B. M. Zupančič, siol.net: Avantgardni sindrom

108

“Tega pa mi že ne bomo dopustili!“, ali

“To bomo mi že uredili!”

Vedno je šlo za prvo osebo množine.

Starejši se tega še spomnimo: vedelo se je, treba jim je bilo samo dvigniti telefon. (Takrat smo telefone še “dvigali.“) Za tem je bila partijska in udbovska napadalnost “zgrajenih”. (Ta izraz se je uporabljal v petdesetih letih, potem ne več.)

Pripadnosti mreži, Zvezi komunistov ali, še toliko bolj, Udbi, je pri njih porajala občutek premoči in pogosto tudi občutek kolektivne odgovornosti za tisto, kar se je v državi (Jugoslaviji) in družbi (Sloveniji) dogajalo.

Šlo je za “avantgardo” delavskega razreda (in za njegovo diktaturo).

Če je nekdo takrat (pred “sestopom z oblasti” leta 1991) govoril v prvi osebi množine, je s tem tistim, ki tej množini niso pripadali, dopovedoval, da je “naša” moč trdno v “naših” rokah (partijske nomenklature) – ne pa v rokah tistega, ki mu je bil tak diskurz namenjen.

“Mi smo notri, ti pa si zunaj!” je bilo sporočilo za outsiderje.

Tisti “zunaj”, smo prvo osebo množine partijske in udbovske premoči jemali ali kot prikrito grožnjo ali pa vsaj kot samohvalisanje tistih, ki so klubu pripadali. Če so tako govorili, pa so zavestno pretili – izhajajoč tudi iz podmene, da so samo oni, in ne kdo drug, odgovorni za to, kar se dogaja.

Nihče ni prerok v lastni deželi

Imel sem nekega sošolca, ki je kot študent – na pravu, kje pa drugje – na vabilo “zgrajenega” kolega vstopil v partijo.

Ker sem ga do takrat imel za načelnega, sem ga začudeno vprašal:

“Pa zakaj si sploh stopil v partijo?”

“Zato, ker ne vidim razloga, zakaj ne bi …” je odgovoril.

Sam se na vabilo nisem odzval. Ko sem se po petnajstih letih, ki sem jih tudi zato preživel v Ameriki, vrnil, klub – kot bi dejal Woody Allen – ni bil več kaj prida.

Tovariš je v poznih osemdesetih letih izstopil iz partije po Jezusovem načelu “Nemo propheta in patria.” (“Nema profita u partiji.”)

“Si zdaj izstopil zato, ker ne vidiš več razloga, zakaj bi ostal v partiji?” sem ga vprašal.

No, pa taki “nezagrizeni” oportunisti vsaj niso bili maligni.

Avantgardni sindrom

Prva oseba množine je bila v tistem času arogantno in povsod prisotna.

Više ko je bil govorec v partijski nomenklaturi, večjo grozilno vrednost je imel ta “totalitarni diskurz” (vir). Ljudje so to zlahka prepoznali.

Nekoč sem se spozabil in sem prijatelju fiziku, šlo je za univerzo, nekaj nevede omenil v prvi osebi množine. Takoj je poskočil in me obtožil, češ ali si mar v partiji?

Toda tudi po tem, ko se je sistem na videz že demokratiziral (tranzicija), je ta drža poprej zagrizenih “vojakov revolucije” – govorilo se je bilo tudi o “zagrizenih partíjcih” ostala. Po inerciji je še danes prisotna in še danes je v tej kontinuiteti prisotna tudi hierarhija. Namige od zgoraj podrejeni zvesto udejanjajo.

Značilna je tudi avantgardna megalomanija.

Megalomanija

Po desetletjih na oblásti so ti ljudje (in njihovi otroci) ohranili svoje samozavestno zadržanje. Posihmal sicer ne morejo več odkrito groziti s prvo osebo množine. Aroganca se danes ne kaže več kot verbalno nasilje. Po isti inerciji pa vajeni občutek večvrednosti med nami še vedno pridiga v imenu groteskno apriornega prepričanja, da ima prav. Tako je lahko en človek do nedavnega vplival na celotno kazensko pravosodje. Nekoč je celo (pred pričami) bleknil:

“Kazensko pravo? Kaj?! Pa saj to sem v Sloveniji vendar jaz!”

Tudi “superiornost” gospodarja ni vedno zavedna. Če je podzavestna, ima to globoko prepričanje v svoj prav še toliko močnejši učinek na tiste, ki se temu diskurzu (tudi nezavedno) podredijo. Toda to terja sosledje, kot bomo videli, dveh lakanovskih profilov.

Svoje usidrano mnenje o lastni večvrednosti in odgovornosti za vse, kar se dogaja, so nekdanji “partijci” in “udbovci” – pa tudi njihovi otroci! – v demokraciji ohranili. Del te prepričanosti vase je občutek, da jim zaradi njihove vrojene avantgardnosti pripada več kot drugim (angl.: self-entitlement).

Kontinuiteta

To tem ljudem daje odskočno prednost pred drugimi, ki niso tako noro prepričani v svoj prav. Kot bomo videli, je to perverzija Lacanovega “diskurza gospodarja”, ki pri nekaterih sicer normalnih sogovornikih (“diskurz histerika”) povzroči, da takega megalomana jemljejo resno. Treba je samo prisluhniti njihovemu govorjenju.

Toda avantgardni sindrom se lahko razume tudi kot huda poškodba druge in tretje generacije. Zaradi nje nekateri od njih delajo samomore. Novi občutek nemoči – v travmatičnem protislovju s poprejšnjo prvo osebo množine, ker so bili z vrha hierarhije ponižani na običajne državljane – jih spravlja v depresijo.
Staršem je bila avantgardnost dana, za potomce pa je demokracija, čeprav se tega morda niti ne zavedajo, absurd.

Drugi so ostali v kontinuitetni partijski subkulturi. Subkultura je toliko močnejša, kolikor večji je nanjo zunanji pritisk. Tega bi se danes besna politična desnica lahko ovedela.

Za nadkompenzacijo svojih bogato zasluženih manjvrednostnih kompleksov “poborniki” (rus.: побо́рники) kontinuitete delujejo v neformalnih mrežah te subkulture. Tam se še naprej prikrito napaja njihov kompleks večvrednosti.

Značilna je megalomanska izjava nekoga, ki o tem ne ve nič, češ da “kršitev človekovih pravic ni nič tako groznega”, in pa o tem, da sta za doktorat potrebni samo pridnost in ambicioznost. Ja, v Ljubljani že mogoče. To, da naj bi bilo v tujini isto, pa prihaja od človeka, ki te akademske tujine nikoli niti videl ni. Edina tujina, ki jo je videl, je bila – Beograd.

Toliko tokrat tudi o avantgardni provincialnosti.

Napaka slovenske desnice (slovenski politični problem)

Značilno za totalitarni diskurz, recimo danes tudi na evropski skrajni desnici, je, da razdvaja. Politično sceno želi polarizirati na prvo osebo množine in na vse one, ki ji ne pripadajo.

To je negativni patos ekskluzije političnega govorjenja raznih Hitlerjev, Gomulk, Hruščovov, Castrov, Titov, Dolancev itd., kot je to že leta 1947 opredelil Victor Klemperer. “Kdor ni z nami, je proti nam!” je geslo tega negativnega patosa – za razliko od pristno demokratičnega diskurza, ki poskuša združevati (inkluzija). Kučan, to je treba priznati, ni nikoli bil razdruževalec, prej obratno.

Diskurz slovenske desnice je nezavedno oponašanje, imitacija preteklega partijskega diskurza. To, glede na partijsko provenienco desnih protagonistov, ni presenečenje.

Problem je v tem, da se zato ciljno občinstvo, kot prej, zdaj spet cepi na “naše” in na “njihove”. “Naši” (pretežno kmečka populacija) so tisti, ki ponovljenemu totalitarnemu diskurzu naivno nasedajo.

Desnica, namesto da bi imela lasten in izviren proaktivni združevalni nagovor, deluje le reaktivno. To je spet značilno (prosto po Nietzscheju) za hlapčevsko mentaliteto. Dokler desnica zgolj reagira na že preseženi totalitarni diskurz, ga ponavlja. Zato se Slovenija, namesto da bi desnica kaj izvirnega prispevala k političnemu diskurzu, le cepi, razdvaja.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


108 KOMENTARJI

 1. Duhovit in racionalen tekst.

  Tovariš je v poznih osemdesetih letih izstopil iz partije po Jezusovem načelu “Nemo propheta in patria.” (“Nema profita u partiji.”)

  Le zakaj leta 1991 kandidiral na listi “prenoviteljev”? Morda je čas, da prizna kakšno svojo napako. Kot p. Rupnik, ki je šel pri 60ih končno v spopad s svojo narcističnostjo.

  • pavel: “https://www.domovina.je/tri-zmote-o-novi-stranki-pod-vodstvom-alesa-primca/”
   ==========================

   A sedaj se v NSi tudi pred Primcem tresejo?

 2. Neverjetno dobra kolumna, predvsem v nadaljevanju na siolovem portalu.

  Že skoraj umetniško delo. Prav nariše odnose med elito v pravu. Pokaže, da niso dosti drugačni od odnosov med običajnimi ljudmi. In da je vse odvisno od kvalitete posameznikov.

  • Pred sedmimi leti me je na zakonski skupini zelo šokiral naš takratni župnik, ki je bil eden najbolj iskrenih in osebnostno toplih klerikov (takih poznam zelo malo) pa še zdravo kmečko pamet je imel, saj je raste na pristni kmetiji. Tudi neverjetno dobre duhovne intervencije je imel.

   Ko smo govorili zakonci o službah (kako politika rovari), o tajkunih, mafiji, t2), je rekel: ” da ne boste mislili, da je kaj drugače znotraj cerkve. Enaki problemi, enaki pokvarjenci in enaka štala.”. Pred kratkim je po 15-ih letih izstopil iz duhovništva, kar nas je vse močno šokiralo, ker je bil res dober in ustvarjalen duhovnik.

   • Kot sem že omenjal, sem jaz en navaden državljan, vernik, ki tule komentira.
    Pred leti, še pred cerkveno finančno afero, Baričevičem in anonimko o Nevidni moči sem imel kar konkreten pretres. Prej sem bil priden katoličan, ki je zaupal svojim pastirjem, da nas bodo že ubranili pred grdimi komunisti. Pretres sem doživel, ko mi je osebna (tudi podzavedna) logika podvomila o načinu boja, ki so ga imeli moji pastirji in ugledni katoliki na nacionalni ravni. Takrat se je tudi sprejemal nek lezbo-homo zakon (se ne spomnim točno) in sem preprosto zaznal, da imajo lahko nekateri katoliki podoben negativen odnos do družine, samo da je bil dobro zamaskiran.

    Tako da bi jaz takrat lahko mirno pustil vse skupaj in se ne bi sekiral. Zdi se mi, da na tak način pri nas večina ljudi umiri svoje življenje.

    Ampak jaz sem nekako odrasel v dobri katoliški okolici in da me bodo neki pokvarjenci, ki so prilezli na ugledne položaje v Cerkvi, odtrgali od vere mojih prednikov. Ne bo šlo. Pač sem se moral osvobodit od tistih gospodarjev. Nisem iskal drugih gospodarjev, sem pač sam. No ja, ne čisto. Bog je tam, se pa rad pusti prosit. Duhovniki so šibki, ampak je nekaj borcev. Papež mi je zelo dober, mu zaupam, zaenkrat nimam kritike, ampak je samo človek. Pa okolice tudi nimam slabe, samo se je treba ukvarjat. Pa tudi družba na časniku je dobra, čeprav znam bit včasih precej težak, ko se mi zdi, da koga odnaša.

 3. V drugem delu je BMZ analiziral napadalno in žrtev Igrajočo “desnico”, ki nima ustvarjalnih ciljev, ampak visoko leteče ideale, v vsakdanji politiki pa samo reagira na akcije drugih kot zdolgočaseni in zapečkarski psi, ki histerično in prestrašeno lajajo na vsako karavano.

  BMZ je bolje povedal tisto kar se trudim povedati Sušniku, Riharju, Pozniču, Primcu, Zdravku.

  • Miselna vrvežavost je značilna za neumne ali za genije: niti ene misli ne dokonča, pa že novo odpre.

   BMZ tukaj linearno rešuje dolgo matematično nalogo, ki nam je bodočim inženirjem na faksu pobrala vsaj eno uro skoncentriranega in trdega dela.

   Meni je tu izreden. Najboljši njegov komentar doslej.

   Škoda, ker ne dovoli komentarjev. Taki pisci o sebi vse povedo.

 4. Ne gre za nobeno novo delitev ali cepitev na “naše in njihove”.Kaste so pri nas zelo razločne že stoletja in le slepi jih ne prepoznavajo. Ampak ena velika korist pa je od tega Zupančičevega prispevka na Siolu:nam bralcem,opazovalcem,poslušalcem in iskalcem resnice dokaj razločno pomaga k boljšemu razlikovanju med tem kdo je kdo tačas v Sloveniji:pa naj gre za politike ali kolumniste,profesionalce ali amaterje, javna občila ali portale,avtorje ali komentatorje…

 5. Dober analitični članek. Toda samo analiza stanja nič ne pomaga, če ni poleg še rešitve. To navaja na mnenje, da je vse slabo in da se ne da nič spremeniti, kar pa vodi v apatičnost. K apatičnosti prispevajo tudi nekateri drugi kolumnisti desnega pola in tudi nekateri tukajšni komentatorji.

  Sam sem prepričan, da je stvari potrebno spremeniti in da se jih da spremeniti. Le pravi ljudje morajo priti na prava mesta.

  • “Le pravi ljudje morajo priti na prava mesta.”

   Želja po dobrem gospodarju, močnem človeku, pod katerim bomo varni?

   Te milosti pač nimamo in nič ne kaže da jo bomo imeli.

   1 Kor 15:
   “Nato bo dovršitev, ko bo kraljevanje izročil Bogu Očetu in uničil vsakršno poglavarstvo ter sleherno oblast in moč.”

  • Kaj je rešitev?
   Če si imel kdaj kak dober pogovor z dobrim duhovnikom (na DV ali duhovnem spremljanju, jezuiti so tu izjemni) :

   Ali boš delal na sebi
   Ali boš svet spreminjal kot najstnik in se kot butasti aktivist igral boga?

   Rešitev je, da vsakdo od nas dela na sebi in na svojem okolju daje rezultate: Ker pa je večina socialistično grešnih in pohlepno čakajo zmago Naših izbirajo in podpirajo staliniste (psihopate) in preigravajo duhovni vzorec komunizma, socializma. Ne pa duhovno svobodnega, dialoškega, ustvarjalnega in podjetnega kristjana.

   • Če meni komentiraš, sem ti odgovoril zgoraj.

    Psihopati pa so v vsaki družbi in znajo biti zelo učinkoviti, kamorkoli pridejo. Nalimajo se na neko idejo in še raje na nekega gospodarja, za katerega se jim zdi, da pooseblja tisto idejo. Pri njih ni nujno da gre samo za zlo, odvisno od okoliščin.
    To je samo moje laično mnenje.

 6. Ah, ko se gre sodnik psihoanalizo…
  Ravno sodnik se ne sme ujeti v psihoanalizo, nikoli.
  A BMZ je vehementni intelektualec, ki mu je vedno v življenju dobro šlo, kot kaže. Tako v prejšnjem sistemu kot sedaj. Vedno iz njega preveva, da vse to niso njegovi problemi, da je to njemu vse zunaj…
  Nikjer ne zaznam niti malo, da bi kdaj za koga skrbel. Niti za šoferja ali sobarico ali vrtnarja. Samo zase.
  Psihoanaliza nič ne pomaga. Šteje dobro proti zlu.
  Kot pravi Sarkazem, veliko besed, malo povedanega.

  • Zakaj ti tukaj vse dobre pisce označuješ z negativnimi oznakami? Tega tukaj, pa Mileno Miklavčič, pa Žiga Turka …

   • Samo pridružujem se Sarkazmu.
    Milena me je zelo razočarala.
    Za Turka sem se pa pridružil IFu, ker je napisal da homo-poroke nimajo nič z moralnostjo.
    Kaj je tu tako narobe?

     • Prosim, za kakšno sodbo gre?
      Če mi pa pavel očita, to je pa preveč. On, ki se razmetava s pridevniki fašist, itd…
      Kakšno sodbo od mene je dobil Turk in ostali?
      BMZ je vehementni intelektualec?
      Je to tako grozno?

     • Kritika dejanja ali pridevnik se meni zdi ok. Fašist je meni tehnična oznaka za človeka, ki časti socializem in večvrednost svojega naroda.

      Sodba je pa to, da zaradi njenega dolgega jezika (ne poveš razloga: meni se njen dolg jezik zdi tako dolg kot tvoj) prebiraš njeno delo, članek. Nič ni vredno od nje, ker ima predolg jezik.

      Tudi BMZ meni kot vehementna osebnost ni všeč (a tudi JJ je vehementen). A ga samo zaradi tega na celi črti v nič dati, je sodba značilna za komuniste in fašiste, ki so zaradi ene lastnosti prebirali (in likvidirali) ljudi.
      Pri tebi je kritika = obtožba = obsodba = likvidacija. Poglej samo svojo vehemenco v odnosu z menoj.

     • Milena je požela veliko mojih aplavzov. Toda tole kar se je spravila nazadnje s svojimi “raziskavami” spolnosti pa je na nivoju gej in lgbt kulture. Poden podna.

 7. Zanimivo, da se BMZ zmeraj bolj zateka k psihoanalizi in Lacanu, čeprav je njegova življenjska formacija povsem druga, pravniška. Čeprav je avtorjev um evidentno močan, mene razna shematiziranja od nekdaj navdajajo vsaj s kančkom skepse. Sheme lahko pomagajo v razumevanju, lahko pa tudi izkrivljajo realnosti, ki so praviloma manj črno-bele, bolj pestre in tudi nepredvidljve.

  Verjetno analiza sicer v marsičem precej zadane. Tudi v opredeljevanju slovenske kontinuitete in slovenske desnice.

  Očitno se v analizi v zelo osrednji poziciji pojavlja Ljubo Bavcon. Ki ste ga tu spregledali. ” Kazensko pravo, to sem jaz!” 🙂

  Kdo je druga persona iz prava, ki se ji posebej posveča, nisem povsem gotov. Lahko bi bil Ciril Ribičič, verjetneje je pa Lojze Ude. ( Zanimivo, da jaz o Udetu nisem imel tako slabega mnenja.) Morda sta pa celo oba.

  • Ko govori o stricih iz ozadja na prvem ustavnem sodišču ima v mislih Jambrek, Šturma in Jerovška, ali je bil krivic tudi?

   Pa Ribičiča gotovo kot centralnega hlapca.

   Pri Bavconu sem isto kot ti pomislil.
   Provincialnost in Beograd pa veljata za Udeta.

   BMZ je bil vedno zelo strog do lenuhov in raje. Je vehementen. Njegova osebnostna motnja je narcisizem.

   Poročil se je s smrkljo tako kot Ocvirk, Pestner in Janša. Slišal sem, da je preko nje sprejemal krščansko vero.

   S psihoanalizo se ukvarja večino življenja. Se vsaj ukvarja, ne kot ljubljeni vodja, ki je za to preveč vehementen in ima težjo osebnostno motnjo in še paranoidnost.

   Psihoanaliza pomaga poiskati vzroke obnašanja. A za gradnjo boljšega sebe po mojih izkušnjah pomaga samo odnos z Bogom očetom, sinom Jezusom in ustvarjalnim Svetim Duhom.

   Briljanten tekst je napisal. Če bi bil žleht, bi dal naslov: Osrednji slovenski politični problem.

   Spoznavam, da je tudi Cerar psihopat.

   Zadnjič, ko je dal Štih sramoten naslov svojega dobrega članka: Virant je bolj sovražil Janšo kot ljubil DL : je pozabil omeniti, da je k temu sovraštvu največ prispeval prav JJ. Virant je bil eden od intelektualcev pri SDS, eden od funkcionarjev, tako kot Jambrek in Rupel. Eden od miselnih motorjev. A ko se samo malo osamosvojila, jih takoj ubije. Štih in Rupel sta mu začela klečeplaziti.

   • Urški Bačovnik se ne reče smrklja. To je tako kot da bi s tem izrazom v Angliji poimenoval lady Di. Skalpirali bi te nekateri.

    Sicer pa, mimogrede, Janševa parcela v Trenti je bila pred pol ure prodana za višjo ceno, kot jo je v času konjukture prodal imenovani. In je bil to glavni argument, da je po intervenciji Klemenčičeve KPK, morala tedaj pasti druga Janševa vlada, potem ko se je lotila bolečih potrebnih rezov. Po zahtevi KPK bi Janša moral prodati parcelo za od GURSa ocenjenih 15.000. Zdaj je dosegla skoraj 10 krat toliko ( 130.000). Bojo kakšne posledice zdaj dokazane zmote takrat? Ah, prav gotovo, ja …

    Mimogrede, tvoj “miselni motor” Virant je skupaj z Žerjavom tedaj zaradi tega poziva KPK šel sesuti lastno vlado. Toliko o kvaliteti tega “motorja” …

    • “Urški Bačovnik se ne reče smrklja”

     Ah! Nihče je ni silil, da se je v tedniku Družina predstavila kot idealna družina, je pa dejansko … vzela že poročenega moža … kako se že reče temu po pravilih, ki jih tednik Družina v reklamira?

     Res je. Smrklja ni pravi izraz.

     • Daj ne bodi nesramen. In ne piši neresnic. Janša nikoli pred tem ni bil poročen. A tudi če bi bil. Urška je šla z njim v zvezo kot s samskim moškim. Tudi če ima on kaj na vesti, to breme po krščanski morali ne pada na njo.

      Škoda zate AlFe, da gre z udarci pod pas, pa še na velik krščanski praznik …

      ps. Poudarek moje intervencije je bil pa drugje. Na prodaji parcele v Trenti. Ki bi morala biti velika politična bomba. Ker v jasno luč postavlja slovenski prevrat v levo leta 2012.

      Če na to ne bo odziva, tudi tule npr., potem smo si sami krivi, da smo v godlji, v kateri smo. Kot Slovenci in kot dediči krščanstva in slovenske pomladi.

     • Alfe,
      ali ste zmotno prepričani, da cinično in krivično soditi o soljudeh pomeni slediti Jezusovemu zgledu, ali samo blefirate, da ste kristjan?

     • Iz Wikipedije o JANEZU IVANU JANŠI:

      Družina

      Z bivšo partnerico, Silvo Predalič je imel dva otroka: Žana in Niko.[19] V začetku novembra leta 2006 je javnosti predstavil svojo novo izvoljenko Urško Bačovnik in se z njo 4. julija 2009 poročil.[20][21] 18. avgusta 2011 se jima je rodil prvi sin, Črtomir,[22] 12. avgusta 2013 pa drugi, Jakob.[23]

      https://sl.wikipedia.org/wiki/Janez_Jan%C5%A1a

     • Gospod AlFe,
      med zavzetim preštevanjem tujih otrok ste nam o sebi pozabili povedati, da imate že zagotovljen sedež v nebesih, od koder boste zviška in zadovoljno opazovali grešnike, ki si bodo zaman prizadevali dospeti tjakaj…

     • Gospa Vanja,
      vi pa imate argumente!
      🙂 🙂 🙂

      Vsekakor bom prosil Boga, naj vas ne jemlje resno, saj ne veste, kaj delate!

    • If, posledice za Klemenčiča bi morale slediti. Pozabil si omeniti, da je bilo ogromno kupcev, kar naredi tržno ceno bolj realno. In da so nepremičnine v 10ih letih padle za 20 do 50 procentov.

     Smrklja: štorasto sem se izrazil. Mene moti starostna razlika 30 let, ki jasno pove, da odnos nikakor ni enakovreden. Če bi bil jaz oče take 20-letne hčere (ki je še lepotica), bi ji z vsemi močmi to prepričeval. Če bi šla kljub vsemu v zakon s staršem, bi bil to moj očetovski totalni poraz. A punca verjetno v možu potrebuje očeta. Tako da očeta verjetno ni imela, ali pa se ni brigal zanjo. (to niso strokovni determinizmi, ampak na glas razmišljam o mladi ženi BMZ, ki zna biti blazno naporen mož, tako kot bi se jaz poročil z 20 let starejšo Vesno Vuk Godina grrrr, si predstavljam, da bi bila neznosno naporna žena).

     Me prav zanima, če je že ločen. Osebnostno moteni težko zdržijo v partnerstvu (oz. Partnerji z njimi) .

     • Pavel, kdo ti daje pravico vtikati se v tujo družino ?! Se dotični v tvojo ? Naj vsak stori, kot mu paše, saj je to njegova pravica. Beden si s tem svojim lomastenjem po drugih, njih navadah, dejanjih, lastnostih ! Iver v tujem učesu vidiš, bruna v svojem ne !

    • If,
     Motor je delal v prvi vladi kar dobro. Morda je vprašanje na mesto: kdo je krmilnik motorja? Kdo ga je tako močno navijal, da se je skuril in razletel (od sovraštva), da je žaba pičena od škorpijona potonila skupaj z njim. Virant mi ne zgleda osebnostno samostojen. Ima vedno vsaj dva gospodarja: ženo in…

 8. V tekstu na siolu je BMZ-jeva teza, da je Kučan združevalen in pa hvaljenje, da ni bil v ZK. Bil je redni profesor na PF v času enopartijskega sistema.
  Meni vse zveni precej samovšečno snobosko .

  • Saj realno gledano Kučan nima samo slabih lastnosti, tako kot Janša nima samo dobrih lastnosti.

   Mene tudi čudi, da ni bil v ZK. Leta 90 je kandidiral pri prenovljenih rdečkarjih. To mi je bolj sporno.

   A še enkrat: vsebinsko odličen prispevek. Ocenjujmo vsebino in se iz nje učimo. V Sloveniji je vsak vsebinski projekt blokiran, ker komuniste obeh strani zanima samo to kdo je zadaj.

   • Saj realno gledano Kučan nima samo slabih lastnosti, tako kot Janša nima samo dobrih lastnosti.
    ######################

    No, razsvetli nas z dobrimi kučanovimi lastnostmi !
    O jančevih slabih, vsaj po številu tvojih zapisov, bi ti lahko napisal knjigo !

     • Ne. Nikoli še nisem govoril z njim. In tudi ni realno, da bi imel samo slabe ali samo dobre lastnosti.
      Kot vojak mora biti kar dober organizator in voditelj. Navsezadnje je najbolj zaslužen za izstop iz SFRJ. Več si ne upam ocenjevati, ker obramboslovje in vojaška taktika ni moje področje. Kljub informacijam, da je hotel iti v vojno z JLA na polno.

      Glej, kritiziram ga samo zato, ker dokler je on v politiki, “desnica” ne bo dobila niti 30, kaj šele 51 odstotkov. Desnica pa se sploh razviti ne more. Razvije pa se lahko samo organsko (podjetno) od spodaj navzgor in ne komunistično (centralno-plansko), z nastavitvijo kulta osebnosti.

 9. Je bil pa BMZ strog profesor. Kolegica, sedaj predsednica enega od sodišč na jugovzhodu, je pri njemu delala izpit sedemkrat.

 10. Res, ni vsaka mlada soproga smrklja, še sploh ne, če je zdravnica. Deluje pa mnogo starejši soprog z dojenčkom rahlo odštekano, da ne rečem neodgovorno, ker bo kot starec odraščajočim otrokom premalo zmogel pomagati ter jih usmerjati, če bo sploh še živ. Sam se silno rad ukvarjam z dvanajstletnim vnukom, toda to je nekaj drugega – vsa odgovornost je le očetova

  • Maš prav. Ampak zakaj zdravniški snobizem. Jaz zdravnike gledam v bolniški postelji pred in po operaciji kot bogove, ker 100% odločajo o moji smrti. A kar jih v živo poznam pa niso nič kaj boljši kot ostali, kvečjemu slabši zaradi res velike nadutosti, saj jim projekcije bolnikov stopijo v glavo. Celo včasih se zgrozil, da take osebnosti odločajo o življenju in smrti.

   Njena odločitev nikakor ni bila pametna. Bolj smrkljasta. A zato plačuje visoko ceno: Kakor si boš postlal, tako boš ležal. In ni vse zlato kar se sveti.

   • Pavel, v svoji nadutosti, ki jo, v svojem slogu, očitaš drugim, si dovoliš drugim soliti pamet, se vtikati v njihove odločitve! Kaj tebe briga kako se bodo postlali ?! Brigaj se za svoje ležišče !

    • Joj, a tako hudo mi že gre. To pa nikakor ni dobro. Se zgleda preveč s SDS ovci družim.

     Ps: tercialka samo širi tuje informacije. O njih nima stališča. Se zgraža. Jaz pa ne širim informacij drugih, ampak o njih na glas razmišljam in se ne zgražam.

 11. Pavel :
  Desnica pa se sploh razviti ne more. Razvije pa se lahko samo organsko (podjetno) od spodaj navzgor in ne komunistično (centralno-plansko), z nastavitvijo kulta osebnosti.
  ############

  Pavel, glede povedanega se strinjam s tabo. Vendar, glede na realno politično stanje pri nas, si niti ne predstavljam kako to doseči. Imaš idejo kako? Nam razložiš ? Se boš aktivno vpel v nastanek nove desnice? Prevzemi iniciativo, se ti pridružimo!

  • Reset na “desnici”. Potem pa bodo že ustvarjalni ljudje z interesi gradili desnico. Podobnik, Peterleti in jelinčiči so odšli, le JJ s svojim političnim umivanjem duši razvoj desnice in sredine.

   Ne grem jaz v politiko, še manj za vodjo. Sem pa pripravljen pomagati pri “meščanski” desnici.
   Jaz si sam izbiram sodelavce.

   • Pavel … “Reset na “desnici” ..
    ——————————
    Ne more bit reseta na desnici, če ni bilo reseta na levici, se ti ne zdi ?

    • Ne vidim vse naprej. Zaupam v ustvarjalnost številnih poštenih ljudi, ki vodijo svoje male kmetije, obrti in podjetja.

     V vsakem od nas se mora začeti ta proces. Prijatelji naredijo zametke in stvar organsko raste kot civilna družba s številnimi ukrepi, nato kot stranka.

     O tem ravno BMZ govori, da je “desnica” vedno samo odgovor “levici”. V resnici pa je desnica v zgodovini ustvarjala, levica pa nanjo lajala.
     S socialističnim terorizmom (revolucije) pa “levica” izvaja teror, “desnica” pa se brani s kontra terorjem.

     • Pravzaprav je to bolj pogled za nazaj. Če razumemo preteklost, so nam stvari danes bolj razumljive.
      Vemo da je bila desnica med drugo svetovno oz. s pomočjo revolucije, uničena ali izgnana.
      Do leta 90 je imela oblast samo levica, tako da je imela več kot dovolj časa da se je organizirala in zaščitila za vekomaj.
      V času po 1990 nova oblast ni izvedla lustracije.
      Posledice so vidne, kaj zdaj ?

     • Vidim, da članka BMZja zgoraj nisi prebrala, ker govori o tem. Je pretežek? Ali čakaš, da ti vodja pove kaj moraš misliti in narediti?

 12. Pavel ; Naj ti odgovorim s tvojim odgovorom? Vsak dela kot mu paše.
  #######

  Torej, dopusti tudi drugim, da počno kar jim paše, tudi Urški !
  Je pa tako, da Urška s svojo poroko ni v ničemer škodovala tvoji družini, ti s svojim obrekovanjem (smrklja, zakon s starcem)pa si škodoval njej in njeni družini. Zamisli se malo!

  č

  • Martin, ali ne vidiš, da je pavel do blaznosti zavisten JJ-ju.Ni lahko biti luzer s kakšno staro tečno baburino in sovražiti človeka, ki ima mlado, lepo, pametno ženo in lepa otroka z njo.

   • Zares je lepa in zelo ne samozavestna ter žalostna. Lej, imam ženo, približno podobnih let. Zavisten mu nisem, ker nisem zavisten starec.

    • Ne priznam. Moja žena je lepa in pametna. Ter mladostnega videza. Sitna je pa samo takrat kadar sem preveč na internetu.

  • Popolnoma ji dopustom, da dela kar hoče. Ne sodim je in ne zaničuje, še manj oviram. Vse dobro ji želim. V bistvu sem samo razglabljal in razsojal BMZjev primer ko se narcisoiden starec poroči s smrkljo – svojo študentko.

   • V bistvu sem samo razglabljal in razsojal BMZjev primer ko se narcisoiden starec poroči s smrkljo – svojo študentko.
    ====

    Pa hitro izkoristil gužvo in iskoristil priliko, da izpolniš kvoto, srati po tebi sovražnemu Janši, da je mera polna, se lotiš še Urške. Podlo!

   • “narcisoiden starec poroči s smrkljo – svojo študentko.”

    Govorimo o Türku? Ali o kom drugem? Sicer pa je ta pojav znan … iskanje večne mladosti, iskanje neumrljivosti in podobne traparije ljudi, ki ne verujejo v Boga.

    • BMZ je po mojih informacijah (sošolci iz gimnazije, ki so šli na pravo) pred 20 leti poročil svojo študentko. Kasneje pa sem zvedel v Cerkvenih krogih in zaznal v njegovih esejih, da se približuje Kristusu.

     Jaz nisem vedel, da BMZ ni bil komunist. Do tega eseja sem mislil, da je komunist, tu pa se hvali, da nikoli ni bil. Meni je čudno, da se komunist spreobrne, ker jih poznam veliko, a nobenega, ki bi se res spreobrnil (samo preoblačijo se, ker se jim trenutno splača).

 13. Dokler bodo drugi krivi za naše lastne težave, ne bo izboljšav. Dokler svoj ego poizkušamo pokazati v lepši luči z zaničevanjem, strupeno kritiko in blatenjem drugih, torej tako, da druge tlačimo navzdol, kažemo le na bedo lastne bolestne egocentričnosti. Žal gospod Pavel.

  Verjamem, da se tega sploh ne zavedate. Toda če bi sebe poznali pol tako dobro, kot mislite, da npr. poznate Janšo, bi to gotovo vedeli.

  • Gospod Tine,
   morate razumeti gospoda Pavla, ker je samo nevoščljiv! Poglejte samo, koliko ljudi je dobilo službo, on je pa izpadel:

   1. Janša zaposlil hčer Mazej Kukovičeve – h ttp://w ww.dnevnik.si/clanek/1042522085
   2. Mazej Kukovičeva zaposlila prijateljico Janševega sina – h ttp://w ww.rtvslo.si/slovenija/mazej-kukoviceva-zaposlila-prijateljico-jansevega-sina/288261
   3. Družba Plinovodi d.o.o., ki je v lasti Geoplina d.o.o., ta pa v večinski lasti države in državnih podjetij zaposli Janševo hčerko – h ttp://w ww.mladina.si/115221/vazno-je-imeti-oceta-v-sds/
   4. Isti Plinovodi d.o.o. v posredno državni lasti zaposlijo sina poslanca Jožeta Tanka – h ttp://w ww.delo.si/novice/politika/ozji-sorodniki-politikov-brez-tezav-do-sluzb.html
   5. Isti Plinovodi d.o.o. v posredno državni lasti zaposlijo sina vidnega člana SDS Jožeta Zagožna – h ttp://w ww.delo.si/novice/politika/ozji-sorodniki-politikov-brez-tezav-do-sluzb.html
   6. Poslanska skupina SDS zaposli sina generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča – h ttp://w ww.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/1042553076
   7. Državno tožilstvo zaposli sina Barbare Brezigar – h ttp://w ww.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/jaka-brezigar-sijajno-napreduje-
   8. Državno tožilstvo zaposli hči Barbare Brezigar – h ttp://w ww.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/1042321411
   9. Poslansko mesto po čudnih manevrih dobi sestrična Urške Bačovnik Janša – h ttp://w ww.slovenskenovice.si/novice/slovenija/v-parlament-prihaja-brezposelna-sestricna-urske-bacovnik-jansa
   10. In še…
   11. In še… se je našla državna služba tudi za mati Janševih prvih dveh otrok. Dnevnik 27. oktober 2012 (nazadnje spremenjeno: 8:10 30. oktober 2012) |Novice Darsovo IT-službo vodi nekdanja Janševa partnerica Silva Predalič

   In za gospoda Pavla …. NIČ! Zato tako nasprotuje Janezu Ivanu Janši!

   • Samo ćlovek, ki ni čisto gladek si vzame čas za iskanje gradiva za takšno pisanje ! Škoda cajta ! Ampak, če je sovraštvo, tud pmet ne pomaga !

   • Če si torej blizu SDS ali celo otrok katerega od njegovih funkcionarjev ne moreš dobiti službe v podjetjih,ki imajo zvezo z državo ? Me malo spominja na Kardelja pa Cerarjeve, pa Kučanovo žlahto, pa Ribičiče, Šetince,Jankoviče…no povejte kateri ni zaposlil svoje dece, žlahte …pa ne na mesto tajnic. Naši lahko, oni drugi se bodo morali pa opravičevati ?
    In naštel si enajst ljudi… Si lahko misliš? [Odstranil admin]

    • A če ne naštejem vseh ljudi, potem pa ne velja?

     🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     Vsi ste isti, isti, isti … komunisti, janšisti …. isti, isti, isti …

     • Ne, nismo isti. Ena ni enako milijon in kazen za ukraden evro ni enaka kakor za ukraden milijon evrov. 1% zaposlitev po zvezah ni enako 50% zaposlitev po zvezah. En umor ni enak genocidu…Eno leto oblasti ni enako 50. letom oblasti itd..Nismo vsi isti…

     • Aha! En umor je dovoljen, genocid pa prepovedan! Skratka, naš je fant od fare, kako bi že rekli stari ljudje!

      🙂 🙂 🙂

  • Gospod Tine,

   z vami se zelo strinjam kar ste napisali:
   ” Dokler bodo drugi krivi za naše lastne težave, ne bo izboljšav. Dokler svoj ego poizkušamo pokazati v lepši luči z zaničevanjem, strupeno kritiko in blatenjem drugih, torej tako, da druge tlačimo navzdol, kažemo le na bedo lastne bolestne egocentričnosti.”

 14. Tile “starci s smrkljami” so pač javne osebnosti. Zaradi njihovega zgleda smo državljani dolžni biti kritični tudi do njihove intime.

  Mogoče je pavel res malo preveč iskren in direkten. Ampak takile nizki udarci od malega martina &co so pa vseeno malo čudni. Kot bi hoteli človeka sesut. Zanimiva druščina.

  • Ja seveda, če nam ni uspela Patrija, Parcela ga bomo pa obtožili, da ima premlado ženo.. Ste pa res govna j. ,pa AlFe , pa Pavel… Si grem roke razkužit, ker sem vam pisal..

   • A to, da je druga, se pa ne šteje? In da potem drugi zakon razglaša v krščanskem tedniku Družina kot idealen, to se tudi ne šteje?

    Človek se je ločil in ponovno poročil. Kaj vam tu ni jasno? Tega še palček iz Murgelj ni naredil!

    • Ni se ločil, ker ni bil poročen. Laž je večna duša komunizma. Da je pa v Murglah kakšen palček pa ne bi vedel…

     • Imate kaj proti izvenzakonskim skupnostim, gospod Guardini? So popolnoma enake poročenim parom, se vam ne zdi? Boste sedaj še veljavno zakonodajo negirali? Ustvaril si je eno družino, jo zapustil in šel s trideset let (po Pavlu) mlajšo frajlico! Ni kaj, hudega petelina (po Balaševiću) ima! Ampak takemu zaupati oblast, je pa neumno!

      Pa kaj vam tu ni jasno, gospod Guardini? Meni samo to, kako je dosegel, da njegov drugi zakon v krščanskem tedniku Družini opevajo kot zgleden! Zakaj ni ljubljanski nadškof tedaj zamenjal glavnega urednika in se ni opravičil vsem vernikom? Zakaj duhovniki zajeba**jo druge ločence, JJ pa opevajo?

     • Vse je bilo v skladu s cerkvenim pravom.
      Francoski predsedniki so po štirikrat ločeni in poročeni (no verjetno ne enakokrat), pa tudi pol ostalih predsednikov vlad ali demokratičnih držav, pa to večine ne moti. Saj se ne bodo volilci ženili z njimi.
      Tudi naš Cerar je kar nekaj dal čez, pa ni krize..
      Veste, očitno nima samo Tonin takega idealnega zakona za v Družino (ki je ne berem)…

   • Guardini Romano,

    nič nimam s Patrio in parcelo. Niti z Udbomafijo. Celo mislim, da je oboje igra v pomoč JJ. Marsikdo od nas je osebno doživel preganjanje in zaničevanje s strani rdečkarjev. A jaz zato ne bom več avtomatično padel v naročje “PREGANJANEGA ODREŠENIKA”. Ker vklopom razum.

    Moja iskrena baza ljudi pripada krščanskemu, podjetnemu, desnemu, intelektualnemu polu. Meni so komunisti, fašisti in vsi ostali socialisti po duhu tuji.

    O ljudeh presojam in razmišljam glede na njihovo obnašanje. In obnašanje SDS navijačev na internetu je ogabno in sramotno. Največ o sebi in svojih “vrednotah” poveste sami.

    Janšev največji dosežek v življenju je, da je dobil mlado, verno, lepo in inteligentno ženo.

    Raja (lačna moči, sestradana pohlepa po gospodovanju, utrditvi fevdov, “jim bom že pokazal, da imam jaz prav”) pa pri njem najbolj ceni izredno sposobnost organiziranja obveščevalne in kontraobveščevalne službe, ki je po mojem mnenju daleč večja in močnejša in uspešnejša kot udbomafijska.

    Novi razred (socialistična mafija) je fevdaliziran, vsak vleče v svojo korist. Kjer se dva ali trije socialisti bodejo za en fevd (vodenje klinike, vodenje muzeja, vodenje šole), prej ali slej eden ali dva ali vsi trije začnejo negativne informacije pošiljati JJevi obveščevalni službi. Zato v medije pride ogromno informacij o aferah, kriminalu. Nobeni strani pa ni v interesu, da se sistem reformira in očisti kriminalcev.

    To je logika socializma. Podganji boji birokratov in mafijcev dokler ne ostane ena sama podgana na pogorišču in dreku.

    Ne pripadam nobenemu lobiju. Sem težek individualist. Glavni moj sovražnik je tesnoba. Drugih sovražnikov nimam. Pa še ta je tako prijazna, da me sili v naročje Boga, da več molim. V sebi pa gojim svobodnega in iskrenega otroka, ki bo spontano sredi zaslepljene, pokvarjene in zmanipulirane množice rekel: “Pa saj česar nima nobene obleke. On je nag!”

  • “vseeno malo čudni”

   Ste pozabili, da se je JJ šolal v elitnih komunističnih šolah? Poglejte malo stil komentarjev na reporter.si pa boste videli vse.

   • Komunisti niso imeli elitnih šol, si imeli le šole za elito. In kakšen je stil komentarjev na reporter.si ? Daj malo pojasni ker vidim, da se imaš za strokovnjaka.

    • 🙂 🙂 🙂

     Kdor je slep kot krt, naj dvakrat dobro pogleda! Skratka, vaša slepota je vaš problem, gospod Guardini.

     • Problem so slepci, ki so prepričani, da dobro vidijo, pa so slepi od sovraštva (recimo v vašem primeru do JJ).
      Grem pa res sedaj pod kožo gledat. Pozdravite Ljudmilo in lahko noč.

 15. Potem, ko je propadla Patria, pa sedaj posredno še “primer Trenta”, je očitno, da se “primer Janša” spušča na nivo starih vaških opravljivk.

  • Riki,

   zagotovo sem mlajši od tebe in veliko mlajši od tipičnega navijača SDS. Tercialke nimajo pameti. Kar pikantnega slišijo, širijo naprej. Kakšno novo informacijo sem jaz širil, ki jo tvoja obveščevalna služba še ni vedela?
   nič nimam s Patrio in parcelo. Niti z Udbomafijo. Celo mislim, da je oboje igra v pomoč JJ. Marsikdo od nas je osebno doživel preganjanje in zaničevanje s strani rdečkarjev. A jaz zato ne bom več avtomatično padel v naročje “PREGANJANEGA ODREŠENIKA”. Ker vklopom razum.

   Moja iskrena baza ljudi pripada krščanskemu, podjetnemu, desnemu, intelektualnemu polu. Meni so komunisti, fašisti in vsi ostali socialisti po duhu tuji.

   O ljudeh presojam in razmišljam glede na njihovo obnašanje. In obnašanje SDS navijačev na internetu je ogabno in sramotno. Največ o sebi in svojih “vrednotah” poveste sami.

   Janšev največji dosežek v življenju je, da je dobil mlado, verno, lepo in inteligentno ženo.

   Raja (lačna moči, sestradana pohlepa po gospodovanju, utrditvi fevdov, “jim bom že pokazal, da imam jaz prav”) pa pri njem najbolj ceni izredno sposobnost organiziranja obveščevalne in kontraobveščevalne službe, ki je po mojem mnenju daleč večja in močnejša in uspešnejša kot udbomafijska.

   Novi razred (socialistična mafija) je fevdaliziran, vsak vleče v svojo korist. Kjer se dva ali trije socialisti bodejo za en fevd (vodenje klinike, vodenje muzeja, vodenje šole), prej ali slej eden ali dva ali vsi trije začnejo negativne informacije pošiljati JJevi obveščevalni službi. Zato v medije pride ogromno informacij o aferah, kriminalu. Nobeni strani pa ni v interesu, da se sistem reformira in očisti kriminalcev.

   To je logika socializma. Podganji boji birokratov in mafijcev dokler ne ostane ena sama podgana na pogorišču in dreku.

   Ne pripadam nobenemu lobiju. Sem težek individualist. Glavni moj sovražnik je tesnoba. Drugih sovražnikov nimam. Pa še ta je tako prijazna, da me sili v naročje Boga, da več molim. V sebi pa gojim svobodnega in iskrenega otroka, ki bo spontano sredi zaslepljene, pokvarjene in zmanipulirane množice rekel: “Pa saj cesar nima nobene obleke. On je nag!”

   • A ne boš še ti: “večina je odstopila” ob višanju ponujene cene”, lahko tudi: “večina skakalcev je bila včeraj slabša kot Peter Prevc”. 🙂

 16. Alfe:”Meni samo to, kako je dosegel, da njegov drugi zakon v krščanskem tedniku Družini opevajo kot zgleden! Zakaj ni ljubljanski nadškof tedaj zamenjal glavnega urednika in se ni opravičil vsem vernikom? Zakaj duhovniki zajeba**jo druge ločence, JJ pa opevajo?”

  Jaz take duhovnike imenujem Janševo Ciril Metodovo društvo. Tukaj Kerže napoveduje razkol Cerkve zaradi bolj sočutnega pristopa do ločencev. Na drugi strani pa Družina idealizira (kar mora vsakemu, ki ni tujec po duhu ZELO SMRDETI) nek zakon in družino.

  Kar pozabljajo in NOČEJO SPREJETI ŠTEVILNI SOCIALISTIČNI KRISTJANI (na “desni” in “levi”, prav tako obe CMD: tista, ki dela za rdeče in tista, ki dela za JJ) je to, kar je včeraj sporočil za Badnjak paroh po TV : da ločnica med dobrim in slabim ne poteka med skupinami ljudmi: “naši smo dobri, vaši ste hudobni, sovražniki”, temveč v vsakem srcu v nas.

  • Seveda paroh ni imel jajc in Kristusovega poguma, da bi rekel tudi (s čimer se bo tu z mano strinjal samo IF), da ločnica ne poteka med eno religijo in drugo.

   V socializmu, fevdalizmu so voditelji cerkva ekonomsko NESVOBODNI. Morajo biti politično korektni. Prekleto jih je strah histeričnih (socialističnih) množic.

 17. Še nekaj o IDEALNIH ZAKONIH (kar mora biti kristjanu jasno, da je to zlo in da nekateri kleriki in laiki to zlo širijo. Milena Miklavčič pa je naredila velik evolucijski korak za Slovenijo in Evropo!) . To so sterilni, odtujeni, zelo nesrečni zakoni. Kjer en zakonec 100 procentno prevlada (Fritzl) , drugi pa je njegova zlorabljena žrtev. Kjer ni prepirov, dokaj enakovrednih bojev (ko ne zmaga vedno en zakonec), tam je zakon IDEALEN.
  https://m.youtube.com/watch?v=yGL0EUSUyrE

  Na zunaj je to videti zlata kletka. Zaljubljenost je eno največjih slepil (projekcija, sanjarjenje, psihoza) sodobne zahodne družbe. Ko se razumen človek otrese zaljubljenosti, vidi okrog sebe kruto in pretežko realnost. A večina brez (razen notranjih ran) problemov zapusti partnerja.

  Zato se danes 99% procentov zaljubljenih parov loči.

  Hudo pa je iti iskren in razumen v zvezo z bogatim, močnim, uspešnim, popularnim človekom, ki je tako magnetično psihopatski, da se mu velik delež razumnih ljudi ne zna upreti, kaj šele zaljubljena.

  Ločitev ni dovoljena (ker je za ugled pomembneža velika sramota) . Ker ti jo psihopat ne bo dovolil. Vsak beg bo neuspešen. Depresija se poglablja in ti ljudje na koncu potegnejo zase najbolj tragično potezo. Ki je hkrati tudi edini možni upor in maščevanje.
  Podobno so delali otroci komunističnih funkcionarjev in znanih umetnikov.

  Ker mi življenje veliko pomeni, vem da so rešitve. Prva, ki mi pride na pamet: v mediju spregovori iskreno javnosti.

  • Dragi Pavel,
   še marsikaj, kar pomeni zlo, bi moralo biti kristjanu jasno. Na primer to, da je obrekovanje zlo, bi moralo biti kristjanu jasno.

   Nekateri ljudje se prištevajo med kristjane, obenem pa neprestano obrekujejo. Kristjanom bi moralo biti jasno, kaj je obrekovanje in kaj pomeni.

   Apostol Pavel na več mestih opozarja, da je obrekovanje zlo, da obrekljivci ne bodo dediči Božjega kraljestva.

   Citat iz članka na spodnji povezavi: “Nekateri mediji in nekateri posamezniki se ne bojijo Boga in se ne menijo za človeka. Kakor da za najhujše krivice ne bo treba Bogu odgovarjati. Kakor da lahko za zabavo ali za svoj sebični dobiček nekomu in njegovemu okolju po krivici vzamejo čast.”

   http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/53-42-Uvodnik-1

     • J,
      če mislite resno, potem pa ni čudno, da smo v slovenskem internetnem diskurzu povečini padli zelo nizko: če si smejo celo kristjani privoščiti obrekovanje pod pretvezo, da je subjekt njihovega obrekovanja javna osebnost!

    • Javne osebnosti? A si ti prismoda, da ne vidiš, da pavel neke težke sodbe piše o konkretnem paru in njunem konkretnem odnosu samo na podlagi tega, ker iz svojega sklepanja predvideva, da tako med njima mora biti. On nekaj tu predstavlja kot dejstva, pa dejansko o dejstvih pojma nima, samo “resnico” o nečem ustvarja v svoji domišljiji…

     A ti nisi sposoben dojeti osnovne razlike med objektivnim in subjektivnim? Med empiričnim zaznavanjem in miselnimi konstrukti?

     • Poglej, Janša se je s svojo družino kar precej izpostavljal v javnosti. Je ponovno poročen in neka farizejska opravičila niso ravno na mestu.
      Pavel pa spet ni nič takega napisal.

     • On je prvič poročen. In tudi če ne bi bil prvič. Nima se za kaj opravičevati, vsaj v zvezi z njegovim privatnim življenjem ne.
      A ti Cerarja kličeš na zagovor, ki je tretjič. Ali Shroederja, ki je četrtič? Ali Trumpa? Itditd.

      To znašanje nad JJ in njegovo ženo in celo njegovimi otroci je pa res že skrajno bolestna stvar. Daj že kaj drugega komentiraj, če že moraš …

     • Saj Janše nihče ne sodi zaradi Urške.

      Pravnocerkveno je on poročen prvič, praktično pa drugič. In glede na starostno razliko je Urška pač smrklja, brez da bi kar koli slabega o tem mislil. Tako da nek hud zgled ta družina zaradi tega ni.

      Cerarja nisem volil, tako da do njega nimam kakšnega posebnega odnosa. En brezvezen uradnik, ki je prišel in bo šel. Dokler bomo mi takšni kot smo, ne bomo dobili nič boljšega. Za Cerarja mi je škoda mojega časa, za Janšo mi (še) ni. On vsaj ni mlačen.

  • Mislim, da nimaš čisto prav glede predstave o dobri družini. Jaz imam dober odnos z ženo in lahko rečem, da se čedalje bolj zaljubljen in ne manj.

   Pa daje te skušnjava, da boš ravno ti tisti, ki bo prvi rekel, da je cesar nag. Zakaj misliš, da si tako pomemben? Zakaj ne bo tega prvi rekel npr. Alfe? Ali pa jaz 🙂

 18. Čiovek bi bil rad pomemben, pomembnejši od drugih. Ker nima lastnih osebnostnih kvalitet, ki bi to omogočilo, je treba zmanjšati druge, da bi bili sami videti večji. Zato se nekateri nenehno zatekajo k upravičenim, še večkrat neupravičenim in nenehnim kritikam drugih.

  Fiksna ideja o škodljivosti drugih, katere ujetniki so nekateri in ki jo nenehno prestavljajo javnosti, ne bo ničesar rešila, temveč zgolj pospešuje še večjo apatičnost družbe, kar odgovarja omrežjem, ki še naprej utrjujejo monopole.

  Spremembo na bolje se lahko pričakuje šele, ko se bodo ti ljudje namesto z drugimi začeli ukvarjati s sabo in svojimi. Kajti tam je izvor težav in ne zunaj njih.

Comments are closed.