo si lahko mirno nekam zataknete.

 40. Duša, ki je v pristnem ravnovesju z naravnim okoljem, je sposobna ustvarjati najlepše melodije, spisati najlepše vsebine, podarjati soljudem blagost in radost!

Comments are closed.