B. Lesnik, Radio Ognjišče: Lahko se zgodi tudi tebi…

17

Slogan, da se lahko zgodi vsakomur izmed nas, smo včeraj v povezavi z begunci in duševno bolnimi večkrat slišali. Seveda, človeku se lahko v življenju zgodi marsikaj, a trendi prav tema dvema skupinama napovedujejo pospešeno rast. Pri tem je zanimivo, da smo se o migracijah, ki da bodo vse pomembnejše oblikovalke svetovnega dogajanja, učili že v srednji šoli. A kot je znano, je migrantski val Evropo v zadnjem letu in pol ujel popolnoma nepripravljeno. Kot da bi se nam to res ne bi moglo (ali smelo) zgoditi.

V podobno zanko se lahko ujame vsak posameznik v osebnem življenju. Glede na trend rasti duševnih obolenj bo kmalu imel težave v duševnem zdravju vsak tretji Slovenec. Takšnih in drugačnih strokovnjakov (žal to področje pri nas še vedno ni sistemsko urejeno), ki svetujejo vsevprek o tem, kako ohraniti ali pa ponovno pridobiti tisto, kar smo v stresnem vsakdanjiku izgubili, je vsak dan več.

Človek torej danes zna zelo dobro prepoznati problem in zanj poiskati tudi ustrezno rešitev, a žal prevečkrat vse ostane v obliki točk, paragrafov ali ciljev – na papirju. Dan po godu zavetnika varstva okolja Sv. Frančiška Asiškega je bil dosežen prag za uveljavitev pariškega podnebnega sporazuma. Po mnogih vzponih od Deklaracije o okolju in razvoju, sprejete v Riu leta 1992 in še številčnejših padcev, vključno s kjotskim protokolom in pravno nezavezujočimi »seznami želja« številnih podnebnih pogajanj, svet končno dobiva podnebni sporazum, podpisan tudi s strani največjih onesnaževalk. Vidimo, da se trdo delo in vztrajni pritiski (ob naraščanju podnebnih, seveda, ki terjajo tudi vse večjo gospodarsko škodo), obrestujejo. A »historia magistra vitae est« ali drugače: papir prenese vse. Brez konkretnih korakov, ki bodo vse prej kot enostavni, se bo svet težko izognil katastrofi, še manj pa dosegel cilj omejitve izpustov na 1,5 oziroma 2o C do konca stoletja. Na to opozarjajo mnogi, Svetovna banka je denimo s prstom pokazala na premog, saj se bodo morali načrti za gradnjo termoelektrarn precej upočasniti, in to predvsem v azijskih državah, kjer potrebe po električni energiji skokovito naraščajo. Podpisan pariški sporazum je, kljub temu, da gre za zadnji vlak, velik dosežek za ves svet, saj daje prepotrebno sporočilo: Mogoče je izstopiti iz okvirjev, mogoče je, če stopimo skupaj.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

17 KOMENTARJI

 1. Hvala Bogu, brati enega, zdaj ko sem zbežal s teme “zdravstvene mafije” ki v naših katoliških krogih ne verjame v teorije zarote. Namreč tudi klimatske spremembe in vpliv rastočih toplogrednih emisij na segrevanje atmosfere naj bi bile izmišljena zadeva, prava resnica pa kvečjemu obratna. Ja, avtor ima prav, rasti emisij je potebno ustavit in potem obrniti krivuljo navzdol. Do tega ne bo prišlo brez alternative za fosilne vire. In brez političnih zavez in političnega bremzanja izrabe fosilnih goriv, v prvi vrsti premoga. Celo Evropa ima tudi veliko nalog za opravit. Ne le Azija. Začenši s Poljsko. Tudi slovenski TEŠ bo treba verjetno predčasno zapret.

  p.s. Kdor ne verjame v podnebne spremembe, naj gre pogledat smreko na Gorenjskem. In širjenje lubadarja, ki je posledica. Gozdar, s katerim sem govoril, mi je rekel: smreka je obsojena na smrt, ni več rešitve.

 2. Dokazov, da večanje emisij CO2 povzroča ključno segrevanje ozračja in klimatske spremembe ni. Znanstvenih ne. Vulkani, črede živali in močvirja, presvsem pa spremembe na soncu (ledene in tople grede) so bolj ključni faktorji. Socialisti ste brez ugovora postavili Teš6b kot čisto E.

  • Ledene in tople DOBE..
   Nisem vedel, da je tudi lubadarska katastrofa povezana s CO2. Mislim, da je katastrofa povezana s slabim vodenjem, organiziranjem in delom gozdarjev v Državnem komunističnem gozdarskem kolohozu Slovenija, moja domovina. Vsako nevihto in žled je deplasirano povezovati s “vremenskimi spremembami”, tako kot razvajenci vsak vikend pričakujejo sončno vreme.”Sigurno danes dežuje, zaradi CO2. “

   • Smreka in jelka pač nista toploljubni drevesi. V razmerah, kjer nočne temperature ne padajo redno pod 16 stopinj, so vsi pogoji za nemoteno množenje podlubnikov ali lubadarjev. Kot pri epidemiji.

    Danes lubadar na smreki. Jutri nalezljivi bolezni iz toplih krajev med nami. Na primer malarija. Na primer bolezni, vezane na tigraste komarje.

    Ampak, nikarte ukrepat. Sveta zapoved je, da se v svobodno podjetništvo in prosti trg ne ukrepa. Tudi lubadar ima pravico do svobodne pobude, kajne.

 3. Avtor ima malce zaničljiv odnos do psihoterapije in si želi, da bi nas Država z novimi zakoni Odrešila.

  • Kot liberalec veliko rajši vidim, da je to področje neurejeno in v njem živi ustvarjanje, kot da sterilni birokrati glumijo strokovnjake in so enoumno tiho ali za, ko Država vpeljuje družbene eksperimente neomarksistov.

   • Super. Raje vidiš, da gre civilizacija in svet kaput, kot da bi kdo smel kakorkoli posegat v področje laisez faire neoliberalne ekonomije in rabe fosilnih energentov. Vsakdo, ki bi posegal z eko razumnimi omejitvami je birokrat. In je neomarksist.

    Klimatološka stroka zate ne obstaja. ( Ki se v 97% strinja, da je že dovolj dokazov za ugotovitev, da so trendi segrevanja ozračja del klimatskih sprememb zaradi od človeka povzročenih povečanih izpustov toplogrednih plinov.) To so zate sami socialistični birokrati in neomarksisti.

    Pojma nimajo. Podobno kot tudi ne medicinska stroka. Oni so razen, da so birokrati, še mafija. Bravo, za tvoje velerazsodne fundoliberalne “uvide”!

    • Daj kaj preberi o tem še od koga drugega kot od klimatologov. Ti res niso neki strokovnjaki. Niti ta znanost kot taka sploh obstaja. Kaj jih rineš kot strokovnjake, če so pa predvsem politična struja.

     • Še kdo? Meteorologi so tudi politična struja in ne stroka? Zakaj pa stranke ne ustanovijo? Recimo: Demokratična stranka social-klimatologov + Meteorološka sončno-oblačna stranka Slovenije. Če Cerar propade, je to rešitev za Mugeljčana, kajne …

     • Pardon, za mugeljskega škrata, je bilo mišljeno. Cerar, ki bo žrtvovan, je namreč tudi od tam. Ali pa stari dobri Zemlji.

     • Kam bomo prišli, če o klimatskih stvareh ne bomo zaupali predvsem klimatologom? O medicinskih ne zdravnikom? O duhovnih ne duhovnikom? O tem, kako se postavi most, gradbenim inženirjem ali kako se napravi letalo, letalskim inženirjem konstruktorjem, ali o vesolju astronomom in NASI?

      Saj je možno z določenim procentom, da se motijo. Vsakdo se kdaj moti. Vedno prihajajo nova spoznanja in korekcije prejšnjih.

      Vsekakor pa je manj verjetno, da se motijo, kot če npr. nek ekonomist dela “znanost” o tem, kako je menda uživanje mleka in mlečnih proizvodov strašansko škodljivo za človeka. Ali če bi nas botanik učil, kako se gradi most ali letalo. Ali če se o vesolju in “njegovih prebivalcih” podučujemo s strani vernikov v NLPje. Ali če nas Alkalaj uči, kako so toplogredni efekti človeških emisij utvara in da se v resnici atmosfera ohlaja in se bližamo novi ledeni dobi.

      Svega sami ne moremo vedeti in razkriti. Stvar zdrave pameti je, da se včasih zanašamo na nakopičeno pamet drugih. In stvar zdrave pameti je, na čigavo znanje se potem zanesemo. V empiričnih zadevah se je pač bolje na resno univerzalno znanost, kot na koga drugega.

     • Dovolj je utemeljenih in strokovnih dvomov. Ti pa vztrajaš na populizmu. Nepošteno. Od intelektualca se pričakuje več.

 4. Glede psihoterapije: močan lobi psihiatrov in kliničnih psihologov, ki je v osnovi nekompetenten za izvajanje katerekoli modalitete psihoterapije, ima monopol na psihoterapijo. Ostalim hočejo postaviti tako visoke ovire (kot recimo pravna mafija, ki je nedavno sprejela davek 9.000 evrov članarine za vsakega pravnika, ki bi rad odvetništvo štartal) , predvsem vse institucije so zaprte za praktično delo.

 5. Kakšna aroganca je skleniti politični meddržavni sporazum, po katerem se temperatura ne bo dvignila za več kot 2 stopinji?!
  Kdo pa mislijo da so, da bodo z oblastjo regulirali vreme!!!
  Tega kar verjeti ne morem.
  Drugo so pa famozni toplogredni plini, s katerimi še kar naprej nabijajo. Res med vremenarji in politiki je veliko podobnosti… In ko začnejo vremenarji nabijati politiko…
  Vsekakor je to samo na papirju, ki prenese vse. Drugače sploh ne more biti.
  Če bi sprejeli sporazum o omejevanju izpustov, bi še šlo, da so se pa zmenili za koliko stopinj se bo ozračje segrelo, pa je možno samo v totalni slepoti arogance.
  Takšnega mlatenja prazne slame pa že dolgo ne. No, razen zadnjih 75 let komunizma pri nas. To je bila stalnica.

Comments are closed.