B. Sajovic, Demokracija: Žrtve na morišču Košnica v glavnem hrvaški domobrani

1

Izkopavanja v morišču Košnica, ki so se začela šestega septembra, bodo predvidoma končana prek vikenda. V dveh ločenih jamah so bila zakopana trupla, ki so jih komunisti postrelili v maju 1945. V eni jami je bilo zakopanih 126 žrtev, v drugi, nekoliko večji, pa približno dvesto, ugotavljanje natančnega števila še vedno poteka.

Okoličani so do sedaj menili, da so bile žrtve celjski meščani nemške narodnosti, ki so bili ob koncu druge svetovne vojne aretirani in nato pomorjeni v okolici Celja. Dosedanje preiskave žrtev na morišču Košnica tega mnenja, da so bili tam pomorjeni nemški prebivalci Celja, ne potrjujejo. Žrtve so bile izključno moški, stari od dvajset od štirideset let. Zapestja so imeli zvezana z žico in potem sta bila po dva zvezana v par za roke ali noge, prav tako z žico. Žrtve so bile postreljene v glavnem v torzo, del pa je potem bil pokončan še s kroglo v glavo. Ostanki (kokarde, značke, gumbi, svetinjice) za največje število žrtev kažejo, da je šlo za pripadnike hrvaške vojske (domobrani), čeprav je med njimi tudi nekaj ustaških kokard, med izkopavanjem pa so naleteli tudi na nekaj zaponk, kakršne so nosili pripadniki nemške vojske. Glede na to, da so imeli pomorjeni pri sebi tudi osebni nakit in ure, zakopani pa so bili na globini vsega pol metra v grapi ob potoku Košnica, je mogoče sklepati, da so bili postreljeni in zakopani v naglici.

Več lahko preberete na demokracija.si.

1 komentar

  1. Včeraj v dnevniku slovenske nacionalke niso niti z besedico omenili, da je glavnina žrtev v morišču Košnica hrvaških domobranov. Niti omenili niso tega pojma. Pač pa je bilo govora o ustaših.

    Sramotno, da na nacionalni TV teh dveh pojmov ne razlikujejo. To je enako kot da ne bi razlikovali SS enot in Wehrmachta.

Comments are closed.