B. Nežmah, RtvSlo: Komisija za…?

3

… preiskovanje koruptivnih dejanj ali komisija za prevzgojo politikov?

Kolektivni odstop protikorupcijske komisije je trenutek streznitve. Odstopljeni pravijo, da so razočarani nad politično kulturo v državi in nad tem, da imajo premalo ingerenc.

Toda, kaj je funkcija KPK-ja: je to komisija za preiskovanje koruptivnih dejanj ali komisija za prevzgojo politikov? Če pogledamo v bližnjo Avstrijo, tam takšne komisije nimajo, toda pravosodni sistem je že pred časom obsodil evroposlanca zaradi sprejemanja podkupnine na zaporno kazen, medtem ko je nekdanji slovenski evroposlanec, ki je bil udeležen v isti raboti, še vedno v fazi preiskovanja.

A poglejmo delovanje samega KPK-ja. Po novem letu je izdal poročilo, v katerem je obtožil koruptivnih dejanj Zorana Jankovića in Janeza Janšo. Istočasno pa je sporočil, da Gregor Virant, Karl Erjavec in drugi parlamentarni voditelji niso storili nobenih spornih transakcij. KPK je bil temeljit, pregledal je tako osumljene kot nedolžne, torej tiste, zoper katere sploh ni bilo prijav. Nekaj mesecev pozneje so mediji poročali o korupciji ministra Gregorja Viranta, ki se je z Adrio Airways vozil z orjaškimi popusti. Toda komisija v več kot pol leta zadeve sploh ni proučila.

Spomladi je isti KPK objavil, da je odkril korupcijo v primeru zaposlitve sina in hčerke dveh politikov SDS-a. Nekoliko pozneje je prejel ovadbo zoper sina in hčer nekdanjega predsednika in predsednika Vrhovnega sodišča, a je prej odstopil, preden se je o zadevi izrekel.

Mesec nazaj je imel na mizi obtožbo zoper ministra Stanka Stepišnika, katerega ministrstvo je podelilo subvencijo njegovemu podjetju, toda njegov prvi odgovor je bil, da je na prvi pogled vse v redu. Šele čez čas, ko so mediji in večina strank družno zahtevali ministrov odstop, je naposled tudi KPK pri njem našel korupcijska tveganja.

Več: MMC Rtvslo


3 KOMENTARJI

 1. Točno. KPK je bila le podaljšana roka določene politike, da je obračunavala z opozicijo.

  Takšne KPK pa se res ne rabi, ker le poslabšuje demokratične in vrednostne standarde.

  KPK bi moral delovati izrazito nepristrano in pošteno.

  Člani komisije bi morali biti imuni na politiko. Torej brez slehernih političnih povezav in simpatij ter imuni do vsakršnih pritiskov.

  Ali bo predsednik države našel takšne?

 2. Začetek boja proti korupciji bi lahko bil enostaven: vse stranke naj nehajo politično kadrovati, kjer je to možno za noralno delovanje vlade, in naj kadrujejo glede na strokovnost. Primerov, kjer so določeni ljudje bili imenovani samo zato, ker so bili vladi politično bolj všečni, sposobni so se pa obrisali pod nosom, je polno tako na levi kot na desni.

 3. Odlična misel “komisija za prevzgojo politikov”, ki pa je nadaljevanje preverjanja moralno politične neoporečnosti posameznika v bivšem sistemu.
  Še en argument več, da se komisija ukine, da lahko postanemo normalna država.

Comments are closed.