B. Štefanič, Družina: Različna imena, enaki zločini

1

»S to roko sem podpisal ukinitev VOS,« je bil naslovljen članek v Primorskih novicah, v katerem je bil predstavljen nastop nekdanjega predsednika borčevske zveze dr. Janeza Stanovnika na nedeljski (26. januarja) slovesnosti v Cerknem (v spomin na 47 partijskih tečajnikov, ki so bili 27. januarja 1944 ubiti ob nemškem napadu) ter »odmeven poklon« istega človeka na Lajšah (kjer je partijska Varnostno-obveščevalna služba umorila štirinajst »izdajalcev«, ki naj bi zakrivili smrt tečajnikov).

Iskreno moramo priznati, da smo v svojevrstni zagati, ko se v aktualističnem okviru znova spominjamo znane tragedije v Cerknem: v delu javnosti je namreč prevladalo prepričanje, da je treba Stanovnikovo dejanje, ko se je po slovesnosti v Cerknem, kjer je povedal nekaj ostrih besed na račun VOS, odpravil na Lajše in tam v spomin na nedolžne žrtve partijskega terorja položil tri rdeče vrtnice, razumeti v izrazito spravnem, nekonfliktnem duhu, kar pomeni, da je nespodobno kakor koli problematizirati to gesto. Pa vendar …

Zunanji okvir zgodbe je bralcem Družine dobro znan. Za nemški napad na partijske tečajnike so kot krivce, tj. izdajalce, revolucionarji propagandistično razglasili skupino civilistov, med njimi tudi duhovnika Lada Piščanca in Ludvika Sluga, in jih v začetku februarja 1944 »likvidirali« na Lajšah nad Cerknim. Že od vsega začetka je bilo »posvečenim« jasno, da so bili umorjeni nedolžni ljudje, to védenje pa naj bi imelo tudi konkretne posledice, o katerih je letos v Cerknem govoril Stanovnik. Edvard Kardelj je pokrajinskemu komiteju Komunistične partije Slovenije za Primorsko februarja 1944 poslal telegram, s katerim je tamkajšnjim vosovcem prepovedal vsake likvidacije brez obsodbe sodišča. Na temelju te brzojavke pa je, kot je po poročanju Primorskih novic zbranim v Cerknem dejal Stanovnik, »SNOS kot prvi slovenski parlament 19. februarja sprejel odlok o ukinitvi VOS. Ta dokument je podpisan od predsednika Josipa Vidmarja in tajnika Borisa Kidriča. S to roko sem ga podpisal tudi Janez Stanovnik«. Dvignjena govornikova desnica in njegova napoved, da se bo zato še istega dne poklonil krivično umorjenim žrtvam na Lajšah je bila, kot že omenjeno, v javnost potisnjena kot pietetno dejanje vesti.

Stanovnik nastop je izzvenel v sporočilu, da se je komunistična partija februarja 1944 resno soočila z zločini, ki so jih v imenu njene revolucije izvajali njeni vosovci, in potem korenito »spremenila kurs«. Kar pa je daleč od resnice.

Več lahko preberete v Družini.


1 komentar

 1. Ja, videl sem sceno na Tv.

  Ja, tov.Stanovnik.

  Predstava za 1.kasto in spranoglavo in pišmeuharsko publiko SLO TV.

  Samo, okvir je to, Stanovnikov Janez.

  SLIKA,TOREJ VSEBINA IN KESANJE MANJKAJO.

  Janez, to ni Spoved. Janez, to je puhloglavstvo.
  Škoda, da morajo žrtve in njihovi med živimi spet doživljati laganje, zavajanje in populizem puhle zaveze
  hudičevstvu.

  Tako, kot maši na Svet Gori še ogromno manjka, kar sem že napisal pred tedni.

Comments are closed.