Andrej M. Poznič: Ateizem je vera

1029

janko veberMed vsemi verovanji tega sveta je ateizem najbolj čuden pojav. Človek se odloči, da bo veroval, da Boga ni. Ne verovati v Boga je popolnoma nerazumno dejanje, kajti za tako odločitev je potrebno posiliti vsa dejstva, ki so razumu na razpolago. Celotno vesolje in vse, kar v njem je, razumu pripovedujejo, da ga je nekdo ustvaril. Ateist pa se preprosto odloči, da je kaj takega nemogoče. Zato njemu vesolje ne pripoveduje več ničesar. Čeprav noč pripoveduje noči in vse stvarstvo poje svojemu stvarniku, kar smo danes pravzaprav že sposobni nekako »poslušati« s tehničnimi napravami, si ateist nikoli ne postavi temeljnega vprašanja »od kod vse, kar je« in »čemu vse, kar je«. Ateist naredi nelogičen skok in razglasi taka filozofsko-eksistencialna vprašanja za neznanstvena in vnaprej diskvalificira odgovore, ki jih ponujajo verstva.

Sekundarnost ateizma

Ateizem je vera, ker je osebna odločitev o lastni neveri, je pa poskus dati svojemu praktičnemu brezbožnemu življenje neke razumske osnove. Vera namreč ima svoje razloge, ki so razumni. Predvsem pa je vera usmerjena v spoznavanje Boga. Krščanstvo nas konkretno uči kdo je Bog in kako rad nas ima. Kdo je Jezus, Božji Sin in kaj je storil za nas. Vabi pa nas, da se pustimo od tega nagovora prevzeti in se potegujemo za obljubo vstajenja in večnega življenja v skupnosti z Bogom. Ateist, posebno evropski, ki je ateist nasproti krščanstvu, se definira kot nevernik glede na Boga, ki ga oznanja Cerkev. Ateizem zato nikoli ni prvotna človeška drža, ampak je vedno posledica neke izkušnje Boga in »njegovih«, se pravi Cerkve in cerkve, njenih naukov in zgledov. Ateist ne moreš postati zaradi simpatije, temveč zaradi antipatije do nekoga in nečesa. S tem izhodiščem pa je človek presneto blizu sovraštvu in ne smemo se čuditi, da je le-to vgrajeno v vsak sistem, ki se napaja v ateizmu. Komunizem, npr. se je avtodefiniral kot »znanstveni ateizem«, pa je bil daleč od vsake znanstvenosti in je bil pravzaprav prava religija ateistov. Ker pa ateizem ne more ustvariti skupnosti v smislu tega, kar dela Jezus v Cerkvi, je najbolj naraven izraz tega verovanja pravzaprav fanatična politična stranka, ki je strogo hierarhično urejena in je poslušnost zagotovljena s »petimi grami svinca« iz pištole. Fanatičnost komunistov pri izgradnji sveta brez Boga je fascinantna prav tako kakor pogubna za vsakega, ki ni delil njihovega prepričanja. Misijonarskost ateista je prav v doslednosti njegovega nasilja nad drugimi brez primere v zgodovini. A njihovi napori s pomočjo »prisvojitve države« (predvsem naša šola je še vedno ateistična!) rojevajo neslutene sadove tako, da postaja Jezusovo vprašanje o tem ali bo našel vero na zemlji, ko bo prišel, pravzaprav resna stvarnost.

Nezmožnost odnosov

Ker ateizem sloni na izvorni negaciji, nikakor ne more ustvariti pozitivnega odnosa. Ne med ljudmi, ne do stvari ni sposoben vzpostaviti spoštljivega in potrjujočega odnosa. Ateisti se ne družijo v skupnosti (cerkve), temveč kvečjemu v društva/lobije s katerimi potem vplivajo na javno življenje, vedno v smislu izvorne antipatije. Ateizem uničuje, kajti končni cilj ateista je nič. Praznina, ki ni niti nirvana, temveč pravo in dokončno izginotje. Pot v nič pa je polna ruševin, kajti vsak končno deluje v skladu s svojim prepričanjem. Vernik gradi božje kraljestvo, nevernik pa gradi družbo niča in praznine. Ateizem pelje družbo v popoln individualizem, kar pomeni v samoto pekla že na tem svetu. Zato je ateizem pravzaprav pravi satanski otrok in je zlo, ki v ozadju napaja več kot en uničevalen, koroziven in koruptiven pojav v družbi.

Za pravo razumevanja stanja v družbi moramo ateizem uvrstiti med verovanja, ki so osebna in nerazumna, zato jih je silno težko izkoreniniti. Ker je nerazumen, ne sprejema intelektualnih argumentov, ker je oseben prevzame vse človeške ravni in jih zastruplja celostno, zato so ateisti, neverniki, pravzaprav slepi tam kjer vernik vidi luč, ki razsvetljuje vsakega človeka.

Slovenija je že od leta 1945 v rokah strupenega in zlohotnega ateizma. Ateizacija javnega življenja je popolna do te mere, da ateizem sprejemamo ne le kot prevladujočo verovanje, temveč kot določujočo misel. Že skoraj 70 let sistematično izganjajo krščanstvo iz naše narodne zavesti, naše kulture in navad. Zadnji primer je izgon Cankarjevega Očenaša hlapca Jerneja iz parlamenta, a stvar se ne konča tu. Vsak vernik, posebno laiki v javnih službah, hitro postanejo tarče diskriminacije in preganjanja, če na kateremkoli področju postanejo vodilni. Večini je pot na vodstvena mesta tako ali tako zaprta!

Biti ateist je osebna odločitev, ki ni razumna, ker je verovati v nič silno težko, ker je odločitev za ateizem posledica slabe izkušnje z božjim na zemlji in ker graditi za nič nima nobenega smisla. Od tod do sebičnosti ni daleč. Ateist, ki govori o solidarnosti tega ne more misliti resno, ker solidarnost nasprotuje njegovemu prepričanju. Na oblasti imamo ateiste, prave nevernike, prave anti-kristjane. Njihova dejanja potrjujejo, da so njihove besede o solidarnosti prazne, saj njihova dejanja (davki) bijejo po najbolj nedolžnih in pomoči potrebnih v naši družbi.

Vera v nič je pravzaprav eden od temeljnih problemov naše družbe, naših medsebojnih odnosov in vprašanje, ki bo odločalo o naši prihodnosti. Kar verujemo, to bomo tudi postali.

 

1029 KOMENTARJI

 1. ..ateizem se na razum in razumnost ne more sklicevati ali se na tem utemeljevati in si dajati razumski background…

  ..enako velja za ateizem in znanost…

 2. ..kravjek in debilček Tone se sprašuje kje jemljem svoje teze…??

  ..v razumu in iz njega in iz realnosti izkušnje in empirike spoznanja kontingence sveta in človeka..

  ..no, to je za Tončka, ki je tako filozofsko in znanstveno nepismen in neizobražen, že španska vas..

  • Bernardo, a si mogoče že kdaj slišal za vakumsko fluktuacijo? Če bi razumel kaj to je, potem ne bi kvasil takih neumnosti o kontingenci.
   Btw, vem da je težko, ker si Tonetu nekonkurenčen, ker ima pač on veliko močnejši um in s tem posledično tudi realnejše razumevanje sveta. Ti pa kaj dlje od prvega stavka zgoraj ne dosežeš. Ostal si v dvodimenzionalnemu svetu in sedaj lajaš na druge, kateri živijo v prostoru-času (če sploh veš kaj je to).

   • Bianko, s tem, ko si naštel nekaj na pamet naučenih floskul in ne razumeš pomena, še ne pomeni, da si kaj pametnejši ali da je Tone kaj pametnejši od Bernarda.

    Enostavno ti je stopil na rep. Zato pa se tukaj repenčiš.

 3. Boštjan, zdaj si se pa nesramno spravil nad mojega TITA!
  In kako si razlagaš, da je navaden šlosar, pa še ateist povrh, sam sebe postavil za vrhovnega poveljnika partizanov, in jih tako uspešno vodil proti vsem okopatorjem in njihovim pomagačem, ki so vsi bili globoko verni, Hitler še najbolj!, da je vse porazil in celo zgradil pravo in resnično demokracijo v Jugoslaviji,
  ne da bi bil BOŽJI SIN?

  Kot prvo, jaz nisem ateist! Sem že večkrat poudarjal!

  Še najbolj sem v tem pogledu podoben največjemu umu in dobrotniku človeštva Nikoli Tesli, ki je izjavil, da je

  ČLOVEK ROBOT NAREJEN IZ MESA.

  S to izjavo se je strašno zameril Cerkvi. Kot se je Beatl Lennon zameril, ko je preprosto ugotovil, da so Beatli bolj popularni kot Jezus Kristus, in so zato nad njega jezuiti poslali kar morilca!

  Nad Nikolo tudi, leta 1943. Tesla je izdelal napravo, in jo tudi preizkusil, porušena drevesa v Sibirji so njegovo delo, za katero je zatrdil, da vojna več ne bo mogoča. Ker je bil javni podpornik partizanov in občudovalec genialnega voditelja partizanov TITA, so se zbali, da bo ta naprava prišla v Titove roke!

  Vsak ve, da je robota NEKDO naredil. Kaj to ni dovolj, da je tudi robota – človeka nekdo naredil? Ker ne vemo, kdo je to bil, mu lahko nadenemo splošno ime BOG.

  S tem seveda ni rečeno, da sem tudi vernik. Če pa se izdajaš za vernika, je to izredno praktično. Na vsako bedasto ali nebedasto vprašanje lahko odgovoriš, če se sklicuješ na boga namreč!

  Katoliška vera, ki temelji na veri v Jezusa kot božjega sina in Mariji, ki jih verniki prosijo naj posredujeta pri bogu, da bodo uslišane njihove prošnje, temelji torej na očitni korupciji.

  Bog prinaša srečo, satan nesrečo.
  Ne vidim prav nobene koristi prositi boga z pomoč, saj je neizmerno dober, le da je satan močnejši!

  Zato se jaz obračam SATANU za pomoč! Nekaj mi ni šlo, pa sem se v jezi zdrl: Satan pomagaj mi! In je celo takoj učinkovalo!

  In za čuda, še vedno učinkuje, medtem, ko so prošnje bogu brez koristi! Sem ga že dostikrat celo preklel, pa tudi to ni pomagalo!

  In tako sem jaz postal vernik, VERJAMEM V SATANA!

  Tistega, ki te muči, moraš prositi, da te ne muči, kaj ni to logično? Pa celo učinkovito je!

  • Naš Tito
   Sedaj mi je popolnoma jasno, za čigavega sina imaš Tita(to jaz meni znano že kar nekaj časa; kot Marks in Engels, Lenin in Stalin in enako Hitler, ki je imel kot vsi omenjeni tudi v načrtu uničiti katoliško cerkev), ki nosi ime po kratici TITO.
   Sveto pismo govori o njih in njim podobnih kot o predhodnikih Antikrista, ki mora priti v času, ko se bo razodela skrivnost nepostavnosti, katere izpolnitev je pripravljena za čas neposredno pred drugim Kristusovim prihodom, to je vaš čas; čas laži in zapeljevanja, čas katastrof in čas, ko je božjemu sovražniku dan trenutek, da se do konca razbesni nad človeškim rodom.
   Govoril bo drzne reči, a njegov čas je omejen in vsi njegovi goreči privrženci bodo škodovali božjemu ljudstvu a njihov čas se bo hitro iztekel in vrženi bodo v globoko brezno skupaj z njimi, vsi, ki bodo preklinjali Božje ime. Si na odlični poti, da boš tudi takrat zraven, česar ti seveda ne privoščim. Toda izbira je tvoja.
   Tisti, ki verujemo, vsak dan odkrivamo božjo dobroto in se veselimo vsakega trenutka, ki ga lahko preživimo za Njegovo slavo, saj je bomo po smrti deležni. Vi pa boste deležni Satanove “slave” v breznu. No, še imaš čas, da premisliš. Vzemi si ta čas, sicer ti lahko samo rečem, da te čaka samo še mučenje brez konca, kajti s smrtjo se življenje zate v tem stanju žal ne bo končalo. Zaupam ti še, da bodo rešeni vsi, ki bodo obžalovali svoje grehe in klicali Božje ime v upanju na rešitev. Bodi previden in vse dobro ti želim.

  • “Katoliška vera, ki temelji na veri v Jezusa kot božjega sina in Mariji, ki jih verniki prosijo naj posredujeta pri bogu, da bodo uslišane njihove prošnje, temelji torej na očitni korupciji.”

   He, he, he…drži, vmesni člen koruptivne verige pa je še RKC s svojimi mašami za rajnke in s podobnimi duhovnimi storitvami, ki temeljijo na materialnih plačilnih sredstvih.

  • Verjmamem, da ti ni nič pomagalo, če si ga preklel. Verjamem pa tudi, da ti je začasno pomagal Satan – za visoko ceno, kar boš morda šele spoznal.

 4. “Mimogrede: Adam in Eva sploh nista mogla biti ateista, četudi bi hotela. Poznala sta Boga osebno, saj sta se, dokler sta bila v raju, pogovarjala z njim. Ateist pa nič ne ve, da bi kakšen bog obstajal, zato se mu niti upirati ne more”.

  G. Tone, jaz ne zelim nikogar zmerjati s kravjekom ali imbecilom, ker to ne vodi nikamor. Ce jaz tu kaj pokomentiram potem iz veselja do komentiranja. Da bi pa koga spreobrnil v svoj, ali pa recimo v cerkveni prav, je skoraj nemogoce. Spreobrne se lahko samo vsak sam, ker smo vsi tako kunstni. Ce pa kdo izgubi potrpljenje in zacne so-komentatorja polivat z gnojnico, kaze kvecjemu, da ni nic boljsi. No, ce bi se vsi zavedali svoje puhlosti, minljivosti (da smo v bistvu samo crvi) in bili v tem smislu ponizni, sploh ne bi bilo vec ateistov in verskih problemov na svetu. Bilo bi vsem jasno, da prava vera niso prazne marnje ampak nekaj bistvenega. Po sv. Avgustinu vemo, da je vera nezasluzena bozja milost, katero se tezko pridobi in hitro zapravi.

  Da pa sedaj pisem tako po “farsko” me je navdusil Bostjan, ki se zaresno trudi za spreobrnenje “zakrknjenih ateistov” na tem spletu.
  To kar pri samozvanih ateistih edino lahko se vzge je osebna izpoved vere. Kako sem jaz konkretno prisel do vere in ostal veren. Gospod kardinal bi rekel s Trubarjem: stati inu obstati.

  No, Adam in Eva sta se po biblicnem porocilu hotela po ateisticno “ponorcevat” iz svojega Stvarnika. Seveda nista bila ateista, ker sta se bila z Bogom celo tikala. Morda to se ni bilo skupno gospodinjstvo. No Jezus, bozji sin, pa je zivel z apostoli v skupnem gospodinjstvu. Ceprav sta bila A & E po telesu v sorodu z vsemi zivalmi po spisku, sta bila po svoji duhovni nadgradnji (dusi) Bogu podobna.
  Te rajske idile se resnicno ne da primerjati z nobeno drugo recimo budisticno nirvano, kjer vse tiho je bilo (nistavilo) ali islamskim paradizem, kjer mrgoli od vecnih devic (huris), s katerimi se naslajajo islamski partizani in teroristi, ki so za zivljenja pobili dovolj nevernih zensk in otrok. No Islam (s svojim tipicnim hladnim osamelim Demiurgom- samo bogom-stvarnikom), v primerjavi z nasim polnokrvnim Bogom Ocetom, ki zivi v druzinski skupnosti z Sinom in sv. Duhom in vso nebesko glorijo, ni nobena alternativa.
  “Brezbozni” Budizem (5. st. pr. Kr.) pa je v bistvu reorganiziran, Hinduizem, kjer so demonstrativno ukinili na tisoce bogov in boginj, ki po mili volji uganjajo svoje vragolije in se selijo v zivali in nazaj. Vse tri religije, so sicer priznane vere, nam kristjanom pa ne morejo nuditi nicesar, kar mi se nimamo. Za nas imajo samo se zgodovinsko-religioloski pomen.

  No pa nazaj k rajski zgodbi, ker imenitno razlozi problem ateizma. To je bilo v tistem raju, kjer sta se lev in jagnje skupaj pasla. A & E sta imela vsega na pretek. Kljub temu sta bozjo ljubezen (Bog je vse ustvaril iz ljubezni) vedno manj cenila. Pocilo je, ko je prisel skusnjavec v podobi kace, ki je bila takrat se prijazna zival in jima zacela pihat na duso, da bosta kakor suverena bogova, svobodna in stojeca izven dobrega in zlega.
  Tako sta se (crva) za trenutek vsedla na bozji prestol, in zagresila veleizdajo.
  To je bila hujsa izdaja in prevara kot znani levicarski Wikileaks, znanih Manninga, Assanga in Snowdena, ki so se specializirali samo na manj nevarne posle in dezele kot ZDA. Bistveno bolj nevarne dezele kot Rusijo, Kitajsko in islamske Alahove diktature pa so si ti strahopetci prisparali. No sedaj so vsi trije bedni izgnanci.

  Ta zelja, usesti se na bozji prestol, pa je v bistvu tisti razlog, ki goni nase ateiste, pa ce to priznajo ali ne.
  Pravis, da ateist sploh ne ve, ce bog obstaja ali ne in zato nima kaj tajiti? Tu vam dragi ateisti dam prav. Taksen bog kot si ga nasi komentatorji Nas Tito, Tone, M.O. itd predstavljate, z veliko verjetnostjo ne obstaja. Tiste vase bogovske malike lahko vse pobasete ad acta in ne bo nobene skode. Te vase podzavestne skomine po bozjem prestolu pa so v bistvu tisti razlogi, ki vas meckajo in gonijo proc od boga. Kaca pa so nasi levicarsko ateisticni mediji, ki zavajajo vse zivo.

  Jaz verjamem v mojega Boga, katerega sem dozivel. Nisem ga videl ali srecal, ker se to ne da. V Medjugorji sem bil ze trikrat pa tudi nisem dozivel nobenega nadnaravnega videnja ali slisanja.
  Kdor “mojega” nevidnega skritega Boga iskreno isce, se mu pusti najti v Bibliji, v Jezusu Kristusu in katoliski cerkvi.
  Levicarjem in ateistom pa se to ne ljubi. Zato so za svoj ateizem krivi sami. Odkrivati in spoznavati tega Stvarnika, to praeksistenco, tega gospodarja poka in evolucije, ki vse vzdrzuje in tera naprej, je od sile fascinirajoce.
  Naj koncam z zadnjim stavkom Apostolske vere, ki se moli pri nedeljskih masah: Verujem v Svetega Duha, sveto katolisko Cerkev, obcestvo svetnikov, odpuscanje grehov, nase vstajenje in vecno zivljenje. Amen.

  • Jan, s tem, kar pišeš v prvem odstavku, se strinjam. Vse drugo pa spet nakladaš po starem. Če tebe sploh ne zanima, kaj jaz mislim in pišem o ateizmu, zakaj misliš, da bi mene moralo zanimat to, kar ti misliš o veri in bogu?
   To, da mešaš moja stališča s stališči Našega Titota in podobnimi, več govori o tebi kot o meni. To pomeni, da se v svoji vzvišenosti niti malo ne potrudiš razumet človeka, s katerim debatiraš. To lahko razumem kot namerno žalitev.

   »Da pa sedaj pišem tako po “farško” me je navdušil Boštjan, ki se zaresno trudi za spreobrnjenje “zakrknjenih ateistov” na tem spletu.« Saj to je glavni problem vere v boga, človeka nagovarja k nasilju. In to k najhujši obliki nasilja – k nasilju z najboljšimi nameni. Veren človek v drugemu človeku, ki ne deli njegovih prepričanj, ni zmožen videti enakovrednega sočloveka, ampak nesrečno zapeljano bitje, ki mu je treba pomagati. Ker ta človek največkrat nič ne ve, da mu kaj manjka, mu je treba pomagati proti njegovi volji. Dokler niso ateistični politiki uvedli demokracije in ločitve cerkve od države so to počeli s fizičnim nasiljem. Muslimani, ki ne poznajo ločitev vere in države, počnejo to še danes, krščanski misijonarji pa se morajo posluževati bolj prefinjenih metod.

   »To kar pri samozvanih ateistih edino lahko še vžge je osebna izpoved vere.« Lahko si prepričan, da me tvoja verska doživetja prav nič ne zanimajo, drugih ateistov pa tudi ne. Zakaj bi me tvoje doživetje zanimalo bolj kot pripovedi tistih, ki so srečali marsovce. Džungle so polne šamanov, ki se vsakodnevno gibljejo v svetu duhov, po Aziji se sprehajajo živi bogovi, tvoje Medjugorsko doživetje je tretja liga.

   Ti imaš mene za zakrknjenega ateista, jaz pa tebe za zakrknjenega vernika, pa sva bot. Konec koncev jaz tebe ne skušam spreobrniti v ateista, poskušal sem samo stvarno razložiti, kaj ateizem sploh je, glede na zgrešen in tendenciozen prikaz v tem članku.

   • “Saj to je glavni problem vere v Boga, človeka nagovarja k nasilju. In to k najhujši obliki nasilja – k nasilju z najboljšimi nameni. Veren “človek v drugemu človeku, ki ne deli njegovih prepričanj, ni zmožen videti enakovrednega sočloveka, ampak nesrečno zapeljano bitje, ki mu je treba pomagati. Ker ta človek največkrat nič ne ve, da mu kaj manjka, mu je treba pomagati proti njegovi volji. Dokler niso ateistični politiki uvedli demokracije in ločitve cerkve od države so to počeli s fizičnim nasiljem. Muslimani, ki ne poznajo ločitev vere in države, počnejo to še danes, krščanski misijonarji pa se morajo posluževati bolj prefinjenih metod.”

    Tone, pozdravljen!
    Jezus nam je dal zgled, kako postopati z neverniki ali celo s sovražniki. Zanje je umrl na križu,… se pravi, za vse nas, saj smo vsi zaznamovani z izvirnim grehom, se pravi nam ni lahko brezpogojno izvrševati del ljubezni. Zato sem Bogu hvaležen za vaše prispevke, ki ne vem, koliko so resnična slika vaše ne-vernosti, a meni veliko pomaga, da o tem razmišljam, se v svojo vero poglabljam in iščem podobo, ki naj bi jo kristjan, ki je predan veri v Našega Gospoda in poslušen učenju svete Cerkve, izžareval v ta svet, da bi jih lahko čim več pridobil za vero v Jezusa Kristusa, ki je edino poroštvo večnega življenja in njegove slave.

    • “Jezus nam je dal zgled, kako postopati z neverniki ali celo s sovražniki. Zanje je umrl na križu,…”

     Če je tako, zakaj ne slediš Jezusovemu zgledu?

    • Spoštovani Boštjan, zaman se trudite nagovarjati tipe, kot so Tone, Naš Tito in podobni, ti vaše govorice ne razumejo, ničesar ne razumejo, čeprav se pretvarjajo, da uporabljajo razum.

     • Kapodistrias, prav nič se ne pretvarjajo !
      Saj uporabljajo/mo razum, takšnega kakršnega pač imamo/jo.
      In takšen kot je (razum), ga sprejemamo kot edinega pravega.
      A ni tako ?

    • Tone ne razume pojma sekularnosti v svobodni družbi. On si to predstavlja, kot zatiranje religij.

     V resnici pa niso bili ateisti tisti, ki so uvedli sekularnost niti ni bil namen zatiranje religij. Obratno. Namen je bil dati različnim religijam enakopraven status in svobodo delovanja.

   • Včasih te vere ne najdemo v nekaterih vidnejših verskih predstojnikih, kar je seveda pomilovanja vredno-predvsem pa zaželjeno, da se moli tudi zanje in za njihovo stanovitnost/spreobrnjenje. Po drugi strani je pa po medijih pretirana gonja in se predvsem z lažjo podtikajo stvari nekaterim, da bi jih pri njihovem poštenem delovanju onemogočili. Tudi tu je potrebno moliti; za stanovitnost svetih in za spreobrnjenje v laž zavedenih. Predvsem pa se moramo prizadevati za lasten pristen zgled življenja po veri. Drugačna prenova Cerkve ni možna. Ne pri nas, ne v svetu.

    Tone, to mesto tvojega prispevka sem citiral, da ga izpostavim, kjer si dobro podal temeljno nerazumevanje bistva poslanstva Rimo Katoliške Cerkve. Jezus nas pošilja kakor ovce med volkove in nam zagotavlja svojo navzočnost ob nas do konca sveta. Zato se ne bojimo ne podtikanj, ne sovraštva, ki ga izzivamo s svojo zvestobo resnici. Učitelj nas je zavezal Ljubezni, ljubezni, ki ne pozna hinavščine, da bi svetu dali pričevanje o Ljubezni, ki rešuje svet; tudi sodobnega človeka iz brezna greha, zmot, sebičnosti, raznih odvisnosti, sovraštva,…iz spletk očeta laži, demona, stare kače, Satana. Bog je dal človeku svobodno voljo in jo tudi spoštuje, zato bodo njegovi pravi učenci spoznani po Ljubezni tudi do sovražnika, celo do svoje lastne smrti, če bi bilo to potrebno. To pomeni, da za resnico lahko pričujemo z darovanjem lastnega življenja, saj ga bomo ob vstajenju mrtvih prejeli nazaj(svoje poveličano telo/duša je nesmrtna). Božji sovražnik se je skril v ateizem, v nič, v religijo nasilja, kjer se dovoljuje ljudi drugačne vere ali brez vere ubiti. A to ni po božji volji, kajti Bog je ljubezen. Za vsakim nasiljem je skrit božji sovražnik, ki oznanja laž, nasilje, rop in razdor in v smrti človeku ne pusti nobenega upanja, da bi ga lažje speljal na svoje peklenske limanice. Pripisovati nasilje resničnim pričam resnice vere, pomeni nezmožnost izstopiti iz ozkega kroga lastnih izkušenj s svetom in lastnega prepričanja. Priznavati moč nasilju do te mere, da ga končno vidim celo tam, kjer ga absolutno ne more biti. To pa je že nevarna stopnja zablodelosti, kjer se lahko z malo medijskega pompa sproži morija celo večjih razsežnosti, kot smo je bili priče koncem druge svetovne vojne tudi na naših tleh, ali pred leti v Ruandi in Srebrenici in v aktualni Siriji. Pri nas je genocid že v teku, vendar se pazi, da bi o njem ne govorili, prav tako v svetu; tako imenovani tihi holokavst, ki je korenina vsakega nadaljnega zla, ki se vedno bolj razrašča in občasno zadobi katastrofalne razsežnosti. Namesto, da bi odločno reagirali, se počasi navajamo nanj kot na neko nujno zlo. IN TO JE NAJVEČJA KATASTROFA! In ravno to pripravlja najtemnejše obdobje v človeški zgodovini in srednji vek bo v zgodovini kljub vsemu pred njim izstopal kot mnogo svetlejši.(Omenjam ga zgolj za ilustracijo)
    Zato je že skrajni čas, da se zbudimo in skupaj nastopimo proti vsakemu nasilju, Proti kateremu pa se ne moreš prav boriti, če ga preje dobro ne prepoznaš. Pravo spoznanje pa daje edino kvaliteta vere v Jezusa Kristusa in življenje po njej.
    Z veseljem bi vam napisal kakšen drug vir pravega spoznanja, če bi obstajal, a ga žalibog ni.
    Torej, če hočeš/hočete obstati, se odprite Resnici, sicer boste postali žrtve Laži, ki vas bo na koncu obrala,…s kostmi vred.
    Zveni fanatično? Čudno, tu ni čutiti fanatizma, razen če je fanatično sploh še upati na rešitev sveta ali vsaj tistih, ki bodo v težkih časih, ki prihajajo in so za mnoge že tu, v veri v Ljubezen in v zaupanju tistim, ki jo v pozabljanju nase in darovanju samega sebe za rast božjega kraljestva na zemlji zvesto oznanjajo.
    Vsekemu privošči iskreno dobroto, delaj dobro, z vsakim deli razloge svojega upanja in na vsako provokacijo odgovarjaj s potrpežljivostjo, iskreno in poln sočutja tudi tistim, kateri te ne marajo, /bodisi zaradi prepričanja,…/ in spoznal boš Resnico in Ljubezen in začuden spoznal, koliko je še razlogov za upanje. Zaupaj, bodi pogumen in naj se ti okrepi srce, osvobojeno vsakega sovraštva, sebičnosti, egoizma,… boš spoznal resnično svobodo, ki je možna samo v veri Vanj.
    Mir in vse dobro!

    • “Tone, to mesto tvojega prispevka sem citiral, da ga izpostavim, kjer si dobro podal temeljno nerazumevanje bistva poslanstva Rimo Katoliške Cerkve.” Hvala za kompliment, da nekaj dobro ne razumem.

    • “Zato je že skrajni čas, da se zbudimo in skupaj nastopimo proti vsakemu nasilju,” Za začetek se lahko odpoveš spreobračanju ljudi, ki ti niso nič žalega storili in lahko krasno in pošteno živijo brez tvoje vere.

   • Pa ravno ateisti so najbolj nestrpni do drugače mislečih. Kristjani smo pa strpni.

    To se vidi danes po svetu – tudi razvitem, ki je bil še donedavna krščanski. Kristjane preganjaju – sovražnike kristjanov pa imajo vse radi.

  • Spoštovani g. Jan!

   Ob branju vašega sestavka sem prišel do nekatérih zanimivih, prej neznanih mi odkritij. Nikóli nikjér nisem zaslédil, katéri jezik sta govorila Adam in Éva. Je bil tó tisti prajezik, iz katérega se je razvila večina sedaj obstojéčih (naravnih) jezikov? Gledé na tó, da oménjate, da sta A&E Boga tikala, sklépam, da je v njunem jeziku obstajalo tudi vikanje. Je mogóče, tórej, ali obstaja čisto majhen kanček verjétnosti, da je bil ta jezik Slovénščina? Oz. néka pra verzija slovénščine, ki pa od moderne slovénščine veliko ne odstópa. Zadnje dni se veliko govori o tém prajeziku, ki da naj bi bil prav slovénščina (obstajajo tudi pisni dokazi v članku na internetu).

   “Bog je vse ustvaril iz ljubezni”
   Iz ljubézni do Kóga je vse tó ustvaril? Je imél Bóg (ali jo še ima) družico? Je nemara najprej ustvaril Zemljo, da bi ji jo podaril potém pa je ugotovil, da je preveč dolgočasna (ali pa njej ni bila všéč) pa je zató ustvaril še nas, da jo malce popestrimo? (Več o tém pišem v svoji knjigi “Mati Božja, Žena Božja”. Utegne to biti sv. Marija mati božja, ki je pravzaprav iz nebes prišla rodit Jezusa in sploh ni bila zemeljski človek, pač pa boginja?)

   Tretje vprašanje, ki se mi poraja pa je, ali se po smrti človek (oz. duša njegova) lahkó sam/a odlóči, ali bó šel v nebésa, v niravno ali v z véčnimi devicami napolnjen islamski paradiž.
   Je slédnji rés rezerviran samó za tiste, ki so pobili mnógo nevérnikov (in se pri tém po móžnosti žrtvovali)? So duše nemara posortirane gledé na religijo ali imajo prosto pót odločitve?
   Kaj se zgodi, če nevérnik (nevérnik po muslimansko), npr. kristjan, ki ga začne privlačiti muslimanska véra, a še védno verjame v Jézusovo božjost, stori samomor, se tó, čez prst poglédano in z ohlapnim upoštévanjem pravil, lahkó šteje, kot da je pobil nevérnika in gré za nagrado v paradiž razdevičevat device v neskončnost ali pa ga, ker je na pol še védno kristjan (in krščen) čaka pekel in véčno trpljenje zaradi smrtnega gréha, kar samomor po Bibliji je.

   Tóliko za enkrat, hvala.

   • …sem prišel do nekatérih zanimivih, prej neznanih mi odkritij…

    Očitno niste prišli do nobenih odkritij. Samo neka vprašanja postavljate, kot v neki zamaknjenosti, v kateri nihče noče z vami sodelovati.

    • Seveda postavlja vprašanja povezana z njihovo vero.

     Težava pa je v tem, da kot verniki na vprašanja ne znajo odgovoriti!

     Kajti takšna vprašanja bi verniki morali postavljati sami sebi, preden so postali verniki.

     • Težava pa je v tem, da kot ateisti ne znate odgovoriti na vprašanja, ki jih postavlja avtor članka Andrej A. Poznič. Ali ni komentiranje namenjeno članku?

   • Kobrowsky
    Morda boš našel del odgovora s pogledom malo “višje”(dobesedno in v prenesenem pogledu), v mojem pogovoru s Tonetom:
    Boštjan, 6.8.2013 12:08 in Boštjan, skromni služabnik, 6.8.2013 12:46.

   • “…katéri jezik sta govorila Adam in Éva. Je bil tó tisti prajezik, iz katérega se je razvila večina sedaj obstojéčih (naravnih) jezikov? Gledé na tó, da oménjate, da sta A&E Boga tikala, sklépam, da je v njunem jeziku obstajalo tudi vikanje. Je mogóče, tórej, ali obstaja čisto majhen kanček verjétnosti, da je bil ta jezik Slovénščina”?
    G. Kobrowsky, kje ste pa vi staknili ta zanimivi poljsko-judovski priimek?
    Odgovarjam v skladu svetopisemskega izrocila, ki pa ni znanstveno dokazljivo: A & E sta govorila z Bogom v nekem pra-semitsko-babilonskem dialektu, ki so ga uporabljali se pred vesoljnim potopom in se preden so se jim zamezljali jeziki, ko so v svoji ateisticni prevzetnosti in gresnosti zaceli graditi tiste neboticnike (Zigurati). Od takrat naprej naj bi se jeziki zaceli kot za stavo eksplozivno siriti. To naj bi imelo tudi svojo koristno funkcijo, da ovirajo sirjenje krivih ver in prepovedanih gresnih poznanstev. Normalno pa veljajo za bozjo kazen, ker so ljudje stalno gresili na ateisticen nacin in je moral biti Jahve stalno uzaljen. Nazadnje se je clovestvo se tako preonegavilo, da je moral dopustiti vesoljni potop, ter Sodomo in Gomoro.

    Za nasega krscanskega Boga, vemo, da je posebljena ljubezen in da je vse ustvaril iz ljubezni do sebe in vsega stvarstva z angeli v nebesih in ljudmi na zemlji. Vse kar je ustvaril, je ustvaril sebi v slavo. In vse kar ljubi to zaradi tega eksistira.
    Za Boga Jahveja tudi vemo, da en bog v treh osebah, sveta Trojica, neke posebne vrste druzina, od katerih ima vsaka oseba svojo funkcijo: Bog Oce, ki je Stvarnik, Bog Sin,ki se je uclovecil in ga poznamo pod imenom Jezus Kristus. Tretja bozja oseba, ki vse odresuje, pa je Bog Duh, ki vse presinja in ozivlja. Da bi bila ena od teh bozjih oseb boginja z zenskimi predznaki, biblija in cerkveni Ocetje strogo zanikajo. Taksne boginje so imeli Babilonci in Kanaanci (Istar).
    Bistveno pri nasem krscanskem Bogu je njegova vsemogocnost, poosebljena ljubezen in poosebljena svetost, ki ne prenasa nobene gresnosti in nepopolnosti. V nebesih, v blizini Boga bodo zategadelj vzdrzali samo blazeni in svetniki. Za vse druge povprecne gresnike pa bo na razpolago mnogo drugih “bivalisc” nizjega razreda, tako, da ne bo nihce prikrajsan, kateri se je izkopal iz vic (purgatorium).

    Za Miriam, Jezusovo mater vemo, da se je rodila kot brezmadezno spocetje ( t. j. dogma, praznik 8. 12.), brez izvirnega greha prvih starsev, ocetu Zahariju in materi Ani. Po Jezusovem krizanju je zivela do smrti z najmlajsim Jezusovim apostolom Janezom, ki jo je prevzel. Apostol Janez pa je zivel na otoku grskem otoku Patmosu. Umrla naj bi v Efezu blizu Antalyje. Po smrti je bila z duso in telesom vzeta v nebesa (dogma) in je bila od svojega sina Jezusa kronana za kraljico angelov (legenda). S tem pa ni postala nobena boginja ampak je ostala nasa najbolj eminentna priprosnjica pri Bogu.

    Islam kot doktrina je nastajal od 7. do 9 st.po Kr. in velja od vsega zacetka za najvecjega sovraznika Cerkve in za krivo vero. Tisti, ki so pisali Koran, baje v sirski aramejscini, in ne v klasicni arabscini (kar naj bi bil kasnejsi prevod), so si prvo tretjino sposodili pri Judih (TORA), drugo tretjino pri nestorijanskih kristjanih (EVANGELIJ) tretja najbolj dolgocasna tretjina pa so moralisticne PRIDIGE, na katerih sedaj gradijo svojo znamenito “sarijo”, moralko in druzbeni nauk.
    Ker so vse te razlicne dele zanikrno pomesali med sabo, obstaja v Koranu okrog 50 “temnih mest”, katere ziv krst ne razume in jih vsaka njihova sola po svoje razlaga. Kljub temu velja ta zmesanica za originalno Alahovo besedo, ki naj bi jo nad/angel Gabriel med spanjem kot z nekim lijakom vlil v Mohamedovo butico. To je bilo potrebno, ker slavni vojskovodja, lastnik 9 zen, 30 konkubin, sicer pa s potenco 32 moz, ni znal pisat.
    Njihov vrhovni bog Alah(pomeni bog) je zelo enostaven bog. Zanje je vazno, da je samo eden in ne more imeti otrok (v nasprotju z nasim krscanskim Bogom). Sicer pa je samoten, hladen in stihijsko navdahnjen Demiurg s katerim se ni za salit. Velja za boga teroristov, ker rad podpira nasilno spreobracanje, vojno, teror in nagrajuje islamske mucence z islamskim paradizem, kjer mrgoli vecnih devic. Islamska nebesa si predstavljajo kot cisti zemeljski bordel, kjer se noc in dan seksa.
    Vprasanje kam pridejo zenske, je prerok samo napol odgovoril, da ne bi prevec ostrasil svoj stevilni harem. Vecina muslimank naj bi namrec prisla v pekel. Zakaj hudica, ce pa rodijo toliko otrok in se za povrh se prostovoljno zapirajo v burko?
    Odgovor: ker so se upirale mozkim (v postelji!)
    Slisi se kot slaba sala, je pa je na zalost zapisana v njihovih originalnih Haditih. Ce bi to te uboge zenske dozivljenske zapornice vzele resnicno na znanje, bi prislo do zenske islamske revolucije.
    G. Kobrowski, cez nasega krscanskega Boga, nasega odresenika Jezusa Kristusa in svetega Duha (glavni praznik Binkosti), ga ni. Nasa krscanska vera in RKC je brez konkurence in prekasa Islam kot Triglav Tivoli.

    • 1. Adam in Eva sta govorila slovensko. Dokaz – dvojina.
     2. g. Jan, a bi nam zaupali, kateri sekti pripadate. V Vatikanu ne bi podpisali niti ene od vaših tez. Sodobna katoliška teologija uči, da je zgodba o Adamu in Evi samo prispodoba, priznava pa evolicijski razvoj človeka. Prvi ljudje izvirajo iz Afrike – Adam je bil zamorc.

   • Mene pa bolj kot to, kakšen jezik sta govorila Adam in Eva, zanima, kakšen jezik je govorila kača, ki ju je zapeljala? Zagotovo je bil to jezik z velikim številom sičnikov in šumnikov…

  • Berem: “Da pa sedaj pisem tako po “farsko” me je navdusil Bostjan, ki se zaresno trudi za spreobrnenje “zakrknjenih ateistov” na tem spletu.”

   Upam, da bosta oba gospoda, Jan in Boštjan ta greh povedala pri spovedi. Spreobrača se z lastnim življenjem in ne z besedami. Z LASTNIM ŽIVLJENJEM! Še primer: precejšni papež je olalala let govoril, kako živeti. Sedanji pa samo živi in že navdušuje.

   Hm … sem preoster? Preveč beseden?

   • AlFe, Odpreti “usta” in klobasati, srati s polno ritjo je čisto enostavno. Pisati modro je težje. Braniti resnico je častno. Za Resnico se izpostaviti in zanjo morda celo dati življenje je junaštvo. Tisti, ki o papežih od začetka dvajsetega stoletja ve nekoliko več in je bolj razgledan, ve, da so bili vsi ti možje, možje vere in zaupanja. Janez PaveII. je to živel zelo vzorno in o tem govoril in pisal po svoji službeni dolžnosti. Podobno njegov naslednik. Oba sta dala zgled ponižnega in zvestega služabnika in nista kriva, če se je za časa njunega pontifikata začela odpirati “smrdeča greznica”, ki jo je pač enkrat bilo nujno odpreti. Za aktualnega papeža pa rajši molimo, da ostane zvest do konca, kajti še ni rekel zadnje besede. Tudi sam sem navdušen nad njim in ga podpiram tudi z molitvijo, ker v resnici drega v sršenja gnezda, da bi z božjo pomočjo ohranil vero do konca in tek dokončal, svoj boj dobojeval, kajti brez hudo bolečih pikov ne bo šlo. J.P.II. je dregal v zunanja gnezda in je bil opikan: streljan. Frančišek je začel razdirati notranja. Želim mu darov sv. Duha, vso srečo in vse dobro.

 5. Heh. Spet en izmed čudakov, ki bi me rad s splošno ingoranco in čudaškimi argumenti prepričal, da je to, da ne zbiram znamk, moj hobi.

 6. Kar je pri tej temi edino pomembno, je odgovor na vpašanje:

  ZAKAJ cerkeV vstraja in trdi, da so tudi ateisti verniki?

  Kakšen NAMEN se za to trditvijo skriva!

  • Tega ne trdi Cerkev, temveč zdrava pamet, pravilno logično sklepanje. Znanost sama tega ne zanika.

  • Nesmiselno vprašanje glede na to, kaj jim je Jezus pri tisti večerji podaril.

 7. “Za pravo razumevanja stanja v družbi moramo ateizem uvrstiti med verovanja, ki so osebna in nerazumna, zato jih je silno težko izkoreniniti. Ker je nerazumen, ne sprejema intelektualnih argumentov, ker je oseben prevzame vse človeške ravni in jih zastruplja celostno, zato so ateisti, neverniki, pravzaprav slepi tam kjer vernik vidi luč, ki razsvetljuje vsakega človeka.”
  Bi kdo lahko raztolmačil ali udušil nabojno moč tega Pozničevega odstavka?
  Titovo pisanje se zelo približa naravi predmeta ki ga pod žaromete postavlja citirana definicija.

  • 1. To je neko zasebno mnenje, izraženo brez vsakih argumentov. Ti tukaj argumentov ne pogrešaš, ker potrjuje tvojo vero.
   2. Vse to sem najmanj dvakrat pojasnil, pa ni nič pomagalo.

 8. Saj nisem vprašal, kaj jim je pri tisti večerji podaril, čeprav tudi tega ne vem, niti tega, kje je darila nabavil, ker takrat še ni bilo Hoferjev, Šparov itd.

  Glede na to, da nam Cerkve prodajajo duhovno hrano, Špari pa jesti, pač sklepam, da so apostoli na Zadnji večerji jedli le duhovno hrano. Se mar motim?

 9. Poznič kar sam sebi v skledo pljuva.

  Najprej trdi, da so ateisti verniki,
  potem pa napiše: “zato so ateisti, neverniki, pravzaprav slepi tam kjer vernik vidi luč, ki razsvetljuje vsakega človeka”

  Če so ateisti verniki, potem že niso neverniki, ampak so KRIVOVERCI!

  Očitno nebeška luč ne razsvetljuje vsakega človeka enako!

  Pa smo že kar blizu inkvizicije!

  • GLEDE INKVIZICIJE TOLE:
   Nepoznavanje zgodovine! Inkvizicija ima sama po sebi zelo malo smrtnih žrtev. Nekoliko več jih je bilo, ko je stvari v roke prejela posvetna oblast, ki je bila s krščanstvom pobarvana le od zunaj. Tako imamo iz tega obdobja tudi nekaj mučencev, ki so jo skupili, ker so se zavzemali za pravi Kristusov nauk in si s tem nakopali nenaklonjenost takratnih političnih in ponekod celo verskih oblasti, ki pa so se večkrat za vero bolj malo zanimale in jim je bilo več za ohranjanje materialnih privilegijev. Hočem reči, da povsem pokristjanjene Evrope v resnici še nismo imeli. Imeli smo le bolj ali manj krščanska obdobja. obdobja vzponov in padcev, zato zločinov ne moremo naprtiti krščanski veri temveč odpadom od nje.
   Pozničevo pisanje je inkvizitorsko samo v smislu obrambe pravega nauka in zdrave kmečke pameti in daleč od zločinske inkvizicije, ki jo je najbolj krvavo v Evropi uprizorila ateistično komunistična inkvizicija, kar se kot po tekočem traku spregleduje, kot da ni bilo nič in so glede tega rdeči nedolžni. Cerkveno inkvizicijo kar se tiče mučenj in usmrtitev, so odpravili pravi Kristusovi učenci, in enako lahko odpravijo tudi rdečo inkvizicijo samo oni in ko bo za to prišel pravi zgodovinski trenutek, se pravi, ko bo čas dopolnjen.

  • Pozniča si se lotil navidezno logično. Ateisti, so neverniki glede na odnos do krščanske vere in veliko večji verniki od kristjanov, saj verjamejo v nekaj, kar nima ne filozofske podlage ne podlage zdrave kmečke pameti in še manj utemeljenost na znanstveni ravni. Če znanost ne more direktno potrditi ne-obstoj Boga, to še zdaleč ne pomeni večje verjetnosti, da ga ni. In ravno v tem je veliko luči za verne, ki vanjo verujejo, katere ateisti ne morejo videti, ker se k njej nočejo obrniti. K spoznanju Boga vodi preprosta pot: odpoved lastni sebičnosti in odprtost za Resnico, ki je že bila od davnaj, ko sem bil sam še v Božjih načrtih; se pravi, da me še ni bilo.
   Več o spoznanju prave vere pišem v prispevku Boštjan, skromni služabnik 6.8.2013 12:46

   • “K spoznanju Boga vodi preprosta pot: odpoved lastni sebičnosti in odprtost za Resnico, ki je že bila od davnaj, ko sem bil sam še v Božjih načrtih; se pravi, da me še ni bilo.”

    Če je tako, potem smo bili tudi ateisti v Božjem načrtu in če ostanemo ateisti, bo tudi to v Božjem načrtu. V nekem radikalnem smislu je zadeva že določena in tudi odločena, upirati se temu je nesmiselno. Odpovedati se lastni sebičnosti pomeni rušenje Božjega načrta, ki je sebičnost predvidel in na tudi ustvaril sebične!

 10. ..no , če pogldedamo po kilometrini komentarjev , ni znal ali zmogel noben tukajšnji pionirček, ki se ima in proglaša za ateista, že čisto na filozofski ravni…

  ..in tako tudi ne na razumni ali znanstveni plati, logično in konsistentno tega svoga ateizma..utemeljiti..

 11. “ZAKAJ cerkeV vstraja in trdi, da so tudi ateisti verniki? Kakšen NAMEN se za to trditvijo skriva”!

  G. Nas Tito, hvala za to trezno in pametno vprasanje.
  Kolikor vem, ne obstaja noben cerkveni ali koncilski dokument, ki bi se ukvarjal z versko organizacijo in pripadnostjo ateistov, ko pokazejo Cerkvi figo. Obstajajo pa poskusi ateistov, da bi zaradi financnih ugodnosti svojih 15 vernikov prijavili na davkariji kot versko skupnost.
  Obstaja tudi dovolj pastoralnih studij, zakaj in kako verniki odpadajo. V glavnem velja, da so sami prostovoljno odpadli. Cerkev zaradi tega ne bo propadla. Cerkev se s tem samo cisti.

  G. Nas Tito, (baje ste sam satanist, kar je se slabse) v glavnem ateisti veljate za izgubljene ovce, ali z milejsemi besedami brate in sestre, ki so zasli. Mi ostali, ki se se nismo puhujsali in ostali zvesti, moramo gledati, da obstanemo. Zaradi vas se naj ne bi sekirali prevec, ker je bila to vasa svobodna odlocitev. Tudi niste nasi znanci iz sosedove ulice. Tudi nam je nejasno, v kaksnih okoliscinah smo se vam zamerili oziroma, ste se pustili od zunaj pohujsati.
  Zato velja, da ostali pripadniki RKC(1,3 milijarde) lahko za vas samo se molimo. Zato se vam doslej se noben papez ni opravicil.
  Ce ste bili tako licemerski, da ste morali odpasti zaradi nekega pedofilskim ali pijanskega zupnika, vas subjektivno ni skoda.
  Znano je, da v nasih ateistih vcasih kar kipi od svetohlinskega ogorcenja, ker se imajo po pravilu za mnogo boljse ljudi celo od nasih svetniskih kandidatov.
  Smesno je tudi njihovo politicno ogorcenje. Ker so bili med vojno slucajno na pravi strani, sicer pa klavci in propalice, se imajo za boljse od vseh pobitih farjev in domobrancev v Hudi jami.
  Tudi mariborska gospodarska afera, za povprecne vernike, ki zasledujejo medije, ne more biti dovoljsnji razlog, da bi postali ateisti. Pravi izgubljeni ateisti so tisti nedobri ljudje, ki so RKC zaradi cloveskih napak avtomatsko proglasili za cisto mafijsko organizacijo, katero naj bi bilo treba za povrh se sovraziti. Ker so sami tako cisti in neomadezevani. Ker tudi sami sebe sovrazijo.
  Samo eno pozitivno vlogo vidim, ce levicarji s tem trkajo na naso slabo vest.
  Kljub temu, da so sami v bistvu predvsem mojstri sprenevedanja.

  Ce zaradi napak cerkvenega personala blatite institucijo, je ze to zadosti velik greh. Ce pa se igrate z ateizmom in tajite Boga, vas bo nekoc tudi Bog zatajil. To pa niso vec macje solze.
  To je greh proti prvi bozji zapovedi:
  “Ljubi Gospoda svojega Boga z vsem srcem, vso duso in z vsem misljenje”. To je pa ze velika diskrepanca. Zahteva se vera na kvadrat.
  Nad nami vsemi visi kot v svarilo Damoklejev mec.
  Vera na poslednje reci: smrt, sodba in pekel.
  Cerkev misli v stoletjih in caka, da se izgubljene ovce z levice vrnejo.
  Bog nam pomagaj, da v svoji kriticni zaverovanosti ne bi izgubili izpred oci, dejstva, da se Bogu ne da uiti in da med vsemi verami ni boljse alternative kot je RKC.

 12. Jan, tako te je zaneslo v gorečem prikazovanju, “da med vsemi verami ni boljse alternative kot je RKC”,

  da si celo pozabil obrazložiti, kaj je NAMEN cerkve, da tudi ateiste proglaša za vernike!

  Papež je res lahko srečen, da ima tako gorečo služinčad.

  Ampak kljub temu je krščanstvo Židovska vera, ki so jo našim prednikom, ki so imeli svoje bogove, z mečem in ognjem vsilili:

  ne jenja pred
  dokler ni zadnja sraga krvi prelita
  dokler kdo njih še sope
  ki jim bila je vera nadvse draga

  In zdaj se najdejo Slovenci, čigar prednike so pobili morilci, da so nam vsili vero v židovskega boga.

  Aleluja!

  • ..kdo in kdaj je našim prednikom z mečem vsilil vero nam bebec Naš Tito, ki je tudi smrdljiv lažnivec, ne zna pojasniti..

   ..in se ob tem sklicevati na relevantne in referentne zgodovinopisne vire…

   • Bernardo, le kako bi ti lahko jaz kaj pojasneval, če pa nimam srednje izobrazbe.

    Zato pa tebe sprašujem, ki si visoko izobražen!

    Pa kaj, ko si pa takšen kolerik, da takoj pobesniš, če te kaj vprašam, pa razen obvestila, da sem kravjek in lažljivec, ne dobim prijaznega odgovora, kot recimo Boštjan, ki mi pa tudi v prijaznem odgovoru odgovori na vprašanje, ki ga sploh nisem postavil.

    Priznam pa, da mi je od vse verske doktrine najbolj blizu tale:

    Ravnaj se po mojih besedah in ne po mojih dejanjih!

    Za reveža propagiram post, za sebe pa svinjski šnicl! In prav to je bistvo katoliške vere!

    Katoliška cerkev je vedno bila na strani bogatih, na strani šnicla,
    zato pa je prepričljivo propagirala post, na strani tlačanov in delavcev!

    • Komunistična partija je bila za svoje vodstvo na strani šnicla (v SZ je za Stalinov štab vsak dan pripeljal avion iz Pariza poln šampanjca, konjaka, sirov itd., ko so milijoni umirali od lakote; tudi pri nas so bili za Vrhovni štab in štabe brigad posebni kotli za hrano, ki so jo naropali pri kmetih), zato pa je prepričljivo propagirala post, na strani tlačanov in delavcev. Drži?

 13. ..Tone je debilček, ki ne razume, da se zaenkraz sploh ne spuščam v konfesionalno vernost…

  ..temveč sesuvam pionirşke ateiste na filozofski ravni..

  • ..temveč sesuvam pionirşke ateiste na filozofski ravni..

   KI PA IZGLEDA TAKOLE, filozofska raven namreč:

   Tone je debilček
   pionirček Binako
   ..odjebi..
   bebec Naš Tito, ki je tudi smrdljiv lažnivec

   Častna pionirska, da nisem vedel, da je to filozofska raven!

 14. Toliko je že napisanih mnenj, a se dozdeva, kot da še ni prav nič dorečenega, da smo še vedno z debato prav na začetku. Tam, kjer je vse skupaj obstalo. Kako to, da se ljudje v neki pomembni stvari kljub kilometrini razprav ne moremo dogovoriti?
  Prav za prav bi morali iti čisto od začetka. Razmišljati bi morali samo o eni sami stvari, iskati odgovor na eno samo vprašanje. Kaj je človekova najbolj osnovna potreba? Za žival je jasno. Žival ima v sebi nagon po samoohranitvi. V naravi naj bi veljal zakon močnejšega. Ko človek stvari išče globlji smisel, spozna, da so pravila igre, zakonitosti drugačne. Naravna pravila so takšna, da lahko preživi vse v vrstah, medtem ko posamezni primerki prihajajo na prizorišče življenja drug za drugim in enako tudi odhajajo.
  Človek je edino bitje, ki se ima razum in se je sposoben spraševati o smislu. Ko človek ugotavlja razvoj vrst in pride do znanstveno neizpodbitnega dokaza, da je razvoj potekal od preprostega h kompleksnejšemu, ga mora zdrava pamet in predvsem pošten odnos do stvarnosti pripeljati do preprostega vprašanja. Ali more nekaj ali nekdo v poteku naravnega razvijanja materije v vesolju prejeti neko lastnost ali sposobnost, ki je do takrat še nikjer ni bilo. Iz logike stari(biti) namreč vemo, da nič ali nihče ne more dati naprej, česar sam nima. Tako je nemogoče, da bi recimo človek prejel razumnost samo iz neke postavitve materije, če te modrosti ped njim nekje nebi bilo. Vemo, da tega materija sama po sebi ni mogla imeti. V čem je torej tisti dej, ki je človeku v danem trenutku dal(dovlil) biti to, kar je?

  • Boštjan, si že kdaj slišal za evolucijo? Razum je “proizvod” biološke evolucije. Razum ali če hočeš človeška zavest je samo najvišje razvita končna točka dolge evolucijske zgodovine in se je razvila iz živalske zavesti. Da bi to razumel, ali bolje sprejel, se boš moral sprijazniti s sicer preprosto mislijo, da ne obstaja nikakršen načrt, nikakršen (višji) cilj ali smisel, razen tistega, ki (si) ga podeljujemo sami.

   • In človek je s tem evolucijskim proizvodom razumom (beri: znanostjo) rešil toliko problemov, kot jih je tudi ustvaril. Drži?

   • Evolucijo poznamo, le ateistična evolucija ima eno veliko hibo – in ene stvari, ki jo imate pred nosom ne znate pojasniti.

  • Človek je edino bitje, ki se ima razum!

   Bolj bedaste in neresnične trditve si nisi mogel izmisliti! Pa še kakšno pamet imajo druge ŽIVALI!

   Človek je človek, ker ima edini od vseh živali sposobnost GOVORITI!

   To pa daje ljudem možnost prenašati ZNANJE na druge ljudi.

   • “To pa daje ljudem možnost prenašati ZNANJE na druge ljudi.”

    Smola pri tem je, kot nam kažejo številni primeri religij, da se ne prenaša samo ZNANJE, ampak tudi NEZNANJE in celo povsem očitne neumnosti.

    • Zanimivo, največ Nobelovcev je bilo vernih. Njihova veličina je v tem, da so se zavedali, da je njihov dosežek le majhen prispevek v razodevanju velikega Stvarstva.

   • Tito, kakšne neumnosti pa pišeš. Tudi živali komunicirajo.

    Človek ima razum in modrost, kar ni enako inteligenci.

  • »Toliko je že napisanih mnenj….« Dokler bomo drug drugega spreobračali, bo tako tudi ostalo. Obstaja pa rešitev. Če bi jaz kot ateist sprejel tvoja stališča, bi moral zatajit svojo osebnost, pozabiti bi moral vse kar vem, spremeniti dosedanji način življenja, svojo identiteto, postati bi moral poponoma drug človek, ki ga znanci ne bi prepoznali. Če bi pa ti sprejel moja stališča, se skoraj nič ne bi spremenilo, ostal bi vernik, samo malo manj fanatičen, tvoja vera bi bila bližja veri papeža Frančiška in veri cerkvenih učiteljev, saj cerkev sprejema znanstven pogled na naravo in človeka. Torej, ali bomo prišli skupaj, je odvisno od tebe.

   »nihče ne more dati naprej, česar sam nima« Če se sparita osel in konj dobimo mulo, to je nekaj, česar prej ni bilo. To, kar je mula nimata ne osel ne konj. Jabolk, kot jih poznamo danes, v raju zagotovo ni bilo, ker jih je ustvaril človek s selekcijo in križanjem vrst, vsak dan nastajajo nove vrste. Te stvari so nerazumljive samo, če razmišljamo po biblijsko: danes tega ni bilo, jutri pa je, včeraj še ni bilo razuma, danes pa je. Človek lahko vzgoji novo vrsto jabolka v letu ali dveh, narava pa za enak rezultat potrebuje tisoče in milijone let. To, kar imenujemo razum in človek, je po današnjih ocenah nastajalo tri milijone let. Če niti ne upoštevamo, da imajo zametke razuma tudi živali.

 15. ..še en bebček, ki ne razume niti evolucije…kaj šele, da bi razumel kake problemi okoli trazuma se pri njej odpirajo..

  ..še en kravjek, ki ne razume probleme tega kako evolucionizem vzpostavlja subjekt, ki ga v izvoru zanika…

  • Problemi, ki se odpirajo, so problemi, ki se dotaknejo predvsem idealistične filozofe in teologe, ker jim naturalistična razlaga “uma” odvzema njihove najljubše igrače – izmišljene metafizične entitete, s katerimi onanirajo že od Platona in Aristotela naprej…

   • …Marko, ti si kravjek, ki teh zadev ne pozna in ne razume niti iz naravoslovnega aspekta…

    ..kot drugo pa si debil, že zaradi tega, ker do evolucije pridemo z abstrahiranjem…torej odmišljanjem in smo vezani v izrekanju na meta-fiziko, saj fizičnih dokazov ni..

    • Če slučajno nisi ti samo moj metafizični konstrukt (iz previdnosti dopuščam tudi to možnost), potem bi lahko prav ti služil kot fizični dokaz – kot živi fosil nečesa, kar bi se še lahko razvijalo, pa se ni zaradi pomanjkanja evolucijskega pritiska v izoliranem okolju, kjer se je umska okostenelost izkazala kot prvovrstna adaptacija na okolje in posledično velika prednost.

     • ..bebček, evolucijsko prilagajanje okolju je vezano smisel..ta pa je vezan za meta-fiziko..

      ..ti o zadevah, dejansko nimaš pojma o pojmu..

     • Prilagajanje poteka na način odbiranja, odbiranje samo pa je naravni fenomen, ki poteka smiselno (predvidljivo in konsistentno), a ne da bi za to samo potreboval smisel. Tako kot za to, da ti kvasiš nesmisle, obstaja smiselna razlaga, ne obstaja pa nek metafizični smisel ali načrt, ki bi te k temu usmerjal. Razen tvoje lastne neumnosti, ki pa je tudi povsem naravni fenomen.

   • Z drugimi besedami – tam, kjer ateisti nimajo odgovora – je treba prepovedati vprašanja in razmišljanje v tej smeri.

    Izrazoslovje le zakamuflirajo.

 16. ..Marko, ti nimaš pojma niti o , da je tudi mikro evolucija je le prehod iz potenciala v dej…

  • Delitev evolucije na mikroevolucijo in makroevolucijo je povezana s pojmom vrste, dejstvo pa je, da vsi makroevolucijski procesi potekajo v populacijah in v genotipu posameznikov, in so tako hkrati mikroevolucijski procesi. Tako makroevolucijo v splošnem razumemo kot posledico dolgega obdobja mikroevolucije. V tem smislu razlika med mikro- in makroevolucijo ni bistvena – razlikujeta se samo v času, ki je potreben za spremembe. Moderni evolucijski sintezi je uspelo pojasniti, da sta mikro- in makroevolucija neprekinjeni in da navidezno različni »tipi« niso nič drugega, kakor končne točke trajnega zaporedja razvijajočih se populacij.

 17. je tudi mikro evolucija je le prehod iz potenciala v dej…

  Tako majhnega in ponižanega se počutim, ko prebiram mišljenja velikih filozofov.

  Izgleda, da so slovenski filozofi izumili nek svoj edinstven jezik, ki ga le oni sami razumejo, ki ni za preprosto rajo.

  Iz mojega skromnega paznavanja fizike, vem le to, da se toplota širi od višjega potenciala, tam, kjer je višja temperatura, proti nižji temperaturi. Podobno kot elektrika, ampak ne enako. Elektrika se na uporu spremeni v toploto, toplotni izolator pa le upočasni prehod toplote.

  Zdaj, pa zvem, da se v družboslovju tudi pamet širi, pa ne tako kot bi pričakoval, od višjega potenciala k nižjemu, ampak obratno, od nižjega potenciala k višjemu!

 18. GLEDE INKVIZICIJE TOLE:
  Nepoznavanje zgodovine! Inkvizicija ima sama po sebi zelo malo smrtnih žrtev. Nekoliko več jih je bilo, ko je stvari v roke prejela posvetna oblast, ki je bila s krščanstvom pobarvana le od zunaj. Tako imamo iz tega obdobja tudi nekaj mučencev, ki so jo skupili, ker so se zavzemali za pravi Kristusov nauk

  Moj Boštjan, koga pa ti farbaš!
  Inkvizicija je bila zelo pedantna in celo sproti zapisovala usluge mučencu. To pa zato, ker so imeli za vsako vrsto mučenja posebno tarifo, ki jo je moral mučenec sam plačati, ali pa njegovi sorodniki. Mučili so pa tako dolgo, dokler mučenec ni priznal krivde, ali pa je umrl. Ko pa je priznal, pa so ga predali posvetni oblasti v obešanje.

  Mladega protestanta, ki je trdil, da je potrebno moliti boga, ne pa njegovega samozvanega zstopnika na zemlji, papeža, so kar spekli v velikem loncu. Če so ga inkvizitorju tudi pojedli, pa ni znano.

  68 milijonov žrtev inkvizicije je znano!

  Zdaj delo inkvizicije opravljajo kar jezuiti! Zelo tajno in zahrbtno!

  Ti zapisniki o mučencih so se namreč ohranili! In čudno,

  • 68 milijonov žrtev inkvizicije je znano! O ljuba duša, kje si pa to prebral, kdo pa te je s tem nategnil? Prosim za navedbo vira! Zgodovinsko izpričana pa je resnica, da je bila inkvizicija delo posvetnih oblasti, ki so zlorabljale Boga.

  • Ta o 68 miljonih je laž, ki si si jo je kot komunajzer izmislil. Več kot 100 miljonov komunističnih žrtev in okrog 50 tisoč žrtev inkvizicije?

   Cerkev izpade preveč lepa. Zato je treba številko napihniti v primerljivo s komunizmom.

 19. Tovarišice in tovariši!

  Napočil je čas streznitve,
  prehod od besed k dejanjem!

  Tu sem našel mnogo prijateljev, ki mi bodo gotovo iskreno pomagali uresničiti mojo namero.

  Prosim samo za navete!

  Prvič, ker so ateisti verniki, kje lahko dobim potrdilo, da je ateizem vera?

  Drugič, ker je ateizem vera, želim registrirati atestično versko skupnost.

  Tretjič, koliko članov mora imeti verska skupnost, da se lahko registrira?

  Četrtič, katoliška verska skupnost ne trpi konkurence, sploh pa ne delitve denarja z drugimi, so baje sprejeli zakon, da nova skupnost lahko prejme denar šele po celih desetih letih njenega obstoja, ker bi baje drugače bila katoliška obsojena na pomanjkanje denarja iz proračuna. Je to res ali le natolcevanje?

  Jaz se prijateljem že vnaprej zahvaljujem za pomoč, ki jo bom od njih zagotovo deležen!

 20. Tone, kaj ne vidiš, koliko kuratov bi lahko zaposlili samo v slovenski vojski?

  Pa še vsaj nekaj sto ateističnih duhovnikov bi imeli, ki bi jim država plačevala za pokojnine!

  In takoj bi se zmanjšala nezaposlenost v Sloveniji!

  Zakaj si proti zmanjševanju nezaposlenosti?

 21. Malo sem šel čez komentarje. Inkvizitor in Naš diktator sta precej težka s svojimi žaljivkami in provokacijami. V bistvu sta si precej podobna. Drugače pa zanimivi komentarji.

  Mene zanima, če je ateizem sam po sebi sploh greh po krščanski doktrini? Sam imam tudi kakšnega dobrega prijatelja, ki ni veren, torej je ateist. Kot človeku mu nimam kaj očitati, je celo boljši od marsikaterega kristjana. Sam bi mu seveda želel, da bi postal kristjan, ampak nikakor se nočem vsiljevati. Kakšno filozofsko ali znanstveno dokazovanje o obstoju boga pa se mi tako ali tako zdi bedasto.

  Recimo, da ateist živi moralno, torej nekako po krščanskih normah. Ali bi ga moral kot njegov prijatelj na vsak način spreobrniti v krščanstvo? Jaz mislim da ne.

  Mislim, da je dovolj, če sem mu s svojim življenjem za zgled. Potem bo večja možnost, da ob dotiku božje milosti vzljubi boga.

  • Najbrž niti ni nujno, da sploh postane veren. Če je bil ateist v življenju pošten, mu najbrž ne bo težko stopiti pred boga-sodnika.

  • j, z vami se strinjam, da je potreben najprej zgled življenja. Potrebne so tudi besede, ki pa naj bodo spoštljive. Če smo sami verni, moramo vedeti, da nismo mi tisti, ki spreobračamo, temveč je na delu tudi božja milost. Nekateri, ki se imajo sicer za neverne, so lahko v resnici bolj religiozni od “vernih”, vendar so skromni in o tem ne govorijo. Po prsih se tolčejo v smislu, da so boljši od drugih, le tisti, ki so polni samega sebe ne glede na njihovo prepričanje.
   S prijateljem, ki ni veren, a živi pošteno in je odprt za različne poglede, lahko odkrito spregovoriš o razlogih svojega upanja, ki jih imaš v veri, vendar ima pravico, da se do tega svobodno opredeli. Imaš pa še nekaj pomembnega, kar verni morda včasih preveč pozabljamo; da smo dobri do vseh in zanje tudi molimo in jim z molitvijo lahko tudi veliko izprosimo. Ateisti, ki se velikokrat konfrontirajo z vernimi, pomen i, da jih kljub neveri vera zelo žuli in je prav, da zanje še več molimo. Morda bodo Boga srečali prav v zadnjih urah svojega zemeljskega življenja, saj, ko se človek začne soočati z bolečino, zdravstvenimi težavami, osamljenostjo, boleznijo, ki je morda celo neozdravljiva; s smrtjo samo,… takrat si nihče ne želi, da bi ga ne bilo več, temveč je že v človeški naravi globoko zasidrana želja po sreči brez konca. In to je milostni trenutek za mnoge, in bil je celo za nekatere partijske in druge morilce, ki niso mogli zapustiti sveta, dokler se niso spravili z Bogom v srečanju z duhovnikom.

   • Zelo lepo povedano, Boštjan.
    Sedaj bi moral reči samo še, da ateist, dokler se ne spreobrne, ni vernik, pa se bova v vsem strinjala.

 22. povejte mi, kaj v življenju najbolj cenite, katero osebo najbolj ljubite,… z vso iskreno ljubeznijo. Bi ji svetovali, naj živi življenje, polno ljubezni in veselja, ki ga daje vera v Jezusa Kristusa, ali bi ji svetovali, naj uživa, kolikor more, saj po smrti itak ni nič. in sedaj to predlagajte vsem in vsi naj vas resno vzamejo. Za dosego lastnega ugodja lahko izkoristiš vsakega po mili volji, kolikor se ti zahoče in če ne gre drugače, se koga kar tako mimo grede znebi…za vedno. V to vodi zavestno živet ateizem. Ateisti, oprostite! Če ne ravnate tako, se svojih neverjetnih zmožnosti niti ne zavedate. Čudovito, boste rekli. Vse bom dosegel, karkoli si bom poželel… Pozor! Človek, ki je pri neki zadevi tvoj tekmec, ima lahko podobne nazore in te v njih mogoče prehiteva… Dobro si predstavljaj to, kar ti govorim.

  V krščanstvu je drugače. Verujem, da mi Bog podarja to, kar mi je namenjeno in je zame najboljše. Tudi, če je kaj težjega ali usodnejšega (trpljenje, neozdravljiva bolezen, …) Če resnično zaupam Bogu in v Njegov čudoviti načrt, ki ga ima z menoj, pa naj me v življenju doleti, kar koli me pač, se nimam kaj bati, kajti moja vera v Boga poraja upanje in v upanju lahko ljubim tudi sovražnika, saj sem osvobojen slepega sovraštva, saj je vir vsega slabega. Mar si ne bom žele tudi prijateljem oznanjati predvsem takšno prepričanje, saj je v končni fazi to tudi zame najboljše.
  Mar ni boljše, da me obkrožajo ljudje, ki po prepričanju o meni razmišljajo boljše, kot sem v resnici in mi s tem dajejo možnost, da tudi sam postajam še boljši. Mar ni zardi tovrstnega prepričanja manj strahu in večja verjetnost, da bo prihodnost nas vseh lepša?

  Če pa sem že sam ateist. Mar si ne bom želel prebivati med samimi kristjani, saj bom tako imel od njih še največ koristi in sploh se mi ne bo potrebno prepirati z njimi o stvareh, saj bodo kar tekmovali med seboj, kaj mi godo dali, da ne bom živel v pomanjkanju.
  Že iz tega vidika je ateizem res slepa vera z velikim rizikom. Če sem sam ateist in to prepričanje širim še okrog sebe, avtomatsko sam sebi režem vejo na kateri sedim. In če pogledamo realno v svet. Več nasilja je samo zaradi sveta, ki je preko spletk in prevar prevzel oblast. A ne za človekovo dobro, temveč za njegovo pogubo. Poglejmo v svet brez mask, ki nam jih vsiljujejo različne ateistične ideologije in ugotovili bomo, da je prihodnost človeštva v resnici močno načeta in da se nam bo še močno kolcalo po krščanskem Bogu; Jezusu Kristusu in njegovem brezmejnem usmiljenju do človeka, ki ga je izkazal v svojem učenju, smrti zanj in svojem slavnem vstajenju od mrtvih, kakor je bilo napovedano po prerokih.
  Ateizem je tako s svojo lažjo postal ohlajevalec/uničevalec tiste ljubezni, brez katere človeštvo ne more preživeti.

  • Boštjan, Tone ti je zelo lepo povedal – zate (in tudi za druge) je veliko bolje, da ostaneš kristjan. Če je vera v Boga tvoja edina varovalka, ki preprečuje, da ne bi za dosego lastnega ugodja izkoriščal vsakega po mili volji, potem ostani kristjan. Če je strah pred Bogom tvoj edini surogat za empatijo, potem ostani kristjan. Če ti samo strah pred peklom preprečuje, da se tako mimogrede ne znebiš ljudi, ki te motijo, potem ostani kristjan. Mi, ateisti, pa bomo molili, da ostaneš kristjan do svoje poslednje ure…nihče med nami si ne želi, da bi na slab glas spravljal ateiste.

   • Torej je tebi pomembno, da ateisti ne pridete na slab glas?

    Ker pač nimate neke logične osnove, zakaj ne biti sebični.

 23. Upam, Boštjan, da boš še dolgo obdržal svojo vero, saj je iz zgornje meditacije razvidno, da v tebi tiči pošast, ki bi planila na dan, takoj ko bi izgubil vero v Jezusa Kristusa.

  Ateist pa ni vernik in zaradi tega ni pošast.

 24. Prve tri božje zapovedi in ateizem. Nisem teolog, če se bom motil, naj me kdo popravi.

  1. Veruj v enega boga. Ateist se pogosto trudi izboljšati svet, odpraviti krivice, vendar brez boga. Pri tem verjame v znanost, tehnologijo, informatiko, feminizem, vegetarjanstvo, karkoli. Te stvari same po sebi niso slabe, ampak postavljati jih na mesto boga je v nasprotju s prvo zapovedjo. Lep primer tega je komunizem, pa vidimo, kam je pripeljal. Za ateista pa ni nujno, da časti katerega od teh lažnih bogov. Če ne spoznava pravega boga, zaradi tega še ni grešnik.

  2. Ne skruni božjega imena. Če je ateist spoštljiv, ne krši te zapovedi.

  3. Posvečuj gospodov dan. Če gre ateist v Nedeljo na lep izlet v naravo, ali kaj podobnega, je to to.

  Pri kateri od ostalih sedmih zapovedih ima kdo še kakšne pomisleke, vendar menim, da nobena ni v nasprotju s stroko.

  • Sedaj pa se še z župnikom zmeni, ali ti bo dal odvezo, če boš prve štiri zapovedi izpolnjeval na tak način.

  • “Prve tri božje zapovedi in ateizem. Nisem teolog, če se bom motil, naj me kdo popravi.”

   He, he, he…očitno verjameš, da se teologi ne motijo in jih ni potrebno popravljati…to pa je res prava VERA!

   • Marko, problem je drugje: Kdor prav ne razume teh božjih zapovedi, ga ne spostijo niti k prvemu obhajilu. Pri sedmih letih.

    Teologi se res ne motijo, samo vere se, kot vse drugo, spreminjajo in razvijajo. Bolj preprosti verniki pa verjamejo, da so od vekomaj enake.

 25. Mojih ateističnih prijateljev ne doživljam v smislu “Boga ni, vse je dovoljeno”. V naravi vsakega človeka je že želja po dobrem. Kristjani imamo samo to srečo (ki je hkrati dolžnost), da nam je bila resnica bolje razodeta.

  Kje se ustavi pri mojih ateističnih prijateljih? Nikakor ne pri Jezusu ali pri Svetem pismu. Pač pa pri nekaterih spornih cerkvenih držah in pri preprostem vprašanju, kaj si mislim recimo o kakšnem škofu ali o kardinalu Rodetu. Jaz sem te stvari pri sebi že malo razčistil, ni bilo lahko. Zato se z ateisti strinjam, da so nekateri kristjani zelo naduti. Tako mi je jasno, zakaj boga od teh nadutežev ne marajo.

  Svoj prispevek k črnjenju cerkve dodajajo tudi levi mediji, ampak to ni tak problem. Resnice ni težko pojasniti. Bolj sem razočaran nad desnimi mediji. Večkrat slišim tudi od kakšnega vernika, da jih težko spremlja.

  Bolj kot molitev za ateiste se mi zdi pomembna molitev za cerkev, da se bo zmogla znebiti nesnage. Pomembno je, ne samo da terjamo od odgovornih resnico. Pač pa mora tudi vsak kristjan pri sebi razčistiti, kaj je pristno krščansko in kaj je škodljiva navlaka.

  • “Nikakor ne pri Jezusu ali pri Svetem pismu.”

   No, zase lahko rečem, da sem tiste vrste ateist, ki se mi ustavi že pri Jezusu in še bolj pri Svetem pismu. Iz najmanj dveh razlogov. Kot prvo zaradi nekonsistentnosti in protislovij tako v liku Jezusa samega in seveda Svetega pisma kot zbirke zgodbic, ki “ne pijejo vode”. O protislovjih in o faktičnih napakah Biblije nima smisla razpravljati, tega ne more prikriti niti najbolj sofisticirana apologetska eksegeza. Jezus pa je, tako kot je predstavljen v evangelijih, skrajno shizofrena oseba – po eni strani altruističen in sladkobeseden, po drugi strani pa včasih tudi sebičen, samovšečen, žaljiv, agresiven in grozeč. Nenazadnje si je tudi pekel (kot mesto večnega trpljenja) zamislil Jezus, oziroma tisti, ki so mu besede polagali v usta. Pekel pa je najbolj grozljiva teološka iznajdba, saj za končne prekrške predvideva neskončno kazen. Že samo zaradi tega se mi mora zdeti krščanstvo najbolj krivična in nagnusna religija. Za nameček je tukaj še nesrečni Jahve, ki je po doktrini troedine osebe v resnici Jezus, ki je gotovo najbolj negativna in moralno skorumpirana oseba v Bibliji, saj kaže vse znake ljubosumja, razžaljenosti, maščevalnosti, sadistične zlobnosti, samovšečnosti…in skrajno paradoksalno je, da se častilci takšnega boga bojijo pomanjkanja moralnih vrednot pri tistih, ki v obstoj takšne pošasti ne verjamejo. Koliko obupne teodiceje je potrebno, da se lahko upreš “svoji naravni želji po dobrem” in nazadnje najbolj krutega boga razglasiš za poosebljeno dobroto!?

    • Nasprotno, za dobro teodicejo (marketing) moraš biti zelo brihten, da ne rečem preklemansko prebrisan. Budale so kvečjemu končni konzumerji korporativnih izdelkov…

    • Bi rekel, da ni budala, saj se ne upa vseliti v papeško stanovanje in si sam kuha čaje pred spanjem.

     • He, he, he…morda je pa samo zelo dober igralec in smo budale mi vsi, ki njegovo predstavo jemljemo za resnično. Morda…

   • 1). No, zase lahko rečem, da sem tiste vrste ateist, ki se mi ustavi že pri Jezusu in še bolj pri Svetem pismu.
    2). Jezus pa je, tako kot je predstavljen v evangelijih, skrajno shizofrena oseba – po eni strani altruističen in sladkobeseden, po drugi strani pa včasih tudi sebičen, samovšečen, žaljiv, agresiven in grozeč.
    3). Za nameček je tukaj še nesrečni Jahve, ki je po doktrini troedine osebe v resnici Jezus, ki je gotovo najbolj negativna in moralno skorumpirana oseba v Bibliji, saj kaže vse znake ljubosumja, razžaljenosti, maščevalnosti, sadistične zlobnosti, samovšečnosti…in skrajno paradoksalno je, da se častilci takšnega boga bojijo pomanjkanja moralnih vrednot pri tistih, ki v obstoj takšne pošasti ne verjamejo.

    V Bibliji najdejo ateisti nic kaj laskave besede o sebi: “Nor je kdor trdi, da ni boga”. (Dixit stultus in corde suo, Deus non est).
    Do sedaj sem mislil, da s svojimi besednimi izpadi proti RKC tu prednjaci “Nas Tito”. No ta ima v primeri z Markom Crnigojem, vsaj zabavno vrednost in ga je vcasih zabavno brati.
    To kar pa ta Marko spusca od sebe ne smrdi na samo po primitivnem sovrastvu, smodniku, revolucijah, hudih jamah ampak celo po peklu.
    Samo hudici in njim zapisana dusa Marka Crnigoja (jaz mislim, da ni ateist ampak satanist) v tem primeru sovrazijo krscanstvo kot najbolj krivicno in nagnusno religijo. Marko s tem kaze, da zna sicer dobro pisat, o religijah mu pa manjka osnovega znanja.
    Zato je zame bolj zanimivo od kje je moz pobral toliko gnusa, sovrastva, mascevalnosti in sadisticne zlobnosti, ki jo pripisuje kar Jezusu?
    V kolikor bi bil kristjan, bi imel za zavetnika evangelista Marka. Samo ime izhaja od Marsa, boga vojn, ki ima tudi svoj planet. Nosilci tega tipicno moskega ratobornega imena (njegovo nasprotje je Mirko) so po horoskopu rojeni (Marca in Aprila) v znamenju ovna. No priimek Crnigoj pa tudi ni od muh. Pomeni tistega, ki goji ali sluzi crnuhom. Kaj pa so crnuhi vemo.
    V tem primeru gotovo niso farji, ampak, hudi dedci, ali po domace hudici.
    Tako je lahko “nomen est omen”.

   • Kretensko nakladanje nekoga, ki se umišlja, da pozna Biblijo, Kristusov nauk in krščanstvo.

   • Ti si tiste vrste ateist, ki se moraš izmisliti kopico neresnic in naplozati očitno veliko neumnosti, da si lahko ateist.

    Ker nam je Bog postavil pravila in zahteva, da se jih tudi držimo, je po tvoje slab.

  • Tukaj razpravljamo o tem ali je ateizem vera ali ne. O znotrajcerkvenih problemih razpravljajo na drugih forumih, tudi na tem portalu. Pridruži se jim.

   Tudi drugi ljudje so, ni vse dovoljeno.
   Ampak to ni vera, pač pa etična drža.

  • Moji ateistični prijatelji, o katerih sem pisal zgoraj, nimajo z vajinim negativizmom ničesar skupnega. Ljudje ponavadi dopuščajo vsaj možnost, da nekaj je.

   Jaz bi rekel, da sta vidva precej zagrizena vernika nečesa.

   • Možnost, da nekaj je, dopuščam tudi sam. V tem smislu sem agnostik, za razliko od velike večine kristjanov, ki so pravzaprav gnostiki, saj ne dopuščajo niti najmanjše možnosti, da nekaj ni.

     • Zase vedno pravim, da sem ateist, agnostik pa sem zgolj v tehničnem smislu, kot sem recimo agnostik do škratov in vil.

     • Ne, ne sumim. Samo dopuščam možnost. Zakoni fizike in biologije tega ne preprečujejo 😉

     • V Dedka Mraza pa seveda verjamem. Tukaj sem pa čisti gnostik – če obstajajo darila, potem mora nujno obstajati tudi Dedek Mraz – to je moj kozmološki argument za obstoj Dedka Mraza!

     • Religija je mnogo starejša od fizike in biologije in je znanost ne ovrže niti potrdi. Ateist si z znanostjo nima kaj pomagat. Znanost samo zlorabljajo vulgarni materialisti im marksizem kot ideologija.

     • Znanost je res neuporabna, še najmanj kot dokaz za karkoli. Niti tega ne pojasni, kako je lahko jelenček Rudolf premagal gravitacijo, sholastični mistiki pa so znali brez vsake znanosti levitirati še v 13. stoletju. Vulgarnim materialistom pa lahko vseeno štejemo v čast, da so si izmislili Dedka Mraza in dokazali da jim transcendenca vendarle ni povsem tuja.

     • Tone, vaša trditev: “Religija je mnogo starejša od fizike in biologije in je znanost ne ovrže niti potrdi. Ateist si z znanostjo nima kaj pomagat. Znanost samo zlorabljajo vulgarni materialisti im marksizem kot ideologija.”
      pa je vendarle točka, kjer se oba strinjava.
      Trditev, da je na eni strani verovanje (religija), na drugi, nasprotni pa znanost, je čista neumnost. In to neumnost žal širijo pretežno tkim. ateisti. Drži?

 26. Kot sem rekel, verjamem, da bog je. Nikoli pa nisem trdil, da vem, da bog je. Dopuščam tudi možnost, da boga sploh ni. Človeški možgani so v bistvu super zmogljiv superračunalnik in možno je, da je bog samo produkt njihovega razmišljanja skozi stoletja.

  Torej, ne vem, ampak verjamem. Tak stavek bi pričakoval tudi od ateista. Ateist verjame, da boga ni. Ali je zaradi tega vernik, ne vem, to je vprašanje za filozofe in jezikoslovce.

  Če pa ateit trdi, da on ve, da boga ni, potem je za moje pojme vernik in to v slabšem pomenu besede.

  Mislim, da bi bilo pošteno, če bi tako verniki kot ateisti dopuščali možnost obojega, da bog je, oziroma da ga ni. Potem tudi ne bi bilo prostora za razne nadutosti, kot je občutek večvrednosti ali očitek o bebavosti.

 27. Jaz imam samega sebe za precej ortodoksnega katoličana. Verjamem, da bog obstaja in je dober. S to vero živim in na ta način razmišljam. Ta moja vera ni v nasprotju niti z najmanjšim delčkom moje naravne logike.

  Kot sem rekel, verjamem, da bog je. Nikoli pa nisem trdil, da vem, da bog je. Dopuščam tudi možnost, da boga sploh ni. Človeški možgani so v bistvu super zmogljiv superračunalnik in možno je, da je bog samo produkt njihovega razmišljanja skozi stoletja.

  Torej, ne vem, ampak verjamem. Tak stavek bi pričakoval tudi od ateista. Ateist verjame, da boga ni. Ali je zaradi tega vernik, ne vem, to je vprašanje za filozofe in jezikoslovce.

  Če pa ateit trdi, da on ve, da boga ni, potem je za moje pojme vernik in to v slabšem pomenu besede.

  Mislim, da bi bilo pošteno, če bi tako verniki kot ateisti dopuščali možnost obojega, da bog je, oziroma da ga ni. Potem tudi ne bi bilo prostora za razne nadutosti, kot je občutek večvrednosti ali očitek o bebavosti.

  • “Jaz imam samega sebe za precej ortodoksnega katoličana. Verjamem, da bog obstaja in je dober. S to vero živim in na ta način razmišljam. Ta moja vera ni v nasprotju niti z najmanjšim delčkom moje naravne logike.”

   Enako trditev bo postavil tudi ortodoksen musliman, hindujec ali Jud. In ker se bogovi oziroma koncepti bogov različnih verstev močno razlikujejo, bi lahko sklepali, da obstajajo različne verzije “naravne logike”. Dopuščam pa (sicer zanemarljivo) možnost, da so samo ortodoksni katoličani opremljeni z naravno logiko 🙂

   p.s.:
   Bolj verjetno se mi seveda zdi, da šepa tvoja naravna logika, karkoli že to pomeni.

   • Ni čisto tako. Noben bog, niti krščanski, se ni do konca razodel. In nobena vera ni imuna na odklone.

    Moja naravna logika pa je taka: ko iščem človeka, ki mi bo najbolje opisal logiko, po kateri deluje svet, v katerem živimo, najpogosteje naletim na dobrega kristjana.

    • “Moja naravna logika pa je taka: ko iščem človeka, ki mi bo najbolje opisal logiko, po kateri deluje svet, v katerem živimo, najpogosteje naletim na dobrega kristjana.”

     Tej logiki (ki je v nekem smislu res zelo naravna) rečemo tudi “Confirmation bias”.

     • Pa mi ti povej za dobro ateistično rešitev krize našega sodobnega, razvitega sveta.

      Pristno krščanstvo rešitev ima. In to brez kakšnih revolucionarnih posegov. Pač pa rešitev, ki je privlačna za vsakega poštenega človeka.

     • Nimam rešitve. Mogoče imam kakšno idejo, za katero pa si ne domišljam, da bi univerzalno delovala. Predvsem pa menim, da kriza sodobnega sveta ni tako zelo huda, kot hočejo to videti dežurni moralisti. Svet je bil velikokrat še v hujši krizi. Kar zadeva samo Evropo, pa mislim, da še nikoli v človeški zgodovini nismo živeli tako dobro, dolgo in kvalitetno, kot živimo danes. Tudi v smislu človeških vrednot. Mogoče smo v tem smislu samo nekoliko pomehkuženi in nepripravljeni na slabše čase, ki so periodična nujnost zgodovine.

      p.s.:

      Ne vem pa, kako razlikuješ pristno od nepristnega krščanstva.

     • Sploh pa – izvorno krščanstvo sploh ne ponuja nikakršne rešitve za TA svet. Evangelijski Jezus je bil tipičen apokaliptični pridigar, ki je napovedoval bližnji konec sveta, na sceni pa se je pojavil v neprimerno bolj stresnem in turbulentnem času in okolju, kakršno je tisto, v katerem živimo danes. Več kot očitno ni ponujal rešitve za trenutne razmere, sicer ne bi svojih učencev pozival, naj prodajo svoje premoženje, zapustijo družine in mu sledijo. Dejansko se je prilagodil miselnosti časa, ko so ljudje živeli v pričakovanju obče in neizbežne kataklizme. Krščanstvo je moralo doživeti še mnogo metamorfoz, da se je otreslo tega apokaliptičnega pridiha, mnoge krščanske denominacije, ki se vse po vrsti razglašajo za edine »pristno krščanske«, pa še danes temeljijo na doktrini skorajšnjega konca in izkoriščajo suspenz pred iztekom »najbolj kriznega časa v zgodovini človeštva«.

     • Gospod Marko sprašuje: “Ne vem pa, kako razlikuješ pristno od nepristnega krščanstva.”

      Hm … je kot pornografija, ko jo vidiš, veš! 😉

      Čim nekdo odpre usta, se takoj sliši, ali njegove besede prihajajo iz možganov ali iz srca!

     • Marko Černigoj: “… še nikoli v človeški zgodovini nismo živeli tako dobro, dolgo in kvalitetno, kot živimo danes.”
      Kako lahko kot ateist, ki mora vse dokazati, utemeljite to trditev. Verjetno s tisto Menartovo zapovedjo materialistov: “Verujem v tistega boga, ki v banki svoj oltar ima.”

  • Dopuščati možnost, da Bog je, v bistvu pomeni dopuščati možnost za obstoj kateregakoli boga, ki so si ga ljudje kdaj zamislili. V praksi je takšno dopuščanje bolj znak oportunizma, kot pa resnega prepričanja ali filozofije. Zanimivo je, da je ena izmed prvih religij, ki se je strogo odrekla dopuščanju teh (drugih) možnosti, ravno krščanstvo. V rimskem cesarstvu so brez težav koeksistirali različni bogovi in božanstva, celo do te mere, da so v istem templju častili različne bogove. Kristjani so naduto zavrnili to možnost, zato ali izključno zato so bili v prvih štirih stoletjih nekajkrat pod močnim udarom oblasti. Kasnejša zgodovina krščanstva je pravzaprav zgodovina zatiranja »drugačnih možnosti«.

   Če danes praviš, da ne veš, pa vseeno verjameš, potem imaš vseeno neke razloge, da verjameš – svojo vero na tak ali drugačen način racionaliziraš. Jung je na primer rekel, da ne verjame v Boga, ampak da VE, da Bog obstaja. Enako trdijo mnogi, če ne kar večina, kristjanov, muslimanov, Judov. V vseh primerih pa vsak, tudi če “ve” ali zato še toliko bolj, svoje verovanje racionalizira. In meni se sama vera ne zdi toliko absurdna (smešna), kot se mi zdijo absurdne njene racionalizacije.

  • V nekem smislu to povsem drži. Samo miniti je moralo skoraj 2000 let, da se je to zgodilo. O tem, kaj bi, če bi, pa nima smisla špekulirati.

 28. Jaz sem se imel možnost pogovarjati z nekaterimi muslimani, ki so pri veri omenjali tudi svoje prednike. To niso militantneži, kakršne je naredila sodobna družba. Ugotovil sem, da imam z njimi več skupnega, kot z marsikaterim nadutim ateistom, ki ima sicer krščanske prednike.

  • Ali … vera v Tita. Vera v ideologijo. V vrednote NoB. V socializem. V komunizem. V enakost v revščini itd

 29. Menim, da za ateiste ne velja svetopisemsko poglavitno vodilo: Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe!

  Če bi to pravilo ateisti spoštovali, bi kristjanom omogočili enak družbeni status, ne pa da so jih izločili iz družbe, saj ne smejo v javnosti moliti itd.

  Zaradi tega je ateistična vera privilegirana in zato imajo ateisti privilegije.
  Še sreča, da kolikor toliko upoštevajo krščanske vrednote o resnici, pravičnosti, poštenju in odgovornosti, sicer bi že zdavnaj vse propadlo.
  Ateisti v resnici živijo dvojno življenje: čeprav so brezbožni, v določeni meri le upoštevajo božje zakone. Očitno se jim gre le za oblast, da izločijo tiste, ki so v resnici kristjani.

 30. Njihova izločevalna metoda je zaradi tega očitna tudi do SDS.

  Ateisti bi se spajdašili z vsakim tujcem, samo, da ni kristjan in domačin.

 31. Priznati je treba, da to velja za velik del ateistov, ne pa za vse.

  Podobno je pri kristjanih, da so tudi izjeme, ki selektivno spoštujejo pravilo – ljubi svojega bližnjega.

 32. Človeka določajo religija, znanost in umetnost. Temu nihče ne uide. Ravni posameznih prvin so pri posameznih ljudeh različne, navzoče so pa v vseh ljudeh. Zato vsak človek tudi veruje.

  Toda mislim, da ateisti ne verujejo v nič, temveč v dogme in kulte tega sveta. Npr. v svetost NOB-a, v dogme Darwinove evolucijske teorije, v dogme kulturnega marksizma itd.

 33. Vsi, Bernardo Gui, Tone, bianko, alojz, Naš Tito, Boštjan, Marko Črnigoj, Kapodistria, Jan, Amelie, Boštjan, skromni služabni, Kobrowsky, Zdravko, Zlatko Levačič, Miha, M.O., j, AlFe, Kobrowsky Podzwodzy Skrapomspy, Amelie, svitase, tine…
  Naredil sem zamudno kreiranje liste ideološko konfliktnih anonimnežev nesmislov življenja.
  No, vse sem naštel?
  Vseeno je kakšno barvo uporabim, vedno je rezultat isti, NESMISLI vseh nesmislov, ki v okolju, pomembno je, KDO kaj pove izživljate in samopostavljajoče razstavljate vso svojo (ne)vedno pametnjačenje in za prazen nič, za nesmisel življenja, žalostno izgorelostno razkazujete popolno nevednost in primitivnost. To, nekdo bo vzel za žaljivo opredelitev, kažete z vso sovražno ustrojeno resnostjo. Žal, vse naredite v zaničevanje drugega in z razkazovanjem svoje nevednosti in popolne ideološko fantazijske pripadnosti čredi za katero ste tako ali drugače opredelili in z njo destruktivno vzgajate svoj obstoj.
  Toliko nesmiselnega pametovanja, je težko zaslediti v kakšni najbolj samozaničujoči verziji versko antiverskega pametovanja. Sta to dve skrajni samouničujoči stanji uničevanja energije in oltarjenje (ne)umne revščine.
  Ker tako pametujete vas uvodoma vabim iz sovražno nekonstruktivnega uhojenega okolja delovanja, KDO kaj pove, v spravno neuhojeno konstruktivno okolje delovanja, kjer deluje pomembno je, KAJ kdo pove!
  Moja samoosvoboditev vas bo, domnevam, ponovno, kot že včasih, ko sem se oglasil, burila in nekatere sovražnike celo združila v skupno napadalno četo iz katere bodo nesmisli še bolj štrleli nad gladino smislov. Morda bi se za začetek osebno izjasnili o sledečem?
  1. V katerem okolju delujete, V okolju Pomembno je, KDO kaj pove ali v okolju, pomembno je, KAJ kdo pove
  2. Kdo je ustvaril BOGA (kateregakoli)
  3. Kako je nastala MATERIJA (katerekoli »živa/mrtva« materija),
  4. Kako je nastal ter kako (način, proces) se ohranja človek
  5. Kako nastaja ENERGIJA
  6. Kaj menite o ABSOLUTNOSTI česarkoli kar obstaja
  7. Kaj menite o RELATIVNOSTI, česarkoli kar obstaja
  8. Kakšen je odnos ABSOLUTO/RELATIVNO
  9. Kaj pomeni EGO, kaj egoizem
  10. Kakšna je čista RESNICA ŽIVLJENJA
  11. Kaj je osebna RESNICA ŽIVLJENJA
  12. Kaj je vaš SMISEL ŽIVLJENJA
  13. Kaj veste O MOČI MISLI
  14. Zakaj ŽIVITE
  15. Kaj je vaše največje ŽIVLJENJSKO DELO
  16. Kje domuje človeška PAMET in zakaj tako mislite
  17. Kaj je začetek človeškega življenja in kako nastane (generacijsko)
  18. Obstaja SMRT ali ne in zakaj ja, zakaj ne
  19. Je dialog, kot ga vodite, SMISELN
  20. Kdaj bi lahko dialog, kot ga vodite, prinesel tvorno življenjsko SPRAVO, namesto sovraštva
  21. Kaj želite doseči s privzeto ideologij0, ki jo zagovarjate
  22. Imate spomin za preteklost
  23. Vas in koliko vas preteklost k čemu nagovarja
  24. Kako opazite svojo stopnjo USPOSOBITVE svojih SPOSOBNOSTI
  25. Česa vas je strah
  26. Kaj proizvaja ENERGIJO
  27. Je energija UNIČLJIVA in če ni, zakaj ni
  28. Kdo ste vi in kdo so vaši otroci, če jih imate
  29. Kaj vam pove enačba E = mc2 in zakaj je vzdržna, zakaj ne
  30. Koliko življenjsko delujete ZAVEDNO in koliko NEZAVEDNO
  31. Kaj sporoča pregovor : »Laž ima kratke noge«
  32. Kaj želite doseči z načinom razprave, kot jo vodite
  33. Veste, da RESNICA zmaga v vsaki tekmi, tudi ko je zadnja
  34. Koliko časa obstaja človek, po vašem vedenju
  35. Kako nastane novo katerokoli življenje (na primer človeško)
  36. Kako razumete povedno zvezo »RAST v DELITVI«
  37. Kolikšna je (v %) stopnja razvitosti sedanje generacije človeka
  38. Je v vašem interesu IZKORIŠČANJE ENEGA PO DRUGEM ali popolna skladna anarhična EMPATIJA
  39. Je hrana tvorec ali porabnik ŽIVLJENJSKE energije
  40. Ločite med ustvarjalno in produktno ENERGIJO
  41. Poznate možnosti SAMOOBNAVLJANJA in katere vrste
  42. Ločite med INSTINKTNIM in RAZUMNIM delovanjem uma
  43. Kaj si predstavljate pod besedo OSMIŠLJANJE
  44. Živite za umrtje ali urejanje življenja za ŽIVLJENJE
  45. Kaj je bilo prej KURA ALI JAJCE

  Si lahko dovolite in svojo bistroumje pokažete v svojih tvornih odgovorih brez rabe izkazane netvorne zmotne SKRIVNOSTNOSTI?
  Kako je z vami vi vsi, Bernardo Gui, Tone, bianko, alojz, Naš Tito, Boštjan, Marko Črnigoj, Kapodistria, Jan, Amelie, Boštjan, skromni služabni, Kobrowsky, Zdravko, Zlatko Levačič, Miha, M.O., j, AlFe, Kobrowsky Podzwodzy Skrapomspy, Amelie, svitase, tine…?
  No, če sem vas vse naštel vas, vse (tudi avtorja bolj netvorno/tvornega članka, g. Andreja M. Pozniča, ki s citati in ponavljanjem drugih, brez ali z zelo dvomnim-argumentiranjem zagovarjate svoje), vabim, da v zameno za izkazano in sovražno nepremišljenost, s premišljenim odgovorom, na 45 zastavljenih vprašanj, odgovorite v obsegu svoje trenutne vednosti.
  Morda se boste boljše spoznali ali si boste zato dali vsaj možnost?

  • Samoosvoboditelj: “29. Kaj vam pove enačba E = mc2 in zakaj je vzdržna, zakaj ne”
   =========================

   Primer: Če bi Samoosvoboditelj stopil iz sobe kjer bi bila npr. temperatura cca 22 stopinj na prosto kjer bi bila temperatura 35 stopinj bi se mu povečala masa, medtem ko bi njegova pamet ostala na istem nivoju.

  • Vabljen(a) k sodelovanju brez nestrpnosti in nepotrebnih napadov. Saj ti nič nočem. Vprašanja so pač stavčna oblika poizvedovanja. Nihče nikogar k ničemur ne sili. Če se ti zdi odgovori, in zame škode ne bo, če si tiho. Kakor hočeš, le konstruktivnost pokaži, če je kaj premoreš. Če sem v penziji bi lahko bila izkazana vsaj spoštljivost, saj zase še ne veš če boš kdaj. Pa saj tvoja relativna starost nima izrazite vrednosti pri vsej tvoji absolutni starosti, če razumeš kaj mislim. Upam, da si spoznal svojo ABSOLUTNO in svojo RELATIVNO starost in da se zavedaš obeh svojih obdobij? V kolikor se jih ne zavedaš uredi svoj um na več dejanskega ali stvarnega vedenja in še bolj se OSMISLI.

  • AlFe: “45 odgovorov??? ”
   ==============

   45 odgovorov? Ni potrebe po odgovorih, ker v teh 45 točkah ni niti enega vprašanja. 🙂
   Ta njegov izbruh pa samo potrjuje vse tisto kar sem pred več kot 5 leti napisal v svojem komentarju.

 34. Še dobro AlFe, imaš še več časa. Ti je žal časa za spoznanje, ki te lahko zaščiti pred zbolevanjem in umiranjem? Če imaš pravilno ne le konfliktno vedenje, potem že veš odgovoriti in tvoja poraba časa bo veliko manjša, kot je za nesmiselne in dekonstruktivne prepirljivosti, kot jih zganjate.

 35. Sicer pa opusti vprašanja, AlFe (Aluminjij Ferum) katerih odgovorov ne poznaš. Jaz odgovore poznam. Če odgovorov ne poznaš, potrebuješ še kakšno življenje, da bi se usposobil za SMISEL ŽIVLJENJA (Relativnih si porabil že 270, če se še ne zavedaš. Nisi edini. Počakaj na druge, in ne izgubljaj časa, če ga nimaš zase in za konstruktivno tvornost.

 36. Ali se, AlFe, sploh zavedaš, da je za nesmiselne dialoge, ki se jih, opažam, zagnano udeležuješ, škoda tvojega časa, ki ga zaradi umrljivosti imaš in izgubljaš. Vse kar ima smisel, ki ga domnevno ne poznaš, pa ti je odveč in v napoto. Sploh veš, KDO si in zakaj obstajaš in kakšen je tvoj dosedanji smisel življenja ali pa življenje le konfliktno s seboj poceni zapravljaš in za vedno izgubljaš? Imaš predstavo o OSMIŠLJANJU in kakšna sploh je? Ali pa si se že uredil za umrtje, v ne-penziji in uničuješ samega sebe, verujoč ali prepričan v to ali ono življenjsko zmoto? Tvoja pravica je, da s seboj ravnaš po tvoje. Zaradi mene urejaj sebe po svoje, doslej je slehernemu uspelo umreti! Torej se ni usposobil za zavedno SAMOOBNAVLJANJE, katerega predhodnost je SAMOOSVOBAJANJE iz DOGMATIZMOV, PRAZNOVERNOSTI in nespoštovanja ter antropološkega zavedno nezavednega samopoznavanja? Ti nisi nikogaršnja tudi moja skrbe ne. Ti si zgolj skrb samega sebe. Hočeš ali nočeš, Imaš čas zase ali ga nimaš. Tvoja pravica je da se samoobnoviš ali da se, kot vsi doslej v nepoznavanju sebe, ciklično ali večnostno samopogubiš. In vse dobro pri razumevanju tega kar ti odgovarjam. NI ti potrebno tratiti časa za odgovorov. Zakaj le, če ne veš?

 37. Članek, Ateizem je vera, je poln nevednosti, neresnic, nevednosti, sovražnosti, vzpodbujanja nesmiselnega delovanja, nepravičnih življenjskih pogledov k čemur se pridružuje večina naštetih, pred in za vprašanji. Vprašanja sem oblikoval, da bi z njimi spoznal (i) vašo naravo stanja, kot je. Da bi pri eventualno privzetem dialogu prišlo do čim manj nesporazumov, ki jih običajno oblikujete kot žaljivo govorjenje o drugem, drugačnega vedenja, prepričanja ali verovanja. Opažam, ker je to lahko opazit,i kako hitro se zvrstite po jazKDO (zavednost, prepričanost ali verstvo) in kako malo vas je, ki zmorete biti jazKAJ (nezavedno (še neozaveščeno) vodilo smisla življenja). In seveda, ste takoj na svojih okopih in pokaže se vso vaše sprenevedanje in nemirnost v katerem hitro skopni še tiste nekaj narejene, sprenevedave konstruktivnosti, portal pa izgubi svoj osnovni namen nikomur škodnega ozaveščanja, osmišljanja k Resnici življenja. In tako portal naredite poligon za prazno “pisunjenje” in medsebojno poniževanje ter obračunavanje. Portal za izkazovanje nevednosti, sovražnega medsebojnega obtoževanja, nespoštovanja pa rad hitro zaide namesto v krepitev in pripravo na spravo, v nesmiselni konflikt. In nikomur, res nikomur se ni potrebno vključevati sebi in drugim škodno. Kdor z nepravilnostjo, nepravičnostjo, nepoštenostjo, nevednostjo, neiskrenostjo, manipolativnostjo, zaničevalnostjo napade drugega, to v Resnici naredi sebi.

 38. “Vabljen(a) k sodelovanju brez nestrpnosti in nepotrebnih napadov. Saj ti nič nočem.”
  =====================================================
  “da je za nesmiselne dialoge, ki se jih, opažam, zagnano udeležuješ”

  “Vse kar ima smisel, ki ga domnevno ne poznaš, pa ti je odveč in v napoto.”
  =====================================================

  Pa še kaj bi se našlo, kar vodi v spoštljiv pogovor. Ob takem spoštovanju je prav čudno, da nihče ne odgovarja na 45 vprašanj. Verjetno admin briše. 😉

Comments are closed.