B. Cestnik, Družina: Zid ni v naravi Evrope

1

Rimski papež je bil v enem tednu najprej v evropskem parlamentu v Strasbourgu, nato v Carigradu. Čista geopolitika. Strateški trikotnik kot pred tisoč dvesto leti. Zamislite si papežev obisk v Aachnu pri cesarju Karlu Velikem, voditelju zahodne Evrope, čez nekaj dni obisk v Carigradu pri bizantinskem cesarju Nikeforu in patriarhu Tarasiju. Ali kot pred petsto leti: najprej pogovor z mogočnim svetorimskim cesarjem Karlom V., nato pogovor z njegovim strašnim tekmecem iz Bosporja, ki sliši na ime sultan Sulejman Veličastni.

Seveda Schulz in Juncker nista Karel Veliki, Erdogan ni Sulejman Veličastni, ampak »ljubezenski« trikotnik in geografija sta še vedno ista: Zahod – Vzhod – Rim.

Francoski filozof in zgodovinar Rémi Brague v knjigi »Evropa, rimska pot« razvija misel, da je najbolj bistvena lastnost Evrope njena sposobnost za sintezo. Evropa zna iz različnih in tujerodnih surovin ustvariti novo celoto. Tega pa se ni najbolj naučila v Atenah, kje sta doma grška filozofija in demokracija, niti ne v Jeruzalemu, od koder prihaja njena verska identiteta, temveč v Rimu. Poklic Rima je poklic sinteze. Danes po »rimski poti« na dokaj očiten način hodita tako rimski papež kot Evropska unija. To je Zahod.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Vsekakor je boljše, če ni zidu.

    So pa okoliščine, ko je potreben, da zavaruješ demokracijo in nasploh civilizacijske vrednote, če so te ogrožene.

Comments are closed.