B. Štefanič, Družina: Pravica para ali posameznice?

3

Te dni minevata dve leti, odkar je bila naslov ustavnega sodišča poslana zahteva za oceno ustavnosti nekaterih členov zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Pod zahtevo je podpisana skupina 61 poslank in poslancev levo naravnane (ustavne) večine državnega zbora (SMC, SD. DeSUS, ZL, takratne ZaAB), ki je prepričana, da veljavna ureditev, po kateri imata pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) le moški in ženska, ki živita v zakonski ali zunajzakonski skupnosti, ni v skladu s 55. členom ustave – ta naj bi namreč po njihovem mnenju pravico do svobodnega odločanja o rojstvih otrok podeljeval posameznikom in ne raznospolnim parom, kot je to zapisano v izpodbijanem zakonu.

Zgodba o tem, kako preko ustavnega sodišča priti do ureditve, ki bi omogočala umetno oploditev samskim ženskam in ženskam v istospolni partnerski zvezi (odprto ostaja vprašanje, kako bi zagovorniki take ureditve rojstvo otrok omogočili samskim oz. istospolnim moškim), ima sicer daljšo brado in ni prvič na dnevnem redu ustavnega sodišča.

Več: Družina

3 KOMENTARJI

  1. Najprej si odgovorimo na tole vprašanje:ali nam je bilo življenje podarjeno ali vsiljeno?So nam bile naše t.i.pravice podarjene ali vsiljene?Če nam je vse to podarjeno,torej vsega tega niti slučajno nismo z ničemer zaslužili,si ne zaslužimo in torej nimamo nobene pravice od nikogar terjati. Če pa imamo vse to za vsiljeno… pa je še manj logično,da se za to bojujemo.

    • Ampak smo takoj v konfliktu s trendnim razmišljanjem: če nam je življenje podarjeno, potem koncept pravice do življenja ni smiselen. Toda tako bodo v zrak skočili razni levičarski in drugačni borci za človekove pravice…

      • “trendno razmišljanje”?Kaj pa ima moda z resnico (Resnico)?Z darovi lahko v svoji vsaj delni podarjeni? svobodi ravnamo neodgovorno ali pa spoštljivo.

Comments are closed.