B. Požar, Požareport: Prijatelje v stečaju rešili…

1

… prijatelji sodniki

Minuli četrtek je “odjeknila” novica, da je personalni svet vrhovnega sodišča praktično “oprostil” ljubljanski okrožni sodnici Dido Vovk in Jelko Rozman, dve ključni sodni akterki iz razvpite afere “Prijatelji v stečaju”.

Spomnimo. Obe sodnici sta se med drugim udeleževali divjih zabav skupaj s stečajnimi upravitelji, katerih postopke sta vodili, Rozmanova pa je na eni od teh zabav za darilo dobila tudi kolo, bicikel. Tovrstne družabnosti ter druženja stečajnih sodnikov in stečajnih upraviteljev pa so v eklatantnem nasprotju z minimalnimi etičnimi – in tudi siceršnjimi – standardi, ki jih poznamo pod skupnim imenovalcem kolizija interesov, posledično pa celo kot korupcijo.

Žal je novica v elektronskih medijih (pre)živela le nekaj ur, naslednji dan pa je skorajda izginila. Očitno so tisti, ki so se odločili za plasma novice ravno ta dan, vedeli, kako se stvarem streže. Škandalozna vest se je namreč hitro utopila v medijsko odmevni aretaciji poslovneža in nekdanjega lastnika slovenskega Dinersa Tomaža Lovšeta.

Famozna odločitev personalnega sveta vrhovnega sodišča o kolegici Didi Vovk (in Jelki Rozman) pa ni zgolj škandalozna, sodi namreč tudi v polje korupcije. Zakaj?!

Nihče od “veleumnih” slovenskih novinarjev si ni vzel niti deset sekund svojega delovnega časa, da bi na spletu poiskal imena cenjenih članov personalnega sveta vrhovnega sodišča, kjer vedrijo sodnice in sodniki Ana Božič Penko, Barbara Zobec, Mile Dolenc, Bojan Dolenc, in Rudi Štravs. In še naslednjih deset sekund, da bi v spletni iskalnik Google vtipkal imeni Mileta Dolenca in Dide Vovk.
Rezultat je naravnost osupljiv!

Ja, ne boste verjeli: vrhovni sodnik Mile Dolenc in okrožna sodnica Dida Vovk sta skupaj vodila predavanja o funkciji stečajnih upraviteljev. Ne samo enkrat, celo večkrat. Torej ni nobenega dvoma, da se zelo dobro poznata, izven sodniške službe sta celo nekakšna poslovna partnerja.

Ali sta slušateljem seminarjev, predvsem stečajnim upraviteljem, predavala tudi o tem, kako naj prirejajo svoje “bunga bunga” zabave in kupujejo draga darila sodnicam – tega ne vemo, lahko samo ugibamo …

Neizpodbitno pa vemo, da je vrhovni sodnik Mile Dolenc, ko je v funkciji člana personalnega sveta odločal o krivdi okrožne sodnice Dide Volk, kolegico zelo dobro poznal. Zato je najmanj, kar bi lahko in moral storiti, da bi se iz odločanja izločil (izvzel).

Več: Požareport


1 komentar

Comments are closed.