B. Cestnik, Družina: Uporaba sile

17

Kako zajeziti virus nasilja?

Poletje bi moralo biti čas zatišja in miru. Vendar nas letos skoraj vsak dan dohitijo novice o nasilju in smrti. Kaj je narobe s človeštvom? Kako zajeziti virus nasilja? Eden izmed odgovorov se skriva v pravilnem umevanju sile in v vzgoji za njeno pravilno rabo.

Ni namreč problem sila kot sila. Če hočemo piti, jesti in prebivati na varnem, moramo uporabiti silo. Z močnimi stroji moramo razpreti sklade kamnin, da pridemo do pitne vode. Kravo je potrebno poslati v zakol, če hočemo na mizo postaviti govejo juhico.

Moč, sila, oblast so nam bile dane na tisti rajski dan, ko je bilo prastaršema rečeno: »Napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim« (1 Mz 1,28). Le Bogu pripada uporaba moči in gospodovanje nad stvarstvom, toda On je hotel, da pri izvajanju gospostva nad svetom sodeluje še človek. Po sv. Pavlu je tudi človeško izvajanje politične oblasti povezano z zadnjo in edino Božjo oblastjo nad zemljo. Takole pravi o državi: »Oblast je namreč Božja služabnica tebi v dobro. Če pa delaš húdo, se boj! Ne nósi namreč meča zastonj« (Rim 13,4).

Uporaba sile ne sme postati nasilje. Popolnoma zunaj Božjih načrtov je zloraba moči, ki jih imamo. Zavrženo je, če država, ki je »Božja služabnica«, ko skrbi za red in pravičnost, uporablja »meč« v zle namene. Še bolj zavrženo je, če kakšna verska skupnost uporablja nasilje za širjenje vere.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


17 KOMENTARJI

 1. Bravo, moder človek razlikuje uporabo sile, ki je lahko primerna ali neprimerna oz. pametna ali neumna.
  In na drugi strani zlorabo sile.

  Agresivnost je poleg seksualnosti (libido) temeljna energija v človeku. Če ene ali druge človek ne zna ali ne sme uporabljati ali pa ju zlorablja, so težave tu.

  Infantilni (kolektivno in nevrotično pretirano agresivni) ljudje, ko jih na plaži opeče sonce, rečejo: “Naj država že ugasne to agresivno Sonce!”

 2. Kaj ko bi se tale vseglihar preselil v islamski svet in skušal tam vzgajati otroke, svojih menda nima (pa tudi če).

  • O! Je exorcist preblizu, da ga sedaj pošiljate v arabski svet?

   Janez Janša je na Twitterju zapel še z duhovnikom Brankom Cestnikom: “Če je Branko Cestnik obseden, naj poišče ustrezno zdravstveno pomoč. Lahko tudi exorcista. Če ima dosje, naj se izpove.”
   http://www.zurnal24.si/jansa-zapel-se-z-duhovnikom-clanek-268350

   ===========================
   Sicer pa je to dejanje gospoda Riki lep primer zmotne logike “ad hominem” ali po domače “napad na osebo”. Namesto argumentacije in polemiziranje z mnenjem je gospod Riki omalovaževal osebo. Lahko bi poudaril, da čas terja konkretizacijo in ne splošno modrovanje, tako kot sem jaz.

 3. … “izvajanje politične oblasti povezano” ..
  ——–
  Naj bi bilo … no da bi bilo, vsaj približno.

 4. Nasilje poraja nasilje. Recimo pošiljanje demokratičnega politika in enega ključnih osamosvojiteljev v penzijo m(in to pri njegovih 58 letih). Kakšno neverjetno sprenevedanje je ta članek!

  • Res je. Pošiljanje v penzijo je nasilje. Ključnega moža osamosvojitve pa sploh! Namesto hvaležnosti, da bo do konca svojega življenja vodja svoje stranke, ga pošilja v penzijo! Nehvaležnost pa taka!

   • AlFe: “… Pošiljanje v penzijo je nasilje. Ključnega moža osamosvojitve pa sploh! ”
    =====================

    Če to počenja nek pater, ki je vse svoje odraslo življenje v bistvu v penziji je to itak vsaj smešno.

 5. Če v penzijo pošiljaš liderja edine stranke, ki se resnično dosledno bori za revizijo slovenske zgodovine, popravo krivic in kaznovanje zločincev, so takšni članki nekaj bogokletnega. Če to počne duhovnik, je to še bolj žalostno.

  • Da, tako je! Predlagam, da temu duhovniku v imenu demokracije prepovemo pisanje! Za popravo narejene škode pa še dvojna stran slavospeva velikemu osamosvojitelju v tedniku Družina! Naj se ve, v kateri stranki je demokracija doma!

   • AlFe,
    vaši predlogi so slabi.
    Zakaj bi komurkoli v imenu demokracije prepovedovali izrekati mnenje?
    Tudi Janša in Lucijan lahko povesta svoje mnenje, ne da bi jima vi nato podtikali “slamnate može”.

    • Gospa Vanja,
     kaj če bi midva šla … recimo v knjižnico po slovar slovenskega jezika in iskala tisto besedo na s… ? Na s… ??? Ne, raje na i…!

     ironíja -e ž (ȋ) 1. izražanje negativnega, odklonilnega odnosa do česa, navadno z vsebinsko pozitivnimi besedami;

 6. Joj, kaj je nastalo iz enega dobronamernega članka o vzgoji za uporabo sile …
  Zaradi neuspele tranzicije se je naša bolanost še stopnjevala. Ker smo polagali upe v eno osebo ki naj bi prejšnje krivice razrešila, smo postali nekako “obsedeni”, ujetniki samih sebe.
  Ali civilna družba, osveščeni posamezniki s svojim vplivom, morda lahko kaj premaknejo naprej ?
  Imajo sploh dovolj moči ?

  • Obsedenosti ni treba pisati v narekovajih.
   Tu gre tudi za načrtno in pokvarjeno delo. V tem primeru gre za medijski uboj Cestnika s strani ene politične stranke.
   Cestnik piše o vzgoji. Zavrne socialistični “pacifistični” eksperiment družbe z ničelno toleranco nasilja. Sploh ne vem katera beseda v članku je sprožila organizirani pogrom s strani političnih aktivistov. A je kje napadel SDS? Tu ne gre samo za zamero izpred pol leta.

Comments are closed.