B. Karlin, iskreni.net: Za evropske poslance splav temeljna človekova pravica

2

Evropski poslanci so sprejeli resolucijo, ki se nanaša na »Poročilo Tarabella«. Slednje uvršča pravico do splava med temeljne človekove pravice. Proti resoluciji ni glasoval noben slovenski poslanec. Niti poslanka.

Z evropskega političnega parketa je odjeknila vest, ki je med civilno družbo, nevladnimi organizacijami in posamezniki, ki se borijo za zaščito človekovega življenja, povzročila globoko razočaranje in nemalo jeze nad njihovimi lastnimi političnimi predstavniki.

Evropa, ki je v povojnem obdobju za narode za železno zaveso predstavljala zgled in simbol varovanja človekovega dostojanstva, v zadnjih dveh desetletjih po padcu berlinskega zidu vse bolj prihaja v nasprotje z vrednotami svojih ustanovnih očetov. Zdi se, da je Evropska zveza z odhodom politikov – državnikov, ki so še na svoji koži doživeli grozote totalnega izničenja človeškega življenja, zaplula v povsem drugo smer. V evropskih institucijah in močno financiranih podpornih programih smo zdaj že redno soočeni s promoviranjem dekadentne kulture smrti, ki z lestvic političnih prioritet počasi, a vztrajno umika jasne zahteve po brezkompromisnem varovanju človekovega dostojanstva.

Dimna zavesa lepo zvenečih besed

Poročilo Tarabella, poimenovano po poročevalcu – belgijskem parlamentarcu iz vrst socialistov Marcu Tarabelli – je pravico do splava ter druge t. i. spolne in reproduktivne pravice uvrstilo med temeljne človekove pravice, ki jih je potrebno upoštevati pri evropskem akcijskem programu na področju zdravja.

Izraz reproduktivne pravice že sam po sebi zgolj želi prikriti dejstvo, da gre za splav. Vendar tudi leporečje ne more prikriti nasilja, ki se v ozadju dogaja nad nerojenimi otroki kot eni izmed najbolj ranljivih skupin sodobne evropske družbe. Splav ne more nikoli postati človekova pravica, ker ukinja osnovno človekovo pravico – pravico do življenja – brez katere tudi vse druge pravice izgubijo svojo realno in vrednostno upravičenost.

Med našimi evropskimi poslanci najbolj zbode dejstvo, da prav nihče od njih ni glasoval proti. Za levi del naših poslancev je bilo to tudi pričakovati, velik udarec pa to pomeni za volivce desne sredine, ki naj bi se v Evropi borila za tradicionalne vrednote in varstvo človekovega življenja.

Medtem ko se Peterle (NSi) in Šulinova (SDS) glasovanja nista udeležila, sta se Tomčeva in Zver (oba SDS) pri glasovanju vzdržala. Bogovič (SLS) je šel še korak dlje in resolucijo celo podprl!

Več lahko preberete na iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

 1. > smo zdaj že redno soočeni s promoviranjem dekadentne kulture smrti

  Če imamo mozolje, nam puder ne bo veliko pomagal. Moramo ugotoviti, katera umazanija mozolje povzroča. In odrezati pri izvoru, pa naj je to hrana ali stres.

  Kultura smrti? Od kod imamo na Zahodu takšen odnos do ubijanja ljudi? Tolstoj je pravilno opazil, da, dokler bomo jedli živali, se bomo pobijali tudi med seboj. Velja tudi obratno. Dokler bodo vojne, bodo tudi okrutne industrijske klavnice.

  In kakšno zvezo ima to s splavom? Ja, kakšen pa je dejansko naš odnos do splava. Naša kultura ga zelo ceni zaradi njegove učinkovitosti.

  Veste, kako se prideluje kravje mleko? Idilična a lažna predstava, ki jo ima velika večina potrošnikov je, da telička, ko je dovolj velik odstavijo in mu dajo deteljo, mi si pa pomolzemo mleko. Dejansko na velikih farmah, s katerim dobimo večino mleka, ob rojstvu telička ubijejo in zavržejo, da lahko kravo molzejo. No, to tehniko so še izpopolnili. Dandanes na res velikih farmah krave umetno oplodijo in nato v VISOKI BREJOSTI splavijo. Zarodek "higiensko odstranijo" (beri zakonodajo…). Takšna krava nato daje mleko, ne da bi izgubljala še mesec-dva na nepotrebni brejosti.

  In potem se čudite, odkod neki je v naši družbi enak odnos do splava pri ljudeh?

  Če se ne nameravate problema lotiti pri koreninah, ampak mozolje prekrivati s svetohlinskim pudrom, ne boste naredili nič dobrega.

 2. Politiki se velikokrat sprašujejo, zakaj toliko evro skepticizma. Ampak vzrok je zelo preprost: med ljudstvom in politiko se prepad s takimi resolucijami samo še poglablja. Kako naj človek sploh še zaupa evro politikom, če jim zmanjkuje temeljne razsodnosti.

Comments are closed.