B. Vodopivec, Finance: Aktualni cenik nacionalnega interesa

2

Dokončajmo tranzicijo. Dokončajmo privatizacijo. Končajmo ero dodojev.

S privatizacijsko melodramo se mi ne bi več dalo ukvarjati, če ne bi za silvestrovo na TV ujel koščka Ledene dobe. Legendarni odlomek, kjer poskuša četica dodojev pred glavnimi junaki obraniti tri lubenice, s katerimi so se namenili preživeti milijardo let recesije. In sem jih videl, tako živo, da vam žal ne znam opisati. Dodo Mencinger prodira in podaja. Dodoja Židan in Veber mu utirata pot. Dodo Križanič lovi. Ops, ni uspelo. Lubenica je zletela v ognjeno brezno in za njo še dodoja Šrot in Kraševec. Je bila to NLB ali NKBM? Ne, čakaj, bil je Cimos? Ali mogoče Elan? Iskra Emeco?

Od režanja se sesedem na kavč in jih gledam naprej. Vrhovni dodo na skali (je res iz Murgelj?) vzneseno poveljuje. Protect the dodo way of life! Svetovalne pogodbe z državnimi podjetji, študije in analize, pavšali. Zaposlovanje političnih kolegov, pajdašijskih pajdašev, sorodnikovih sorodnikov. Taglavni je celo napisal spet nov kodeks korporativnega upravljanja državnih podjetij. Ampak kljub temu je tamle gručica dodo vojščakov s predzadnjo lubenico zgrmela v prepad. Je bi Hit? Mogoče HSE? Kakšna škoda. Pa še toliko idej smo imeli.

Če boste prodali podjetja tujcem, se boste scvrli in umrli. Doom on you. Doom on you. Ops, še eden se je žrtvoval za stvar in cepnil v prepad. Ali je bila še ena? Here goes our last female. Je bil to tisti zadnji perspektivni strokovnjak, ki se je izselil iz države?

No, preden mu (ji) sledimo, poskusimo še enkrat. Začnimo s tole tabelico, da ne bomo lapali na pamet, kot kakšen Mencinger, Marko Golob ali Marcel Štefančič. V njej je navedeno, koliko denarja bi država ob privatizaciji za svoja največja podjetja lahko dobila pred krizo in koliko so vredna danes. Izguba zgolj pri teh znaša dobrih 10 milijard evrov oziroma 75 odstotkov, če ne upoštevamo negativnih vrednosti pri bankah. Rekli boste, da je to pričakovano, ker je bila vmes pač kriza. In boste še enkrat dokazali, da nimate pojma, da govorite o stvareh, o katerih se vam niti sanja ne. Na svetovnih delniških trgih je velika recesija mimo, vrednost delnic je že pred letom presegla rekorde iz leta 2007, danes pa je še kakšnih 15 odstotkov višja (MSCI World Index EUR). Vse naše izgube so izključno rezultat lastne nesposobnosti in domače pameti. Res bravo mencingerjanci, bravo naši upravljavci, bravo Borut Jamnik in druščina. Grejt skses.

Foto: Finance.
Foto: Finance.

Deset milijard pomeni približno 12 tisoč evrov izgube na vsako slovensko gospodinjstvo. Oziroma 15 tisoč evrov za vsakega zaposlenega v zasebnem sektorju, ki bo zato moral plačati točno toliko več davkov. Spoštovani dodo Mencinger, v zadnji krizi ste pomagali skuriti, vreči v kanto 15 mesečnih neto plač vsakemu zaposlenemu v zasebnem sektorju. Ste ponosni na to? Mislite, da so oni ponosni na vas? Se jim upate pogledati v oči?

Ali, za vse izjemno socialno čuteče podpisnike peticije proti privatizaciji, ta znesek plača 50 milijonov letovanj socialno ogroženih otrok ali…

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. To je trenutno avtor v slo, ki piše najbolj realne, prioritetne tekste z veliko dozo ironije, humorja, sarkazma in sočnosti:-)
    Pa spet nič odzivov.

    Humor je nedostopen psihopatom, nerazumljiv fanatikom, aparat čikom, klonom, birokratom, navijačem.
    Ali pa je liberalizem= edini strup za socialistične ideologije za slovensko publiko kot španska vas?

Comments are closed.