B. K. Cerjak, Reporter: Damir Črnčec o začetku reševanja EU z odhodom Junckerja

7

Akademski forum »Vizije Evropske unije in Slovenija« je presenetil z množičnim obiskom in odmevnostjo. V sodelovanju z Ljubljansko pobudo za nov EU ustavni proces sta ga pripravili Fakulteta za državne in evropske študije ter Evropska pravna fakulteta nove univerze

Na dogodku, ki ga je moderiral pravni strokovnjak Matej Avbelj, so svoja razmišljanja predstavili Damir Črnčec, dekan Fakultete za državne in evropske študije, Peter Jambrek, utemeljitelj Ljubljanske pobude za nov EU ustavni proces, Igor Mally, državni sekretar za evropske zadeve v kabinetu predsednika vlade, Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, ter Žiga Turk, bivši sekretar Skupine za premislek o prihodnosti EU.

Pohvala, ker smo bolj »papeški od papeža«?

Izhodišče debate je bila Bela knjiga o prihodnosti EU s potmi do enotnosti 27 držav članic, ki jo 1. marca z namenom spodbuditve razprav o prihodnosti Evrope predstavil predsednik Evropske komisije Jean- Claude Juncker. V njej je opisanih pet prihodnjih mogočih scenarijev, ti pa po besedah Zorana Stančiča, vodje predstavništva EK v Sloveniji, nikakor niso opcije, temveč le možnosti, ki jih bodo v prihodnjih mesecih dopolnili dokumenti o tem, čemu je potreben obstoj EU.

Zagotovo je pozornost zbranih zbudilo mnenje Zorana Stančiča, kako je Juncker po predstavitvi bele knjige izmed vseh članic najprej obiskal Slovenijo. »Ni naključij,« Juncker naj bi s tem potrdil, da se Slovenija v svojih dejanjih obnaša kot da bi bila ustanovna članica. To pomeni, da v članstvu ne vidi le priložnosti, pač pa v skladu z obvezami sprejema svojo odgovorno vlogo. Tega nekatere druge članice – ob tem ni nobene eksplicitno izpostavil – nočejo storiti.

Več: Reporter

7 KOMENTARJI

 1. Raje vprašajte koliko islamistov je s seboj gospod Juncker pripeljal? Menda ni zastonj pil teran?!

 2. Slovenija kot ustanovna članica nove ureditve EU ?
  Ta ki nima urejenih osnovnih stvari in je menda na vrhu lestvic po kršenju človekovih pravic ?

 3. Točno to! Najprej zamenjati Junkerja in še koga in nastaviti ljudi, ki bodo učinkovito zavarovali tradicionalno preizkušeno evropsko kulturo in meje!

  Ostalo pa le z majhnimi previdnimi koraki.

  Logično z različnimi, da se preizkuša na posameznih državah, kaj deluje učinkovito in celovito, kaj pa ne.

  Prisilna unifikacija na različnih področjih je nesmiselna, ker jo ljudje ne bodo prebavili in ne bo delovala učinkovito.

 4. Ko bo na področju varnosti Evrope vse učinkovito postorjeni in podkrepljeno s pravosodnimi odločitvami, kar bo opozorili vsem priseljencem, da ni več šale, bo Evropa rešena.

  Prvi koraki so storjeni z odločitvijo evropskega sodišča o naglavnih rutah, ki so lahko razlog za odpust iz delovnega razmerja.

  Nemčija mora tudi ukiniti, da imajo pri njih muslimani svoje banke, trgovine, šole, vrtce….

  Tudi problem mošej bo treba rešiti.

 5. Še enkrat: Evropa je postala ogrožena predvsem zaradi migracij – prejšnjih, zlasti pa sedanjih.

 6. Tudi NSi in Glas doma opozarjata, da naravna družina ni več vrednota, ki bi uživala posebno varstvo.
  Članek na Domovini ni dostopen, zato ga ne morem prilepit !!

Comments are closed.