Asfaltna jalovost

12

Cvetovi, cvetni prah in plodovi dreves v asfaltni džungli ne morejo do plodne zemlje. Ob tem pomislim na desttisoče hektarov pozidanih in asfaltiranih kmetijskih zemljišč v Sloveniji. Ali jih bodo najnovejši kmetijski predpisi obvarovali kmetijska zemljišča, ali bodo samo polnili kronično prazno državno blagajno?

Foto: Tone Lesnik

12 KOMENTARJI

 1. Tone, s tem, da določena zemljišča sklada prehajajo na upravljanje občin (to si je izboril županski lobi), bo situacija še samo slabša.

 2. Ja, v množici občin, oziroma njihovih županov, jih je nabrž kar nekaj, ki bi bili pripravljeni žrtvovati marsikaj, tudi najboljša kmetijska zemljišča za polnjenje občinskih blagajn. Preostane le aktivna in osveščena civilna iniciativa, še posebno v času sprejemanja in potrditev občinskih prostorskih načrtov. Vsem bi moralo biti jasno, da je prava blaginja hrana, ki pride do potrošnikov iz čim bližjih kmetij ne pa iz držav, ki so na tisoče kilometrov daleč, kot na primer česen iz Kitajske.

 3. Bledikasta barva, brez pravega okusa, zrasel na sami kemiji. Pa ga ljudje kar kupujejo. Dobiš ga tudi pozimi. Podobno kot grozdje. Včasih take nenaravne ponudbe ni bilo. Vse to je nesrečna globalizacija.

 4. Bledikasta barva in slab okus sta verjetno bolj v povezavi s prezgodnjim obiranjem in prisilnim zorenjem v raznih skladiščih kot pa z načinom pridelave.

 5. Tudi sam mislim, da je tako. Pravzaprav so rdeči paradižniki, vse preveč lepi, da bi bilo res, še bolj sumljivi glede kemije, posebej izven sezone. O kitajskem česnu, ki smrdi po plesni, kjer koli ga že človek kupi, smo že kakšno rekli. Grozdje izven sezone po drugi strani prihaja iz dežel, kjer je tedaj meterološko primerno obdobje za zorenje, Južne Afrike, Avstralije in podobno. Nesrečna globalizacija, je res, po drugi strani pa nič novega – spomnimo se na kanadsko, ameriško in rusko žito pred c. 130 leti, ki je zbilo ceno evropskega in svoje prispevalo k agrikulturni krizi (in antisemitizmu). Pa meso iz Argentine c. 1900 …

 6. No, kar se tiče govedine iz Argentine, pa gre vsekakor za nekaj drugega. Ustrezno zorjeni ter pravilno na marinirani in na žaru pripravljeni kosi argentinskega govejega mesa so prava kulinarična posebnost. Sicer pa v BTCju je tudi specializirana restavracija, cene so sicer ustrezne vendar se splača..Ni ga čez dober steak s pirom.

 7. Aja, glede kvalitete verjamem. Mislil pa sem na ladjo SS Paraguay, ki je leta 1876 prva pripeljala zamrznjeno argentinsko meso v Francijo. 😉

 8. Pri “nesrečni globalizaciji” mislim tudi na prevoze in ustrezne izpuste toplogrednih plinov v ozračje. Da so lahko pridelki in izdelki, pripeljani z drugih kontinentov, cenovno konkurenčni domačim, gre najbrž tudi na račun poceni in marsikdaj izkoriščane delovne sile.

 9. NAJVEČJI krivci za množično pozidavo kmetijskih površin so ravno bedasti župani, pa ne samo ljubljanski ! V ŽALCU, se je na nakvalitetnejše zemljišče, naselil “HOFER”, (to je bil še pred leti hmelj ), tega je kriv župan in njegovi planerji ! Pretežni del dragocenega zemljišča so uničili z neumno izpeljanimi dostopi, dovozi, k temu trgovskemu centru !
  Oglejte si, če vas bo zaneslo v žalski konec in pokazala se vam bo vsa nesmiselna potratnost, dragocenega zemljišča !

Comments are closed.