B. Štefanič, Družina: Kaj pomeni »obogatitev« šolskega prostora?

1

Po obisku predsednika vlade v Zavodu sv. Stanislava

»Kot pravnik in kot predsednik vlade sem zelo nesrečen, da zamujamo z izvršitvijo te ustavne odločbe, ampak si hkrati tudi prizadevam, da jo bomo le izvršili čim prej,« je v torek, 19. aprila, v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano dejal predsednik vlade dr. Miro Cerar. S temi besedami je na okrogli mizi, ki so jo v Jegličevem dijaškem domu organizirali dijaki Škofijske klasične gimnazije in je bila del premierjevega obiska v zavodu (ogledal si je predvsem prostore Osnovne šole Alojzija Šuštarja), odgovoril na izrecno dijaško vprašanje o (ne)uresničitvi odločbe ustavnega sodišča, ki je decembra 2014 odločilo, da morajo biti javno veljavni programi vseh osnovnih šol, ne glede na njihovo ustanoviteljstvo, polno financirani iz javnih sredstev.

Ustavno sodišče je zakonodajalcu določilo enoletni rok za uveljavitev takšne spremembe krovnega šolskega zakona, ki sicer zasebnim osnovnim šolam dodeljuje (le) 85 odstotkov sredstev za izvajanje javno veljavnih programov, a parlament tega roka ni upošteval. Odločitev ustavnega sodišča je namreč pričakovano postala predmet političnih preigravanj na levem državnozborskem polu, kjer je vzniknila pobuda za spremembo ustave, s katero želijo nekatere stranke (pobudniki so Socialni demokrati, v ta rog pa ob glasni asistenci Štrukljevega šolskega sindikata veselo pihajo v Združeni levici in še kje) obiti izenačevalno ustavnosodno odločbo in tako spremeniti temeljni dokument države, da bi javno financiranje zasebnega šolstva – tudi osnovnošolskega, ki je po ustavi obvezno – prepustili v odločanje vsakokratni oblasti. Ne gre za nič drugega kot podaljševanje skrajnega etatizma, relikta nekdanjih časov, seveda pod demagoško krinko t. i. javnega interesa, ki v tej zgodbi ni nič drugega kot pritlehno širjenje strahu pred zasebnim šolstvom, zlasti tistim, ki ga je ustanovila Cerkev na Slovenskem, in sicer na izrecno pobudo staršev, ki so resno vzeli ustavno pravico, da v skladu s svojim prepričanjem tudi v šolskem prostoru zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo.

Tudi z otroki in starši se je med obiskom zavoda srečal predsednik slovenske vlade: med drugim je iz otroških ust dobil jasen odgovor, kako radi imajo svojo Osnovno šolo Alojzija Šuštarja, predstavniki staršev pa so izrazili pripravljenost, da svoj pogled na razpravo o (ne)polnem javnem financiranju javnoveljavnih programov osnovnih šol predstavijo vodstvu oziroma poslanski skupini Stranke modernega centra. Ali jim bo to res omogočeno?

A vrnimo se k pojasnilom, ki jih je dr. Cerar posredoval na dijaški okrogli mizi. Kot je dejal, je njegova stranka nedavno sprejela stališče, da je treba odločbo ustavnega sodišča o enakem financiranju vseh javnoveljavnih osnovnošolskih programov »nemudoma udejanjiti«. Pristojna ministrica je po njegovih besedah »pohitela« (ali je izraz ob večmesečni zamudi glede na rok, ki ga je postavilo ustavno sodišče, ustrezen, prepuščamo bralcem) s pripravo spremembe krovnega šolskega zakona, ki je od srede aprila v javni razpravi.

Zgodba neuresničene odločbe ustavnega sodišča je bila te dni sicer že na dnevnem redu državnega zbora. Poslanci so namreč 21. aprila razpravljali o spremembi krovnega šolskega zakona, s katero želi poslanska skupina SDS uzakoniti odločitev ustavnih sodnikov. Pričakovano se je tudi ta poskus (zakon je SDS v parlamentarni postopek vložil trikrat) izjalovil. Za to, da se »nemudoma udejanji« odločba ustavnega sodišča, so poleg predlagateljev zakona glasovali le še poslanci Nove Slovenije.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Rekli so že, to že! Ampak dali pa ne in ne mislijo kar tako dati. Torej tožba in tožarjenje do EU sodišča za človekove pravice! In pa množične demonstracije.

Comments are closed.