B. Videmšek, Delo: Kontrarevolucija

1

Egiptovska vojaška hunta je storila tisto, kar je obljubljala že več tednov. Na ulice Kaira je poslala vojake in (predvsem) policijo in brutalno obračunala s protestniki, ki so poldrugi mesec po odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Morsija vztrajali na ulicah in protestirali proti državnemu udaru.

Tako način kot »tajming« generalske čistke sta bila popolnoma predvidljiva. Enako velja za število žrtev, ki bo v naslednjih urah, ko bodo varnostne sile nadaljevale s »čiščenjem« osrednjega protesta pred mošejo Raba al Adavija, še naprej strmo stopnjevalo.

Cena življenja je v Egiptu je v zadnjih mesecih namreč močno padla, vojaške oblasti pa so ugotovile, da si s poboji privržencev Muslimanskih bratov – današnji je bil že tretji po strmoglavljenju islamistične vladavine – pred očmi mednarodne skupnosti in solidnim delom egiptovskega prebivalstva utrjujejo kredibilnost. To je za (ne le) bližnjo prihodnost Egipta in tudi arabskega sveta zelo slabo sporočilo.

Muslimanski bratje, ki so s svojo popolnoma nesposobno in totalitarno vladavino zamudili zgodovinsko priložnost in skoraj padlo državo izročili nazaj v roke generalov, so danes zjutraj izgubili še svoje zadnje orožje – ulice. Zdaj se bodo umaknili nazaj v revne mestne četrti in politično ilegalo. Vojaška hunta je jasno nakazala, da zanje v »uradni« egiptovski politiki ne bo prostora, hkrati pa si vse manj enotni islamisti dodatnega ponižanja preprosto ne morejo več privoščiti. Ne glede na to, da je vloga žrtve njihovo naravno stanje.

Več: Delo

1 komentar

  1. na veliko srečo prebivalcev Egipta, so ti postali preveč odvisni od turizma- torej- od civilizacije, da bi muslimanski bratje lahko zlahka podjarmili in zasužnili še eno vsaj kolikor toliko svobodno državo.
    Žal, človek bi se res zjokal- kamorkoli pridejo in prevzamejo oblast, uničijo vse, akr se uničiti da.
    Vesel bi bil, če bi se kdo odločil in nam orisal njihov način razmišljanja , ki NE sodi v 21. stoletje.

Comments are closed.