B. Štefanič, Družina: Demagogija in nevednost

18

Ena izmed tem, ki bo politično zaznamovala novo šolsko leto, bo nadaljevanje razprave o gmotnem položaju osnovnih šol. Zgodba ima daljšo brado, saj je ustavno sodišče zakonodajalcu že januarja lani naložilo, naj v letu dni izenači javno financiranje javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja ne glede na to, ali ga izvajajo javne ali zasebne šole. Parlamentarna večina je nekaj opozicijskih (SDS) poskusov uveljavitve zakonske dopolnitve, ki bi brez »ovinkov« udejanjila naročilo ustavnega sodišča, doslej zavrnila, razlogi pa so bili različni: od trditev, da vlada pripravlja obsežnejšo spremembo krovnega šolskega zakona do ideološkega nasprotovanja zasebni šolski pobudi, ki naj bi domovinsko pravico dobilo celo v spremenjeni ustavi. Takšno ravnanje politik(ant)­ov smo lahko brez posebnih preroških darov pričakovali, saj je šolstvo eno izmed področij, kjer se skuša dokazati, kdo je (naj)bolj levi od levih. Demagoško prerivanje za glasove tega roba volilnega telesa je treba začeti pravi čas …

Toliko bolj pa smo bili zaskrb­ljeni, ko nam je nedavno pod roko prišel prispevek enega izmed univerzitetnih profesorjev ekonomije, ki se je v Financah spraševal, kdo naj plačuje zasebne šole. Med drugim je izrazil razumevanje za dosedanjo neustavno ureditev, češ da je država pač »pavšalno ocenila, da je 85 odstotkov programa javnega, 15 pa zasebnega, in plačevala samo prvega, drugega pa ne«. Od daleč je bilo namreč videti, da pisec sploh ni razumel poante ustavnega sodišča, ki je naložilo izenačitev javnega financiranja zgolj in samo javno veljavnih programov.

Več lahko preberete na druzina.si.

18 KOMENTARJI

 1. Slovenija ima celo po standardih OECD vrhunsko javno šolstvo (eno od sila redkih področij, na katere smo lahko ponosni) in če nekdo meni, da niti takšno šolstvo ni dovolj dobro za njegovega otroka/otroke, naj ga/jih pošilja v zasebno šolo, vendar 100-odstotno na lastne stroške!

   • Kdor je tako zahojen, da hoče za svojega otroka v šoli neko versko/ideološko indoktrinacijo, ki bo tega otroka pozneje v življenju dejansko zgolj frustrirala, omejevala in ovirala, naj to kar sam plačuje. Javna šola izobražuje in vzgaja otroke v duhu razuma in znanosti, torej edinih dveh stvari, na kateri je evropska civilizacija lahko res ponosna.

    • Komunistična/marksisitična indoktrinacija te ne moti? Te je šola polna!
     Verska razgledanost je pa vir intelekta, da sploh lahko razumeš znanost in si pridobiš duha razuma. Brez tega ostaneš ignorant, kot se temu reču.

     • Daj, napiši mi en verodostojen primer marksistične indoktrinacije v slovenskih osnovnih in srednjih šolah po letu 1990. Me res zanima!

    • Vzgojeni in ujeti v vzorec v enoumja pač ne razumete, da obstaja tudi pojem svobode. To je, da imaš možnost izbire, tudi šole.

     Javna šola otrokom vsiljuje pohode po poteh komunistično propagandnih proslav, jim vsiljuje zlagano zgodovino, jih antiteistično indoktrinira, jim poizkuša vsiljevati celo degeneracijsko teorijo spola itd.

     Rezultat tako “dobrih” javnih šol je, da se naše univerze komaj uvrščajo na 500 mesto na svetu in da zaostajao celo za srbskimi.

     Zgornji komentar kaže, kako nujna je dekomunizacija dežele.

 2. Samo, da je komunistično pa je po mnenju nekaterih trollov, ki jim je naročeno, da bdijo nad nekomunističnimi portali, vrhunsko. Tako je naša beda od šolstva vrhunska in, če jih boste vprašali, je tudi beda od zdravstva, supervrhunska in v svetovnem vrhu. Seveda, saj je vedno in tudi bo vedno nad obema bedela udba!!

  • In civilizacijo pripiše raje kontinentu. Niti po 2000 letih ni pripravljen spoznati krščansko civilizacijo! Ne vem, kurbin sin hoče 20000 let, ali kaj.

  • Tudi, če bi bilo naše šolstvo vrhunsko, imamo pravico do drugačne vzgoje, kot nam jo vsiljujejo levaki.

   In brez diskriminacije. Če država ne plačuje zasebnih šol, naj šolnino odšteje od davkov, ki jih plačujemo – to naj se upošteva vsa leta plačevanja davkov.

   • Ampak, je pa hecno, da jim ni dovolj, da oni ne bi hodili k verouku, ampak zahtevajo, da drugi ne hodijo!!!

 3. Seveda, tako ateizem, kot islam sta agresivni in zahtevni religiji, ki neverniku dopuščata samo spreobrnitev ali smrt. To je izkusila Slovenija in to bo izkusila Zahodna Evropa!

  • Ah, daj no žalit muslimane kar naprej. Kakšni klavci so šele židje zate, ki so pravo starozavezno ljudstvo. Pa tudi nas daj zraven, kajti stara zaveza je tudi za nas sveta beseda! Z vsemi pokoli vred, ki tebi ne gredo v glavo.

  • Kristjani (še posebej katoliki) se pač nimate pravice pritoževati nad zločini islamistov, ker ste sami večinoma enako nestrpni do vseh drugih in drugačnih kot oni. Pač izvirate iz istega semitsko-puščavskega gnezda. K sreči pa se je zahodni svet po francoski meščanski revoluciji postopoma racionaliziral in sekulariziral, tako da normalnih ljudi ne morete več pobijati ali vsaj ustrahovati in diskriminirati.

Comments are closed.