Bajke in povesti o koaliciji

7

Janez Janša po daljšem obdobju precej sporadičnih javnih nastopov znova skrbi za dvig politične temperature. Medtem, ko se predvsem tisti sopotniki slovenske politike, ki ob sami misli nanj dobijo ošpice, še vedno ubadajo s frazo, niti ne prvič vrženo v javni prostor in se sprašujejo, kdaj se bo kronal za cesarja, je vrgel na mizo novo karto. Karto koalicije.

Sistem, ki ne trpi koalicij

Odziv potencialnih partnerjev, SLS in NSI,  je bil hladen, če ne celo ledeno hladen. Še marsikdo drug je najbrž zastrigel z ušesi. Janša vendar ni kakšen politični novinec, da ne bi vedel, po kakšnem volilnem sistemu v naši državi volimo poslance. Če drugega ne, se je proti sedanjemu sistemu njega dni boril na vse kriplje. Ker mu ni uspelo, je pač tako, da se stranka, ki je sposobna preplezati parlamentarni prag, najbolje znajde sama. Domnevam celo, da napoved povezave pred volitvami nima toliko opevanega “sinergijskega učinka”. Verjetno bo kak volivec  dvakrat premislil, ali naj obkroži številko pred SLS ali Novo Slovenijo, če s tem že vnaprej da glas za mandatarja Janšo.

Vrhu tega se je v dvajsetih letih demokracije izoblikovalo nenapisano pravilo, da dobi mandat za sestavo vlade prvak najmočnejše stranke, ki je v vseh primerih tudi oblikoval večinsko koalicijo (Drnovšek je 1997 sicer potreboval dva poskusa). Pred petnajstimi leti je “pomladna koalicija” dobila bistveno več sedežev od zmagovite LDS, a kljub temu si takratni predsednik Kučan ni pomišljal oblikovanja vlade poveriti liberalnodemokratskemu prvaku. Da bi Danilo Türk takšno prakso prelomil, ni verjetno, še zlasti ne, če bi bilo v prid sedanji opoziciji.

Zato so od “Puckovega leta” naprej volivci previdnejši. Leta 2000 so poskrbeli za krepko premoč LDS nad vnaprej napovedano koalicijo SDS in NSI, medtem ko štiri leta pozneje niso samo naklonili izdatne prednosti SDS, temveč je slednja, skupaj z NSI, dobila hkrati več glasov kot dotedanja vladna večina, tri desnosredinske stranke pa so si zagotovile dovolj sedežev, da proti njim ni bilo moč oblikovati vlade. Še najtesneje je bilo na zadnjih volitvah, ker “levemu trojčku” ni uspelo zbrati zadostne večine, vendar se je razen relativne večine socialdemokratov tudi parlament nagnil precej v levo.

Zakaj rožljanje z zavezništvom?

Prvak demokratov vse omenjeno seveda ve. Zakaj potem svoje misli o (povolilni) koaliciji razodeva že zdaj? Najprej verjetno zato, ker v glavah najzvestejših volivcev desne sredine obstaja mit o pomladni koaliciji, recidiv Demosovega obdobja, ko je koalicija posamično dejansko premagala najmočnejše prenovitelje. Ko Janša s svojo ponudbo izpolnjuje to globoko željo dela svojega volilnega telesa po “združeni opoziciji” (ki ob sedanjem volilnem sistemu ni nujna), samo utrjuje svoj primat in ne izgubi ničesar.

Ravno tako vsaj deloma razblinja negotovost pri partnerskih strankah, povzročeno zaradi smele napovedi o petdesetih odstotkih plus. Kljub takojšnjemu očitku, da si hoče (znova vzpenjajoči se) stranki samo podrediti, kaže do njiju določeno spoštovanje. Odveč pa je kajpak dodati, da se kot prekaljen politik zelo dobro zaveda omejitev primerjav z zase “sanjskim” madžarskim scenarijem. Slovenija ni Madžarska in on kljub vsem podobnostim ni Viktor Orban.

In še en dobiček se da skovati iz ponujene roke. Če bo v želji, da bi čim bolj poudarili svojo drugačnost od Janševe druščine, eno ali drugo stranko (ali pa obe) zaneslo preveč v smer sedanje koalicije, bo volilni izkupiček demokratov bržkone še za kak glas obilnejši.

Rabelj in žrtvi?

Odzivi iz snubljenih grupacij ne izključujejo možnosti česa takega. Ostaja dejstvo, da velik del članstva in volivcev SLS in NSI prav SDS in Janšo osebno krivi za svojo pot na parlamentarno obrobje.   A najbrž jima ni odvzel ničesar, česar ne bi prej že sami izgubili. Še več: uspelo mu je priti tja, kamor bi rajnki krščanski demokrati celo ob najbolj naklonjenih zvezdah prilezli silno težko, Slovenska ljudska stranka pa – v tem se strinjam z nekoč zapisano mislijo Vlada Miheljaka – najbrž celo bi. Pa ni, ker se je samo Janša stanovitno upiral skušnjavi in ni stekel po drobtine z bogatinove (vladne) mize nemudoma, ko je bila za to priložnost. Ne demokristjani ne SLS takšne stanovitnosti niso premogli. Prvi so celo konstruktivno sedeli v vladi, ko je LDS v zlatem Drnovškovem obdobju najbolj gnala kulturni boj zoper Cerkev.  Je potem kaj čudnega, če se je toliko njihovih volivcev (in po letu 1997 še volivcev SLS) obrnilo h “komunistu”, “brezvercu” in (donedavna) “koruzniku”, ki je bil v tistem času vsaj v opoziciji? In mu je bilo desno volilno telo pripravljeno odpustiti, da je s svojim glasom odločilno pomagal k začetku vladavine LDS? Napake namreč ni ponovil.

Tudi zaradi tega lahko Janša odzive na svojo ponudbo o koaliciji spremlja precej ravnodušno. Iz izkušenj mu je pač jasno, da bo v primeru zmage na volilni večer (ki jo je sposoben doseči kot edini z desne sredine) vse prej izrečeno pozabljeno. In SLS in NSI, ki se jima, če ne bo še kakšnega samomorilskega napada v Peterletovem slogu, trenutno ni bati, da bi ostali zunaj parlamenta,  bosta “za narodov blagor” z veseljem zasedli ministrske fotelje. S predvolilnim sporazumom ali brez njega.

Foto: Sds.si

7 KOMENTARJI

 1. G. Maver, v vašem članku je mnogo resnice. Volivci SLS, SKD in kasneje NSI smo pretežno ljudje ki nam Jezusove besede, ” VAŠ DA NAJ BO DA IN VAŠ NE NAJ BO NE”, še zmeraj pomeni vrednota. Zato se nismo mogli sprijazniti, z lakajstvom in koristoljubjem voditeljev teh strank, katerim je bilo pretežno vodilo, kakor koli že, samo, da si zraven. To je vzrok za slabo, sedanje stanje teh strank.

  G. Janša pa predstavlja neko stalnico, sigurnost in sposobnost odločanja. Spomnimo se kako je on rešil primer, ko je trem njegovim ministrom grozila interpelacija. Ponudil jim je, da sami dajo odstop in častno odidejo, ali pa jih bo zamenjal. Odšli so sami in stvar je bila v enem tednu rešena. Sedanja vlada se pa z podobnimi težavami ukvarja tedne in tedne. Njegovo vladanje je bilo, kljub negativni, organizirani gonji medijev in učinkovitem nagajanju opozicije, uspešno.
  Upam, da bo podobno tudi v prihodnje.

 2. Ubogi Maver in še bolj ubogi tisti, ki te imajo za pametnega….Hvala Bogu, ljudje niso niti slučajno tako nespametni, da bi razne mavre poslušali in njihovo udbaško provociranje…
  Janšo volimo ljudje že 20 let in ga bomo vedno, zato ker je daleč najbolj sposoben slovenski politik . Ker zna in ker je delaven in pošten. Ker je veliko naredil in veliko dosegel.
  Na Peterleta smo bili zelo jezni sredi 90 tih, ko je paktiral z LDS v vladi, da o Podobnikih ne govorim…Peterle se je z retoriko malo naredil v zadnjih letih, toda Janša je samo eden in to z veliko prednostjo !
  Žerjav bo imel velike težave sploh priti v parlament, enako Novakova….Celo NSi ima več šans….in bolj prav bi bilo, da NSI uspem kot SLS. Čeprav rabimo tudi SLS….toda skoraj nimajo prepoznavnih politikov razen Žerjava in malo utrujenega Presečnika….
  Mnogi konzervativni ljudje ves čas volijo Janšo, ker je edini, ki lahko vodi vlado in parira komunistom. če pač mavri tega ne vedo, jim nihče ne more pomagati…

 3. Hehe, kaže, da ima naš “Demokrat” dolenjskega Cthulhuja za nekakšnega boga (ki se z “Jaz sem Janša, ki sem Janša” oglaša s Kaščakovega hriba, grosupeljske gore Horeb). Me prav zanima, če ima namesto razpela v bogkovem kotu podobo Ivana (zvanog Janeza) na depalski hruški. 😉
  Tovariš Aleš moje brambe sicer ne potrebuje, me pa vseeno zabava, kako doktorju zgodovinskih ved nespamet očita nekakšen gostilniški retorik. O tempora! O mores!

 4. Maver, doktor gor ali dol, sodi med tiste mladce, ki vse vedo, vse bi učili, edino oni sami so avtoriteta, nič ne velja Janša, nihče drug, bodo žeoni presodili, ali je kak Janša naredil prav, rekel prav itd…..Od kod jim taka zaverovanost v samega sebe ? Na kaj se lahko sklicujejo, kakšne reference ijajo za tako pisanje ???
  Janša bo gotovo Mavra prišel vprašat, kako naj bo 25 letnem uspešnem delu v politiki vodi stranko in kako naj deluje v pripravah na naslednje volitve…
  Potem bo naredil tako kot pravi maver….
  Volivci NSI in SLS da bodo grozno premislili če bodo volili ti dve stranki, ker da s tem volijo samega hudiča, Janeza Janšo…Ja, Maver, ta je pa huda ” Gotovo ne bodo volili NSI in SLS ampak kar Zares….Kako da se nisem prej spomnil….ne vem, maver, kdo podeljuje doktorate na filozofski za zgodovino, toda za logiko in občutek doktorata nikoli ne bi dobili…
  Pa še tole in končam : kaj bi vi pravzaprav radi, maver ? Kaj predlagate ? Janša itak vse naredi drugače kot je vam prav, tudi vlade po vašem ne bi smel voditi…Kdo pa naj jo ? Povejte, da si ne boste samo ust hladili….
  Ko bi vsaj svoj umotvor dali komu prebrat preden ga objavite ….komu , ki ima neko kredibilnost in reference…Ne verjamem da je to prebral Peter Lah, ki pač zna odlično pisati….morda pa bi vam lahko kaj svetoval….
  Imam pa vse bolj občutek, da so mnogi mladci taki ali podobni….Samo oni so kriterij, nimajo pa nobenih izkušenj….Ne vedo, kaj je bilo pred 20 leti, ker tega niso sami doživeli, ne vedo kaj je bilo predd 30 in 40 leti, vidijo samo današnji peskovnik, igre v njem pa niti malo ne razumejo….Doktor bi moral vsaj zgodovino poznati in razumeti, iz pisanja se tega ne vidi….

 5. Prav smešni so ti izpadi raznoraznih gerontov, ki očitno ne morejo brez “avtoritete” – beri: gospodarja, ki jih ljubeznivo poboža, kadar papagajsko ponavljajo njegove misli.
  A kot nas je naučil modri Hegel: razmerje med gospodarjem in hlapcem je izbral hlapec. Pa tudi starost sama po sebi še nič ne pomeni … no, mogoče le to, da je starček statistično bližje grobu.

 6. “Janša itak vse naredi drugače kot je vam prav, tudi vlade po vašem ne bi smel voditi…Kdo pa naj jo ?”

  3 razlogi zakaj Janša ne sme biti predsednik vlade:
  – v svojem mandatu ni izvedel prepotrebnih reform ampak je si je raje kupoval glasove
  – v njegovem mandatu smo imeli daleč najvišjo inflacijo
  – katastrofalna implementacija bolonjske reforme in lomastenje njegovih privatnikov po visokem šolstvu

  Da je osumljen kriminalnih dejanj pa niti ne bom omenjal. 🙂

 7. 3 razlogi, zakaj noben iz leve ne sme biti predsednik vlade

  – izvedli niso nobene prepotrebne reforme – nikoli, ampak so jih celo rušili
  – v njihovih manadtih smo imeli višjo inflacijo kot kadarkoli pod Janšo
  – katastrofalno šolstvo, ki ga je naredil predvsem Gaber in njihovo lomastenje komunajzerjev po šolstvu.

  Kriminalnih dejanj pa niti ne bom omenjal.

Comments are closed.