AUKN je bil plen Socialnih demokratov

3

Avtor: Stanislav Kovač. Vir: Finance. Ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in ustanovitev Slovenskega državnega holdinga (SDH) spremljajo burne polemike, da vlada z zaprtjem agencije odpira pot politiki v gospodarstvo. Ker je bila na čelo AUKN leta 2010 imenovana članica Socialnih demokratov Dagmar Komar, pred tem pa so imeli nadzor nad državno lastnino različni lobiji, se postavlja vprašanje, kako zaščititi državno lastnino pred plenilskimi politiki.

AUKN nastal na zahtevo OECD

Nastanek AUKN jeseni 2010 pod prejšnjo, Pahorjevo vlado je bil povezan z vstopom Slovenije v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in zahtevami te mednarodne organizacije, da mora naša država lastniške deleže v gospodarstvu upravljati centralizirano, pregledno in predvsem politično neodvisno od izvršilne veje oblasti, političnih strank in različnih interesnih skupin.

Zahteva OECD je pomenila za Slovenijo pravo institucionalno revolucijo pri upravljanju državnih naložb, saj smo imeli od začetka tranzicije izkrivljen sistem upravljanja državnega premoženja, ki je temeljil na močni lastniški vlogi države v gospodarstvu, zaprtosti pred tujim kapitalom, poveličevanju nacionalnega interesa in zakulisni moči vplivnih posameznikov in lobijev.

Na čelu AUKN članica SD

Oktobra 2010, ko je potekal postopek izbiranja kandidatov za vodstvo AUKN, so mediji razkrili, da je glavna kandidatka za predsednico agencije Dagmar Komar, članica tedanje glavne koalicijske stranke SD in povrh vsega še aktivna političarka v tej stranki, ki je sočasno kandidirala na lokalnih volitvah 2010 za članico sveta četrtne skupnosti na listi SD.

Kljub tesni politični popkovini med glavno vladno stranko SD in Komarjevo je bila ta imenovana za direktorico agencije. S tem je bila že ob ustanovitvi AUKN pokopana glavna zahteva OECD o politično neodvisnem vodstvu agencije. Še več, vladajoča stranka SD je z imenovanjem Komarjeve formalizirala svoj politični vpliv na vodenje agencije.

SD = AUKN

Po ustanovitvi agencije je njeno delovanje sprožilo številne spore v vladni koaliciji, zlasti med SD in Zaresom. Po izstopu Zaresa iz vlade je ta stranka predlagala razpustitev AUKN in predlog med drugim utemeljila s politično motiviranim delovanjem AUKN v primeru dokapitalizacije NKBM [KBMR 1,42 -2,74%], ki je potekala pod pokroviteljstvom finančnega ministra Križaniča (Delo , 6. septembra 2011).

Tudi nekdanji minister v Pahorjevi vladi Mitja Gaspari, ki je bil eden od idejnih očetov ustanovitve agencije, je bil po njeni ustanovitvi kritičen do njenega delovanja: »Ustrezno obliko agencije smo očitno napolnili s pomanjkljivo kadrovsko in drugo vsebino. Dejansko obstajajo neki vzorci vplivanja zunaj uradnih poti« (Delo, 22. oktobra 2011).

Pravi politični boter AUKN se je dokončno razkril letos marca ob predlogu spremembe delovanja AUKN, ko so med parlamentarnimi strankami v bran agenciji enotno stopili le poslanci SD (MMC RTV SLO , 14. marca 2012).

Nadaljevanje: Finance


3 KOMENTARJI

  1. CEL NAROD , DRŽAVA , SMO PLEN KOMUNAJZERSKIH POHLEPNEŽEV ,
    IZTRJENCEV . TA sprevržena svojad , nas žigosa s ksenofobi , homofobi , celo s fašisti ! SICER pa me osebno tudi to ne moti , saj ravno te opazke pritičejo njim samim , to dokazuje zgodba ” GARAŽNE KLINIKE ” !

Comments are closed.