Avto.over.net: Bo ‘car sharing’ model korenito spremenil ljubljanski promet?

2

Ljubljana, ki v zadnjih letih s svojo politiko intenzivno gradi “zeleno” podobo, bo s težko pričakovano storitvijo “car sharing” dobila nov kamenček v svojem trajnostnem mozaiku. “Car sharing”, oz. delitev avtomobilov je trenutno eden izmed najhitreje rastočih trendov v avtomobilski industriji in za sprejemljive vsote denarja ponuja alternativo sicer dragemu lastništvu avtomobila.

Za začetek bodo v Ljubljani na voljo tri različna vozila, in sicer BMW i3, Renault Zoe in Smart Fortwo. Ti se med seboj razlikujejo glede na “razkošje”, ki ga ponujajo, temu primerna pa je tudi razlika v ceni najema.

Prav cena je eden izmed faktorjev, ki lahko odločilno vpliva na krog uporabe tovrstne storitve, zato so ji ustvarjalci projekta skupaj s pomočjo partnerjev namenili posebno pozornost. Cena najema je prikazana v spodnji tabeli. Minimalni strošek varira od 3 do 5 evrov, kar zavisi od modela avtomobila. Pri tem se posebej obračunavata čas najema in kilometrina. Da bi bila storitev še bolj uporabna za vsakodnevni način življenja, je pripravljena tudi posebna nočna tarifa, ki znaša približno eno petino dnevne.

Po izračunih bo že prvih 50 vozil, ki bodo na voljo v slovenski prestolnici, samo mesto razbremenilo za 500 do 1000 vozil. Ob nadaljnji rasti bi se lahko gneča in količina škodljivih izpustov drastično zmanjšali. Z vsakim kilometrom, ki bi ga ta vozila sicer prevozila v mestu, bo lahko prihranjenih do 100.000 gramov CO2.

Pripravil Luka Gregorič, več lahko preberete na avto.over.net.

2 KOMENTARJI

  1. Ne. Slovenci so v času potrošniške socialistične države postali zadrti egoisti. Hkrati pa so absolutno neodgovorni (tudi do tuje, skupne lastnine) , in takemu človeku posojati karkoli, je isto kot avto peljati na smetišče.

Comments are closed.