B. Cestnik, Družina: Svetost grobov

3
327

Človek je postal človek, ko je začel pokopavati svoje rajne

Pravijo, da se je civilizacija rodila z uporabo orodja in ognja. To dognanje lahko dopolnimo z dodatnim vprašanjem. Če orodje in ogenj pomenita tehnični prelom, po katerem smo ljudje v pradavnini iz gozdnega krdela zrasli v urejeno ljudstvo, kaj je potem duhovni prelom? Ponuja se več odgovorov. Človek je postal človek, ko je začel izgovarjati besede. Človek je postal človek, ko sta moški in ženska začela nadzirati spolni nagon in sta ustvarila stabilno zvezo ter družino (ta razlaga je še najbližja svetopisemskemu »in bosta eno telo«). Človek je postal človek, ko je začel strmeti v zvezde in se je v njem rodil občutek za vzvišeno.

Ob tem antropologi poudarjajo še to: Človek je postal človek, ko je začel pokopavati svoje rajne in označevati kraj pokopa. Ko smo ljudje trupla drugih ljudi začeli dojemati kot nekaj svetega, smo odločno prestopili mejo, ki loči živalsko in človeško. Ko smo kraj pokopa svojih rajnih zaznamovali ter se tja vračali s spoštovanjem, je nastopilo nekaj, čemur lahko rečemo prvinsko versko obnašanje, občutek za presežno, slutnja nesmrtnosti.

Nič nenavadnega potemtakem ni, da tiranske in zločinske družbe, ki se odrečejo človeškemu in se vrnejo v območje živalskega, to pokažejo tudi z zaničevanjem trupel in z izbrisom grobov.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Briljantno na kubik!!!

  Dvomim, če je sodoben pokop pravilen, ker ne pušča za seboj neuničljivega skeleta človeka kot neuničljivega spomina na zemeljsko življenje človeka in možnost njegovega zgodovinsko proučevanje.

 2. Lepo, g.Cestnik!

  Kratko in jedro, sporočilno.

  Ker pa sem razočaran po branju na “mojem” portalu objavljenih današnjih prispevkih Družine, bi Vas prosil, da
  spišete kratek in ravnotako jeder spis o temle:

  A ) Kaj in zakaj praznujemo danes na DAN VSEH SVETIH

  B ) Kaj in zakaj je jutri DAN VSEH VERNIH DUŠ

  Kaj na današnji naslovni strani prinaša Karantanija?

  ad A) Družina : dobro pojasnilo, vendar manjka zaradi
  zmešnjave na tem področju tudi9 pojasnilo o B
  ocena : 3/10

  ad B) Družina & STA (sic!) : dobro pojasnilo kaj je to
  DAN MRTVIH !!!

  Ergo : krasen nprimer kako je to bilo med leti
  1945 – 1991
  ocena : 1/10 – čisti cvek

  Pojasnilo : če bi, vsaj, karantanija/novicejutro tole režimsko skrpucanje od STA objavili jutri, bi bilo malo bolje, vendar še vedno nesprejemljivo.

  RADIO OGNJIŠČE JE BILO DANES ČEZINČEZ JASNO Z RAZLAGAMI IN NAJAVAMI O TEM KAJ JE DANES IN KAJ BO JUTRI.POHVALA!
  Torej, prosim, Karantanija, prosim, popravite ,mogoče, tudi tako, da objavite Copy/Paste nekaj iz Ognjišča in ne od Družine – ki ga tukajle lepo nadebelo hudo lomi!

  Kaj, namreč, trdim:

  Gre za tranzicijsko vsegliharsko nadaljevanje nečesa, kar je bil navaden komunajzarski konstrukt o tem kaj je Večnost, Ljubezen in neminljivost, potopljeno v Kulturo smrti!

  Ali po domače:
  Kaj hodite prižigat sveče, tone sveč, predvsem na dan Vseh svetih in še na dan Vseh vernih duš tisti, ki ne verujete ne v Večnost , ne v Ljubezen, ne v neminljivost?

  Dajte, naredite to enkrat drugič in ne iščite nove Praznine. Da se bo izjasnilo, da bo jasno, pojdite do konca.Varate sami sebe.Povem, ker ne veste, očitno.
  Nočem zapovedovati, še manj prepovedovati..itd!da je jasno!
  Le razmišljam, opominjam, da se vremena Kranjcem zjasnijo
  in, da ne živejemo v blefu, kar tja v en dan in drenjamo po cestah in parkiriščih in delamo tak kaotičen vtis “povezovanja” nezdružljivih elementov “kropa in vode”, ki hudo varajo.Žal.Vsegliharstvo z eno hudo Masko.

  Upam, da sprejeli pozitivno, prosim lepo!

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite