Arktika že leta 2030 brez ledu?

4

Zadnjih 12 mesecev je najtoplejših v 130 letih, odkar se izvajajo globalne meritve temperatur. Arktični led se je topil tudi letos, vendar ne s takšno hitrostjo, kot rekordnega leta 2007. Ameriški znanstveniki z Raziskovalnega centra za sneg in led v Coloradu so v letošnjem poročilu objavili podatek, da je preostalo samo še 4,8 milijonov kvadratnih kilometrov netopljenega ledu v arktičnem krogu, kar je drugi najnižji nivo ledu od leta 1979, ko so pričeli z meritvami.

Arktika, kot ves svet, je izpostavljena globalnemu segrevanju; negativni učinki pa so vidni vse leto. Znanstveniki z omenjenega centra dopuščajo možnost, da septembra 2030, ko bo konec sezone talitve ledu, ledenega plašča, ki prekriva Arktiko, ne bo več.

Foto: icestories.exploratorium.edu

4 KOMENTARJI

 1. Znanstveniki lahko delujejo le, če dobijo denar. Se obnašajo tako kot človeštvo: eni so delavni in podjetni, drugi pa čakajo državo in davke in delujejo s pomočjo propagande in medijev.

  Obstajata dve hipotezi: ena je poveličana v dejstvo in se je širi po svetu s histerijo, češ da človek z izpusti CO2 poslabšuje ozračje in na efektu tople grede se ozračje ogreva in to vpliva na podnebne spremembe ( AGW).
  Druga je, da so ti rezultati analiz prenapihnjeni, ponarejeni, z namenom dobiti denar, povečati davke. Zemlja naj bi se bližala mali ledeni dobi, tako, da naj bi se ohlajala. Ena od analiz je dokazala, da več CO2 kot človek nastaja v naravi, predvsem pa CH4, ki nastaja v močvirjih in je 24x bolj aktiven ustvarjalec tople grede kot Co2. Nedavna analiza pa je ugotovila, da so oceani ogromni ponori ( vrtinci) in hranilniki CO2.

  Kljub temu, da ima vedno več ljudi narejenih srednje šole, fakultete, doktorate, je še vedno treba vedeti, da je med hipotezo in sprejeto teorijo velika razlika in sicer predvsem, da dokazi kadarkoli držijo.

 2. Teorij, zakaj se segreva, je več, res pa je, da so najglasnejši in z največ vpliva ravno zagovorniki antropogenega segrevanja. Dejstvo je, da je zelo vroče, vendar letošnje leto še zdaleč ni (zaenkrat) najtoplejše. Kako je z zadnjimi dvanajstimi meseci, ne vem, vendar bi bilo to malo čudno, ker so bili prvi štirje mesevi pod dolgoletnim povprečjem. Arktičnega ledu pa je trenutno že manj od leta 2007, vendar je treba vedeti, da satelitske meritve površine ledu delajo šele od leta 1979. Znanstveniki so konsenzualno priznali (potem, ko se je polegla evforija), da se je 2007 led tako zelo skrčil zaradi nenavadno toplih tokov. Letos je tam dolgo divjal vihar, ki je led raztrosil daleč naokoli, meri pa se 15% pokritost z ledom. AMpak kljub temu, ja, se segreva.

 3. Dokaj dobro sem izobražen in seznanjen. Lahko zatrdim, da so podnebne spremembe očitne in da gre za antropogeno globalno segrevanje. Nekateri se lahko še naprej slepite, vaša stvar.

  • Slepiš se ti. Do sedaj mi nihče še ni razložil kako to, da se še nismo skuhali.

   Namreč vodni hlapi v ozračju so približno 5x bolj toplogredno učinkoviti kot CO2. Pa še pozitivno povratno zanko imajo – toplejše je, več vodnih hlapov je v ozračju.

Comments are closed.