B. Cestnik, Družina: Ko otroke kličemo na ulico

5
255

Oratorijski razmislek

Še pred desetletjem ali dvema je imela beseda »ulica« v vzgojnem okolju slabšalen prizvok. »Otroka ti ne sme vzgajati ulica,« so modrovali. »Bil je priden fant, nato ga je vzela ulica,« so ugotavljali ob kakšnih izgubljenih primerih.

Ulica je dobila moč in postala vabljiva za mladostnika takoj, ko je nastala. Nastala pa je naprej tam, kjer je bilo največ mest – v Italiji. In v Italiji je Cerkev najprej dala odgovor ulici. Pred dobrimi 500 leti se je rodil sv. Filip Neri. On je bil prvi, ki je zares »opazil« otroke in mladostnike na ulici ter v Rimu zasnoval metodo, ki je danes znana vsakomur v katoliškem občestvu – metodo oratorijev.

Sv. Filip Neri se ni zoperstavil ulici, v smislu, da bi otroke z ulice »vlekel« v cerkev. Njegova logika je bila tista, ki jo danes poudarja papež Frančišek, in sicer, da je treba »iti ven«. Kristusova Cerkev naj se dogaja med otroki na ulici (in delno v jeziku ulice) in kmalu se bo dogajala tudi v molilnici ali v cerkvi (»oratorij« namreč izvorno pomeni »molilnica«). Vzpostavila se bo naravna vez med življenjem in vero.

Več lahko preberete na druzina.si.

5 KOMENTARJI

 1. Sveti Filip Neri je eden mojih najljubših svetnikov, poleg Ignacija Loyolskega, Marije Magdalene in apostola Pavla. Zakaj je tako cenzuriran v slovenski Cerkvi??

  Očitno eni s svetim Duhom prenavljajo Cerkev glede na kulturne spremembe in vnašajo Duha v družbo.

  .

  • “Bodite veseli! Vedra misel krepi srce in stori, da človek vztraja v dobrem. Prava pot, da v sveti kreposti napredujemo, je ta, da vztrajamo v veselosti.” S temi besedami je današnji svetnik Filip Neri označil samega sebe.

   Gospod Pavel,
   ste tudi vi takega značaja? Naj vaši komentarji sevajo čim več te veselosti! 😉

   • Ja. V osnovi sem. Toda nanj vplivajo tudi številne ex družinske sile in zlasti družbene sile, ki jim uspe, da zapadam v jezo ali tesnobo. Tako, da je tukaj moja težka bitka, ki pa jo med komentiranjem velikokrat izgubljam. Zato pa imam take vzornike (ne ideale), ki me opominjajo in opogumljajo.
    “Vse premorem v Tebi, ki mi daješ moč. ” Filipljanom

 2. Drugi pa brez Duha lišpajo zunanjo in notranjo podobo Cerkve, malikujejo pravila in zakone in formo in se od družbe ograjujejo za visokimi in debelimi albanskimi srednjeveškimi zidovi iz katerih po grešne svetu polivajo vročo smolo sovraštva ter mečejo pravične sulice, smrtonosne puščice in mečejo maščevalno kamenje

 3. Naravna vez med življenjem in vero ! Čudovito, res.

  Oratorijska duhovnost izvira iz vsakdanjega življenja.

  Na Oratorijih pa se med drugim moli tudi molitev Angel Gospodov.

  Marsikdo pozabi na angele ! Tudi to je pomembna vez med
  življenjem in vero.

  ……………………….

  Na priprošnjo
  blaženega Antona Martina Slomška si želim,
  da tudi v naši cerkvi pri Sv. Duhu v Celju pridobimo
  upodobljenega angela (v obliki slike ali kipa).
  Amen.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite