Ateistični zbornik

38

Vir: blog Jože Bartolj. Prijatelj slikar mi je poslal priponko o »sedemnajstih kilah zelo umnega čtiva. Mogoče kaj najdeš “uporabnega” v njem.« Gre za Ateistični zbornik. Čisto svež, šele dan na svetlo.

Zanimivo čtivo, zanimivi avtorji:

 • mag. Vojteh Urbančič: Spremna beseda namesto uvoda
 • Bojan Čebulj: O nevernosti, brezbožju in ateizmu,
 • Jože Kos Grabar ml.: Od ateizma do svetoumja,
 • mag. Vojteh Urbančič: Zakaj smo ateisti tako arogantni in verniki tako ponižni?
 • dr. Darko Štrajn: Organiziranje transcendence,
 • Hardvik Pirnovar: Verovanje od prazgodovine do danes,
 • Bogdan Škofljanc: Religija in ateizem za telebane,
 • Vladislav Stres: O Bogu in veri,
 • Frane Tomšič: Nekaj vprašanj za teologe,
 • Vlado Began: Papež: vernik, odpadnik, krivoverec ali ateist?
 • Frane Tomšič: O morali in vrednotah – “Vrednote, za katere je vredno umreti”
 • dr. Tilka Kren: Verska čustva,
 • Herman Graber: Zakaj ne verujem (več),
 • Branko Delcott: Katolištvo, slovenska politika in potvarjanje zgodovinskega spomina,
 • mag. Vojteh Urbančič: Deja Vue,
 • dr. Boris Vezjak: Novinarske tehnike poročanja o dolgovih mariborske nadškofije,
 • Aeksander Markovčič: Ali je v Republiki Sloveniji resnično nemogoče spoštovati ustavo?
 • Koalicija za ločitev države in cerkve,
 • Zahteva za odpravo državnega financiranja Rimskokatoliške cerkve (in drugih verskih skupnosti),
 • Branko Delcott: Poročilo o ZAS-ovi pobudi za postavitev spominskega obeležja za žrtve čarovniških procesov v Mariboru in za pobite živali v religioznih obredih,
 • mag. Vojteh Urbančič: Spominska obeležja za žrtve inkvizicije v tujini (izbor in prevod)
 • Združenje ateistov Slovenije: Pismo podpore Svetlani Makarovič.

Res cvetober ljudi, ki se ukvarja z ničemer… Saj religija zanje ne obstaja, je le opij za ljudstvo, je le utopija, je le… nič.

Zakaj potem toliko ukvarjanja z ničem? Koliko so si dali opravka z nečem, kar se jim sploh ne zdi pomembno, kar je le utopija, česar ni… Gospodje in gospa, čeprav menite, da ste »večina«, se bo treba sprijazniti z dejstvom, da ateizem ni (resni) nasprotnik religije, ampak je to sekularizem.

Dobro jutro!

Vir: blog Jože Bartolj


38 KOMENTARJI

 1. “Saj religija zanje ne obstaja, …”

  Dobro jutro g. Bartolj.
  Ateizem ne zanika obstoja religij. 😀

     • Bolj precizno: končni cilj sovraštva je zanikanje. In ker je religija, lahko bi rekli, v brezčasovnem območju, je zato sovraštvo isto kot zanikanje.

     • Nakladaš. V nobenem naslovu ne piše, da religije ne obstajajo. To je avtorjeva (in tvoja) izmišljotina.

      Če nekaj sovražiš avtomatsko priznavaš obstoj osovraženega.
      (Pa ne, da bi iz teh naslovov vrelo neko sovraštvo. Razen, če je zate vsak, ki se ne strinja s tabo, tvoj sovražnik. :D)

   • Pa te vseeno razumem. 😀 Žal pa te ni toliko v hlačah (če smo že ravno pri strahopetnosti :D), da bi preklical svojo absurdno trditev. Religije obstajajo in ateizem tega ne zanika in tudi tale zbornik ne (vsaj glede na naslove).

    • Ta ateistični zbornik je zelo podoben “nemški stvari”, ki jo obravnava Robert Musil v svojem romanu Mož brez posebnosti. Ideja se je še pred prvo svetovno vojno pojavila v meščanskih krogih in preokupirala mnoge prave in kavarniške intelektualce, čeprav nihče ni znal povedati, kaj ta “nemška stvar” pravzaprav pomeni. V bistvu se je rojevalo ‘židovsko vprašanje’ – čeprav tega nihče ni povedal javno – ki je kulmininiralo v 2. svetovi vojni (zanimivo je, da je roman napisan precej pred njo in je vojno na nek način tudi napovedal). Ta naša združba ateistov počne isto. Ne vedo samo tega, kako bi na nekaznovan način realizirali svoje sovraštvo do Boga in Cerkve. Če ni tako, od kod recimo takšno predavanje: dr. Boris Vezjak: »Novinarske tehnike poročanja o dolgovih mariborske nadškofije?«
     Že dve desetletji se demokrati borijo proti lopovom in tajkunom, nek akademik pa se gre pametnjakoviča na račun napačnih poslovnih odločitev in posledično grde nesreče lastnikov in vlagateljev, ki so se nič hudega sluteč znašli v tej uničujoči spirali. Mene muči naslednje vprašanje: Mar nimamo prej za polovit in kaznovat lopovske tajkune, ki so zaradi neprekinjene kontrole nad denarjem direktna kontinuiteta prejšnjega režima (praktično njihov zaščitni znak), kot pa da se norčujemo iz nesreče ljudi, ki podjetja niso uničili namerno, tako na primer kot so jih na drugi uničili številni komunistični direktorji? Takšna predavanja, katerih edini in očitni cilj je v tem trenutku prispevati svoj lonček k destabilizaciji Janševe vlade in pomagati Turku na predsedniških volitvah, ne morejo izhajati iz drugega kot iz čiste človeške zlobe. Iz popolne brezobzirnosti. In pripravljenosti na novo klanje. Tine Hribar je hotel izumiti svetost življenja kar tako. Njegova ideja bi bila lahko recimo nekakšna sveta knjiga ateizma. Vendar se svetost brez presežnega težko izide. Problem je namreč v tem: kako doseči presežno, če ne verjameš vanj?

     • Bravo! Od trditve oz. od strinjanja s trditvijo: “Saj religija zanje ne obstaja, …” si prišel do nemške stvari, židovskega vprašanja, tajkunov, kontinuitete, komunizma, Janše, Turka, … :D:D:D

 2. Zakaj so strahopetci? To je malo ironičen slovenski izraz za fobe. Saj razumete, ne? Vaše vprašanje diši po prevladujoči slovenski atmosferi, da lahko samo homoseksualci za vsako malenkost vpijejo o homofobiji. Že naslovi predavanja so eno samo poniževanje in zaničevanje. Nepoznam dobro ateizma, a kot kažejo naslovi, ta ‘projekt’ ne sloni na lastni ideji in njenemu dograjevanju, ampak na rušenju (pozor – graditev sloni na rušenju!) neke druge ideje. Niso pa samo ironični strahopetci, so tudi resnični. Tako pogumno se oglašajo zato, ker napadajo nemaščevalnega nasprotnika, hkrati pa imajo zaščiten hrbet. Meni se zdijo pravi važiči.

 3. G. K. Chesteron “There is no bigot like the atheist.” (Ni večjega pobožnjakarja -fanatika od atesita).

  Praktično pravih atesitov ni, ker bi morala biti vsaka ideja o Bogu odsotna po definiciji. Takoj ,ko se bojujejo proti neki relijiji, so religija, kajti borba proti neki religiji je borba za lastno religijo.

  • Kdorkoli, ki je kakorkoli dovzeten za transcendentalno, si v bistvu ne bi smel krasti lastnega časa, da se z tako “literaturo” sploh ukvarja.

   Vera v Boga ne potrebuje niti razprave niti pregovarjanja s takoimenovanim ateizmom ali ateisti. Velja samo obratno. Ateizem je tisti, ki za svoj obstoj potrebuje diskurz z nasprotno stranjo. Če nima nasprotnika, to je vernika in seveda pred tem Boga, potem sploh ne more obstajati.

   Čas, ki ga prihranimo, ko ne gremo v konfrontacijo z ateizmom, lahko namenimo molitvi za njihove duše.

 4. Ne samo avtorji, tudi vsebina zbornika je samo pumpanje svojega ega in stresanje svojih frustracij.

  Če se omejim na – tema Zakaj smo ateisti tako arogantni in zakaj so verniki tako ponižni. Na začetku sem pričakoval resno pisanje o dejanski argoanci ateistov – in me je presenetilo, da je celo priznal. Na koncu le flancanje o vseh napakah religij vseh tisočletij nazaj in poveličevanje sebe in znanosti.

  Potrdil je svojo lastno aroganco, ampak ni pa dal odgovora zakaj.

  Zgodovina verovanja – prepisan cajtgajst z vsemi neumnostmi vred.

  Uporabljajo argumente slamnatega moža. Pri žrtvah krščanstva uporabljajo izmišljene miljonske številke.

  Vlado Began – Univerzalno življenje. Kaj počne on v zapisu? Brani svojo sekto in napada RKC – kaj počne v ateističnem zborniku? Je to le zato, ker so tako obupani, da jim pride prav tudi verski fanatik, ki pljuva po konkurenčni religiji?

  Potrdili pa so to izjavo, ki jo je rekel Bog v knjigah Donalda Neala Walscha: Ateizem je napaka, ki je posledica napak religij.

 5. Njihova stran je pa res zelo šlampasto narejena. In potem imaš še atei-n-stični zbornik.

  To kaže na to, da težko privabijo ljudi medse.

 6. “Res cvetober ljudi, ki se ukvarja z ničemer… Saj religija zanje ne obstaja, je le opij za ljudstvo, je le utopija, je le… nič.”
  Avtor navedene vrstice je verjetno poenostavil: “Ker za njih Bog ne obstaja, je religija le opij…”

  “Res cvetober ljudi, ki se ukvarja z ničemer…”
  To pa moram malo pokomentirati: Vresnici se ne ukvarjajo z ničem. Nič so namreč oni sami kot ateisti. Ni jih bilo. Trenutno malo so in jutri, ko jih vzame smrt, jih spet več ne bo. Torej so trenutno le privid, neke sanje, utvara, ki komaj dobro začne verjeti, da je, pa je spet izbrisana v nič. In takšen nič naj potem postavlja v nič nekaj ali bolje Nekoga, ki je bil, je in bo tudi ko njih več ne bo? Mar nebi bilo zanje bolje, da bi tudi oni padli predenj na kolena in ga prosili, da bi tudi oni lahko še bili, tudi ko bodo umrli?
  Kako bedno, da tisti, ki je le za trenutek, tako oholo in brez zdrave pameti razmišlja o tistem ki je večna sedanjost in večna prisotnost? Še več! Ki more celo njih obuditi za večno srečo pri Njem?!

  • “Nič so namreč oni sami kot ateisti.”
   “Trenutno malo so …”

   Kako malo so, če jih pa ni (po tvoje)?
   “Zdrava pamet”, na katero se nekaj sklicuješ, ti ne dela ravno dobro. 😀

 7. V dobi, ko človek duhovno išče, je propagiranje ateizma pač jalov posel. Sam bi rekel, da pisce zbornika očitno vprašanje Boga zelo muči, da se sploh spuščajo na to področje. Ateizem sam po sebi ni občestvotvoren, pisce zato očitno združuje predvsem ANTIKATOLIŠTVO. Kar pa ni nobena dodana vrednost za družbo.

  • Kako si pa prišel do tega, da ateizem nasprotuje duhovnosti?
   Tudi ateisti so lahko praznoverneži (če že ravno enačiš duhovnost s praznoverjem). 😀

   • Mogoče imate prav in gre v tem primeru samo za nasprotovanje organiziranim religijam. V tem primeru ne gre več za ateizem. Tudi sam poznam ljudi, ki se prištevajo med neverujoče, pa radi potrkajo, pa pljuvajo na črno mačko, itd…

    • Tako je. Nasprotovanje organiziranim religijam ni ateizem. Četudi mnogi ateisti mislijo, da so ateisti, ker tolčejo po RKC. 😀 Ateizem je pozicija, da boga ni, in je do religij (in vsega drugega) nevtralen. Tudi ateisti so lahko člani religij, pač tistih, ki ne zahtevajo verovanja v boga.

     Pa tudi religije niso edini vir duhovnosti. Kvečjemu ponujajo neko instant duhovnost (če je to sploh duhovnost). Včlaniš se v religijo, oz. jo “podeduješ” od svojih staršev, in dobiš “odgovore” na “večna duhovna vprašanja”: Zakaj sem tukaj? Kam grem po smrti? Zakaj obstaja vesolje? Kaj je moralno? Zakaj morala obstaja? Kaj so vrednote in katere so? Zakaj obstaja zlo? …

     V glavnem, tvoja izjava glede jalovosti ateizma je popolnoma zgrešena.

   • Da. Razen, če se počutite nesrečno, ker pišete v slovenščini, gospod Mietzsche. Pa še bi lahko našteval.

    • Samo da smo si na jasnem, pravoverno superministrstvo ravno zdaj izvaja raziskavo o smiselnosti ukinitve slovenščine v slovenskem visokem šolstvu. Zver za precednika!

     • Da ima ta vlada malo krščanskih potez, je jasno vsakomur, ki samo prebere kazalo Družbenega nauka Cerkve. Vi pa, gospod Mietzsche pričnite pisati po nemško. Saj ste svobodni, kajne?

     • V skandinavskih državah so na univerzah predavanja že kar nekaj časa samo v angleščini. In tudi v Sloveniji malo več internacionalizacije ne bi škodilo.

Comments are closed.