B. Cestnik, Družina: Preraščati predstave o Bogu

5

Pred mesecem dni so mediji poročali o nenavadnem dogodku v Norveškem narodnem parku. Strela je ubila 323 severnih jelenov. Zadeva je toliko bolj nenavadna, saj strokovnjaki domnevajo, da je bil dovolj en sam udar, da se je sprostila ogromna ubijalska sila. Narava je pokazala svojo dih jemajočo moč. So pojavi, ki še vedno vzbujajo »religiozni strah«.

Dolgo je veljalo, da je strela nekaj nadnaravnega, nekaj, s čimer upravlja Bog sam. Ko smo kristjani v novem veku počasi že sprejemali znanstveni pogled na svet, smo se še najdlje »upirali« prav pri streli. »Sonce, dež, gibanje planetov … da, to so naravni pojavi,« smo rekli. »Toda strela. Strela pripada Bogu in Bog sam z njo upravlja.«

Pomembno je bilo zato delo ameriškega znanstvenika Benjamina Franklina, ki je leta 1749 dokazal, da je strela električni pojav. V Evropi je češki duhovnik Prokop Diviš leta 1754 prvi postavil strelovod. A zadeva ni bila lahka. Na Nemškem se je sprožila resna razprava, ali se ljudje smemo pred strelo zaščititi. Tradicionalno verni so še naprej vztrajali, da se ne smemo, ker bi s strelovodom posegali v božje delovanje. Strelovod bi žalil Boga. Zmagalo je prepričanje, da če se zaščitimo pred drugimi naravnimi pojavi, kot sta mraz in dež, se smemo zaščititi tudi pred strelo. Posebna teološka komisija je leta 1770 dovolila izgradnjo prvega strelovoda na Nemškem. Postavili so ga ob cerkvi sv. Jakoba v Hamburgu.

Več lahko preberete na druzina.si.

5 KOMENTARJI

 1. O tem sem veliko razmišljal. Otrok si naredi infantilnega in izkrivljenega boga. Vsi, ki verujemo v Boga, si na nek način v glavi in srcu izrišemo podobo o mojem bogu, kaj je in kaj ni. Razlika med odraslim in otrokom je samo ta, da je otrok bolj odprt za čudenje, za presežnost. Tudi v Svetem pismu se vidi, kako so Judje prečiščevali z razvojem kulture svojega boga: najprej je bil maščevalen, sovražen, nato je pomagal in

 2. vodil svoj rod. Naša in moja naloga je samo biti odprt za božja znamenja, jih razlikovati ali res prihajajo od Boga ali od koga drugega. In imeti pri tem čisto (iskreno, ponižno) srce, saj mi le tako lahko pomaga razlikovati vzgibe.
  Stalno preizkušajte in kar je dobro obdržite. Stalno se spreobračajte, stran od številnih malikov ugodja k Bogu. Nekdanji DS mi je rekel, da egoizem umre par minut po smrti človeka.

 3. Poseganje Boga v svet, naravne pojave, človeško zgodovino, posameznikovo življenje ostaja velika skrivnost in področje posameznikovega iskanja, doživljanja in verovanja, pa ne glede na to, kaj o zadevi pravijo takšni ali drugačni katekizmi. Transcendira človekov razum in možnost objektivizacije.

 4. ju! no,no,no .. sedaj ste pa že zelozelo blizu!
  mordamorda se vam kmalu posveti. …in končno spoznate in ga dokončno prerastete.

  navijam za vas, da vam uspe. …in če komu morda bo – pazljivo s svobodo.

 5. obveznoime, vem, da ti sovražiš Boga, ker si homoseksualec. Kaj pa, če je tvoja homoseksualnost posledica kakšnega uroka tistih ljudi, ki jih ceniš kot nasprotnike krščanstva.

Comments are closed.